tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post1332870197244147904..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: MurzinSmaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger17125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-2801397605120634042017-02-14T20:25:03.730+01:002017-02-14T20:25:03.730+01:00Napatoczyłam się na Rączkę, może kogoś zainspiruje...Napatoczyłam się na Rączkę, może kogoś zainspiruje: "Rączka gotuje na Wielkanoc - żur z chrzanem, szołdra wielkanocna" :)<br />Pozdrawiam ciepło Gospodynię i Odwiedzających stronę. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-49874012844867153042016-12-10T18:50:11.485+01:002016-12-10T18:50:11.485+01:00bardzo dziękuję za ten przepis, z przyjemnością go...bardzo dziękuję za ten przepis, z przyjemnością go czytam :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-40816587622036657302016-12-10T16:06:35.631+01:002016-12-10T16:06:35.631+01:00Jako stary już cieszyniok napisza tyla hań downi t...Jako stary już cieszyniok napisza tyla hań downi tak sie Murzina robiło w Cieszynie Miynso z łówyndzónej zodnij kity trzeja najprzód kapke powarzić, dodoć boczku by polywka była maśniejszo.<br />Doloć warzónego mlyka do polywki na zalywajke i łyżke szmolca dołożyć.<br />Łuwarzonóm kite i boczek jak bydóm letni pokroć na poski, a ty poski jeszcze roz (jyny tak na palec łod 2 do 3 cm hrube).<br />Wyrobić ciosto drożdżowe z letnióm zalywajką, (to mo być murzin, a nie żodyn kołocz, babka czy jakisi zapiykany w cieście wórszt).<br />Doć go wyruszać.<br />Jak wyrośnie to:<br /><br />Połówke ciasta weprać do wyszmarowanej szmolcem brytfanny.<br />Kapke powciskać do ciasta w brytfannie miynso i wórszt jyny tak by nie chytały się jeji krajów.<br />Resztóm ciasta całe przykryć i połuciskać go miyndzy wórszt i miynso.<br />Łostawić do ganc wyrośniyńcio.<br />Piyc do godziny w 190 stopniach (próbować szczypkóm czy już sie upiykło, jak ni to delij piyc).<br />Zostawić do łochłódniyńcio.<br />Wykopyrtać go pómalutku z brytfanny.<br />Upiyczónego murzina poszmarować po wyrchu szkóróm z boczku.<br />SMACZNEGO!!!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-37329425291184884142015-04-02T12:10:31.958+02:002015-04-02T12:10:31.958+02:00Murzin jest rzeczywiście potrawą ze Śląska Cieszyń...Murzin jest rzeczywiście potrawą ze Śląska Cieszyńskiego, chociaż w innych rejonach Polski może się inaczej nazywać, lub odrobinę inaczej wyglądać. Chyba nie ma 'usankcjonowanego' prawem 'jedynego' przepisu na ten wypiek :D. W moim domu, a jestem właśnie ze Śląska Cieszyńskiego na wielkanocnym stole nie było mazurków, a były właśnie murziny, kołacze drożdżowe, później serniki. Ten wypiek ma swoją genezę zapewne w biednej kuchni, wiejskiej, gdzie na Wielkanoc były dostępne jeszcze wędzonki z jesiennego świniobicia (tzw. zabijaczki :D). Moja babcia murzina robiła w ten sposób, że ciasto drożdżowe rozkładała do żeliwnej brytfanny (gęsiarki) w to ciasto wtykała kawały wędzonego boczku, wędzonej szynki i białej kiełbasy. Zawijała i piekła. Wychodził z tego ogromny bochen drożdżowego ciasta nafaszerowany mięsiwem. Po pokrojemiu w grube pajdy każdy miał farsz z boczku, szynki i kiełbasy. Najlepsze w tych kromkach było to zakalcowate ciasto oblepiające wędliny :D W domu mojej koleżanki murziny to białe kiełbaski owinięte ciastem drożdżowym. Co dom, to inny zwyczaj, ale dla każdego ważny i jedynie słuszny :)<br />pozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-2466399733500054362015-04-01T19:29:29.220+02:002015-04-01T19:29:29.220+02:00pierwszy raz cos takiego widzę i jeszcze na wielka...pierwszy raz cos takiego widzę i jeszcze na wielkanoc.. ale może warto wypróbować nie koniecznie na święta Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-84736019385669111022014-04-22T21:25:55.324+02:002014-04-22T21:25:55.324+02:00w innym rejonie Śląska być może tak jest nazywanyw innym rejonie Śląska być może tak jest nazywanySmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-4888123998240842142014-04-22T21:05:39.556+02:002014-04-22T21:05:39.556+02:00To nie jest murzin tylko święcelnik....To nie jest murzin tylko święcelnik....Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-52746310535948978412014-02-18T13:11:27.752+01:002014-02-18T13:11:27.752+01:00Swietne,gotowa kanapka.Tyle lat mieszkalam na Slas...Swietne,gotowa kanapka.Tyle lat mieszkalam na Slasku (opolskim),ale tez pierwszy raz i slysze i widze!Nikahttps://www.blogger.com/profile/03850197381105867289noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-33585926948264412412014-02-09T19:47:56.903+01:002014-02-09T19:47:56.903+01:00Nina, a jaka jest forma bardziej tradycyjna ? W ks...Nina, a jaka jest forma bardziej tradycyjna ? W książce "Śląska kucharka doskonała" znalazłam murzyna w formie bułeczek a w środku cały kawałek kiełbasy Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-71530988027835657392014-02-09T16:43:40.605+01:002014-02-09T16:43:40.605+01:00Piekłam już kilka razy ten tradycyjny śląski wypie...Piekłam już kilka razy ten tradycyjny śląski wypiek ale w trochę innej formie, bardziej tradycyjnej.<br />Twój jest bardziej nowoczesny i na pewno smakuje wyśmienicie !NinaJGhttps://www.blogger.com/profile/13144304165583161414noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-54663424408626108962014-02-09T09:55:06.869+01:002014-02-09T09:55:06.869+01:00Wygląda jak bułka BB, tylko na słono i z szyneczką...Wygląda jak bułka BB, tylko na słono i z szyneczką. Jak dla mnie super, bo niesłodko :-)Marzynia Mamciahttps://www.blogger.com/profile/09468413075210409220noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-3411929831846247752014-02-08T17:37:45.140+01:002014-02-08T17:37:45.140+01:00Jak to pysznie wygląda ;) Muszę zrobić ;)))Jak to pysznie wygląda ;) Muszę zrobić ;)))rogalikowahttps://www.blogger.com/profile/00886339338565143075noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-47517923385322862762014-02-07T17:12:07.595+01:002014-02-07T17:12:07.595+01:00ciekawy przepis:)ciekawy przepis:)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08385146100366861537noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-51312792016076760432014-02-07T16:42:25.992+01:002014-02-07T16:42:25.992+01:00Nie moje klimaty choć wygląda nieźle :)Nie moje klimaty choć wygląda nieźle :)Wylane.plhttps://www.blogger.com/profile/03984101944862981584noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-66639575365756269622014-02-07T13:52:58.631+01:002014-02-07T13:52:58.631+01:00Też nie słyszałam o czymś takim, ale prezentuje si...Też nie słyszałam o czymś takim, ale prezentuje się ciekawie!Janinahttp://jedzmy-zdrowo.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-34259991332692639942014-02-07T12:48:29.236+01:002014-02-07T12:48:29.236+01:00Nigdy o czymś takim nie słyszałam, ale przepis bar...Nigdy o czymś takim nie słyszałam, ale przepis bardzo mi się podoba. :) Pozdrawiam.matyldahttps://www.blogger.com/profile/00879883785836488367noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-1713799111317785242014-02-07T11:38:34.470+01:002014-02-07T11:38:34.470+01:00bardzo ciekawy przepis, pierwszy raz spotykam się ...bardzo ciekawy przepis, pierwszy raz spotykam się z murzinem.<br />podoba mi się i zapisuję, kiedyś na pewno upiekę!<br />Pozdrawiam!Karmel-itkahttps://www.blogger.com/profile/04700945861115996139noreply@blogger.com