piątek, 24 marca 2017

Bułeczki kawowe z gruszkami i serem. Śniadanie z Inką

Dzisiaj proponuję słodkie śniadanie czyli orkiszowe bułeczki z ciasta krucho drożdżowego, z dodatkiem kawy zbożowej, gruszek i twarożku. 

Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, bo takie ciasto nie musi leżeć i wyrastać. Wystarczy odłożyć je dosłownie na czas przygotowywania farszu żeby drożdże zaczęły swoją pracę. Potem można już formować bułeczki, piec je i cieszyć się pysznym śniadaniem. Ja wiem, że w tygodniu nawet na takie bułeczki nie ma czasu, ale w weekend na pewno zdążycie je przygotować, a warto bo są bardzo smaczne. Słodka bułeczka, kubek kawy lub mleka i dzień zaczyna się świetnie!

buleczki krucho drozdzowe, buleczki z inka, gruszki, twarog, kawa zbozowa, sniadanie, drozdzowki z owocami, inka nie tylko do picia, ciasto krucho drozdzowe, slodkie sniadanko


czwartek, 23 marca 2017

Jajka z delikatnym kremem serowym

Wielkanoc już za 3 tygodnie i myślę, że trzeba powoli zacząć planować świąteczne menu. Mam sporo wypróbowanych przepisów na tę okazję, ale zawsze można zaskoczyć rodzinę czy gości jakimś nowym smakołykiem. 

Jajka to produkt bez którego ani ja, ani pewnie wielu z Was, nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych. Lubimy je bardzo i jemy często, nie tylko od święta. Na świąteczne śniadanie staram się jednak podać je w jeszcze smaczniejszej wersji niż zwykle. Będą jajka z marchewką curry, z boczniakami, z zielonym kremem, ale wypróbowałam właśnie wersję z bardzo delikatnym kremem serowym i podaję przepis bo to bardzo smaczne jajeczka. Może też zrobicie sobie takie.

Zobaczcie inne propozycje wielkanocnych jajek i potraw na wielkanocny stół

jaja wielkanocne, farsz serowy, krem z sera zoltego, pasta serowa, ser szafir, jajka z kremem szafirowym, sniadanie wielkanocne, wielkanoc, jajeczka


środa, 22 marca 2017

Curry z wieprzowiną i zielonymi warzywami

Wiosna jakaś nieśmiała w tym roku, ale apetyt na zielone rośnie coraz bardziej. Już zaczynają rosnąć młode pokrzywy, czosnaczek i inne, dzikie roślinki więc za chwilę będzie można zrobić pyszną sałatkę z chwastów. Tymczasem dni jeszcze chłodne więc na obiad chciałam przygotować coś rozgrzewającego. Wykorzystałam zielone warzywa, świeże i mrożone, więc jednak było wiosennie, przynajmniej z powodu koloru. 
 
zielone curry, wieprzowina, schab wieprzowy, zielone warzywa, fasolka szparagowa, mrozonki, brokuly, szpinak, na rozgrzanie, kuchnia indyjska, co na obiad, szybki obiad


wtorek, 21 marca 2017

W poszukiwaniu wiosny

Dzisiaj nie będzie o jedzeniu. Będzie o tym jak szukaliśmy z Żarłoczkiem wiosny i pierwszych wiosennych grzybów w podwarszawskim lesie. 

Czy znaleźliśmy i co widzieliśmy możecie zobaczyć niżej.

przebisniegi, kwiaty wiosenne, wiosna, oznaki wiosny, las bemowski, lasy miejskie, spacer po lesie, poszukiwanie wiosny, kwiatki, wycieczka do lasu, grzybobranie

Wybraliśmy się do lasu w piątek przed południem, bo akurat mieliśmy dzień wolny od pracy i innych obowiązków, a poza tym na ostatni zimowy weekend zapowiadano bardzo nieprzyjemne warunki atmosferyczne. Udało nam się powędrować po lesie podczas całkiem ładnej pogody. Chociaż nieźle wiało to jednak słonko świeciło całkiem intensywnie. Wiatr, a przede wszystkim mocne jak na tę porę roku słoneczko, spowodowały nawet, że wieczorem musiałam położyć na twarz maseczkę łagodzącą podrażnienia. Po ponurej zimie muszę dopiero przyzwyczaić wrażliwą skórę do słońca.

Ale dość gadania, chodźcie obejrzeć co udało nam się zobaczyć podczas tego spaceru.

Uwaga, dużo zdjęć!

piątek, 17 marca 2017

Ciasto na białkach, z morelami i kruszonką

Kiedy robię kruche ciasto na tartę, ciasteczka albo placek drożdżowy przeważnie wykorzystuję same żółtka jaj. Jak wykorzystać białka, które zostają? Co zrobić z nadmiarem białek?

Ja upiekę pyszne ciasto na niedzielę! Puszyste, wilgotne i delikatne.
 
ciasto orkiszowo bialkowe, ciasto z owocami, placek bialkowy, jak wykorzystac bialka, co zrobic z bialek, nadmiar bialek, bialka jaj, morele, ciasto na niedziele, domowe ciasta, domowe wypieki


środa, 15 marca 2017

Tarta bolognese na orkiszowym spodzie

Sos boloński a właściwie ragout mięsno warzywne zwykle jada się w Polsce z makaronem spaghetti. Z tego powodu to danie nazywa się nawet spaghetti po polsku ponieważ ze Włoszech podaje się taki sos z grubym makaronem jajecznym i w takim właśnie zestawieniu ponoć smakuje najlepiej. Ale zawsze można przekręcić przepis jeszcze bardziej i zapiec ragout na kruchym spodzie i podać w formie tarty. Zgodzicie się ze mną?

Zrobiłam gęsty, bardzo gęsty sos z wołowiny i warzyw. Zagniotłam kruche ciasto z orkiszowej mąki. Potem wszystko połączyłam i upiekłam. Wyszło przepyszne danie na rodzinny obiad. Nam ta wersja bardzo przypadła do gustu, zresztą lubimy różnego rodzaju zapiekanki i tarty. Mam nadzieję, że Wam też zasmakuje. Wypróbujcie i dajcie znać!

tarta bolonska, tarta po bolonsku, sos bolonski, maka orkiszowa, ciasto kruche orkiszowe, ragout, sos miesno warzywny, obiad, zapiekanka, z piekarnika

piątek, 10 marca 2017

Ciasteczka twarogowe z cukrem

Te serowe ciasteczka są uzależniające! Od razu dam Wam dobrą radę - pieczcie z podwójnej porcji bo są pyszne. Robi się je szybko a w krojeniu czy maczaniu w cukrze mogą pomóc nawet małe dzieciaki. Jedyny minus to fakt, że ciasto musi poleżeć przynajmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc, w lodówce żeby było dobrze schłodzone bo od tego zależy czy i jak ciasteczka wyrosną. Ale wystarczy zagnieść ciasto wieczorem, to trwa kilka chwil, a upiec można następnego dnia o dowolnej porze.

Takie, albo bardzo podobne, ciasteczka jadłam już gdzieś lata temu, ale przypomniała mi o nich całkiem niedawno Iwona, serwując je jako małe słodkie co nieco na koleżeńskim spotkaniu. Oczywiście wzięłam przepis i zaczęło się... Co upiekę to zaraz nie ma, co kogoś poczęstuję to chce przepis albo prosi "upiecz mi, upiecz".

Jak już mówiłam ciasteczka serowe są uzależniające, ale nie bądźcie egoistami, nie zostawiajcie mnie z nimi samej! Bierzcie przepis i też takie sobie upieczcie!

ciasteczka z bialym serem, ciasteczka serowe, ciasto jak francuskie, proste ciastka, slodkie co nieco, male slodkosci, moje wypieki, sprawdzony przepis,


czwartek, 9 marca 2017

Wereszczaka po warszawsku

Wereszczaka (wereszczak) to nazwa nie jednego, ale kilku bardzo popularnych dań kuchni staropolskiej i litewskiej. Bardzo ciekawe jest to, że te dania były zupełnie różne w różnych miejscach. Ponoć wersja kojarzona z Warszawą to właśnie danie jakie pokazuję Wam dzisiaj czyli biała kiełbasa w sosie cebulowym na piwie. 

kielbasa w sosie cebulowym, biala kielbasa gotowana w piwie, danie staropolskie, kuchnia staropolska, kielbasa wieprzowa, wielkanoc, proste danie, jak podać kielbase, cebula, jasne piwo


środa, 8 marca 2017

Sałatka z pieczonym kurczakiem, soczewicą i pomarańczami

Cześć Kobiety! 

Dzisiaj nasze święto i chociaż nieco ponury to dzień bo takie czasy to ja zamierzam trochę poświętować. Przeciwnikom przypominam, że Dzień Kobiet nie jest wymysłem rodem z PRL-u a jego korzenie sięgają znacznie wcześniej. Zwolennikom niczego przypominać nie muszę bo wiedzą, że do świętowania każda okazja jest dobra. 

Zobacz 14 innych pomysłów na pyszne sałatki

salatki, salata rzymska, kurczak pieczony, salatka z kurczakiem, czarna soczewica, pomarancze, lunch, kolacja, dzien kobiet, salatka dla przyjaciolki


wtorek, 7 marca 2017

Smalec grzybowy

Lubicie chleb ze smalcem? Kromka dobrego chleba, domowej roboty smalczyk, do tego pyszne, kiszone ogórki i aż ślinka leci na samą myśl o takiej przekąsce. Wiadomo, najzdrowsze to to może nie jest, ale ogólnie życie jest mało niezdrowe więc nie dajmy się zwariować. Co nas nie zabije to można jeszcze raz! 

Nie robię smalcu ze skwarkami często, ostatnio gościł u nas chyba ze dwa lata temu, ale teraz kolega Paweł z Jaworzna narobił mi takiego smaku na ten rarytas, że nie wytrzymałam. Otóż Paweł odrzucił pomysł żeby do smalcu dodać grzyby i dzięki temu go podrasować. Pomysł tak bardzo mi się spodobał, że już 2 dni później jadłam taki właśnie smalczyk. Grzybów, jak widać, dodałam sporo bo mają być dobrze wyczuwalne.

Szczerze Wam polecam taki grzybowy smalec bo jest przepyszny! A skoro Smaczna Pyza tak mówi to musi być prawda, prawda?

smalczyk z suszonymi grzybkami, smalec grzybowy, slonina, do chleba, smarowidlo, grzyby suszone, skwarki, chleb ze smalcem

piątek, 3 marca 2017

Nalewka cytrusowa

Kiedy u nas drzewa owocowe śpią w najlepsze błogim snem zimowym, w innych krajach dojrzewają właśnie owoce cytrusowe. Właśnie teraz jest ich na rynku najwięcej i są najtańsze więc warto z nich korzystać. Warto je jeść, pić sok a także przetwarzać na później robiąc m.in. domowe konfitury

Nie zapominam ani trochę o rodzimych jabłkach bo bardzo je lubię, ale chętnie zjem słodką mandarynkę, kwaskowe pomarańcze czy gorzkawego grapefruita. Wiem, że wystarczająco dużo witaminy C dostarczyłaby mi pyszna kapusta kiszona, ale owoce cytrusowe po prostu lubię. Ponieważ jest ich dużo i są łatwo dostępne to często wyciskam z nich sok. Pomyślałam też, że pyszna będzie taka słoneczna nalewka na cytrusowym soku aromacie więc ją zrobiłam. Przygotowanie tego trunku nie wymaga jakichś specjalnych umiejętności ani wiele czasu. Nalewka jest prosta, ale bardzo smaczna.

Próbowaliście nalewki pomarańczowo kawowej? To jest dopiero aromat! 

nalewka z cytrusow, owoce poludniowe, owoce cytrusowe, cytrusy, nalewki domowe, przetwory, sok owocowy, alkohol, wyroby domowe, likier owocowy


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...