tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post2210818662186026484..comments2024-03-12T12:34:53.701+01:00Comments on Smaczna Pyza: Jak zrobić najlepsze domowe frytki ? Smażone na oleju rzepakowym. Smaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger69125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-10889607796222189432019-05-01T16:15:23.396+02:002019-05-01T16:15:23.396+02:00Tak, można. Trzeba je tylko bardzo dokładnie osusz...Tak, można. Trzeba je tylko bardzo dokładnie osuszyć i najlepiej mrozić rozsypane luźno na tacy, a dopiero kiedy będą zamrożone przełożyć do woreczka.Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-70478013305151017662019-04-28T14:39:20.808+02:002019-04-28T14:39:20.808+02:00A czy można te obgotowane frytki zamrozić? Tak, że...A czy można te obgotowane frytki zamrozić? Tak, że następnym razem wrzucę je tylko na olej? Apaszkahttps://www.blogger.com/profile/02597299388480109154noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-88095542851678933842018-09-20T13:14:17.357+02:002018-09-20T13:14:17.357+02:00skoro olej kipiał to najwidoczniej ziemniaki wcale...skoro olej kipiał to najwidoczniej ziemniaki wcale nie były dobrze osuszone albo była zbyt wodnista odmianaSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-73925955717548331992018-09-17T19:10:31.284+02:002018-09-17T19:10:31.284+02:00Smażyłem przy 185*C. Po włożeniu olej mi wykipiał,...Smażyłem przy 185*C. Po włożeniu olej mi wykipiał, mimo suchych kartofli. Przypaliły się zanim się usmażyły. najlepszy efekt uzyskałem przy 160*CAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-22560231815951298302018-03-15T13:02:08.243+01:002018-03-15T13:02:08.243+01:00Trzeba pokrojone ziemniaki trochę obsmażyć, tak że...Trzeba pokrojone ziemniaki trochę obsmażyć, tak żeby się nie zrumieniły. Osączyć, ostudzić i zmrozić najpierw na tacce luźno rozrzucone żeby się nie posklejały, a dopiero jak stwardnieją zsypać do woreczka, szczelnie zamknąć i mrozić dalej. Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-67280904349056887432018-03-15T10:50:09.497+01:002018-03-15T10:50:09.497+01:00Szanowna Pani Izo
Po zimie zostało trochę ziemniak...Szanowna Pani Izo<br />Po zimie zostało trochę ziemniaków w worku,jeśli ich nie przetworze to za chwilę wyrzucę.Zastanawiałam się nad frytkami do zamrożenia,bo kluski;) już są.Wiem,że surowe się nie nadają,zatem jak? Będę wdzięczna za podpowiedz. Pozdrawiam ElaElahttps://www.blogger.com/profile/00345556992878635074noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-38491133346763915712018-02-25T15:26:38.221+01:002018-02-25T15:26:38.221+01:00Robiłem kiedyś w fabryce chipsów, ziemniaczanych, ...Robiłem kiedyś w fabryce chipsów, ziemniaczanych, na przyjmowaniu dostaw. Za każdym razem, każda dostawa ziemniaków miała badany w lab. poziom skrobi. Jak nie mieścił się w zadanych granicach- zwrot do dostawcy albo za 10% wartości szedł na paszę dla zwierząt.<br />Każda odmiana ziemniaków ma swoje konkretne zastosowania. A nawet w ramach tej odmiany są spore różnice, stąd te badania były.JohnnyWalker555https://www.blogger.com/profile/11567514067893388196noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-70386088863433827622018-02-25T15:16:34.419+01:002018-02-25T15:16:34.419+01:00Przyprawy? Dla odważnych proponuję majonez. To POD...Przyprawy? Dla odważnych proponuję majonez. To PODSTAWA do frytek w Belgii. Tam trzeba specjalnie zaznaczać, że chcesz bez majonezu. Ja dziękuję, pozostaję przy odrobinie soli :-)JohnnyWalker555https://www.blogger.com/profile/11567514067893388196noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-29031766936704819312017-06-08T19:46:23.756+02:002017-06-08T19:46:23.756+02:00XD poproś tatę,siostrę,brata..dorośniesz spokojnie...XD poproś tatę,siostrę,brata..dorośniesz spokojnie xDDDDAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-33804940901504268532017-02-26T17:26:09.780+01:002017-02-26T17:26:09.780+01:00witam.widziałem w tv jak chyba włoch robił w małym...witam.widziałem w tv jak chyba włoch robił w małym lokaliku fryty.jako jedyne mogły być wnoszone doinnych lokali. taka miał renome. i robil je tą trudniejsza metoda do zezlocenia w nizszej temp a potem przekładka od razu do wyzszej temp.w domu by trzeba 2 garnki miec .zeby rozne temp uzyskac. robiłem tak ze w nizszej smazyłem do złotego potem wyciagałem i podnosiłem temp i wkladałem znow ale to nie to.pozdro laskiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-55409625625407553682017-02-07T01:52:49.194+01:002017-02-07T01:52:49.194+01:00Ktora odmiane najbardziej polecacie na frytki, daj...Ktora odmiane najbardziej polecacie na frytki, dajcie nazwe<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-43044374879805401152017-02-07T01:49:12.768+01:002017-02-07T01:49:12.768+01:00Dziekuje za rade, nie slyszalam o tej metodzie :) ...Dziekuje za rade, nie slyszalam o tej metodzie :) Super ze mozna wczesniej obgotowac.<br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-28223500921389635582016-12-10T20:46:05.270+01:002016-12-10T20:46:05.270+01:00Dobre frytki wychodzą także jak 1 godz. przed smaż...Dobre frytki wychodzą także jak 1 godz. przed smażeniem włożymy je do zamrażalnika - polecam do wypróbowania / pozdrawiam, HalaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-46609211777866678672016-11-13T18:48:38.471+01:002016-11-13T18:48:38.471+01:00Najlepszy smak i kolor frytek uzyskuje się po okoł...Najlepszy smak i kolor frytek uzyskuje się po około 30 smażeniach na tym samym oleju... :DBaracudaVhttps://www.blogger.com/profile/06595528980252270788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-91078137673981517592016-11-13T10:54:41.922+01:002016-11-13T10:54:41.922+01:00No i wszystko w temacie: Nie chcesz, boisz się, ...No i wszystko w temacie: Nie chcesz, boisz się, że utyjesz, - nie jedz.<br />Kiedyś zapytał klient doktora, czy jeśli rzuci seks, alkohol, papierosy,<br />tłuste jedzenie, - to będzie dłużej żył ?! na co lekarz mu odpowiedział;<br />.....oczywiście ! - tylko po co?!<br />Tak między nami...Pani Izo:<br />Wszystkim Pani nie dogodzi.<br />Polakom zasię w szczególności...pozdrówkiAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/04471384650124694958noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-10854579207768776932016-11-06T20:28:22.931+01:002016-11-06T20:28:22.931+01:00Ludzie, dajcie spokój, przecież to nie poradnia di...Ludzie, dajcie spokój, przecież to nie poradnia dietetyczna. Jak ktoś chce to niech je, nie chce niech nie je, to proste :-)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-65756437562783353842016-11-06T14:43:03.768+01:002016-11-06T14:43:03.768+01:001 g tłuszczu = 9 kalorii. Tyjemy wtedy, jeśli spoż...1 g tłuszczu = 9 kalorii. Tyjemy wtedy, jeśli spożyjemy więcej kalorii niż organizm spali (zwykle ok. 2000 kcal dziennie) i nie ważne czy są to zdrowe tłuszcze czy niezdrowe.<br /><br />Olej rzepakowy oczywiście w formie nierafinowanej, bo rafinowany to już nie jest naturalny. A z kolei nierafinowany poddany wysokiej temp. rodzi związki rakotwórcze. Więc czy frytki są zdrowe?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12040240018944298496noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-25503686784156079052016-11-05T10:00:54.738+01:002016-11-05T10:00:54.738+01:00Dzien dobry Pani "Pyzo"
Najpierw chce po...Dzien dobry Pani "Pyzo"<br />Najpierw chce powiedziec ze jestem fanka pani bloga. Dziekuje za wspaniale przeisy.<br />A teraz moje zdanie na temat frytek. Frytki nie sa niezdrowe gdy je spozywa sie bez cukru, czyli sosow typu mayonez, katchup. Tluszcz jest natomiast niezbedny dla naszego organizmu pomaga on w trawieniu i dostarcza wielu potrzebnych kwasow. Kto je bez tluszczu ten naraza sie na choroby typu reumatyzm , rak jelit i zoladka. Oczywiscie tluszcz taki jak margaryna i sztuczne maslo powinien byc odrzucony z naszej dieety. W margarynie jest duza zawartosc stabilizatorow typu KWAS LINOL ktorego nasz organizm nie trawi a ten dostaje sie do naszych zyl i to jest tak zwany cholesterol. Podobnie cukier ten powoduje ze tyjemy. Od czystych/naturalnuch tluszczow typu olej rzepakowy maslo naturalne z krowiego mleka nie tyjemy.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-73871549970065945492016-10-08T09:34:55.414+02:002016-10-08T09:34:55.414+02:00Frytek nie trzeba obgotowywać, wystarczy rozgrzać ...Frytek nie trzeba obgotowywać, wystarczy rozgrzać porządnie olej zanurzyć w nim frytki. Jednak tutaj jedna uwaga,po zanurzeniu temperatura oleju spadnie wiec trzeba wyjąć je aż olej ponownie się nagrzeje i ponownie zanurzyć, jednak tym razem już smażyć. Pani wspomniała o tej metodzie, w moich restauracjach tak są one przyrządzane i wręcz rozchwytywane.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-44268582007050238212016-09-21T21:49:18.502+02:002016-09-21T21:49:18.502+02:00A ja tak robię, obgotowuję, i nic złego się ziemni...A ja tak robię, obgotowuję, i nic złego się ziemniakom nie dzieje, nie są przez to bardziej wodniste więc radzę najpierw spróbować a nie krytykować tylko dlatego, że samemu robi się inaczejSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-29393363216916991632016-09-21T21:49:06.164+02:002016-09-21T21:49:06.164+02:00A ja tak robię, obgotowuję, i nic złego się ziemni...A ja tak robię, obgotowuję, i nic złego się ziemniakom nie dzieje, nie są przez to bardziej wodniste więc radzę najpierw spróbować a nie krytykować tylko dlatego, że samemu robi się inaczejSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-52700443900341024752016-09-21T13:39:31.848+02:002016-09-21T13:39:31.848+02:00z tym obgotowaniem to średnia wg mnie rada bo jesz...z tym obgotowaniem to średnia wg mnie rada bo jeszcze bardziej stana sie ziemniaki wodniste. ja zawsze robię bez obgotowania i jest git, Olej musi być dobrze nagrzany to podstawa i smaży sie do oznak zarumienionych końców Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-90301753018925012852016-09-05T15:57:48.524+02:002016-09-05T15:57:48.524+02:00noooooooooo
noooooooooo<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00665836934350031681noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-47160546013457874862016-08-03T01:56:30.862+02:002016-08-03T01:56:30.862+02:00Teraz są frytkownice beztłuszczowe :)Teraz są frytkownice beztłuszczowe :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12040240018944298496noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-70351954954397680172016-07-22T20:42:19.803+02:002016-07-22T20:42:19.803+02:00nie robię frytek z batatów bo dla mnie są zbyt sło...nie robię frytek z batatów bo dla mnie są zbyt słodkie, wolę je upiecSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.com