sobota, 31 grudnia 2016

Kabanosy w cieście francuskim

Kabanosy zapiekane w cieście francuskim to bardzo łatwa do przygotowania przekąska. Do zrobienia na ostatnią chwilę albo w razie wizyty niespodziewanych gości. Może być częścią menu sylwestrowego albo jakiejś innej domówki.

Potrzebne są do niej mało wysuszone, grube kabanosy albo kiełbaski typu frankfurterki czy piwoszki. Ostatecznie mogą być nawet parówki dobrej jakości. Drugim nieodzownym składnikiem jest oczywiście ciasto francuskie a to kupicie chyba w każdym większym sklepie spożywczym. Samo przygotowanie tych ciepłych przekąsek zajmuje zaledwie kilka minut a są bardzo smaczne więc nikt im się nie oprze.

Ponieważ kabanosy owija się niezbyt dokładnie wąskimi paskami ciasta więc resztę tego ciasta możecie zużyć np. do zrobienia przekąsek z konfiturą cebulową.

ciasto francuskie z kabanosami, kabanosy zapiekane w cieście, przekaski francuskie z kabanosami, menu na impreze, finger food, szwedzki stół, sylwestrowa przekaska


piątek, 30 grudnia 2016

Przekąski z ciasta francuskiego z cebulą

Na domowym przyjęciu nie może zabraknąć ciepłych przekąsek. Wszyscy moi znajomi lubią różne wariacje z ciastem francuskim więc ciekawa jestem co powiedzą na te ciasteczka z konfiturą z czerwonej cebuli. Niby wytrawne a jednak trochę słodkie. Chrupiące ciasto i nieco zaskakujący środek. Nasz tegoroczny Sylwester w domu będzie bardzo smaczny!

Takie ciasteczka z ciasta francuskiego zrobicie dość szybko przed sylwestrową imprezą. Konfiturę usmażcie już dziś a jutro wystarczy pokroić surowe ciasto na kwadraciki, nałożyć cebulkę i do pieca.

Ciasto francuskie to wdzięczny materiał do przygotowywania szybkich, pysznych przekąsek. Jest do kupienia w wielu sklepach i spokojnie możecie użyć takiego gotowca.

wytrawne ciastka z konfitura cebulowa, ciasteczka francuskie z cebula, wypieki wytrawne, przekaski na impreze, sylwestrowe przekaski, finger food,  potrawy na domowke, menu na prywatke


czwartek, 29 grudnia 2016

Pomidorki koktajlowe nadziewane

Co przygotować do jedzenia dla gości na imprezę sylwestrową albo inną domówkę? Swoją drogą to kiedyś mówiło prywatka a nie domówka i to drugie jakoś ciągle dziwnie mi brzmi, ale niech będzie.

U nas będzie bigos, którego specjalnie nagotowałam więcej przed Świętami i zawekowany w słoikach czeka na ostatni wieczór tego roku. Oprócz tego upiekłam już chrupiące ciasteczka serowe i cebulowe, zrobię jakąś sałatkę i kilka przekąsek. Coś na pewno przy niosą zaproszeni goście więc będzie co jeść między pląsami i zabawami.

Przekąski na sylwestra nie powinny być specjalnie pracochłonne bo przecież muszę mieć czas zrobić się na bóstwo! Ale muszą być smaczne i dobrze wyglądać na stole. Dobrze kiedy można je jeść łapkami, ot takie finger food.

pomidory koktajlowe z farszem twarogowo rybnym, przekaski, finger food, przekaska na domowke, domowka, prywatka, szwedzki stol

środa, 28 grudnia 2016

Sałatka z kalerosse™ ze śledziem i fasolą

Czasami wystarczy rozejrzeć się po kuchni i z kilku składników jakie mamy pod ręką zrobimy wyjątkowo pyszną sałatkę. Tak było w tym przypadku. 

Ta sałatka z kalerosse powstała bardzo spontanicznie i nieoczekiwanie stała się hitem dnia a nawet tygodnia poprzedzającego Święta. Z powodzeniem można podać ją nawet na wigilijny czy świąteczny stół. Fasolę miałam ugotowaną do barszczu a śledzie czekały na wsadzenie do słoików. Kalerosse przyjechała do mnie od producenta kilka dni wcześniej z informacją, że już można szukać jej w polskich sklepach.

Kalerosse™ to nowe na polskim rynku warzywo, pisałam o niej rok temu kiedy pierwszy raz miałam okazję jej spróbować. Jest krzyżówką jarmużu i brukselki, łączy w sobie to co te warzywa mają w sobie najlepszego. Kalerosse postać ciemnozielonych listków wyglądających jak mini jarmuż, zebranych w małe, kędzierzawe główki, zdecydowanie luźniejsze niż brukselka. Zawiera dwa razy więcej wit. B6 i C niż zwykła brukselka. Smakuje bardziej jak jarmuż, ma lekki kapuściany posmak, ale bez tego charakterystycznego smaku brukselki. Tego smaku, za którym nie przepadam więc kalerosse™ przypadła mi do gustu.

Kalerosse™ można używać do koktajli, gotować, dusić, smażyć a także jeść na surowo w sałatkach. Jeśli poddajemy ją obróbce cieplnej to niech ta nie trwa długo bo listki tak naprawdę wystarczy tylko zblanszować. Pytajcie o nią bo warto jej spróbować!

nowe warzywo, krzyzowka jarmuzu i brukselki, salata, sledz, fasola biala, swiateczne dania, swiateczne potrawy, wigilia i bozenarodzenie


piątek, 23 grudnia 2016

Smacznych Świąt!



Drodzy czytelnicy bloga, 
znajomi i nieznajomi,
koleżanki i koledzy, 
życzliwi i hejterzy,

życzę Wam wszystkim wesołych, spokojnych i smacznych Świąt! 

Odpoczywajcie w rodzinnym gronie i bawcie się dobrze. Jedzcie smacznie, ale z umiarem. Zamiast siedzieć ciągle przy stole idźcie na spacer do lasu albo pooglądać świąteczne dekoracje na mieście lub przy domach. Cieszcie się ze wszystkich prezentów, przytulajcie i uśmiechajcie do siebie. Bądźcie szczęśliwi i radośni. 

Pozdrawiam Was ciepło i serdecznie

Smaczna Pyza

czwartek, 22 grudnia 2016

Konkurs kukurydziany - WYNIKI!

Za chwilę Święta więc spieszę ogłosić kto dostanie prezenty za udział w konkursie kukurydzianym. Nie będę się rozpisywać bo wszyscy pewnie zajęci przygotowaniami do Świąt, zupełnie tak jak ja.

Jak widać po zgłoszeniach kukurydza w puszce używana jest przede wszystkim do sałatek, ale były też zapiekanki, zupy, galarety, pizza czy placuszki i inne smaczne potrawy. Wszystko pyszne jak sądzę bo uwielbiam kukurydzę więc jeśli jest w daniu to całość musi być dobra. Wszystkie pomysły mi się podobały, ale coś muszę wybrać więc zdecydowałam, że...

konkurs kukurydziany, konkurs z bonduelle, kukurydza, potrawy z kukurydza, zabawa, zobacz kto wygrał


środa, 21 grudnia 2016

Barszczyk czerwony wigilijny bez zakwasu

Nie nastawiłeś zakwasu na barszcz? Trudno, już nie zdążysz. Ale zobacz jak możesz przygotować pyszny barszczyk na Wigilię bez wcześniej ukiszonych buraków. 

Zrobienie barszczu czerwonego bez zakwasu jest proste choć wymaga trochę czasu bo wywar musi naciągnąć. Trzeba nastawić całość najpóźniej po południu dzień przed Wigilią. Ale nie potrzeba do takiego barszczu ani zupy w proszku ani koncentratu z butelki a mimo to barszcz jest esencjonalny i pyszny.

Ja polecam Wam podanie go z fasolą, tak jak to bywało w moim domu rodzinnym. Dzisiaj chyba mało kto gotuje fasolę do barszczu a to bardzo smaczny i trochę inny dodatek a nie wszyscy lubią uszka z grzybami.

barszcz czerwony bez zakwasu, barszcz zakwaszany octem, barszcz z burakow czerwonych, potrawy wigilijne, zupa z burakow, czysty barszczyk


wtorek, 20 grudnia 2016

Przedświąteczne warsztaty z Poltino

Koniec roku to dla blogerów kulinarnych intensywny okres. Trzeba dbać żeby na blogu pojawiały przepisy świąteczne a marki z nami współpracujące planują spotkania, eventy i przedświąteczne warsztaty żeby uprzyjemnić nam czas między domowymi porządkami, zakupami i pichceniem świątecznych smakołyków. 

Tym razem na takie przedświąteczne spotkanie zaprosiła nas marka Poltino i agencja Mucha nie siada.

warsztaty decupge, warsztaty fotograficzne, spotkanie przedswiateczne, warsztaty dla blogerow kulinarnych, blogerki kulinarne, ambasadorki poltino


poniedziałek, 19 grudnia 2016

Choinka drożdżowa i przedświąteczne zakupy

Co upiec na święta? Jak zrobić wszystkie zakupy spokojnie i na czas? Jak w przedświątecznej gorączce znaleźć choć kilka chwil dla siebie? Te pytania nurtują mnie każdego roku.

Piernik dojrzewa, na pewno upiekę keks a może też makowiec. W puszkach czekają jakieś drobne ciasteczka, ale musiałam wymyślić coś na spotkanie z przyjaciółmi. Myślę, że drożdżowa choinka będzie dobrze wyglądać na takim wspólnym świątecznym stole. Zrobiłabym coś bardziej pracochłonnego, ale jak zwykle brak czasu.

buleczki do odrywania, ciasto drozdzowe, nadzienie makowe, strucla z makiem i powidlami, wypieki swiateczne, swieta bozegonarodzenia, ciasta na swieta

sobota, 17 grudnia 2016

Słodkie choinki

Jak Wam się podobają takie choineczki? Są słodkie, chrupiące i wyglądają uroczo. Mogą być ozdobą świątecznego stołu albo miłym, słodkim upominkiem jeśli zapakujemy je w celofan lub małe pudełeczka. 

Te małe choinki z barwionej czekolady podczas jedzenia nieco brudzą ręce, ale kto by się przejmował takim drobiazgiem mając coś tak pysznego. Myślę, że dzieciaki będą nimi zachwycone jeśli przygotujecie im taki deser nie tylko z okazji Świąt, ale też na jakieś zimowe kinder party.

Patrzę na nie i przypomniała mi się piosenka z przedszkola. Jak to leciało, pamiętacie?

"Stała pod śniegiem panna zielona,
nikt prócz zajączka nie kochał jej.
Nadeszły święta i przyszła do nas,
pachnący gościu prosimy wejdź.

Choinko piękna jak las,
choinko zostań wśród nas!

Jak długo zechcesz z nami pozostań,
niech pachnie tobą domowy kąt.
Wieszając jabłka na twych gałązkach
życzymy wszystkim wesołych Świąt

Choinko piękna jak las,
choinko zostań wśród nas!"

male choineczki czekoladowe, figurki z bialej czekolady, choinki z prosa i czekolady, proso ekspandowane, jadalne prezenty, biala czekolada, desery na bozenarodzenie,


czwartek, 15 grudnia 2016

Dynia a'la makaron z krewetkami i papryką

Dzisiaj szybciutko. Krewetki podduszone z papryką, podane z pieczoną dynią bo dynia makaronowa może zastąpić makaron. Lekko, szybko i bardzo smacznie. 

Dookoła świąteczna atmosfera i staram się proponować Wam świąteczne przepisy żebyście mogli czymś się zainspirować albo zaplanować na Święta którąś z moich propozycji. Ale zwykłe życie toczy się swoim rytmem i nie tylko Święta mi w głowie. Koniec roku jest zazwyczaj dość pracowitym okresem bo trzeba podomykać różna sprawy i uporządkować nie tylko mieszkanie. I do tego trzeba coś jeść bo czasami burczy w brzuchu. 

Lubię gdy przygotowania dania trwa zaledwie kilka minut, ale to nie zawsze się udaje. Tym razem jednak prawie tak właśnie było. Wiedziałam, że czeka mnie cały dzień załatwiania spraw w urzędach więc kiedy przyjdę wieczorem do domu będę zmęczona i głodna. Dynię upiekłam poprzedniego dnia wsadzając ją do pieca razem z ciastem a rano, przed wyjściem z domu, przełożyłam krewetki z zamrażarki do lodówki żeby sobie spokojnie odtajały. Tym sposobem po powrocie przygotowałam posiłek bardzo szybko.

makaron z dyni, krewetki duszone z papryka, krewetki w mleku kokosowym z papryka, makaron dyniowy, dynia makaronowa pieczona, makaron bezglutenowy, makaron warzywny


środa, 14 grudnia 2016

Barszcz czerwony z malinami bez zakwasu

Chociaż ja uwielbiam barszcz czerwony za zakwasie to wiem, że nie wszyscy taki preferują. Nie wszyscy też tolerują dodatek grzybów w potrawach, choćby tylko w postaci wywaru. Każda gospodyni ma swój sposób na świąteczny, wyjątkowy barszczyk i ja też nie zawsze robię swój tak samo bo potrawy można modyfikować wedle własnego smaku w danym momencie i aktualnych możliwości.

Nastawiony zakwas buraczany na pewno się nie zmarnuje. Można go po prostu wypić bo jest bardzo zdrowy albo przechować i zakwaszany nim barszcz ugotować po Świętach a w tym roku podać na Wigilię barszcz z malinami. Wierzcie mi, że jest bardzo smaczny i esencjonalny. Dodatek jabłka i malin świetnie niweluje ziemisty posmak buraków i przyjemnie wzbogaca go o owocową nutę. Podać go można z uszkami, pasztecikami albo z kluskami makowymi czyli też troszkę inaczej.

Czasami robię też na Święta barszcz czerwony w postaci kremowej zupy, który naszej rodzinie bardzo smakuje.

barszcz czerwony bez zakwasu, barszcz malinowy, barszczyk wigilijny, zupa swiateczna, barszcz swiateczny, kluski makowe, kluski z makiem, wieczerza wigilijna


wtorek, 13 grudnia 2016

Konkurs z kryminałem. Wyniki

Już są wyniki! Tak, już zdecydowałam do kogo trafią kulinarne kryminały i będą, mam nadzieję, ciekawą lekturą na zimowe wieczory. Miałam je ogłosić wczoraj, ale wybaczcie, nie wyrobiłam się.

wyniki konkursu z kryminalem, zabawa, nagrody, sprawdz kto wygral, kto dostanie ksiazki
 

poniedziałek, 12 grudnia 2016

Złocista sałatka śledziowa. KONKURS

Żółta sałatka ze śledziem będzie na pewno ciekawym i przepysznym akcentem na naszym świątecznym stole. Jest aromatyczna, pełna ciekawych smaków i tekstur. Delikatne ziemniaki, słonawy śledź, chrupka kukurydza a całość otula żółciutki sos. Taka sałatka śledziowa to po prostu pyszota!

Lubicie kukurydzę z puszki? Kukurydza marki Bounduelle jest naturalnie słodka i nie dosładzana. Jej ziarenka są bardzo chrupiące i jest wolna od GMO. Zdradzę Wam w tajemnicy, że Żarłoczek wyjada ją łyżeczką prosto z puszki bo po prostu ją uwielbia. W domu zawsze muszę mieć kilka puszek zapasu bo gotowa kukurydza przydaje się do różnych potraw. Można ją wykorzystać do zup, zapiekanek, sosów, galaretek mięsno jarzynowych. Można też posypać nią pizzę, dodać do placków a nawet zrobić z niej pastę do chleba.

Dzisiaj najpierw zapraszam Was na moją pyszną, złocistą sałatkę, ale zaraz po niej niespodzianka i konkurs! 

salatka ze sledziem i ziemniakami, zolta salatka sledziowa, dania na stol wigilijny, wigilijne sledzie, chrupiaca kukurydza w salatce sledziowej, dania swiateczne, salatka na impreze, sledzie,


niedziela, 11 grudnia 2016

Chlebek bananowy z bakaliami. Ciasto bananowe

Taki chlebek bananowy robi się szybko i nie ma w jego przygotowaniu nic trudnego. Ważne jest żeby użyć mocno dojrzałych bananów, takich z ciemnymi plamami na skórce. Są wtedy słodkie i aromatyczne a po upieczeniu nadają ciastu specyficzny smak oraz wilgotność. Dodatek bakalii podkręca smak i urozmaica fakturę miąższu tego wypieku, który staje się przez to bardziej świąteczny.

Napisałam "ciastu" bo to faktycznie bardziej ciasto niż chleb. Jest słodkie, z bakaliami, ale jakoś tak się przyjęło, że nazywane jest chlebkiem. I powiem Wam, że wcale nie musi być jedzone samo czy ze śmietankowym twarożkiem. Może jestem jakaś dziwna, ale mnie doskonale smakuje z plasterkiem szynki. Takie ze mnie dziwadło. Już jako dziecko lubiłam na świąteczne śniadanie kawałek drożdżowego placka z kruszonką posmarować cienko masłem i obłożyć plasterkami baleronu czy pieczonego schabu. Taka świąteczna rozpusta i z chlebkiem bananowym mam podobnie.

ciasto bananowe z bakaliami, słodki chleb bananowy, ciasto z dodatkiem bananów i bakalii, domowe ciasta, domowe wypieki, ciasto z bananami, jak upiec prosty chlebek bananowy, placek bananowy, babka bananowa


sobota, 10 grudnia 2016

Przepisy na dania wigilijne i świąteczne

Wigilia już za 2 tygodnie. Nie wiem jak Wy, ale ja już planuję powoli zakupy składników do wigilijny i świątecznych potraw. Planuję też przede wszystkim menu bo co roku pojawia się na naszym stole kilka żelaznych pozycji, ale też zawsze zrobię kilka nowych rzeczy. Niektóre potrawy pojawiają się świątecznie co 2-3 lata bo przecież wszystkiego na raz nie da się zjeść a przyrządzać nie wiadomo ilu dań też nie ma sensu.

dania wigilijne, dania swiateczne, wigilia i boze narodzenie, domowe jedzenie, menu na swieta, co podac na wigilie


Od kiedy prowadzę bloga przepisy na różne okazje zapisuję w specjalnych zakładkach. Ta z potrawami na Wigilię i Boże Narodzenie jest całkiem pokaźna, jest więc z czego wybierać. W tym zestawieniu znajdziecie pomysły na śledzie, sałatki, zupy, dania główne i ciasta. Nie zabraknie słodkich likierów, które robię właśnie teraz, raz do roku więc są dla nas bardzo świąteczne.

Kliknij w obrazek a otworzy się lista przepisów na potrawy wigilijne i świąteczne.

Zapraszam - wybierajcie i korzystajcie a jeśli macie jakieś pytania to piszcie, postaram się odpowiedzieć, w miarę możliwości pomóc i rozwiać wszystkie wątpliwości.

piątek, 9 grudnia 2016

Wigilijna zupa grzybowa

Zupa z grzybami to dobrze mi znany temat. Bardzo je lubię zarówno gotować jak i jeść. Jednak na Wigilię w moim domu rodzinnym podawano i jadano tylko barszcz czerwony z uszkami. Dopiero kiedy wyszłam za mąż spotkałam się z zupą grzybową jako daniem wigilijnym. Teściowa podawała ją jako czysty wywar z warzyw i grzybów, z dodatkiem łazanek. Jednak mąż, a potem także syn,  stali się miłośnikami barszczu na zakwasie więc zaczęłam przynosić na Wigilię do Teściów swój barszcz i uszka. Z czasem okazało się, że na to danie było jeszcze więcej chętnych i grzybowa pojawia się symbolicznie.

Zupy grzybowe gotuję przeważnie w postaci bardziej treściwej czyli z warzywami w środku, z ziemniakami, makaronem lub kaszą. Zupa grzybowa wigilijna to lekko doprawiony wegetariański bulion warzywno grzybowy, ale bardzo aromatyczny  i smaczny.


zupa wigilijna, bulion warzywno grzybowy, bulion grzybowo warzywny, potrawy na wigilijny stol, dania na wigilie, grzyby, zupa borowikowa z lazankami, czysta grzybowa


czwartek, 8 grudnia 2016

Śledzie w sosie śmietanowo-chrzanowym z jabłkiem i rodzynkami

Do Wigilii i Świąt pozostały zaledwie dwa tygodnie więc najwyższa pora zastanowić się jakie śledzie w tym roku będą na naszym świątecznym stole. Nie zawsze robię i podaję takie same. Muszą być obowiązkowo śledzie w oleju z cebulką bo to przysmak Żarłoczka, ale ja wolę śledzie po kaszubsku. Zrobię jeszcze jakieś inne, może właśnie takie z jabłkami i chrzanem? Są bardzo smaczne, Smaczna Pyza Wam to mówi. 

Takie śledzie doskonale smakują z ciemnym chlebem albo ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. 

sledzie z chrzanem i jablkami, sledz wigilijny, sledzie na wigilie i swieta, potrawy wigilijne, wigilia i boze narodzenie, sledz w smietanie , dania postne


środa, 7 grudnia 2016

Mój ulubiony tatar ze śledzia

Świat się chyba kończy skoro ja piszę, że jakiś tatar ze śledzia jest moim ulubionym. Ale tak się właśnie porobiło, że powoli staję się miłośniczką śledzi, których jeszcze kilka, no może kilkanaście, lat temu nie jadałam prawie wcale. A ten tatar to od jakiegoś czasu mój śledziowy number one

Oczywiście do tatara potrzebne są dobre dodatki. Domowe ogórki kiszone, marynowane grzybki i kilka innych drobiazgów powoduje, że jest do danie wyśmienite. Ja podaję to danie w formie małego, warstwowego torciku, ale można też wszystkie posiekane składniki wymieszać razem ze śledziem i podać tatara w miseczce albo nałożyć go na nieduże kromki pieczywa.W takiej formie sprawdzi się również na sylwestrowej domówce.

Mam nadzieję, że będzie smakował Wam nie mniej niż mnie.


tatar sledziowy, siekany sledz, sledzie wigilijne, potrawy na wigilie, boze narodzenie i wigilia, potrawy na wigilijny stol


wtorek, 6 grudnia 2016

Szybki konkurs z kryminałem. Wygraj książki!

Jeden konkurs dopiero się skończył a ja ogłaszam kolejny. Do wygrania tym razem 2 zestawy fajnych książek. Idealna lektura na długie, zimowe wieczory.

Nie wiem jak Wy, ale ja zawsze lubiłam kryminały. Zaczytywałam się nimi przed laty i teraz też chętnie po nie sięgam. Czytając lubię zastanawiać się kto jest winny i cieszy mnie kiedy na końcu okazuje się, że miałam rację. Nigdy nie zaglądam na koniec książki żeby sprawdzić zakończenie bo to psuje całą zabawę. Wszystko musi być w odpowiedniej kolejności.

kryminal kulinarny, diabelski owoc, czerwone zloto, tom hillenbrand, ksiazki na zimowe wieczory, przyjemna lektura, konkursy


Konkurs mikołajkowy. Wyniki

Konkurs zakończył się zaledwie wczoraj, ale już dzisiaj są wyniki bo przecież tak obiecałam. Miałam bardzo trudne zadanie przy wyborze zwycięzców bo zgłoszeń nadeszło sporo. 



niedziela, 4 grudnia 2016

Ciasto na niedzielę. Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska jest podawana na Podhalu w wielu miejscach. Niestety, w niektórych już nie wygląda tak jak wyglądać powinna bo nie każdemu chce się bawić w szatkowanie jabłek i układanie plasterków tak żeby po upieczeniu ich warstwy były ładnie widoczne, wolą zrobić ciasto z jabłkami ze słoika a to już zupełnie co innego. Te pięknie widoczne zapieczone plasterki owoców to właśnie atut tej szarlotki. 

Szarlotka tatrzańska to jedna z najlepszych szarlotek jakie znam. Kruche ciasto i duża ilość pysznych jabłek z cynamonem czyli to co miłośnicy szarlotek lubią najbardziej. Moje Żarłoczki potwierdzają i już proszą o następną blaszkę tego przysmaku. Ten kto jej spróbował, upiekł ją chociaż raz, będzie do niej wracał na pewno bo jest bardzo smaczna.

Ta szarlotka zaczęła robić karierę w sieci już kilka lat temu i teraz można znaleźć ją na wielu stronach, ale pierwszy przepis na nią podała Szellka na forum Gazeta.pl.

szarlotka spod samiuskich tater, szarlotka z duza iloscia jablek, jablecznik, szarlotka z plasterkami jablek, jak upiec najlepsza szarlotka, pyszne ciasto na niedziele, sprawdzony przepis na szarlotke


sobota, 3 grudnia 2016

Dynia makaronowa pieczona, z kurczakiem i pomidorami

Dynię lubię, ale chyba jak wszyscy najczęściej jadam ją w postaci kremowej zupy. Na szczęście są na rynku coraz lepiej dostępne różne odmiany dyń więc można wybierać, przebierać i przetwarzać je na inne, ciekawe dania. 

Jaka dynia do czego? 

Ja twierdzę, że:
- dynia prowansalska muszkatołowa, w skrócie muscat, jest  bardzo soczysta, świetna na surówkę i można robić z niej sok.
- dynia hokkaido doskonale się piecze, smaży czy dusi i uzyskamy z niej gęsty,  ciemnopomarańczowy przecier na kluski czy do ciasta
- dynia makaronowa najlepsza do upieczenia a jej włóknistego miąższu użyć zamiast makaronu co możecie zobaczyć w dzisiejszym przepisie 
- dynia piżmowa, inaczej butternut, najlepiej sprawdza się w zapiekankach, ale mus też będzie wyśmienity 

Wszystkie dynie, bardziej lub trochę mniej, nadają się na zupy. Są jeszcze inne gatunki dyni, ale te wymienione chyba są u nas teraz najłatwiej dostępne i znane.

dynia zapiekana z kawalkami kurczaka w sosie pomidorowym, gatunek dyni, kurczak w pomidorach, makaron dyniowy, makaron z dyni, obiad z piekarnika


piątek, 2 grudnia 2016

Kurczak pieczony z farszem ziemniaczanym

Dawno nie piekłam kurczaka inaczej niż w naszej ulubionej wersji. To na pewno nasz numer jeden, ale czasami piekę też kurczaka faszerowanego na różne sposoby i tak właśnie było tym razem.

Na niedawnych warsztatach przyrządzaliśmy kurczaka z nadzieniem z ziemniaków. Bardzo mi smakował więc zrobiłam prawie takiego samego w domu, nieco modyfikując ilości składników owego farszu według własnego smaku no i przede wszystkim najpierw trybując go. Wyszło pysznie i śmiało mogę polecić tę wersję wszystkim lubiącym zarówno kurczaki jak i ziemniaki. Do takiego kurczaka faszerowanego podałam pieczony topinambur i duszoną marchewkę z jabłkami. 

Smaczna Pyza zaprasza na przepyszne ptaszysko!

 kurczę faszerowane ziemniakami, farsz ziemniaczany, nadzienie z ziemniaków, kurczak zagrodowy, jak wytrybować kurczaka, jak spiąć i zasznurować kurczaka


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...