tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post3224026341517325337..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Sosnówka czyli nalewka na młodych pędach sosnySmaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger16125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-88805194768151669262018-05-01T15:29:37.861+02:002018-05-01T15:29:37.861+02:00Spirytus bez akcyzy? ;)Spirytus bez akcyzy? ;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-43410882181108731152017-02-05T17:48:38.260+01:002017-02-05T17:48:38.260+01:00w przepisie wyraźnie jest napisane, że zalewamy sp...w przepisie wyraźnie jest napisane, że zalewamy spirytusem zmieszanym z wodą, na 1 litr spirytusu dodałam 200 ml wodySmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-3139787975142470372017-02-05T16:16:50.984+01:002017-02-05T16:16:50.984+01:00Pani Izo , czyli pędy zalewamy czystym spirytusem
...Pani Izo , czyli pędy zalewamy czystym spirytusem<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/15820642186077992523noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-34527926885010157612016-03-20T09:23:49.819+01:002016-03-20T09:23:49.819+01:00Żywice z pędów rozpuszczają się w spirytusie, jeśl...Żywice z pędów rozpuszczają się w spirytusie, jeśli zalejemy pędy spirytusem 96%, to rozpuścimy w nim część żywic ale roztwór będzie klarowny, jeśli dodamy wody to rozcieńczymy spirytus - zmniejszymy rozpuszczalność żywic które wytrącą się w postaci tego białego osadu :) Zrobiłem wczoraj dokładnie ten sam błąd, ale po dodaniu np. do herbaty byłoby to samo więc trudnoAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/04824248982695209567noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-12186168806500239862014-12-12T16:22:12.159+01:002014-12-12T16:22:12.159+01:00nie zgodzę się - nastaw spirytusowy jest klarowny ...nie zgodzę się - nastaw spirytusowy jest klarowny i całość nie ma żadnej goryczki. Robię tak od lat i jest dobrzeSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-41033568106062795642014-12-12T13:41:25.471+01:002014-12-12T13:41:25.471+01:00Spirytus wlany do pędów sosnowych powoduje rozpusz...Spirytus wlany do pędów sosnowych powoduje rozpuszczenie żywicy zawartej w pędach co powoduje zmętnienie nalewki i wydobycie goryczki. Ja wolę zalać pędy przegotowaną letnią wodą tak, by zakryła pędy, potrzymać roztwór przez kilka dni a następnie zlać i dodać spirytus. Jeśli nalewka nie jest zbyt słodka, to można dodać miodu i odstawić w ciemne miejsce na kilka tygodni a następnie zlać nalewkę znad osadu i odstawić do leżakowania.<br />Ten sposób daje możliwość lepszej kontroli mocy nalewki i jej smak jest wg mnie lepszy. Ale na temat gustów się nie dyskutuje :)) Pozdrawiam autorkę przepisuAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-1747856294919580542014-06-22T18:07:45.345+02:002014-06-22T18:07:45.345+02:00pewnie pędy były zbyt suche, ale to wina pogody i ...pewnie pędy były zbyt suche, ale to wina pogody i nie mamy na to wpływu.... syropu nie zlejesz, ale możesz całość zalać nieco rozcieńczonym spirytusem i zrobić nalewkę - zalać i codziennie mocno potrząsać słojem żeby cukier się rozpuścił Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-2100339239289871622014-06-20T12:25:26.048+02:002014-06-20T12:25:26.048+02:00Witam, ja chyba za dużo cukru nasypałam do słoika ...Witam, ja chyba za dużo cukru nasypałam do słoika z pędami, bo już minął miesiąc a syropu nie ma.. czy da się to jeszcze jakoś uratować?<br />Pozdrawiam, BeataAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-40009524439574905982014-06-10T22:17:05.157+02:002014-06-10T22:17:05.157+02:00za dwa tygodnie będę zlewać nastaw i mieszać go z ...za dwa tygodnie będę zlewać nastaw i mieszać go z syropem więc popróbuję, potestuję - na razie trzymam się wersji o różnych temperaturach, ale zobaczymy. Najważniejsze, że to zmętnienie zupełnie nie wpływa na smak i co roku sosnoweczkę mam pyszną :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-68572865385325693972014-06-10T21:06:50.258+02:002014-06-10T21:06:50.258+02:00To zmętnienie powstało po zalaniu "spirytusow...To zmętnienie powstało po zalaniu "spirytusowych" pędów czystą wodą. Ja to wszystko już przetestowałam. Sosnówka tak właśnie reaguje. Tam gdzie sosna i spirytus to już nie można dolewać czystej wody.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-26140513790785321282014-06-09T23:04:35.125+02:002014-06-09T23:04:35.125+02:00ale oba płyny - zarówno syrop jak i nastaw były pr...ale oba płyny - zarówno syrop jak i nastaw były prawie klarowne przed połączeniem a przecież nastaw był z rozcieńczonego wodą spirytusu - dopiero po połączeniu coś sie zrobiło - stawiam na różną temperaturę płynów i będę to testować za jakieś 2-3 tygodnie Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-44797044931118111852014-06-09T21:49:42.937+02:002014-06-09T21:49:42.937+02:00Zmętniało bo musiało! Do sosnówki nie wolno wlewać...Zmętniało bo musiało! Do sosnówki nie wolno wlewać czystej wody, bo efekt będzie właśnie taki. Musi to być alkohol choćby tylko 10%.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-68926967570085516742012-07-31T19:53:04.908+02:002012-07-31T19:53:04.908+02:00jeszcze jedno - mocno wyciskałam pędy po zlaniu na...jeszcze jedno - mocno wyciskałam pędy po zlaniu nastawu - może wycisnęłam z nich wszystko do ostatniej kropelki soku ?Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-45964258193953899182012-07-31T19:52:12.177+02:002012-07-31T19:52:12.177+02:00Rafał, ano takie zielone wyszło. Nic nie dodawałam...Rafał, ano takie zielone wyszło. Nic nie dodawałam - syrop był bursztynowy, nastaw przeźroczysty i zielonkawy a po zmieszaniu zmętniało i zdecydowanie zzieleniało :D Pewnie się ustoi trochę a zresztą kolor mnie nie przeszkadza bo ładny :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-55342998500928465642012-07-31T16:55:24.045+02:002012-07-31T16:55:24.045+02:00A co to takie zielone?
Mnie zawsze bursztynowe wy...A co to takie zielone?<br /><br />Mnie zawsze bursztynowe wychodzą. Te pędy było takie zielone czy coś dodałaś?<br /><br />RafałAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-90416825227804037572012-07-30T09:56:07.019+02:002012-07-30T09:56:07.019+02:00Nigdy nie piłem takiej nalewki :) Z tego co widzę ...Nigdy nie piłem takiej nalewki :) Z tego co widzę to ma niezłego kopa ;)Tomek gotujehttps://www.blogger.com/profile/16105096016087811526noreply@blogger.com