tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post3414831994681936916..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Galaretka z papierówek Smaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger23125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-69355450478135084512018-09-03T03:43:56.349+02:002018-09-03T03:43:56.349+02:00Można, jak najbardziejMożna, jak najbardziejSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-63182638970837635672018-08-30T08:37:13.184+02:002018-08-30T08:37:13.184+02:00Pozostałe po odsączeniu jabłka można przetrzeć prz...Pozostałe po odsączeniu jabłka można przetrzeć przez sitko żeby pozbyć się łup itp., a z pozostałości zrobić marmoladkiAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/05148547294107853691noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-67178756318337345562018-07-12T16:01:55.420+02:002018-07-12T16:01:55.420+02:00Nie robiłam nigdy z innych jabłek, ale dlaczego ni...Nie robiłam nigdy z innych jabłek, ale dlaczego nie? Jabłka to jabłkaSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-91704702532202504312018-07-12T12:04:57.995+02:002018-07-12T12:04:57.995+02:00Czy można ją wykonać z jabłek wczesnych, ale nie p...Czy można ją wykonać z jabłek wczesnych, ale nie papierówek?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-68702058116488516662018-07-03T09:59:23.868+02:002018-07-03T09:59:23.868+02:00Moja najdłużej stała 2 lata. Ma dużo cukru, który...Moja najdłużej stała 2 lata. Ma dużo cukru, który mocno utrwalaSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-78805418346900171162018-07-02T11:42:28.448+02:002018-07-02T11:42:28.448+02:00Pierwszy raz będę robić z papierowek galaretek, na...Pierwszy raz będę robić z papierowek galaretek, nasuwa mi się pytanke: jak długo można je przechowywać w spizaspi?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05308006786133395603noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-60755046438927885552018-06-28T17:39:16.521+02:002018-06-28T17:39:16.521+02:00A bardzo Ci przeszkadza, że jest trochę mętna? Ja ...A bardzo Ci przeszkadza, że jest trochę mętna? Ja bym sobie dała spokoj Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-43619874033445013362018-06-28T13:49:07.796+02:002018-06-28T13:49:07.796+02:00Nie wyszła mi zbyt klarowna po filtrowaniu. Pewnie...Nie wyszła mi zbyt klarowna po filtrowaniu. Pewnie za mocno odciskałam jabłka.<br />Jest sens filtrować po raz drugi, czy dać sobie spokój i od razu gotować?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03713275192574608997noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-73249662420510006182016-08-24T21:14:54.914+02:002016-08-24T21:14:54.914+02:00Witam .Ja robię papierowki bez cukru poniewaz same...Witam .Ja robię papierowki bez cukru poniewaz same w sobie maja go bardzo dużo no i nie zmieniają koloru tak jak inne jablka.Po prostu myję je bardzo dokładnie wycinam szypułke i w całości ukladam w dużych litrowych słojach dodaję na górę listek mięty i zalewam przegotowaną wodą .potem pasteryzuję około 20 minut .Robię tak od lat ,a czym mniejsze owoce które nie oplaca się przerabiać tym ładniej wygladają iłatwiej się je układa w słojach.Życzę powodzenia .MARIA Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-14696948562825159132016-08-21T10:55:22.486+02:002016-08-21T10:55:22.486+02:00masz rację, taka uroda galaretek, że są słodkie ba...masz rację, taka uroda galaretek, że są słodkie bardzo :) cukier ma za zadanie konserwować przetwór i w połączeniu z pektynami zawartymi w owocach wpływa na konsystencję - przy zmniejszeniu ilości cukru trzeba by dodać jakiś środek żelujący, choćby naturalną pektynę w proszku. Jaka jest minimalna ilość cukru nie wiem, jeśli będzie duża ilość środka żelującego to pewnie bardzo niewielka albo nawet zerowa bo robi się też galaretki wytrawneSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-25712850724846181552016-08-20T19:10:52.200+02:002016-08-20T19:10:52.200+02:00Mam małe pytanie, czy można w jakiś sposób ogranic...Mam małe pytanie, czy można w jakiś sposób ograniczyć ilość cukru? Zrobiłam pierwszą galaretkę, wyszła świetna i przepyszna, ale bardzo, bardzo słodka. Pewnie taki jej urok, ale jednak za słodka :(<br />Czytając trochę o przetworach znalazłam informacje, że bez odpowiednio odmierzonego cukru, galaretka może się nie ściąć. Czy to prawda i jaka jest minimalna ilość cukru, jaką trzeba dać by galaretka się udała?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12087638390598452837noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-21545404743452837672016-07-26T20:54:23.627+02:002016-07-26T20:54:23.627+02:00A zróbcie w słoiczkach obrane całe wydrążone w śro...A zróbcie w słoiczkach obrane całe wydrążone w środku i w to miejsce wsadzcie wisienke i do sloikow trochę cukru i zawekowac przepis mojej śp.tesciowejAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-8139763073174117052016-07-22T20:28:47.306+02:002016-07-22T20:28:47.306+02:00mam nadzieję, że będzie smakowała :) zdrowia życzę...mam nadzieję, że będzie smakowała :) zdrowia życzę! Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-5019124404176329982016-07-19T22:49:48.361+02:002016-07-19T22:49:48.361+02:00Moje drzewko jak na ironię ,pierwszy raz obrodziło...Moje drzewko jak na ironię ,pierwszy raz obrodziło.Siedzę z nogą po operacji i obieram,kroję. W słoiczkach są już jabłuszka krojone i smażone, kompoty. Pod ściereczką stygnie 5 słoiczków galaretki o takim samym wspaniałym kolorze.Bar barahttps://www.blogger.com/profile/08966818729472490226noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-61002363047225531692015-08-06T08:54:55.895+02:002015-08-06T08:54:55.895+02:00Jabłka w ogóle mają dużo naturalnej petyny potrzeb...Jabłka w ogóle mają dużo naturalnej petyny potrzebnej do wytworzenia galaretki więc może być inny gatunek. Ja robię tylko z papierówek kiedy mocno obrodzą bo wtedy ciężko je przerobić a szybko się psująSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-25139193861760327372015-08-05T21:43:00.457+02:002015-08-05T21:43:00.457+02:00A czy z innych jabłek też tak wyjdzie? BarbaraA czy z innych jabłek też tak wyjdzie? BarbaraBarbarahttps://www.blogger.com/profile/12775647899245347968noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-72835618636163768072013-07-26T20:14:58.097+02:002013-07-26T20:14:58.097+02:00Renata, oczywiście, że można :) robisz mus jabłkow...Renata, oczywiście, że można :) robisz mus jabłkowy bardziej - mnie chodziło o klarowną galaretkę stąd wywar :) Zrobiłam też trochę właśnie przetartych z dodatkiem innych owoców :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-85858687782598692712013-07-26T18:47:33.386+02:002013-07-26T18:47:33.386+02:00Ja jesli mozna ,robie inaczej
rozgotowuje papieró...Ja jesli mozna ,robie inaczej<br /><br />rozgotowuje papierówki, przecieram przez durszlak .Następnie dodaje cukru gotuje powoli az sie rozpusci i do słoików od np.majonezu .Słoiki zamykam zagotowuje od momentu wrzenia około20 minut,i odstawiam do piwnicy.Tak samo robie ze sliwkami i brzoskwiniami.Powodzenia<br /> RenataAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-37873774243769513052013-07-26T16:20:15.309+02:002013-07-26T16:20:15.309+02:00świetny pomysł:) nie jadłam jeszcze czegoś takiego...świetny pomysł:) nie jadłam jeszcze czegoś takiego:)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08385146100366861537noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-58550981603874527042013-07-26T16:02:07.691+02:002013-07-26T16:02:07.691+02:00a ja przywiozłam takie malutkie od znajomej i do j...a ja przywiozłam takie malutkie od znajomej i do jedzenia nie bardzo więc zrobiłam :) Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-67568351670575810082013-07-26T16:01:28.588+02:002013-07-26T16:01:28.588+02:00a żebym to ja wiedziała ! chyba kwestia długiego g...a żebym to ja wiedziała ! chyba kwestia długiego gotowania z cukremSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-12176925603960977222013-07-26T12:54:13.896+02:002013-07-26T12:54:13.896+02:00a skąd taki wspaniały kolor?a skąd taki wspaniały kolor?bk110https://www.blogger.com/profile/17564421564417042434noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-4677898855981184542013-07-26T12:48:16.196+02:002013-07-26T12:48:16.196+02:00Ciekawy przepis- wykorzystam za rok, bo w tym roku...Ciekawy przepis- wykorzystam za rok, bo w tym roku u mnie nie było wysypu- papierówek jest niewiele , tak do kompotów i zjadania na bieżąco :)<br />Jaki piękny kolor wyszedł :)grazynahttps://www.blogger.com/profile/13877630737821701425noreply@blogger.com