poniedziałek, 31 października 2016

Flaczki wołowe w pomidorach

Flaczki na rosole to dla mnie jesienne danie kojarzące się od dzieciństwa z listopadowym Świętem Zmarłych. Tego dnia spotykaliśmy się w gronie rodzinnym, w domu Babci, razem szliśmy na cmentarz a potem wracaliśmy na wspólny, późny obiad. Na rozgrzanie przeważnie były właśnie flaki, takie tradycyjne na rosole, w których specjalizowała się ciocia Ania, a do flaczków obowiązkowo świeża bułka.

W czasach mojego dzieciństwa podroby jadało się bardzo często i nie było w tym nic dziwnego. Flaczki też jedli wszyscy, dzieciaki także, i nikt nie wybrzydzał. To było takie świąteczne danie, jedzone w gronie najbliższych a przygotowane z miłością więc dobrze kojarzy mi się do dzisiaj.

Ale nie zawsze robię flaki tak samo. Czasami przygotowuję flaczki jarskie z grzybów a z tymi tradycyjnymi lubię coś pokombinować żeby uzyskać nieco inny smak. Z pomidorami, ziołami, przyprawione na ostro, smakują wybornie. Jeśli nie wierzycie sprawdźcie sami.

flaki wolowe w pomidorach, zupa flakowa, flaczki w sosie pomidorowym, obiad, rozgrzewajace danie, podroby


niedziela, 30 października 2016

Grzyby gatunkami. Podblaszek gromadny

Podblaszek gromadny Lyophyllum decastes i kępkowiec jasnobrązowy to jeden i ten sam gatunek grzyba. Grzyba jadalnego i smacznego, o którym porozmawiamy dzisiaj bo jeszcze rośnie o tej porze - zdjęcia robiłam zaledwie 3 dni temu.

Tak to jest w polskiej nomenklaturze mykologicznej, że wiele gatunków grzybów ma nawet kilka różnych nazw. Naukowcy czasami nie mogą się dogadać i każdy uważa, że jego nazwa jest ważniejsza albo trafniejsza. Jednak z czasem w głowie każdego miłośnika grzybów któraś z tych nazw utrwala się mocniej niż inne i tak właśnie kępkowiec zawsze będzie dla mnie podblaszkiem a siedzuń pozostanie szmaciakiem.

Ale wróćmy do atlasowego opisu gatunku i zapoznajmy się z grzybem, którego można spotkać aż do późnej jesieni.

kepkowiec jasnobrazowy, grzyby gatunkami, atlas grzybow, grzyby jadalne, grzybobranie, na grzyby, grzybek, grzyb

sobota, 29 października 2016

Chlebek pszenny, ziołowy z cebulą i serem

Taki ziołowy chleb jest pyszną przekąską. Pachnie i smakuje wyśmienicie. Pokrojony w grube kromki można zajadać tak po prostu bez żadnych więcej dodatków. Może być też wsparciem do kremowej zupy jarzynowej lub pieczonych warzyw czy gulaszu. Dobrze smakuje z wędliną lub pomidorami. To Wy decydujecie jak go podać i z czym zjeść. Najważniejsze żeby smakował, prawda? 

Zamiast chleba możecie upiec sobie bułeczki czosnkowo ziołowe

Tak się jakoś złożyło, że w tym tygodniu Smaczna Pyza zaproponowała go do upieczenia koleżankom w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie", która odbywa się cyklicznie na Facebooku. Mam nadzieję, że ktoś jeszcze, oprócz mnie, go upiecze chociaż chętnych niewielu.

Przepis znalazłam w książce "Domowe wypieki" wydawnictwa Oleksiejuk i lekko zmodyfikowałam wedle swoich potrzeb.

chlebek ziolowy z serem, chleb na drozdzach, puszysty chleb z ziolami, chleb ziolowo cebulowo serowy, domowa piekarnia, bochenek, chleb z farszem ziolowo cebulowo serowym, chleb zwijany


piątek, 28 października 2016

Puszysty tort czekoladowy - Czekoladowa bajka

Ten tort jest bardzo czekoladowy, tak czekoladowy jak czekoladowe brownie. Jest jednak bardzo puszysty tak lekki, że po prostu rozpływa się w ustach. Taka czekoladowa bajka. Jeśli lubicie czekoladę to będziecie zachwyceni zarówno smakiem jak i konsystencją. Mój domowy czekoladoholik był bardzo, bardzo zadowolony.

Tort czekoladowy zrobiłam na biszkopcie budyniowym czyli do ciasta dodałam budynie w proszku i tylko niewielką ilość zwykłej mąki. Dzięki temu taki biszkopt jest niezwykle delikatny i puszysty. Idealnie komponuje się z czekoladowym musem tworząc pyszną i leciutką całość.

torcik czekoladowy, mus czekoladowy, czekolada, amaretto, ciasto czekoladowe, biszkopt budyniowy,  smaczna pyza, ciatso na niedziele, ciasta domowe


czwartek, 27 października 2016

Kluski dyniowe z sosem kurkowym

Dyniowe kopytka zachwycają kolorem i smakiem. Uwielbiam je z sosem grzybowym, szczególnie z kurkami, bo według mnie te smaki wyjątkowo do siebie pasują. Na szczęście nawet późną jesienią udaje się czasami jeszcze znaleźć kurki a zapobiegliwi na pewno mają coś w zapasie w zamrażarce. Ale, ale! Nie szukajcie w tym przepisie na kopytka ziemniaków bo całkowicie zastąpiłam je dzisiaj upieczoną dynią. 

Do zrobienia dyniowych klusek polecam upiec dynię hokkaido, która ma zwarty i mało soczysty miąższ. Inne odmiany wymagają dosypania większej ilości mąki co nie jest korzystne dla konsystencji kopytek. I upieczcie od razu więcej dyni bo puree dyniowe możecie wykorzystać do zrobienia chleba dyniowo-szpinakowego.

Kluseczki dyniowe są delikatne. Świetnie smakują też w wersji słodkiej polane śmietaną albo zrumienioną na maśle bułeczką i posypane cukrem. Jeśli jeszcze ich nie robiliście to koniecznie musicie spróbować.

A teraz Smaczna Pyza zaprasza po smaczny przepis.

kluseczki dyniowe,  kopytka z dyni, sos kurkowy, sos smietanowo grzybowy z boczkiem,  gnocchi di zucca, kopytka z dyni, szagowki dyniowe, kluski warzywne, jak zrobic kluski z dyni, dynia hokkaido


środa, 26 października 2016

Grzyby gatunkami. Łopatnica żółtawa

Łopatnica żółtawa Spathularia flavida to niewielki, ale uroczy grzybek. Jest jadalny, ale ze względu na swoje niewielkie rozmiary, brak konkretnego smaku i rzadkość występowania powinien być oszczędzony. Jest przecież tyle innych, jadalnych i bardzo smacznych grzybów.

Na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych Łopatnica żółtawa ma status "E" - gatunek wymierający

Ja spotkałam te łopatnice podczas grzybobrania na Ponidziu. Ich owocnikami, jeszcze malutkimi, była usiana cała ściółka. Nie sposób było przejść i nie zdeptać choćby kilku, niestety. Mam nadzieję jednak, że wiele szkody nie narobiliśmy i w tym miejscu łopatnice będą pojawiać się także w kolejnych latach.

lopatnica zoltawa, grzyby gatunkami, atlas grzybow, grzyby jadalne, gatunek grzyba


wtorek, 25 października 2016

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Dzisiaj jest Dzień Makaronu więc wpis będzie z makaronem tak jak to robiłam w poprzednich latach. I będzie to szybkie, pożywne danie bo przygotowałam zapiekankę z makaronu, kurczaka i mrożonych warzyw. Świetny efekt a pracy niewiele czyli tak jak lubię.

Taka zapiekanka makaronowa nie wymaga ani dużo pracy ani wiele czasu. Jest idealnym posiłkiem do przygotowania w ten dzień kiedy wracamy z pracy później albo jesteśmy bardziej zmęczeni niż zwykle. Ugotowanie makaronu trwa zaledwie kilka minut a zresztą można wykorzystać ten, który został np. z poprzedniego dnia. Poza tym jest tak prosta, ze z jej zrobieniem poradzi sobie każdy, nawet osoba mało doświadczona w kuchni. A najważniejsze jest to, że jest po prostu pyszna więc koniecznie zróbcie sobie taką.

zapiekanka z makaronu, obiad z piekarnika, world pasta day, dzien makaronu, zapiekany makaron z warzywami i kurczakiem, szybki obiad, proste zapiekane danie z makaronu
zapiekanka makaronowa z warzywami i kurczakiem jest pożywnym i bardzo smacznym daniem


niedziela, 23 października 2016

Fasola po bretońsku według Smacznej Pyzy

Fasolka po bretońsku to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. W Bretanii pewnie o takiej potrawie jaką znamy nie słyszeli, chociaż na pewno w wielu kuchniach na świecie gotuje się dania z fasoli. Myślę, że pochodzenie tej potrawy nie ma większego znaczenia, przynajmniej dla mnie. Ważne jest to, że my fasolkę po prostu uwielbiamy, zarówno w sosie pomidorowym jak i zupę fasolową.

Fasolka po bretońsku to sycące, pyszne danie. Gotuję je zwykle w większej ilości i część pakuję w słoiki. Nakładam wrzące danie w wyparzone słoiki, zakręcam i odstawiam do góry dnem. W ten sposób słoiki same się zawekują i wytrzymają bez pasteryzacji w lodówce kilka tygodni. Będą żelazną rezerwą obiadową kiedy nie będę miała czasu stać przy kuchni. Jeśli chcielibyście żeby takie słoiki postały dłużej albo bez lodówki to trzeba poddać je tyndalizacji czyli zapasteryzować dla pewności i bezpieczeństwa, trzy razy w odstępach 24 godzin.

najlepsza fasolka po bretonsku, fasola w sosie pomidorowym, fasolka w pomidorach, fasola duszona, obiad, danie jednogarnkowe, jak zrobić najlepsza fasolke po bretonsku, smaczna pyza


sobota, 22 października 2016

Smaczna Pyza poleca. Wine Bar La Vinotheque

Kolacja w Wine Bar La Vinotheque jest już wspomnieniem, bardzo miłym wspomnieniem. Wieczór spędzony z koleżankami blogerkami przy dobrym jedzeniu i jeszcze lepszych winach był bardzo przyjemny. Prawdę mówiąc nie spodziewałam się tak dobrego posiłku idąc na to spotkanie degustacyjne

Wina do serwowanych tego wieczoru przez Waldemara Rzeszotka dań dobrał specjalnie dla nas sam właściciel i przez cały wieczór bardzo ciekawie nam o nich opowiadał. Było pysznie!

degustacja win i dan, wine bar la vinotheque, zaproszenie na kolacje, blogerzy na kolacji, smaczna pyza w la vinotheque
było nas więcej, ale na wspólne zdjęcie załapałyśmy się we trzy, od lewej: ja czyli Smaczna Pyza, Agata i Agnieszka


czwartek, 20 października 2016

Grzyby gatunkami. Borowiec dęty

Borowiec dęty Suillus cavipes to grzyb z rodziny maślakowatych, nazywany inaczej maślakiem dętym lub borowikiem pustotrzonowym. Rośnie zawsze w pobliżu modrzewi, z którymi tworzy mikoryzę. To śliczny grzyb, z którym bardzo chciałam zapoznać się bliżej. Kilka dni temu miałam do tego niespodziewaną okazję i dzisiaj z przyjemnością wstawiam jego zdjęcia i opis do atlasu grzybów.

Borowiec dęty jest gatunkiem dość rzadkim i podlegającym w Polsce ochronie częściowej - tak jak smardze. Na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych borowce dęte mają status "R"-rzadkie

Ochrona częściowa gatunku grzyba oznacza, że z naturalnych stanowisk nie wolno ich zbierać ani niszczyć. Jeśli jednak wyrosną w prywatnym lesie zagospodarowanym przez człowieka to można je pozyskać. Ja właśnie miałam taką okazję bo borowce, które zbierałam, rosły w niedużym lasku wyhodowanym i należącym do znajomego.

maslak dety, borowiczak dety, borowik pustotrzonowy, atlas grzybow, grzyby gatunkami, opis owocnika, grzyb jadalny, grzybobranie


środa, 19 października 2016

Grzybowy weekend z Moją menażerią. Część 2

Wczoraj pisałam Wam, że ostatni weekend spędziliśmy z naszymi krakowskimi przyjaciółmi. Pojechałam tam nie tylko nagadać się wreszcie do woli z koleżanką, ale też, a może przede wszystkim, doleśnić się i popazerniczyć. Dorota jest mocno grzybnięta a po znajomości nasiała i nahodowała grzybków specjalnie na nasz przyjazd. Dzisiaj ciąg dalszy tej opowieści o tym co Smaczna Pyza robiła i co widziała.

na grzyby, grzyby gatunkami, kosze pelne grzybow, pieprzniki trabkowe, siedzun sosnowy, podgrzybki, jesien
nasze zbiory z podkrakowskiego lasu - prawdę mówiąc nie spodziewałam się, że będzie tak dobrze


wtorek, 18 października 2016

Grzybowy weekend z Moją menażerią. Część 1

Wrzesień na Podlasiu był marny grzybowo więc nie poszalałam sobie. Wystarczyło jednak kilka rzuconych mimochodem słów i już omawialiśmy z Żarłoczkiem październikowy wypad na południe Polski. Dorota oraz Jej menażeria już od dawna serdecznie zapraszali Smaczną Pyzę a z tą ekipą zawsze jest nie tylko wesoło i miło, ale też bardzo leśnie bo grzybnięci są chyba bardziej ode mnie. Kiedy wszystkie szczegóły były dogadane wyruszyliśmy w drogę pełni nadziei na ciekawe spotkanie. 

 maslaki, grzyby gatunkami, grzyby jadalne, atlas grzybow, grzybobranie, na grzyby, ponidzie
może ten koszyczek jest mały, ale już prawie pełen maślaków i łuszczaków a w zapasie czekają następne kosze

niedziela, 16 października 2016

Jesienny chlebek dyniowo szpinakowy na drożdżach

Smaczna Pyza zaprasza na jesienny chleb - w ubiegłym roku był piękny bochen chleba z marchewką a dzisiejszy też jest z warzywami. Sami zobaczcie jakie ma kolory! Zawdzięcza je dyni i szpinakowi, ale nie zrażajcie się - daję słowo honoru, że jest pyszny! Pachnie jak nie wiem co i cieszy oko. Pysznie smakuje z wędliną albo serem, albo tylko z masłem i 
pomidorem.  

Na pieczenie kolorowego chleba umawiałam się kilka dni temu z Agnieszką i dzisiaj okazujemy Wam oba nasze chleby. Podobają się?


Ten chlebek upiekłam specjalnie na dzisiaj bo mamy właśnie Światowy Dzień Chleba. Mnie, i pewnie wielu z Was, na szczęście go nie brakuje, ale pamiętajmy, że na całym świecie dużo ludzi głoduje. Może swoim świeżym chlebem podzielicie się z kimś kto go potrzebuje? Rozejrzyjcie się dobrze, to przecież może być sąsiad zza ściany czy bezdomna osoba spotkana na ulicy. Dzielmy się chlebem nie tylko dzisiaj, ale dziś jest dobry dzień żeby zacząć to robić.

Wypiek dołączam do akcji World Bread Day 2016 organizowanej po raz kolejny przez Zorrę

Chlebek wyszedł puszysty, miękki w środku i miał fajną, przypieczoną skórkę. Zachęcam Was do upieczenia podobnego bo taki własnoręcznie przygotowany bochenek daje mnóstwo radości osobie piekącej i domownikom.

chleb z dynia i szpinakiem, chlebek dyniowy, jak upiec kolorowy chleb, pomysl na dynie, chleb drozdzowy z warzywami, latwy chleb jesienny, chleb szachownica, chlebek w kratke
oto mój chleb na world bread day 2016
chleb dyniowo szpinakowy, chleb z dynia i szpinakiem, chlebek dyniowy, jak upiec kolorowy chleb, pomysl na dynie, chleb drozdzowy z warzywami, latwy chleb jesienny, chleb szachownica, chlebek w kratke
upiekłam taki kolorowy chleb z dynią i szpinakiem

sobota, 15 października 2016

Domowa przyprawa grzybowo warzywna do zup i sosów

Domową przyprawę warzywną robię co roku. Taka przyprawa grzybowo jarzynowa w proszku będzie też bardzo przydatna w kuchni. Każdy gotuje w domu po swojemu i doprawia tak jak lubi. Ja mam całą szafkę pojedynczych przypraw i suszonych ziół żeby doprawiać nimi dania tak jak mi się podoba, ale wygodnie mieć taką mieszankę jak ta, którą można za jednym zamachem wzbogacić smak zupy czy sosu. Ponieważ grzyby, użyłam różnych jadalnych gatunków, i warzywa są dobrze ususzone to nie zepsują się przez kilka miesięcy. Zmielenie wszystkiego na drobny proszek ułatwia dozowanie i skraca czas gotowania a i namaczać niczego nie trzeba wcześniej.

Nie musisz kupować gotowych mieszanek, które zawierają konserwanty i sztuczne barwniki czy aromaty. Ta domowa "vegeta" zawiera tylko naturalne składniki i możesz skomponować ją sam tak żeby najlepiej pasowała do Ciebie, trafiała idealnie w Twój gust. Taką domową przyprawą można dosmaczać różne zupy, sosy, zapiekanki, wiedząc dobrze, że dosypuje się tylko zdrowe rzeczy.

Koniecznie zróbcie sobie swoją domową przyprawę. Macie niżej gotowy przepis czyli ulubioną wersję Smacznej Pyzy, ale jeśli chcecie to pokombinujcie z ziołami, proporcjami i stwórzcie swoją indywidualną wersję.

domowa wegeta z grzybami, przyprawa do zup i sosow, grzyby i warzywa suszone, mieszanka przyprawowa domowa, jarzynka z grzybkami, wegeta z grzybami, vegeta o smaku grzybowym, domowe przetwory, smaczna pyza, jak zrobic domowa przyprawe jarzynowo grzybowa
taka domowa przyprawa w proszku z suszonych warzyw i grzybów przyda się w każdej porządnej kuchni


piątek, 14 października 2016

Ciasto na niedzielę. Kostka brzoskwiniowo jabłkowa

Puszysty biszkopt z soczystą galaretką, owocami i śmietankową pianką. Czy to nie brzmi bajecznie?  Zapewniam Was, że to ciasto jest obłędnie pyszne i koniecznie musicie takie zrobić. Może właśnie w ten weekend? No bo na co czekać! 

Taka kostka brzoskwiniowo jabłkowa jest, o ile to możliwe, lepsza od szarlotki królewskiej, ale czy mówię prawdę musicie ocenić sami po degustacji ciasta. Ostrzegam, na jednym kawałku raczej się nie skończy!

kostka brzoskwiniowo jablkowa, jablkowo brzoskwiniowa pokusa, biszkopt genuenski, biszkopt z owocami i bita śmietana, ciasto na niedziele, smaczna pyza


czwartek, 13 października 2016

Szybki gulasz ze schabu z leśnymi grzybami

Dzisiaj jeszcze jedno danie z moje wiejskiego, urlopowego repertuaru kulinarnego. Szybkie danie z duszonego schabu i świeżo zebranych leśnych grzybów. Taki leśny gulasz. Pachnące i szybkie do przyrządzenia danie bo będąc na urlopie nie mam ochoty tracić przy garach więcej czasu niż to konieczne. 

Schab to chude mięso, delikatne mięso, które nie potrzebuje długiej obróbki termicznej. Wystarczy je krótko obsmażyć a potem dusić z grzybami przez kilka, kilkanaście minut bo grzybom też nie trzeba dużo czasu żeby się ugotowały. Kroję je grubo bo lubię kiedy są widoczne w potrawie i czuć je pod zębem. Takie danie podaję z domowymi kluskami bo tak smakuje najlepiej, ale dobrze będzie się komponowało z ziemniakami, makaronem czy ryżem.

Sprawdźcie jaki pyszny jest schab duszony z czernidłakami, pomidorami i winem.

schab duszony z grzybami lesnymi, strogonof ze schabu z lesnymi grzybami, wieprzowina duszona z grzybami, schab wieprzowy, mięso duszone, gulasz wiejski, jak zrobić schab duszony z grzybami, smaczna pyza
schab wieprzowy duszony z leśnymi grzybami i tymiankiem z przydomowego ogródka ziołowego


środa, 12 października 2016

Nalewka malinowa. Malinówka jak marzenie

Malinówka pachnie latem, soczystymi malinami, ma piękny kolor i jest pyszna. I to wszystko co mam do powiedzenia bo co tu dużo gadać, trzeba spróbować i tyle. Jest jak letnie marzenie, cudowna po prostu.

Nalewka malinowa jest najlepsza na malinach leśnych, ale tych niestety nie miałam. Zrobiłam ją z malin ogrodowych, dużych, dojrzałych, takich które mam problem donieść do domu bo zawsze podjadam. Tym razem po prostu kupiłam ich odpowiednio więcej, tak żeby wystarczyło na podjadanie i do słoja. Teraz kiedy ją zlałam będę musiała mocno się pilnować żeby spokojnie dojrzała. Łatwo nie będzie, niestety, ale dam radę.

Moja kolekcja nalewek przybiera ładne kształty. Butelki z kolorowymi trunkami stoją i zawartość powoli sobie dojrzewa. Jedne potrzebują mniej, inne więcej czasu, ale już wiem, że degustacje będą pyszne. 

nalewka z malin, malinowka, nalewki domowe, jak zrobic nalewke malinowa, przetwory domowe, domowe nalewki, smaczna pyza
widzicie jak moja malinówka ma piękny kolor?


wtorek, 11 października 2016

Ulubione drożdżówki chłopaków. Bułeczki drożdżowe nadziane powidłami

To są ulubione drożdżowe, nadziewane bułeczki moich chłopaków. Często piekę, taką dużą drożdżówkę podzieloną na mniejsze kawałki, ale czasami zmieniam ilość części lub ich układ w formie o innym kształcie. Zmienia się także nadzienie bo jako farszu, zamiast powideł, można użyć prażonych jabłek, marmolady albo zrobić nawet wersję wytrawną z warzyw lub/i mięsa. W tym ostatnim przypadku radzę jednak zmniejszyć ilość cukru w cieście, przynajmniej o połowę. 

Takie bułeczki drożdżowe nadziewane to blacha drożdżowego, pysznego i puszystego ciasta, ale do podzielenia nie potrzebny jest nóż bo można odrywać sobie poszczególne kawałeczki. To wygodny pomysł na wypiek na szkolną imprezę czy jakieś spotkanie towarzyskie. A drożdżówkę przygotować łatwo więc proszę się nie wykręcać i upiec. I cały dom pięknie pachnie wspaniałym ciastem.

Będziecie zadowoleni, Smaczna Pyza Wam to mówi! 


buleczki do odrywania, bulki drozdzowe z powidlami, buchty, slodkie drozdzowki, buleczki na drugie sniadanie,  ciasto drozdzowe, smaczna pyza poleca
odrywane słodkie bułeczki z powidłami to ulubione drożdżówki moich chłopaków


niedziela, 9 października 2016

Migawki z jesiennego urlopu na Podlasiu. Część 1

Jakoś nie mogłam zmobilizować się do tego wpisu. Może dlatego, że jestem zawiedziona ilością grzybów jakie pozyskałam? Miałam nadzieję, na bardzo obfite zbiory a tymczasem przetworów grzybowym nie zrobiłam ani jednego słoiczka. Było troszkę kurek, na bieżące zużycie, kilka szmaciaków, też częściowo zjedzonych na miejscu a trochę zasuszonych i kilka, dosłownie kilka, innych jadalnych grzybów takich jak koźlarze, kanie czy podgrzybki. Tak źle nie było od lat bo nawet rok temu ususzyłam 3 litry kaniutek i zamarynowałam trochę maślaków.

Mimo to dzisiaj Smaczna Pyza zaprasza Was na grzybobranie.

grzyby podlasia, jesienne grzybobranie, podlasie 2016, urlop w lesie, na grzyby, grzyby gatunkami, puszcza białowieska
to efekt pierwszego po przyjeżdzie wypadu do lasu - 3 godziny i tyle co widać czyli szału nie ma

piątek, 7 października 2016

Jesienne babeczki dyniowo kakaowe z kremem maślanym

I znowu nocne rozmowy między blogerkami zaowocowały wspólnym pieczeniem. Tym razem postanowiłyśmy z Agą najsmaczniejsze.pl upiec jesienne babeczki. Początkowo miały to być zwykłe babeczki zeberki, ale później okazało się, że każda z nas miała jakąś swoją wizję. Paseczki wyszły nie do końca jak u zebry, ale całość jest bardzo apetyczna. Obie wpadłyśmy na ten sam jesienny pomysł wykorzystania dyni w swoich wypiekach. Moje babki kuszą jeszcze aksamitnym kremem a u Agnieszki przesyłają słodkie całuski.

Nie tak dawno piekłyśmy razem ciasto mocno czekoladowe i już mamy kolejny pomysł na wspólny wypiek więc zaglądajcie do nas żeby niczego nie przegapić! Jak widzicie znowu nasze pieczenie skończyło się pysznie i pięknie, na osłodę ponurego, mokrego tygodnia, który zaczął się porządnym deszczem.

Życzymy Wam miłego weekendu i zapraszamy do upieczenia naszych babeczek.

muffinki dyniowe z kakao i maślanym kremem, krem maślano dyniowy, jak zrobić krem maślany do babeczk, dynia, ciasto dyniowe, mufinki, babeczki zebry, puszyste babeczki, moje wypieki


środa, 5 października 2016

Nie lubię kotów!

Już samym tytułem tego wpisu narażę się pewnie wielu osobom. No bo jak można nie lubić kotów?! Ano można. Dla mnie koty to łażące swoimi drogami często dziwne i nieprzewidywalne indywidualności, które nie są tak bardzo przyjacielskie i oddane jak psy. 

Naszego Chrupka kocham mocno a idąc ulicą czy po parku przyglądam się psiakom z czułością. Jeśli mam okazję to chętnie się z nimi bawię czy chociaż głaszczę. Za to kotów unikam, nie ciągnie mnie do nich, bo według mnie są wredne i wcześniej czy później to z nich wyłazi. Być może są od tego wyjątki, może są gdzieś kociaki, które potrafią odwzajemnić i okazać bezgraniczne przywiązanie do opiekuna. Może. I pewnie takie znacie.


podlasie, urlop, koty, kot, moje wakacje na Podlasiu, karmimy bezpańskie koty, kocie sieroty, nie lubię kotów
najedzona kicia przycupnęła na ławeczce


wtorek, 4 października 2016

Policzki wieprzowe duszone w sosie piwno selerowym

Policzki wieprzowe to pyszne, delikatne mięso. Jest poprzerastane kolagenowymi włóknami więc po uduszeniu jest mięciutkie i kleiste. Niestety, nie jest łatwo je dostać nad czym ubolewam. Zdecydowanie częściej trafiam na policzki wołowe, które równie dobre jeśli nie lepsze. Dobre mięso uduszone w pysznym sosie podane z kluseczkami to doskonałe danie na jesienny obiad.

Kupując policzki, zarówno wołowe jak i wieprzowe, kupujecie dobrej jakości czyste mięso bez kości, nadające się doskonale do duszenia, gotowania czy pieczenia. Rozejrzyjcie się za nim bo jest warte zainteresowania.

poliki wieprzowe w sosie, sos selerowo piwny, wieprzowina duszona w piwie, piwo do sosu, mięso wieprzowe


niedziela, 2 października 2016

Kurkówka. Nalewka grzybowa na kurkach

Kiedy mówimy o nalewkach to zwykle myślimy o wódce owocowej, ziołowej albo z tymi dwoma składnikami. A co powiecie na nalewkę, której głównym składnikiem, poza alkoholem oczywiście, są grzyby? Tak, dobrze widzicie - kurkówka to nalewka na grzybach kurkach czyli pieprznikach jadalnych

Nie miałam dużo grzybów więc zrobiłam w tym roku tylko trochę tej nalewki, ale w przyszłym, jeśli tylko warunki pozwolą, nazbieram kurek na Podlasiu  i nastawię więcej tego specjału. Kurki mają grzybowo morelowy zapach i lekko ostry, charakterystyczny smak. Smak podkręciłam jeszcze dodając nieco ostrej papryczki i miodu dla równowagi, ale zapach jest zdecydowanie kurkowy, cudowny po prostu.

kurkówka, nalewka z kurek, nalewka na kurkach, jak zrobić kurkówkę, jak zrobić nalewkę z kurek, nalewki domowe, alkohol, przetwory, kurki, pieprzniki jadalne, nalewka lecznicza


sobota, 1 października 2016

Grzyby gatunkami. Lisówka pomarańczowa

Lisówka pomarańczowa Hygrophoropsis aurantiaca bywa nazywana też fałszywą kurką a nawet kurką jadowitą. Mniej wprawny grzybiarzom może sprawiać kłopot i mylić się z pieprznikami jadalnymi czyli pospolitymi kurkami. Jednak kiedy uważnie ogląda się zbierane grzyby pomyłka jest mało prawdopodobna. Dlatego jak zawsze zachęcam do przeczytania dokładnego opisu gatunku a potem sami w lesie ocenicie czy te wyżej wymienione grzyby są do siebie podobne tak bardzo. I pamiętajcie - nie zbieramy niczego czego nie jesteśmy pewni na 200%

Dla przypomnienia - pieprznik jadalny czyli kurka ma ogólnie masywniejsze, grubsze owocniki. Jest koloru żółtego i ma grubsze, rzadkie blaszki a właściwie listewki.

lisówka pomarańczowa, kurka jadowita, fałszywa kurka, grzyby gatunkami, atlas grzybów


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...