tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post4007624070140152626..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Domowa konserwa w słoikach. Wieprzowina z galaretkąSmaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger68125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-75611770905895054402020-04-01T20:13:13.803+02:002020-04-01T20:13:13.803+02:00Zrobiłem już 2 razy. Wychodzi przepyszna! Dodałem ...Zrobiłem już 2 razy. Wychodzi przepyszna! Dodałem także żelatyny, by galaretka była gęstsza.Ziutekkhttps://www.blogger.com/profile/11375280418510357145noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-6176609926063990562019-06-04T22:19:42.481+02:002019-06-04T22:19:42.481+02:00Ciekaw jestem jak będzie smakowała konserwa wykona...Ciekaw jestem jak będzie smakowała konserwa wykonana z 1/2 wieprzowiny i 1/2 dziczyzny. Jutro zaczynam więc dam znać za kilka dni jak wyszło. Dziękuje za przepis i pozdrawiam.Ziutekkhttps://www.blogger.com/profile/11375280418510357145noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-38043879580386007932019-01-31T14:34:44.968+01:002019-01-31T14:34:44.968+01:00Co tam kilka miesięcy w lodówce - dobrze zrobiona ...Co tam kilka miesięcy w lodówce - dobrze zrobiona konserwa w słoiku, gotowana 3 dni kolejno 3, 2 i 1 godzinę (najlepiej zalaną tłuszczem) może być trzymana w ciemnej i chłodnej piwnicy nawet i 30 lat. Tak są takie przypadki (nawet i dłuższe) i nawet badania laboratoryjne potwierdzają 100% przydatność do spożycia.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16785138766898641439noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-82574407615293071482018-08-26T11:19:48.109+02:002018-08-26T11:19:48.109+02:00Za jakość użytego mięsa nie biorę odpowiedzialnośc...Za jakość użytego mięsa nie biorę odpowiedzialności. Robiłam tę konserwę wielokrotnie i nie ma prawa się nie udać jeśli mięso jest dobrej jakości Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-7034041426594491312018-08-24T17:46:58.270+02:002018-08-24T17:46:58.270+02:00Witam. Zrobilam wszystko jak w przepisie i zamiast...Witam. Zrobilam wszystko jak w przepisie i zamiast galaretki jest woda a mieso szare i bardzo zbiteAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/16142188790692704390noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-39524599221496170372018-06-26T21:41:50.072+02:002018-06-26T21:41:50.072+02:00Przy mniejszych słoikach można nieco skrócić czas ...Przy mniejszych słoikach można nieco skrócić czas pasteryzacji, skróciłabym o 1/3, nie więcej, i też 3 razy dla bezpieczeństwa Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-7147915138874864052018-06-26T21:38:30.392+02:002018-06-26T21:38:30.392+02:00Ja podaję ilości jakich używam - jeśli ktoś nie lu...Ja podaję ilości jakich używam - jeśli ktoś nie lubi jałowca niech go pominie albo doda sobie mniejSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-56527532825413557762018-06-23T20:28:01.070+02:002018-06-23T20:28:01.070+02:00Czy małe słoiczki trzeba też godzinę prywatyzować?...Czy małe słoiczki trzeba też godzinę prywatyzować?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-33286207520316425992018-06-23T18:41:35.357+02:002018-06-23T18:41:35.357+02:00Witam. Zastanawiam się czy ziaren jałowca nie jest...Witam. Zastanawiam się czy ziaren jałowca nie jest za dużo ponieważ mają intensywny aromat.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-11074201362461168042018-03-06T11:18:30.522+01:002018-03-06T11:18:30.522+01:00Przepraszam, ale nie jestem w stanie czasami szyb...Przepraszam, ale nie jestem w stanie czasami szybko odpowiedzieć. Przetwory w słoikach do pasteryzacji wstawiamy do zimnego piekarnikai i czas liczymy od chwili kiedy piekarnik nadzieję się do 120 st.C . Po zakończeniu można piekarnik wyłączyć i zostawić w nim słoiki do wystudzenia. Ale takie z mięsem czy innymi przetworami, które nie za bardzo zmiękną. Np. ogórki konserwowe trzeba szybko wyjąć żeby szybciej ostygły i nie były przegotowane. W piekarniku pasteryzuje się przetwory w słoikach typu twist, wecki z gumką lepiej pasteryzować w garnku żeby nie niszczyć gumek. Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-27418183459177244852018-03-06T08:13:37.518+01:002018-03-06T08:13:37.518+01:00Bardzo proszę o poradę dotyczącą pasteryzacji słoi...Bardzo proszę o poradę dotyczącą pasteryzacji słoików z mięsem w piekarniku. Wiem,ze wstawia się w blaszkę z wodą. I co dalej.... Jak sprawdzić ,że one się tam gotują, na co zwrócić uwagę? Czy należy pasteryzować dłużej? Pani Izo , jeżeli Pani może coś podpowiedzieć to proszę. Nie chcę tego robić na indukcji. Pozdrawiam ElaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-66618377388377186132018-03-05T09:55:08.225+01:002018-03-05T09:55:08.225+01:00Pani Izo, bardzo proszé o kilkuzdaniowá poradé, do...Pani Izo, bardzo proszé o kilkuzdaniowá poradé, dotyczácá pasteryzowania w piekarniku. Nie chcé tego robić na płycie indukcyjnej. Mam głębokie blaszki,więc wlewam w nie wodę,Ile? i nastawiam piekarnik, np. na 120 stopni. Na co zwrócić uwagę następnie, od kiedy zacząć liczyć czas? CZy za każdym razem wyjmować? Jak to ma wyglądać? Z góry dziękujęAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-19470666716661098122018-02-16T16:41:24.059+01:002018-02-16T16:41:24.059+01:00nie więcej niż połowa mięsa ma być w kawałkach nie więcej niż połowa mięsa ma być w kawałkach Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-42632964039522917912018-02-16T08:03:15.301+01:002018-02-16T08:03:15.301+01:00A jakie mniej więcej wychodzą proporcje mięsa miel...A jakie mniej więcej wychodzą proporcje mięsa mielonego do krojonego? Czego ma być więcej żeby konserwa się ładnie kroiła, ale nie rozwalała? EmiliaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-28648787002443470602018-01-11T21:09:10.514+01:002018-01-11T21:09:10.514+01:00Mogą tak stać, ja zwykle je wyjmujęMogą tak stać, ja zwykle je wyjmujęSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-29283563761838359152018-01-11T20:41:45.997+01:002018-01-11T20:41:45.997+01:00A co zrobić ze słoikami pomiędzy pasteryzacjami? M...A co zrobić ze słoikami pomiędzy pasteryzacjami? Mają stać w wodzie, w której się gotowały do kolejnego procesu? Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-9834345119012642362017-10-04T18:38:47.572+02:002017-10-04T18:38:47.572+02:00kilkuletnią konserwą można się zatruć, ale skoro b...kilkuletnią konserwą można się zatruć, ale skoro była w lodówce to mam nadzieję, że nic złego jej się nie stało Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-40770177776306139612017-10-03T08:14:31.438+02:002017-10-03T08:14:31.438+02:00u mnie w lodówce konserwa leżała kilka lat i była ...u mnie w lodówce konserwa leżała kilka lat i była dobraAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-56458821358003083492017-08-23T11:55:10.255+02:002017-08-23T11:55:10.255+02:00polecam, smacznego! polecam, smacznego! Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-69611920903138674692017-08-22T13:17:01.434+02:002017-08-22T13:17:01.434+02:00Wspaniałe, podkradam do zrobienia, dziękiWspaniałe, podkradam do zrobienia, dziękiprezentyhttp://sklep.zawieszam.pl/koszyk-na-prezenty/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-68421470078221279562017-08-20T22:01:13.485+02:002017-08-20T22:01:13.485+02:00Można wsypać suchą żelatynę, ale istnieje ryzyko, ...Można wsypać suchą żelatynę, ale istnieje ryzyko, że nie wszystkie drobinki się dobrze wymieszają z masą, dodając rozpuszczoną łatwiej wszystko mieszać więc skoro i tak dolewamy wodę to można w niej rozpuścić żelatynęSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-26392146255059514162017-08-20T21:58:36.878+02:002017-08-20T21:58:36.878+02:00Na trwałość konserw wpływ ma dobra pasteryzacja. W...Na trwałość konserw wpływ ma dobra pasteryzacja. W przypadku konserw mięsnych zalecane jest trzykrotne ich gotowanie w odstępach 24 godzin i przyprawy nie mają wtedy nic do rzeczy. Przy pojedynczej pasteryzacji dodatek cebuli lub/czosnku może wpływać na szybsze poście się zawartościSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-10208004474644234942017-08-19T20:09:57.336+02:002017-08-19T20:09:57.336+02:00Spotkałam się z opisem, że jeżeli dodaje się czosn...Spotkałam się z opisem, że jeżeli dodaje się czosnek, to jest duże ryzyko, że konserwa się zepsuje/słoik rozszczelni? Czy ma Pani takie doświadczenie?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-68707664021813780052017-08-19T20:07:41.928+02:002017-08-19T20:07:41.928+02:00Pani Izo,
mam pytanie do części "Żelatynę na...Pani Izo, <br />mam pytanie do części "Żelatynę namoczyłam w 1/2 szkl. zimnej wody a kiedy napęczniała podgrzałam i wymieszałam aż się rozpuściła"<br /><br />Czy to wynika z przepisu na opakowaniu żelatyny, czy ma to jakiś głębszy sens? Pierwszy raz się spotykam z takim przygotowaniem żelatyny?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-3459040456944722332017-07-22T11:28:34.812+02:002017-07-22T11:28:34.812+02:00Podeszła woda bo nie było żelatyny ja natomiast go...Podeszła woda bo nie było żelatyny ja natomiast gotuję skórki z boczku i dodaję ten wywar jest galaretka w słoiku pyszna.<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02451745695687105917noreply@blogger.com