wtorek, 28 lutego 2017

Puszyste pączki z budyniem. Pączki domowe

Tłusty Czwartek świętowaliśmy tradycyjnymi pączkami, ale chłopaki narzekali, że jakoś szybko zniknęły i zażyczyli sobie więcej. Cóż było robić, wzięłam się za zagniatanie ciasta bo karnawał właśnie się kończy i następne pączki usmażę prawdopodobnie dopiero za rok. 

Zwykle na Ostatki robię faworki np. takie pieczone, ale tym razem wedle zamówienia będą pączki, tyle że z innym nadzienie niż zwykle. Moje łasuchy lubią budyń więc dostały pączki właśnie z budyniem. Chociaż tradycyjne pączki nadziewam konfiturą albo powidłami przed smażeniem to w przypadku budyniu lepiej zrobić to wstrzykując nadzienie, budyń albo jakiś krem, dopiero po usmażeniu ciastek. Tak jest wygodniej i mamy pewność, że nie wypłynie podczas smażenia.

Słowo się rzekło i niniejszym Smaczna Pyza zaprasza na puszyste, domowe pączki nadziane waniliowym budyniem. Brzmi dobrze, prawda? No to smacznego!

najsmaczniejsze paczki, prawdziwe paczki, nadzienie budyniowe, paczki nadziewane budyniem, budyn waniliowy, najlepszy przepis na paczki, paczki jak z cukierni, domowa cukiernia, paczek, z zurawina, tłusty czwartek, ostatki, karnawal, ciastka


poniedziałek, 27 lutego 2017

Bitki schabowe w sosie grzybowym ze szmaciakiem

Siedzuń sosnowy vel kozia broda pachnie i smakuje obłędnie. To jeden z moich ulubionych grzybów a ubiegłym roku udało mi się trafić na kilka dorodnych owocników.

Część tego pysznego grzyba zużyłam na bieżąco bo jest świetny nawet w jakiejś jarzynowej zupie czy jajecznicy. Trochę szmaciaka zamarynowałam a dwa duże ususzyłam. Przyznam że na próbę bo wcześniej tego nie robiłam. Okazało się, że ten ostatni sposób jest bardzo dobrym pomysłem na zakonserwowanie siedzunia bo suszy się szybko a później w potrawie jest jędrny i bardzo aromatyczny.

Po namoczeniu szmaciak wygląda jak świeży, ale jest bardziej sprężysty i nie taki kruchy co akurat w przypadku dodatku do dania duszonego jest zaletą. Sos zyskał cudowny, grzybowy zapach i smak. Przypomniały mi się jesienne wędrówki i zatęskniłam za Podlasiem...

bitki schabowe w sosie szmaciakowym, wieprzowina ze szmaciakiem, mięso w sosie grzybowym, schab w sosie siedzuniowym, siedzun sosnowy, szmaciak galezisty, kozia broda, bitki wieprzowe, przepis na bitki

sobota, 25 lutego 2017

Jabłkowa smoothie bowl. Owocowe śniadanie

Smoothie bowl to miseczka pełna witamin i składników mineralnych. Jej zawartość to przede wszystkim koktajl owocowy, ale taki gęsty, że ciężko go wypić. Lepiej podać w miseczce i udekorować kawałkami owoców żeby wyglądał jeszcze bardziej apetycznie. 

Smoothie bowl to propozycja na smaczne i wartościowe śniadanie albo deser. Może mieć nieskończenie wiele kombinacji smakowych bo przecież miksujemy takie owoce jakie akurat mamy i jakie nam smakują. Wykorzystujemy owoce sezonowe, ale zimą można skorzystać także z mrożonych darów lata. Drobne jagody czy maliny rozmrożą się w kilka chwil i dodadzą naszemu daniu nie tylko uroku i smaku, ale także cennych witamin.

Można też miksować owoce z warzywami a przybierać też wedle własnej fantazji. Dodatkami mogą być płatki zbożowe, ekspandowane ziarna, owoce świeże, suszone i orzechy czyli co tylko chcecie. Całość ma cieszyć oko i pysznie smakować. Wierzcie mi, że taką miseczkę pełną owoców chętnie zjedzą zarówno dzieci jak i dorośli.

To jaką smoothie bowl przygotujecie jutro?

miseczka pelna witamin, miseczka owocowa, smoothie owocowy, owoce, sniadanie owocowe, sniadanie mistrzow, witaminy, samo zdrowie, sniadanie fit, zdrowe odzywianie


piątek, 24 lutego 2017

Tarta z kurczakiem i buraczanym makaronem

Tarta z mięsem i warzywami to dobry pomysł na uniwersalne, prawie jednogarnkowe danie obiadowe. W przypadku tarty wystarczy tylko tortownica i patelnia do obsmażenia mięsa. Ciasto na spód, zamarynowanie mięsa to czynności, które można wykonać kilka godzin a nawet dzień wcześniej. Potem, po powrocie z pracy, wymieszajcie tylko składniki farszu i do pieca! Za mniej więcej godzinę wyciągacie z pieca gorący obiad dla całej rodziny bo taką zapiekanką najedzą się na pewno 4  dorosłe osoby. 

Tarta z dobrze skomponowanym nadzieniem to danie pożywne, bardzo smaczne i nie tylko na zwykły, codzienny obiad. Często robię tarty właśnie wtedy kiedy spodziewam się gości bo  łatwo je porcjować i nie muszę podawać obiadu w kilku częściach. Jeśli nie jesteście przekonani do wytrawnych tart to ja gorąco namawiam Was do ich przyrządzania. Dają duże pole do popisu i można w nich wykorzystać prawie wszystko co macie w lodówce.

Spróbujcie też zapiekanki z kurczakiem i warzywami - to także dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny!

zapiekanka z kurczakiem i burakiem, tarta wytrawna, spaghetti z buraka, makaron z warzyw, polubisz zawartosc, obiad z piekarnika, tarta z miesem i warzywami

czwartek, 23 lutego 2017

Bułki zapiekane z jajecznicą

Co zrobić z bułkami, których chrupiąca świeżość już minęła? Pieczywa nie wyrzucam bo takie mam zasady. Kiedy kupię czy upiekę go za dużo i wiem, że na kanapki już nie bardzo się nadaje to kombinuję jak je spożytkować daniach gdzie można dać mu drugie życie. 

Bułki to nie taki problem bo można je po prostu ususzyć i zemleć, ale można też przygotować z nich pyszne śniadanie na gorąco. I w takiej postaci bardzo nam smakują więc chyba czasami celowo robię tak żeby właśnie chwilowo było za dużo bułek w domu.

A mało świeży chleb można wykorzystać do bardzo smacznej zapiekanki chlebowo-resztkowej

polbagietki z jajkami, jajecznica w bulkach, paluchy, bulka z jajkiem, jajka,  sniadanie, sniadanko, gorace sniadanie, goraca kolacja, jajka, z piekarnika

środa, 22 lutego 2017

Chrust z piekarnika. Faworki pieczone

Faworki czy tradycyjny chrust robię raz, no może dwa razy w roku. Lubimy je, ale jednak smażone ciastka mają sporo kalorii. Jeśli też unikacie ich z powodu tłuszczu to mam dla Was dobrą wiadomość - mam przepis na faworki z piekarnika! 

Takie faworki są bardzo kruche, mimo braku spulchniacza ciasto ładnie rośnie podczas pieczenia i pojawiają się charakterystyczne bąbelki a unikamy smażenia w głębokim tłuszczu. Koniecznie musicie spróbować tych faworków i powiedzieć mi czy Wam smakują. Nie jestem zwolenniczką odchudzania karnawałowych smakołyków a pączki pieczone, chociaż smaczne, mają dla mnie urok zwykłej, słodkiej bułki, ale w przypadku tego chrustu polubiłam wersją pieczoną. Specjalnie podaję składniki na niezbyt dużą ich ilość żeby nikt mi nie zarzucił, że zmarnował przeze mnie składniki.

Pieczcie faworki ze Smaczną Pyzą i koniecznie dajcie znać jak się udały!

Zobacz inne propozycje na karnawałowe słodkości! 

faworki z piekarnika, faworki w wersji fit, chrust, chrusciki, faworki bez smazenia, karnawal, tlusty czwartek, ostatki, ciastka, ciasteczka, karnawalowe slodkosci


poniedziałek, 20 lutego 2017

Domowe kajzerki

Takie domowe bułeczki kajzerki nie są faszerowane żadnymi sztucznymi spulchniaczami. Ciasto rośnie po prostu na drożdżach i nie mają w swoim składzie ani polepszaczy smaku ani innych dziwnych dodatków. Robię je ze świeżo zagniecionego ciasta. Te kajzerki są puszyste, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Pyszne do zjedzenia z czym tylko chcecie. 

Domowe kajzerki to nic trudnego, jakem Smaczna Pyza! Jestem pewna, że poradzicie sobie doskonale z ich przygotowaniem. Potrzeba trochę cierpliwości do wyrabiania i potem czasu aby ciasto dobrze wyrosło. Najbardziej smakują nam czysto pszenne, delikatne, i wierzcie mi, że białe pieczywo od czasu do czasu nikomu szkody nie zrobi. Oczywiście jeśli może jeść produkty pszenne. Na szczęście sztucznie wywołana moda na jedzenie bezglutenowe powoli mija...

bulki pszenne, kajzerka, buleczka, bulki jak z piekarni, jak zrobic domowe kajzerki, domowa piekarnia, domowe pieczywo, moje wypieki, najlepszy przepis na bulki, prosty przepis na kajzerki


wtorek, 14 lutego 2017

Najlepszy domowy likier jajeczny. Advocat

Domowy likier jajeczny to coś co mój starszy Żarłoczek po prostu uwielbia. Ja wypiję kieliszek a reszta właściwie należy do niego. Po prostu zdecydowanie wolę swoją aromatyczną lipówkę. Ale daję słowo, że kremowy, gęsty i pachnący wanilią advocat jest naprawdę pyszny, oczywiście jeśli jest się amatorem tego trunku. I skoro Żarłoczek tak go kocha to dostał właśnie flaszeczkę na Walentynki. A co! 

Bardzo ważne jest to, że ten likier jest banalnie prosty do zrobienia. Wystarczy kilka składników i mniej więcej po godzinie, licząc studzenie, jest gotowy. Można go pić właściwie od razu po przygotowaniu, jednak dobrze mu robi krótkie leżakowanie, krótkie bo tylko 1-2 tygodnie a nie wiele miesięcy czy nawet lat jak to bywa w przypadku domowych nalewek. Potem można delektować się pełnią smaku mleczno jajecznego, wzmocnionego procentami, kremu.

To co, zachęciłam Was do zrobienia takiego likieru jajecznego? Mam nadzieję, że tak więc służę przepisem.

Smaczna Pyza serdecznie poleca!

domowy advocat, jajcok, likier mleczno jajeczny z wanilia, domowe nalewki, alkohole, ajerkoniak, przetwory domowe, wyroby domowe, zrob to sam, jak zrobic likier jajeczny


poniedziałek, 13 lutego 2017

Pieprzny konkurs z książką. Wyniki

Następny konkurs za nami i niedługo nagrody trafią w ręce laureatów.  Kto wygrał książki? Już zaraz się dowiecie!

W tym konkursie pytałam Was jak przechowujecie swoje przyprawy w domu. Z odpowiedzi i zdjęć już wiem, że mamy podobne zwyczaje. Większość przechowuje przyprawy w szklanych, małych słoiczkach ustawionych na specjalnych półkach lub w szufladach. To dobry sposób bo szkło nie chłonie zapachów i takie słoiczki zwykle mają szczelne zamknięcia. W torebkach trzymamy przyprawy póki są fabrycznie zamknięte a po otwarciu szybko zużywamy lub przesypujemy do wspomnianych wcześniej słoiczków żeby nie wietrzały. Przyprawy i zioła suszone powinny mieć sucho, ciemno i nie za ciepło. Cześć z Was pisze, że uprawia swoje własne ogródki ziołowe lub przynajmniej trzyma zioła w doniczkach na parapecie. Ja o ogródku mogę tylko pomarzyć, ale zawsze coś zielonego u mnie w kuchni rośnie. 

GALERIA ZDJĘĆ NA FACEBOOKU ILUSTRUJĄCYCH ZGŁOSZENIA 

konkurs ksiazkowy, wygraj ksiazke, ksiazka podroznicza, ksiazka o przyprawach, zabawa, konkurs na blogu


14 sałatek nie tylko na Walentynki

Walentynki to dla nas nadmuchane i komercyjne święto. Przecież uczucia i zainteresowanie powinno okazywać się sobie codziennie a już na pewno o wiele częściej niż raz w roku, prawda? Ale czasy mamy jakie mamy, jedno święto goni następne i wszystko się kręci. 

Tak więc my jakoś specjalnie nie świętujemy tego walentynkowego dnia, szczególnie że przed wielu laty nie był dla nas zbyt przyjemny. Wiele lat temu czekałam z odświętną kolacją a zamiast uścisków dostałam telefon z wiadomością, że mój ślubny Żarłoczek miał wypadek samochodowy. Dopiero później okazało się, że na szczęście jemu samemu prawie nic się nie stało a służbowy samochód nadawał się do kasacji. Chociaż jak zawsze bardzo uważał na drodze to pijany kierowca wyjechał mu na czołowe spod knajpy w Książu. Od tego wydarzenia, które kosztowało nas mnóstwo nerwów już w ogóle przeszło nam świętowanie takiego dnia.

Ale niby nie świętujemy a jakieś kwiatki się pojawiają, kolacja czy obiad też jakieś bardziej odświętne. Przypadkiem pewnie, co? Człowiek niby nie chce a jakoś wpada w ten serduszkowy szał i stara się postarać bardziej niż zwykle. Ciekawe, czy też tak macie?

kolacja walentynkowa, salatki na walentynki, przepisy na salatki, co przygotować na kolacje,

niedziela, 12 lutego 2017

Najlepsze oponki serowe

Nie wiem czy znajdzie się ktoś kto nie zna serowych oponek bo to ciastka bardzo popularne nie tylko w czasie karnawału. Smakują podobnie jak pączki drożdżowe a robi się je zdecydowanie łatwiej i szybciej. Dzieciaki je uwielbiają a dorośli też chętnie zjedzą co sprawdziłam wielokrotnie. 

Ale nawet jeśli znacie podobny przepis to trudno, ja i tak wiem, że ten jest najlepszy bo już kilka innych przerobiłam. Proporcje odpowiednie, ciasto miękkie, ale elastyczne i oponki wychodzą przepyszne.

Jeśli nie macie dużo czasu żeby poczekać aż wyrośnie ciasto drożdżowe na zwykłe, tradycyjne pączki to takie oponki serowe będą w sam raz dla Was. Koniecznie je usmażcie bo karnawał się kończy!

Smażyliście już w tym roku faworki? Przypominam, że mam na nie sprawdzony przepis.

paczki serowe, oponki z białym serem, oponki na twarogu, ciastka, karnawal, tlusty czwartek, ostatki, paczuszki twarogowe, jak zrobic oponki serowe


czwartek, 9 lutego 2017

Pierogi z grzybami i soczewicą

Domowe pierogi to poezja smaku. Mięciutkie ciasto a w środku jakiś pyszny, dobrze doprawiony farsz. Tym razem farsz czarny bo zrobiony z lejkowców dętych nazywanych kominkami albo wronimi uszami oraz z czarnej soczewicy. Tworzą super duet więc pierogi zniknęły bardzo szybko. 

Zarówno lejkowce dęte jak i czarna soczewicą są naprawdę czarne lub prawie czarne. Trzeba pamiętać, że wrzucone do płynu, podczas gotowania, oddadzą część swojego koloru co nie w każdym przypadku jest pożądane. Zupa kominkowa ma bardzo intensywny kolor i smak, nawet zabielenie śmietaną niewiele pomoże. Ale  gotowane tylko w swoim towarzystwie i niedużej ilości wody niczemu nie zaszkodzą bo wchłoną ją a resztę można po prostu odparować. Do tego intensywny aromat grzybów świetnie pasuje do delikatnej soczewicy.

Kominków kupić się raczej nie da, ale przy odrobinie szczęścia możecie ich sobie latem nazbierać. O czarną soczewicę, świetną także do różnych sałatek,  pytajcie na targach, sklepach ze zdrową żywnością czy produktami azjatyckimi. U mnie jest dostępna w osiedlowym sklepie warzywniczym, ale ja mam łatwiej w Wielkim Mieście. 





pierogi z grzybami i soczewica, grzyby, lejkowce dete, wronie uszy, kominki, czarne grzyby, domowe pierogi, jak zrobic najlepsze pierogi, czarna soczewica, beluga


wtorek, 7 lutego 2017

Bardzo niezdrowa zupa ziemniaczano-porowa

Dzisiaj będzie pyszna, rozgrzewająca zupa ziemniaczana z porem. Ale chociaż ziemniaki i por są je głównymi składnikami to coś zupełnie innego nadaje jej niepowtarzalnego smaku. 

I przykro mi, ale to wcale nie będzie zdrowy składnik więc zastanówcie się czy w ogóle czytać dalej bo zgrzeszyłam bardzo i wątpię czy będzie mi to wybaczone.

O, Najwyższy! Ty widziałeś jak robię zupę i nie zesłałeś na mnie gromów?!

Zobacz też przepis na błyskawiczny makaron z sosem serowo pomidorowym

zupa jarzynowa zaprawiana serkami topionymi, zupa z ziemniakow i pora, kartoflanka z porem i serkami, jak zrobic pyszna zupe, rozgrzewajaca zupa, zupy domowe

poniedziałek, 6 lutego 2017

Skąd pochodzi pieprz? Konkurs z książką

Dawno nie było konkursu więc dzisiaj zaczynamy nowy, w którym do wygrania są bardzo ciekawe książki. Na pewno używacie w swojej kuchni pieprzu innych egzotycznych przypraw a to one właśnie będą motywem przewodnim konkursu.

Czy wiecie skąd pochodzi pieprz? Którą przyprawę uwielbiali Aztecy? Skąd wzięła się nazwa "ziele angielskie? Dlaczego tylko kobiety zbierają kardamon? Jaki kolor mają plantacje przypraw? Kto jako pierwszy Europejczyk spróbował pieprzu? Kiedy pieprzem można było opłacić czynsz?

Jak zrobić spirytus czterech korzeni?

Pieprz to małe i niepozorne ziarenka a kryją w sobie wiele pikanterii i wiele ciekawych historii. Jakich? Tego, i wielu innych ciekawych rzeczy o różnych przyprawach dowiecie się właśnie z książki, którą można wygrać w konkursie! To piękna, dynamiczna opowieść o pieprzu, ale także innych aromatycznych przyprawach z odległych stron.

wygraj ksiazke, monsun przychodzi dwa razy, ksiazka do wygrania, podroze kulinarne, przyprawy, pieprz, konkursy, zabawa jak wygrac ksiazke, opowiesc o pieprzu i przyprawach z dalekich krajow


piątek, 3 lutego 2017

Bigos z pomidorami, dobrze doprawiony

Bigos kochamy miłością wielką. Bigos jemy w święta i w zwykłe dni bo zawsze gotuję wielki gar i część pakuję do słoików żeby mieć go w zapasie. 

Najczęściej gotuję bigos tylko z kapusty kiszonej, oczywiście z dodatkiem różnych mięs, kiełbas i przypraw. Lubię bigos dobrze kwaskowy więc nie zapominam o grzybach suszonych, winie i wędzonych śliwkach bo te wszystkie dodatki zawsze bardzo podkręcają smak. Ale czasami mam ochotę na nieco inny rodzaj tego dania więc mieszam kapustę kiszoną ze słodką a całość zaprawiam koncentratem pomidorowym i doprawiam bardziej na ostro. Spróbujcie tej wersji bo naprawdę jest pyszna.

Wiem, że ile domów tyle odmian bigosu, ale to zawsze coś więcej niż zwykła duszona kapusta.  Każda gospodyni ma na to danie swój własny pomysł i robi go według własnego smaku oraz upodobań rodziny. Moje pomysły już znacie, czekam więc na Wasze podpowiedzi co dodajecie do swoich bigosów - może nauczę się czegoś ciekawego?

najlepszy bigos domowy, bigos z kapusty mieszanej, kapusta duszona z miesem, garnek kapuchy, dobrze doprawiony bigos, bigos z koncentratem pomidorowym


środa, 1 lutego 2017

Domowe pulpety w sosie koperkowym

Pulpety czy klopsiki? Jaka jest różnica między pulpetami a klopsikami? A może nie ma żadnej i mięsne kuleczki można dowolnie określać obiema nazwami?

pulpety z kurczaka, pulpeciki drobiowe, sos koperkowy, miesne kuleczki, meatballs, dietetyczne pulpety, pulpety gotowane, filety z udzca kurczaka , jak zrobic pulpety

Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale dla mnie zawsze klopsiki są i były mięsnymi kulkami obsmażonymi najpierw, zrumienionymi, a dopiero później duszonymi jeśli był zamiar podania ich w sosie. Pulpety natomiast to kulki gotowane w bulionie lub od razu w sosie jeśli ktoś woli, ale proces smażenia ich na początku został pominięty. Dlatego pulpety są delikatniejsze  i z zasady bardziej dietetyczne. Zwykle nawet delikatniej je doprawiam a także nie dodaję do środka cebuli, ale to już kwestia gustu.

Zarówno pulpety jak i klopsiki można robić z dowolnego mięsa - np. wieprzowego, wołowego, drobiowego czy z ryby. Klopsiki raczej z surowego, ale pulpety także z gotowanego. Doprawienie to kwestia gustu, tak samo jak sos z którym będą podane. Przyznam, że czasami

Pulpety można ugotować także w zupie bo świetnie się sprawdzają jako mięsna wkładka.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...