tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post1460952353077081537..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Nalewka śliwkowa węgierkowa. ŚliwkówkaSmaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger9125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-88014960680699605552018-08-22T21:26:24.225+02:002018-08-22T21:26:24.225+02:00U mnie od lat śliwki pływają w alkoholu przez 11 ...U mnie od lat śliwki pływają w alkoholu przez 11 miesięcy - czyli prawie do nowych zbiorów - efekt znakomity.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-12041548484616898792016-09-02T23:40:45.600+02:002016-09-02T23:40:45.600+02:00Potrząsanie przez pierwsze dni jest po to żeby cuk...Potrząsanie przez pierwsze dni jest po to żeby cukier mógł się dobrze rozpuścić więc jeśli będziesz to robić intensywnie i często czyli ze dwa razy dziennie to po tygodniu już pewnie nie będzie potrzebne. Owoce zalane alkoholem mogą sobie spokojnie postać dłużej niż 3 tygodnie, nic im nie będzieSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-46341163051090946112016-09-02T13:26:31.888+02:002016-09-02T13:26:31.888+02:00Przepis na nalewkę brzmi zachęcająco... Mam sporo ...Przepis na nalewkę brzmi zachęcająco... Mam sporo dojrzałych śliwek, z którymi muszę coś zrobić, pomyślałam o nalewce. Ale nie będę mogła zlać jej po 3 tygodniach, nie będzie mnie w domu - czy nic nie stanie się jeśli nalewka poczeka na zlanie jakiś dodatkowy tydzień? i czy nie zaszkodzi jej brak wstrząsania przez ostatnie 2 tygodnie przed zlaniem?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-77969854732976476502016-08-24T14:40:24.257+02:002016-08-24T14:40:24.257+02:00pianka po dodaniu alkoholu? dziwne, ale podejrzewa...pianka po dodaniu alkoholu? dziwne, ale podejrzewam, że jest to tylko objaw zmącenia zawartości słoja czy innego naczynia w którym robisz nalewkę. Jednak obserwuj co się będzie dziłało dalejSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-21629514086330908842016-08-24T11:52:16.399+02:002016-08-24T11:52:16.399+02:00witam,
zainspirował mnie ten przepis i postanowiła...witam,<br />zainspirował mnie ten przepis i postanowiłam zrobić pierwszą w życiu nalewkę, jak zwykle pojawiają się pytania:<br />śliwki zasypałam cukrem w niedzielę wieczorem, we wtorek dolałam alkohol, we środę rano pojawiła się pianka, czy to normalne?<br /><br />pozdrawiam serdecznie<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-50018583818083079212015-12-08T08:44:47.542+01:002015-12-08T08:44:47.542+01:00tak lubię śliwki, że się rozpędziłam :Dtak lubię śliwki, że się rozpędziłam :DSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-66968763827163268502015-12-08T08:07:11.227+01:002015-12-08T08:07:11.227+01:001000 kg śliwek węgierek, pani Pyzo, sadu braknie.....1000 kg śliwek węgierek, pani Pyzo, sadu braknie... Aga.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-41440960359337426202015-12-07T14:22:41.069+01:002015-12-07T14:22:41.069+01:00w ogóle nalewki im starsze tym lepsze, ale 2 butel...w ogóle nalewki im starsze tym lepsze, ale 2 butelki 0,7l na pewno nie postoją 2 lata - nie ma takiej możliwości :DSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-2456636302212010242015-12-07T10:10:42.196+01:002015-12-07T10:10:42.196+01:00Nalewka z węgierek jest pyszna,ale najlepsza po ok...Nalewka z węgierek jest pyszna,ale najlepsza po ok.2 latach wg. mnie. Super wyczuwalna jest wtedy wanilia.Ja dodaję jeszcze brandy pod koniec.<br /><br />Ewa SkórzakAnonymousnoreply@blogger.com