Bułeczki orkiszowo pszenne z majonezem

Chyba nie muszę nikomu przypominać, że zapach świeżego pieczywa jest bardzo przyjemny i  o każdej gospodyni dobrze świadczy kiedy dom pachnie chlebem lub bułkami. Domowa, ciepła bułeczka na śniadanie to marzenie wielu osób. Większość musi po nie biec do piekarni lub sklepu, ale Wy możecie upiec takie pyszne bułeczki sami.

Ja wiem, że tak codziennie to nikt z nas nie ma czasu ani chęci piec samemu, ale może skusicie się na taki wypiek w sobotę? Dzięki dodatkowi majonezu bułki zachowują świeżość przez 3 dni. I są bardzo smaczne. Nadają się do kanapek, zarówno z wędliną, serem jak i słodkim dżemem. Mnie bardzo smakują z masłem jabłkowym i przepis na nie już wkrótce pojawi się na blogu.

Piekliście już ten bardzo łatwy chleb i smaczny w naczyniu żaroodpornym?

bulki domowe, sniadanie, domowe pieczywo, buleczki majonezowe, buleczka, piekarnia, jak upiec buleczki, moje wypieki, maka orkiszowa


Bułki majonezowe
czas przygotowania: 10 minut + czas wyrastania + czas pieczenia
składniki:
  • 250 g mąki orkiszowej typ 2000
  • 200 g mąki pszennej typ 450  (w tym 3 łyżeczki na zaczyn)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml wody  (w tym 50 ml na zaczyn)
  • 3 lekko czubate łyżki majonezu 

bulki, domowe pieczywo, piekarnia, maka orkiszowa, upiecz sobie, moje wypieki, buleczka, majonez


Jak zrobić bułeczki z majonezem?

ZACZYN - do kubka wkruszyłam drożdże. Dodałam cukier, 3 łyżeczki mąki pszennej i 50 ml letniej wody. Rozmieszałam na gładką zawiesinę bez żadnych grudek. Odstawiłam na 10-20 minut żeby się spienił i podrósł.

CIASTO WŁAŚCIWE - obie mąki wsypałam do miski, dosypałam sól. Wlałam zaczyn, resztę wody i dołożyłam majonez. Zagniotłam elastyczne ciasto. Nie wyrabiałam go dłużej niż kilka minut po czym uformowałam w kulę i odstawiłam w misce przykrytej szczelnie folią spożywczą w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość co trwa ok. 1-1,5 godziny.

buleczki z majonezem, bulki, domowe pieczywo, jak upiec bulki, piekarnia, maka orkiszowa

Wyrośnięte ciasto zagniotłam ponownie odgazowując. Rękami posmarowanymi olejem odrywałam mniej więcej równe kawałki i formowałam okrągłe bułeczki. Ja zrobiłam 16 małych, ale możecie zrobić 8-10 większych.

Uformowane bułki ułożyłam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam lekko wilgotną ściereczką i zostawiłam na 20-30 minut żeby się napuszyły. Wierzch nacięłam bardzo ostrym  nożem na krzyż, a przed wstawieniem blachy do piekarnika każdą bułeczkę posmarowałam pędzelkiem maczanym w letniej wodzie.

buleczki majonezowe, domowe pieczywo, sniadanie, piekarnia, moje wypieki, jak upiec bulki, maka orkiszowa

Bułki piekłam 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, grzanie góra/dół, bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjęłam i zostawiłam do ostudzenia na kratce.

bulki majonezowe, majonez, buleczki z majonezem, domowe pieczywo, piekarnia, jak upiec bulki, bulki orkiszowe


11 komentarzy:

  1. Już jemy. Zapewne nie dorównują
    oryginalnym, ale są smaczne.
    Lubię ten blog i często korzystam.
    Pozdrawiam i dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dlaczego nie dorównują? na pewno wyszły bardzo smaczne :) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. No moje nie dorównują wyglądem, bo nóż
      się nie sprawdził.

      Usuń
    3. nacięcie nie jest najważniejsze, jeśli smakowały to wszystko dobrze

      Usuń
  2. Przeczytałam składniki i już wiem, że to jest przepis, który "przekreśla" ten wg którego dotąd piekłam bułeczki. Niewielki dodatek majonezu zastępuje dodawany olej i jajo a zarazem dosmacza :) 10+
    Bożena

    OdpowiedzUsuń
  3. Hah szkoda że takie małe ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie rozumiem w czym widzisz problem - ciasto jest, zrób większych 8 bułek albo podwój ilość składników i upiecz tak jak ja 16, ale dużych

      Usuń
  4. Nocne bułki z przepisu u Ciebie Pyzo pyszne myślę, że i tych spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że i tym razem będziesz zadowolona

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger