środa, 30 listopada 2016

Topinambur pieczony z rozmarynem i pomarańczą

Topinambur od jakiegoś czasu wraca do łask i na nasze stoły, ale ciągle jest to warzywo mało popularne. Topinambur to inaczej słonecznik bulwiasty i zjadamy bulwy tej rośliny. W smaku są nieco słodkie, orzechowe. Niektórzy twierdzą, że są podobne do ziemniaków chociaż to według mnie bardzo luźne porównanie. Ale na pewno można ich używać zamiast ziemniaków jako dodatek do różnych dań. Topinambur nadaje się do zup, sosów, do pieczenia, duszenia i gotowania. Można zrobić z niego chipsy albo frytki. Można zjeść w surówce chociaż spożywane na surowo mogą powodować wzdęcia. Topinambur można też ususzyć a potem zmielić i parzyć jak kawę. Bulwy przechowujemy w chłodnym miejscu.

Specjaliści zalecają regularne jedzenie topinamburu osobom cierpiącym na cukrzycę, nietolerancję glutenu, nadciśnienie, różnego rodzaju alergie, zwolnienie pracy jelit i chorobę hashimoto. Bulwy zawierają dużo inuliny, nieprzyswajalnej przez człowieka, ale ta w trakcie leżakowania bulw i ich przetwarzania, gotowania, zamienia się we fruktozę. Poza tym bulwy topinamburu mają w sobie skrobię i cukry proste a także jest w nich krzemionka, witamina B1, żelazo, miedź, magnez i potas.

Ja najbardziej lubię topinambur pieczony chociaż kremowa zupa z topinamburu też jest pyszna.

slonecznik bulwiasty pieczony, topinambur z piekarnika, jak upiec topinambur, co to jest topinambur, pieczone warzywa, warzywa z piekarnika


poniedziałek, 28 listopada 2016

Konkurs mikołajkowy z Poltino. Poczęstuj Smaczną Pyzę jakimś smakołykiem!

Niedługo, bo już za kilka dni, Mikołajki. W związku z tym pomyślałam sobie, że konkursowe zadanie będzie związane właśnie z tym miłym dniem. Zastanówcie się i napiszcie jakim deserem poczęstowalibyście mnie gdybym wpadła do Was z wizytą w Mikołajki. Zresztą, nie musi to być deser - może być coś dobrego do picia, zupa, danie obiadowe, przekąska, co tylko chcecie. Zaznaczę, że lubię prawie wszystko, może oprócz rukoli i lodów miętowych. Nie jestem uczulona na żadne składniki spożywcze a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo póki co. Macie więc duże pole do popisu. 

Niestety, gościć u Was mogę tylko duchem, ale za to właśnie w mikołajkowy dzień, 6 grudnia, dwie osoby dowiedzą się o tym, że dostaną, ode mnie i sponsora, prezenty! Mam nadzieję, że te prezenty trafią do szczęśliwców jeszcze przed Świętami.

wygraj garnki i mrozonki, wygraj komplet garnkow, zestaw mrozonek poltino, nagroda, jak wygrac w konkursie, zadanie konkursowe, zabawa, tyle wygrac, zapros smaczna pyza na cos dobrego


piątek, 25 listopada 2016

Amur smażony w cieście piwnym

Na świątecznym stole będą u nas różne dania z ryb, nie tylko smażony karp czy śledzik w oleju. Zwykle robię karpia tak tradycyjnie panierowanego, ale tym razem może będzie także amur a właściwie takie jakby placki z amurem.

Wystarczy zamarynować kawałki amura a potem obtoczyć go w puszystym cieście piwnym i po usmażeniu powstanie coś pysznego. Delikatne mięso ryby w jeszcze delikatniejszej otoczce. Jestem pewna, że tak przyrządzona ryba będzie Wam smakować. Jeśli nie macie amura możecie w taki sposób przygotować także karpia.

W takim cieście, z piwem lub bez, można też usmażyć ugotowane kapelusze suszonych grzybów. To też jeden z naszych świątecznych przysmaków. 

ryba w ciescie, ryba na wigilie, ciasto nalesnikowe z piwem, amur w ciescie nalesnikowym, amur bialy, filet z amura


czwartek, 24 listopada 2016

Sałatka z wątrobką, jabłkiem i dressingiem malinowym

Bardzo lubię takie sałatki czyli chrupiąca sałata, kawałki mięsa albo wątróbki a do tego jakieś owoce i dobry sos. Dzięki mieszankom sałat Fit&Easy nie muszę tracić czasu na płukanie i osuszanie sałaty bo w opakowaniu mam już oczyszczone i podzielone na mniejsze kawałki liście. Wystarczy wysypać do miski albo na talerz, dodać to co się lubi i gotowe!

Weź do domu dowolny produkt Fit&Easy i polub za wartość. A zaraz później wykorzystaj go do jakiegoś pysznego dania bo może być bazą sałatek, surówką czy składnikiem koktajlu albo dania głównego

salata z kurza watrobka i jablkami, salatka na lunch, watrobka drobiowa na mieszance salat, salaty fit&easy, mieszanki chrupiacych salat


środa, 23 listopada 2016

Pierniczki Katarzynki

Połowa i koniec listopada to czas kiedy trzeba pomyśleć o pierniku na Boże Narodzenie. U mnie ciasto piernikowe dojrzewające już leżakuje, ale już teraz można upiec katarzynki czyli korzenne ciasteczka w kształcie chmurek. Ciasto na takie katarzynki nie musi odpoczywać dłużej niż godzinę więc można upiec ciasteczka dość szybko.

Podczas pieczenia korzennych ciasteczek w całym domu unosi się piękny zapach przypraw, który zapowiada, że już niedługo Święta. Od razu humor mi się poprawił 😇

domowe pierniki, ciasteczka piernikowe, ciastka korzenne, ciasteczka chmurki, bożenarodzenie


wtorek, 22 listopada 2016

Aksamitna zupa krem z dyni i pomidorów

Rozgrzewająca zupa jesienią to bardzo dobry pomysł. Najlepiej kiedy taka zupa jest gęsta i bardzo warzywna, taką lubię najbardziej. I najlepiej jeść ją z grzankami, które przyjemnie chrupią będąc kontrastem dla zmiksowanych jarzyn. Zrobienie takiej zupy to żadna trudność bo można wykorzystać warzywa jakie ma się akurat w domu i właściwie dowolnie je łączyć. 

Taka kremowa zupa jarzynowa , przyprawiona na ostro kawałkiem papryczki chili i lekko kwaskowa od pomidorów, bardzo mnie rozgrzała kiedy wróciłam z jesiennego spaceru. Polecam ją na każdy dzień, ale w taki chłodny i wietrzny sprawdzi się doskonale.

Zobacz pomysł na inną zupę dyniową - też kremową, ale doprawioną cytrusami i korzennymi dodatkami a podaną z rybą.

kremowa zupa dyniowo pomidorowa, krem dyniowo pomidorowy, krem z dyni, zupa krem warzywny, kremowa zupa jarzynowa, dynia z pomidorami


poniedziałek, 21 listopada 2016

Ciasto z białą czekoladą i jagodami. Blondie z owocami

Było mocno czekoladowe brownie więc czas na wersją jasną czyli blondie. Też jest czekoladowe, ale ma w sobie białą czekoladę. Nie rośnie zbytnio i nie jest puszyste, ale takie właśnie ma być - nieco kleiste, jakby zakalcowate i pyszne tak, że ciężko poprzestać na jednym kawałeczku. Słodycz złamałam dodatkiem letnich owoców bo ostatnie dni były tak ponure, że bardzo zatęskniłam za tymi letnimi, ciepłymi i słonecznymi. 

Jesień ma swoje prawa, ale kiedy przez wiele dni jest mokro, wietrznie i ponuro to mam ochotę zakopać się jak jeż w stertę liści i nie wyłazić aż do wiosny. Albo zapaść w sen jak niedźwiedź i poczekać do przyszłego roku na świeże jagódki... Niestety, tak dobrze nie ma, ale na szczęście są mrożonki! Porcja mrożonych jagód, trochę czekolady i od razu lepiej.

To ciasto robi się szybko i łatwo. Nie musicie nawet wyjmować miksera, wystarczy łyżka do wymieszania składników więc do dzieła.

ciasto z biala czekolada i jagodami, placek czekoladowy z owocami, biala czekolada, jagody, czarne borowki, ciasto na niedziele, co dzisiaj upiec, jak szybko zrobic ciasto z owocami


poniedziałek, 14 listopada 2016

Grzyby gatunkami. Płomiennica zimowa

Płomiennica zimowa Flammulina velutipes to uroczy grzybek rosnący późną jesienią i w okresie bezmroźnej zimy. Tak, dobrze widzicie, można się wybrać na jego poszukiwania właśnie teraz i zobaczcie jak zbierałam zimówki w grudniu! Jest to oczywiście grzyb jak najbardziej jadalny, podobny odrobinę do opieniek chociaż ma gładkie i błyszczące kapelusze. Możecie już szykować się na grzybobranie.

Płommienica zimowa swoją nazwę zawdzięcza kolorowi bo jest zazwyczaj pomarańczowo czerwona więc kępki jej owocników zdają się być płomykami ognia wystającymi z nagich kawałków drewna bądź zeschłych liści.W jednej z legend jest porównywana do złotych monet. Drugi człon nazwy mówi o tym kiedy płomiennice możemy spotkać. Rosną wtedy kiedy jest zimno i są odporne na mrozy, podczas których zamarzają co prawda, ale gdy mróz puszcza nie gniją tylko rosną sobie dalej.

Ten gatunek miał kiedyś inną, równie pasującą nazwę - zimówka aksamitnotrzonowa, zwracającą uwagę na bardzo charakterystyczny trzon.

zimowka aksamitnotrzonowa, flammulina velutipes, grzyby jadalne, flamulinka, atlas grzybow, grzyby gatunkami


sobota, 12 listopada 2016

Konfitura żurawinowo-gruszkowa. Dodatek do mięs, wędlin i serów

Duszona żurawina jest kwaskowa i cierpka. Połączenie z gruszką jest bardzo udane daje łagodniejszy i słodszy smak konfiturze. Taka żurawina idealnie komponuje się z pieczonym mięsem czy serem. Nie wyobrażam sobie pieczonej gęsi bez tego dodatku. A pieczony na ruszcie oscypek? Też najlepiej smakuje właśnie z żurawiną. 

Konfiturę z żurawiny i gruszek, zrobioną z podanych niżej ilości składników, zużywamy na bieżąco jako dodatek do pieczonej gęsi, serów pleśniowych czy do domowego pasztetu. Ale możecie zrobić więcej i zapakować ją w małe słoiczki aby zachować na dłużej. Trzeba wtedy wrzącą masę nałożyć do dobrze wyparzonych słoików, zakręcić mocno i odstawić do góry dnem żeby słoiki się zawekowały.

Pamiętajcie, że niedługo Boże Narodzenie i taka konfitura na pewno przyda się do świątecznego pasztetu albo pieczeni. 

konfitura zurawinowo gruszkowa, dzem z zurawiny i gruszek, dodatek do mięs i serow,  przetwory


piątek, 11 listopada 2016

Uda gęsie wolno pieczone z rozmarynem, czosnkiem i wędzoną papryką

Najlepsza gęsina na świętego Marcina! I rzeczywiście te pieczone udka są najlepsze. Dobrze doprawione, pachnące, mięciutkie mięso i chrupiąca skórka a do tego złociste ziemniaczki i duszona żurawina. Przepyszny obiad, daję słowo!

Jesienią gęsina jest najsmaczniejsza bo gąski są już dobrze odchowane i tłuściutkie. Nie bójcie się gęsiego tłuszczu bo to najzdrowszy tłuszcz zwierzęcy. Jest łatwo przyswajalny i ma dużo wartości odżywczych. A kalorie? Nimi się nie martwcie bo przecież nie je się go codziennie ani nie na kilogramy a samo mięso z gęsi jest bardzo chude. Tak więc jeśli tylko macie okazję to jedzcie gęsinę bo jest wspaniała.

udka z gesi, gesie uda, gesina, ges, zlote ziemniaki smazone, gesina na swietego marcina, najlepsza gesina


czwartek, 10 listopada 2016

Tarta rustykalna ze śliwkami. Galette

Rustykalna tarta z bardzo kruchego ciasta z ostatnimi już chyba w tym sezonie śliwkami. Jest zachwycająca w smaku a do tego bardzo prosta i nie trzeba mieć do niej nawet żadnej specjalnej foremki. Ciasto formuje się po prostu na papierze do pieczenia i już. 

Tarta ze śliwami najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepła a podana z lodami waniliowymi to już szczyt rozpusty. Ale czasami można przecież zaszaleć, prawda?

galette ze sliwkami, tarta sliwkowa, ciasto ze sliwkami, ciasto kruche, ciasto na niedziele, jak zrobic tarte ze sliwkami, latwa tarta z owocami


środa, 9 listopada 2016

Domowe przetwory. Ocet malinowy

Taki ocet malinowy to świetny domowy wyrób, który właściwie robi się sam. Kiedy będzie gotowy możecie wykorzystać go do doprawienia pysznej sałatki z warzyw i owoców. A na początku wystarczy wsypać owoce do słoja, zalać lekko osłodzoną wodą i czekać aż zadziałają prawa natury. A może to magia? Bo w każdej porządnej kuchni dzieją się czary, przynajmniej czasami.

Domowy ocet owocowy jest bardzo przydatny w domowej kuchni. Może służyć do zakwaszania, doprawiania zup, sosów, do marynowania mięs, do zrobienia sosu do sałatek. Ocet jabłkowy jest nawet polecany, w niewielkich ilościach, do codziennego picia w celu zdrowotnym. Domowy ocet malinowy ma nieprawdopodobnie piękny zapach i kolor. Smak jest kwaśny, ale przyjemny bo naturalny.

malinowy ocet domowej roboty, ocet z malin, maliny, jak zrobić ocet malinowy, domowe przetwory, zrób to sam


wtorek, 8 listopada 2016

Wątróbka z cebulką

Wątróbka drobiowa smażona i podana z uduszoną, słodkawą cebulą to dania bardzo lubiane przez całą naszą rodzinę. W ogóle lubimy podroby, ale wątróbkę chyba najbardziej i to właśnie w tej postaci.

To prosta potrawa, ale mimo, że robi się szybko to trzeba mieć trochę cierpliwości przy jej przygotowaniu bo łatwo przedobrzyć i przesmażyć a przesmażona wątróbka nie jest dobra. Cebula musi być uduszona, ale nie powinna się zrumienić a wątróbkę trzeba usmażyć tak żeby pozostała lekko różowa i soczysta w środku. Jak to zrobić? Smaczna Pyza zaraz o tym opowie.

Jeśli lubicie wątróbkę to spróbujcie dodać ją do sałatki ze szpinaku i pomarańczy - coś pysznego!

watrobka drobiowa smazona i duszona z cebula, podroby, watrobka z kurczaka, watroba, delikatna watrobeczka


niedziela, 6 listopada 2016

Lamingtony vel kudłacze

Lamingtony są ciekawymi i pysznymi ciastkami. Podobno pochodzą z Australii gdzie początkowo robiono je z niewykorzystanego, nieco suchego biszkoptu żeby się nie zmarnował. Okazało się, że obtoczenie go w rzadkiej polewie czekoladowej, która pozwoli ciastu zwilgotnieć jest doskonałym sposobem na recykling obeschniętego ciasta. Całości dopełniają wiórki kokosowe, które sprawiają wrażenie kudłatego futerka na powierzchni ciastek. I dlatego też lamingtony mają jeszcze inną, bardziej swojską nazwę - kudłacze.

Ale jak zwał tak zwał, najważniejsze że są bardzo smaczne więc warto upiec specjalnie duży biszkopt i zrobić swoje własne lamingtony. Dzisiaj wersja podstawowa, ale można biszkopt przekroić na pół i przełożyć go domowym dżemem porzeczkowym albo posmarować gęstym budyniem i dopiero potem pokroić na kostki i opanierować. Zróbcie jak wolicie, my tym razem raczyliśmy się takimi zwykłymi.

kudlacze, lamingtons, ciastka, ciastko australijskie, biszkopt, polewa czekoladowa, co zrobic z suchym biszkoptem, wiorki kokosowe, jak zrobic lamingtony


piątek, 4 listopada 2016

Domowa karpatka. Przepis na ciasto i krem

Jakie ciasto na niedzielę? Ja proponuję karpatkę więc może w tym tygodniu zrobicie właśnie ją? Taką prawdziwą, domową a nie z kartonika i gotowców.

Ciasto parzone, takie jakie piecze się właśnie do karpatki, wcale nie jest takim prostym ciastem jakby się mogło wydawać. Jest dość kapryśne i rośnie sobie jak chce. Może to wina mąki, może piekarnika bo ja robię je zawsze w ten sam sposób, ale czasami wyrastają mi ładne góry a czasami nie, tak jak w tym przypadku. Na szczęście pagórkowatość ciasta nie wpływa na jego smak i bez urodziwych szczytów karpatka była pyszna jak zwykle. 

Jeśli nie chce się Wam robić kremu budyniowego od podstaw ugotujcie 2 budynie z torebki używając połowy mleka a potem zmiksujcie je z masłem.

ciasto na niedziele, przepis na karpatke, ciasto parzone, krem budyniowy, upiecz takie ciasto, jak zrobic karpatke


czwartek, 3 listopada 2016

Pałki kurczaka zapiekane z ryżem i warzywami

Kolejny obiad z piekarnika i pyszna zapiekanka ryżowa z kurczakiem bo za oknem bardzo jesiennie więc na talerzach musi być kolorowo a w domu ciepło. 

Pałki na ryżu bardzo proste danie i nie wymaga dużo czasu na przygotowanie. Podudzia kurczaka zamarynujcie w przyprawach poprzedniego wieczoru a w dniu pieczenia po prostu wsypcie ryż i warzywa do naczynia. Na to pałki i do pieca. Przez godzinkę zajmijcie się czymś innym albo odpocznijcie bo obiad robi się dalej sam.

Ja bardzo lubię  takie szybkie akcje - szast prast, do pieca i nic więcej robić nie trzeba a jedzenie za jakiś czas gotowe i na dodatek pyszne. Mam nadzieję, że taka zapiekanka Wam się spodoba i  zaserwujecie ją swojej rodzinie.

Smaczna Pyza życzy smacznego

palki kurczaka zapiekane na ryzu z warzywami, kurczak, podudzia kurczaka, zapiekanka ryzowa z kurczakiem i warzywami, obiad z piekarnika, kurcze na ryzu, ryz, warzywa mrozone


wtorek, 1 listopada 2016

Chleb zaduszny - polskie tradycje świąteczne

Dzisiaj opowiem Wam o pięknej chociaż już prawie zapomnianej tradycji. O tradycji pieczenia chleba zadusznego. Co to jest ten chleb zaduszny i dlaczego się go piekło? Przeczytajcie bo to bardzo ciekawe.

Przełom października i listopada to przecież nie tylko halloweenowe przebieranki, strachy i lampiony z dyni. Dla mnie dużo ważniejsze są zupełnie inne klimaty. To czas refleksji nad przemijaniem, zaduma, odwiedzanie grobów bliskich, ale też przywoływanie tych najmilszych i najweselszych wspomnień związanych z tymi, którzy już odeszli... I skoro nie zwyczaje rodem z zachodu to co? Mamy swoje tradycje chociaż pewnie mało kto wie co to były "dziady"?

chlebek zaduszny, buleczki zaduszne, bulki zaduszne, zaduszki, polskie tradycje swiateczne, tradycyjne pieczywo, dziady, bulki drozdzowe pszenno zytnie



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...