tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post4432179792352421599..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Konkurs "Eksplozja smaku". Czekoladowo. Owocowo. ChrupiącoSmaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger146125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-78169962703757631452016-02-10T09:07:39.520+01:002016-02-10T09:07:39.520+01:00Kategoria "czekoladowo"też jest pyszna :...Kategoria "czekoladowo"też jest pyszna :-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-28060179070175815272016-02-10T00:17:53.576+01:002016-02-10T00:17:53.576+01:00ciekawy sposób podania :)ciekawy sposób podania :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-64535741001036347202016-02-10T00:16:39.885+01:002016-02-10T00:16:39.885+01:00pyszna sałatka :)pyszna sałatka :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-32295563309883111762016-02-10T00:15:51.137+01:002016-02-10T00:15:51.137+01:00mmmm...sernik na zimno, idealny na lato mmmm...sernik na zimno, idealny na lato Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-23199805686632052202016-02-10T00:14:37.834+01:002016-02-10T00:14:37.834+01:00lubię czekoladowe serniki lubię czekoladowe serniki Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-43449375054230619962016-02-10T00:13:24.323+01:002016-02-10T00:13:24.323+01:00deser dla dorosłych deser dla dorosłych Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-26200790347817269092016-02-10T00:11:35.228+01:002016-02-10T00:11:35.228+01:00jakie krewetki będą najlepsze do tego dania?jakie krewetki będą najlepsze do tego dania?Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-48378706260515103262016-02-10T00:09:41.157+01:002016-02-10T00:09:41.157+01:00małe słodkości :) zdjęcie w galerii - https://www....małe słodkości :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1115869615112631.1073741910.272642222768712/1120243898008536/?type=3&theaterSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-29307303115433900702016-02-10T00:08:00.921+01:002016-02-10T00:08:00.921+01:00takiego nigdy nie piekłam :)takiego nigdy nie piekłam :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-85436282916909723902016-02-10T00:06:57.872+01:002016-02-10T00:06:57.872+01:00ciekawe zestawienie :) ciekawe zestawienie :) Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-14730646150995249582016-02-10T00:06:12.249+01:002016-02-10T00:06:12.249+01:00fajne to :) dziękuję za przepis fajne to :) dziękuję za przepis Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-16460244176625567002016-02-10T00:03:26.963+01:002016-02-10T00:03:26.963+01:00Haniu, świetny sernik, ale mogę go zaliczyć tylko...Haniu, świetny sernik, ale mogę go zaliczyć tylko do kategorii CZEKOLADOWO bo maliny nie biorą udziału w konkursie :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1115869615112631.1073741910.272642222768712/1120244254675167/?type=3&theaterSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-16268778131170507992016-02-09T23:50:35.962+01:002016-02-09T23:50:35.962+01:00do kategorii "owocowo" zgłaszam pomysł n...do kategorii "owocowo" zgłaszam pomysł na lekki sernik w pastelowych kolorach czyli sernik z kokosową nutą, malinami i malinowym ganache. Własnie dzięki pastelowemu, różowemu kolorowi ganache sernik otrzymał nazwę "Sernik Barbie" ;-)<br /> <br />Składniki: <br />puszka mleczka kokosowego <br />50 g nierafinowanego, roztopionego oleju kokosowego <br />1 kg twarogu mielonego (użyłam tradycyjnego, niewiaderkowego) <br />280 g przesianego cukru pudru <br />30 g mąki ziemniaczanej <br />6 jajek, białka i żółtka oddzielnie <br />szczypta soli <br />250 g malin (mrożonych nie rozmrażamy) <br />ganache: <br />100 g białej czekolady <br />200 g malin <br />1/2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)<br /><br />Mleko kokosowe schłodzić przez 24h w lodówce, następnie delikatnie odwrócić puszkę do góry dnem, otworzyć, odlać wodę kokosową. Do sernika używamy pozostałą, gęstą część - śmietankę kokosową. Olej kokosowy, ser, śmietankę kokosową i cukier puder krótko zmiksować, dodać przesiewając przez sito mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Dodać żółtka i krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Z białek ubić gęstą pianę, dodać pod koniec ubijania szczyptę soli. Pianę delikatnie wymieszać łyżką z masą serową. Połowę masy serowej wylać do kwadratowej tortownicy (24cm x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Powrzucać maliny (otworkiem do góry, tak aby w trakcie pieczenia nie wyciekał sok) i zalać resztą masy serowej. Przez pierwsze 15 minut sernik piec w temp. 170 st., następnie zmniejszyć temperaturę do ok. 130 st i piec jeszcze przez ok. godzinę. <br />Sernik piekłam w kąpieli wodnej, ustawiając na niższą półkę piekarnika formę z wrzącą wodą. Dzięki temu sernik ma delikatną, kremową konsystencję. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki. Przygotowujemy malinowy ganache: maliny miksujemy blenderem, a następnie przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Powstałe puree podgrzewamy, do gorącego dodajemy połamaną czekoladę i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia czekolady. Ja dodatkowo rozpuściłam pół łyżeczki żelatyny w niewielkiej ilości wrzątku i dodałam do malinowego ganache. Masę studzimy, gdy zaczyna gęstnieć polewamy sernik i wkładamy do lodówki. Sernik najlepszy jest schłodzony w lodówce przez co najmniej 24 h. <br /><br />Pozdrawiam! <br />h_anka<br /><br />h_anka(at)wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-13236292113266923682016-02-09T23:48:33.096+01:002016-02-09T23:48:33.096+01:00Kategoria z owocami południowymi.
Moja druga propo...Kategoria z owocami południowymi.<br />Moja druga propozycja to pomarańczowa zupa „nic” z mango i grejpfrutem.<br />Składniki:<br />Kluski -pianki:<br />2 białka<br />60 g cukru pudru<br /><br />Pomarańczowy sos angielski:<br />200 ml mleka<br />2 żółtka<br />40 g cukru<br />sok z 1 soczystej pomarańczy<br /><br />pomarańcza, grejpfrut, mango<br />1 łyżka skórki z pomarańczy pokrojonej w julienne<br />liście świeżej mięty<br />cukier puder do posypania<br /><br />Pomarańczę i grejpfrut obrać ze skóry i wyfiletować cząstki (pozbawić białej, gorzkiej skórki). Dojrzałe mango obrać i pokroić w kostkę.<br />Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Mleko zagotować, niewielką jego ilość delikatnie wlać do utartych żółtek i energicznie wymieszać (najlepiej trzepaczką), a następnie wlać pozostałe mleko. Masę podgrzewać delikatnie w garnku, ciągle mieszając, na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Gęsty, jeszcze ciepły sos przelać przez sitko do zimnego naczynia i dodać sok z pomarańczy.<br />Schłodzone białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać dalej, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Przy pomocy łyżki stołowej nabierać porcje i kłaść na gorącą wodę – natychmiast odwrócić i wyjąć na talerz.<br />Pomarańczowy sos wlać na głęboki talerz, udekorować cząstkami pomarańczy, grejpfruta i pokrojonym w kostkę mango. Na wierzch nałożyć piankę lub kilka pianek z białek. Na piance/piankach ułożyć julienne z pomarańczy i posypać cukrem pudrem. Udekorować listkami świeżej mięty.<br /><br />Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)<br />Aneta<br />aneta.majchrzak@wp.plAneta76https://www.blogger.com/profile/07917053780606263594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-64905606024387484412016-02-09T23:44:29.575+01:002016-02-09T23:44:29.575+01:00Kategoria deser.
Moja propozycja to czekoladowe m...Kategoria deser.<br /><br />Moja propozycja to czekoladowe muffiny ze słodką gruszką, chrupiącymi orzechami włoskimi i serem roquefort. <br />Składniki:<br /> - 100 g gorzkiej czekolady Wedel<br /> - 100 g deserowej czekolady Wedel<br /> - 2 gruszki <br /> - 50 g łuskanych orzechów włoskich<br /> - 100 g sera roquefort<br /> - 300 g mąki<br /> - 2 łyżeczki proszku do pieczenia<br /> - 120 g cukru trzcinowego demerara<br /> - szczypta soli<br /> - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią<br /> - 2 jajka<br /> - 200 ml jogurtu naturalnego<br /> - 110 ml oleju<br /> - 100 g mlecznej Wedel do polania<br /><br />Gruszkę obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Obrane włoskie orzechy posiekać. Ser roquefort pokroić na 12 słupków. Czekoladę gorzką i deserową roztopić. W misce wymieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia z cukrem trzcinowym demerara, cukrem z prawdziwą wanilią i szczyptą soli. W drugiej, dużej misce wymieszać roztrzepane jajka, olej, jogurt naturalny oraz stopione i ostudzone czekolady. Do miski z mokrymi składnikami włożyć pokrojone gruszki i włoskie orzechy. Całość zasypać suchymi składnikami i delikatnie wymieszać - tylko do połączenia składników i wchłonięcia płynu przez mąkę. Gęste ciasto nałożyć do foremek na duże muffiny przy pomocy łyżki. W środek każdej babeczki wcisnąć słupek sera roquefort. Muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec około 20-25 minut (do suchego patyczka). Przestudzone muffiny polać stopioną mleczną czekoladą. <br /><br />Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)<br />Aneta<br />aneta.majchrzak@wp.plAneta76https://www.blogger.com/profile/07917053780606263594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-42033214533742736572016-02-09T23:31:45.619+01:002016-02-09T23:31:45.619+01:00Czekoladowy chleb
500 g mąki pszennej pełnoz...Czekoladowy chleb<br /><br /><br /> 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej<br /> 500 g mąki pszennej jasnej<br /> <br /> 500 ml mleka + kilka łyżek<br />30 g świeżych drożdży<br /> 2 jajka<br /> 4 łyżki brązowego cukru<br />120 g miękkiego masła<br /> szczypta soli<br /><br />Co potrzebne do zrobienia nadzienia?<br /><br /> 200 g ulubionej czekolady gorzkiej Wedel<br /> 4 czubate łyżki masła.<br /><br />Podgrzewamy mleko aż będzie letnie, rozpuszczamy w nim drożdże razem z cukrem. Dodajemy jajka, potem rozkłócamy. Dodajemy mąkę i masło, wyrabiamy elastyczne ciasto Gdyby było zbyt suche i składniki nie chciały się łączyć – dodajemy kilka łyżek mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość – na około 1.5 h.<br /><br />Wyrośnięte ciasto rozwałkowujmy na prostokąt ok. 30 x 20 cm. Czekoladę siekamy dość grubo. Ciasto smarujemy masłem, posypujemy równomiernie czekoladą. Zwijamy od dłuższej strony jak roladę. Przekładamy do natłuszczonej lub wyłożonychj papierem do pieczenia keksówek. Odstawiamy do wyrośnięcia.<br /><br />Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Gdy ciasto wyrośnie aż do brzegów blachy, wstawiamy je do piekarnika. Pieczemy ok. 35 minut, po około 20 min. nakrywamy kawałkiem folii aluminiowej, aby zbyt się nie zrumieniło. Studzimy na kratce, kroimy po całkowitym wystudzeniu.<br /><br />blondbenita@onet.pl<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17807176449334156319noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-6698831559522868732016-02-09T22:40:52.297+01:002016-02-09T22:40:52.297+01:00CZEKOLADOWO
Ciasteczka z dziurką pełną czekolady
...CZEKOLADOWO<br /><br />Ciasteczka z dziurką pełną czekolady<br /><br />Składniki<br />200 g masła<br />200 g cukru<br />1 op cukru wanilinowego<br />2 jajka<br />500 g mąki tortowej<br />2 op. budyniu waniliowego po 40 g każdy<br />8 łyżek mleka<br />2 łyżeczki proszku do pieczenia<br /><br />Przygotowanie-<br />Masło ucieram z cukrami na puch, dodaję po jednym jajku nadal ucierając. Wprost do jajek przesiewam mąkę z proszkiem i budyniami. Na koniec wlewam mleko i wszystko miksuję. Schładzam godzinę w lodówce a po wyjęciu urywam po kawałku wielkości orzecha włoskiego (lub mniejsze) i formuję kulki, następnie je spłaszczam i robię w każdym ciastku dziurkę. Używam do tego końcówki łyżki drewnianej. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem i piekę 8 minut w temp 180 st C (Uwaga, ciastka lekko urosną, należy zachować odstępy 2-3cm) Po wyjęciu "poprawiam" dziurki łyżką aby je utrwalić. Ostudzone napełniam kremem.<br /><br />Krem czekoladowy<br />Składniki - 150 gram czekolady gorzkiej min 60 % kakao<br />1 łyżka masła<br />8-10 cukierków typu Cadbury Eclairs lub innych dobrych toffi<br /><br />Składniki umieszczam w misce postawionej na garnku z wrzącą wodą i rozpuszczam, mieszając czasem. Cukierki rozpuszczają się najdłużej, dlatego lepiej je wcześniej pociąć na mniejsze kawałki. Bardzo ciepłym, ale nie gorącym kremem napełniam dziurki przy pomocy rękawa cukierniczego.<br />U nas zjada się je ledwo po napełnieniu.<br /><br />Smacznego :-)<br /><br />Justyna Bodzioch<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-65117286387758191132016-02-09T22:36:58.584+01:002016-02-09T22:36:58.584+01:00Kategoria:owoce południowe :)
Koktajl z Alabamy
...Kategoria:owoce południowe :)<br /><br />Koktajl z Alabamy<br /><br />300 g mrożonych krewetek <br />1 łyżeczka koniaku<br />1 łyżka chrzanu<br />1-2 łyżki ketchupu 4 liście sałaty<br />4 łyżki majonezu<br />2-3 pomarańcze<br />Sól, pieprz<br /><br /><br />Rozmrożone krewetki skrapiamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 15 minut. Majonez mieszamy z chrzanem, ketchupem i przyprawami (nie należy dodawać za dużo ketchupu, sos powinien być lekko różowy). Do sosu dodajemy krewetki, delikatnie łączymy. Umyte i wysuszone liście sałaty zwijamy i kroimy w paski. Obieramy pomarańcze, wycinając białe skórki , miąższ kroimy na drobne kawałki. W pucharkach układamy sałatę, pomarańcze, krewetki i ponownie sałatę. Dekorujemy. Odstawiamy w chłodne miejsce do momentu podania.<br /><br />Zofia Tomalska<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/15683856083068131478noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-58528184839643684792016-02-09T22:09:28.354+01:002016-02-09T22:09:28.354+01:00Kategoria: owoce południowe
„Pijane mango”
Składn...Kategoria: owoce południowe<br />„Pijane mango”<br /><br />Składniki:<br />2 opakowania galaretki cytrusowej (najlepiej limonkowej)<br />1 butelka białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)<br />1 mango w syropie cukrowym<br />1 świeży melon <br />liście melisy do dekoracji<br /><br />Wino podgrzewamy do temperatury 60 °C i rozpuszczamy w nim galaretkę, stale mieszając. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Mango odcedzamy z zalewy i kroimy w półksiężyce. Owoce układamy w oddzielnych szklanych pucharkach lub salaterkach, zalewamy galaretką. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Deser dekorujemy kostkami lub kulkami świeżego melona oraz melisą.<br /><br />Smacznego! <br /><br />blondbenita@onet.plAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/17807176449334156319noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-28594967043773233462016-02-09T22:07:40.236+01:002016-02-09T22:07:40.236+01:00Kategoria: czekolada
„Czekoladowa rozkosz”
Składni...Kategoria: czekolada<br />„Czekoladowa rozkosz”<br />Składniki:<br />Spód: 15 dag czekoladowych herbatników, 3 łyżki masła<br />Masa: 1 kg twarogu, 15 dag cukru, 3 łyżki mąki kukurydzianej, 4 jajka, 150 ml śmietany 18-proc., łyżka ekstraktu z wanilii, po 10 dag ciemnej, mlecznej i białej czekolady Wedel, 4 łyżki kremówki<br />Spód: ciastka zmiksuj z masłem, wyłóż tortownicę. Piecz 10 minut 180 stopniach C. <br />Masa: ser zmiksuj z cukrem i mąką, dodając jajka, kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Czekolady stop oddzielnie z kremówką (do białej i mlecznej dodajemy po łyżce, do gorzkiej 2 łyżki). Ostudź. Każdą z czekolad wymieszaj z 1/3 masy serowej. Na spód wylej białą warstwę, potem mleczną i gorzką. Piecz 15 minut w 160 stopniach C. Zwiększ do 180 stopni, piecz godzinę i 15 minut. Sernik ostudź w piekarniku, wstaw na noc do lodówki.<br /><br />Smacznego!<br />blondbenita@onet.pl<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17807176449334156319noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-55619017454483042612016-02-09T22:07:03.236+01:002016-02-09T22:07:03.236+01:00Kategoria: czekolada
Sernik czekoladowy
Składniki:...Kategoria: czekolada<br />Sernik czekoladowy<br />Składniki:<br />28 dkg herbatników z polewą czekoladową, 7,5 dkg stopionego masła<br />Masa: pół kilograma twarogu, 5 dkg cukru pudru, sok z pół cytryny, 1/4 aromatu wanilii, 300ml śmietanki, łyżka żelatyny w proszku, 7,5 dkg czekolady Wedel połamanej na kawałki.<br />Wykonanie: herbatniki pokruszyć, wymieszać z masłem i włożyć do tortownicy aż zgęstnieje. Ubić ser do uzyskania jednolitej masy. Po kolei dodawać sok z cytryny, aromat waniliowy i śmietankę. Żelatynę wsypać do 3 łyżek zimnej wody aż napęcznieje, następnie podgrzać aż się rozpuści. Żelatynę schłodzić i wymieszać z serem. Roztopić czekoladę, polać ciasto i schłodzić w lodówce.<br /><br />blondbenita@onet.pl<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17807176449334156319noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-17742458791306919742016-02-09T21:54:25.993+01:002016-02-09T21:54:25.993+01:00ha! bo ten sernik jest marnym modelem - nie to, że...ha! bo ten sernik jest marnym modelem - nie to, że źle się prezentuje, o nie! wręcz przeciwnie! po prostu znika w okamgnieniu nie doczekawszy sesji fotograficznej ;-) pozdrawiam. h_ankaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-80358951682770832762016-02-09T21:43:12.604+01:002016-02-09T21:43:12.604+01:00pyszności! zdjęcie w galerii - https://www.faceboo...pyszności! zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1115869615112631.1073741910.272642222768712/1116307255068867/?type=3&theaterSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-59283482106541074022016-02-09T21:39:21.150+01:002016-02-09T21:39:21.150+01:00dziękuję za przepis :)dziękuję za przepis :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-29082143034722561742016-02-09T21:38:26.059+01:002016-02-09T21:38:26.059+01:00prosty i pyszny deser - zdjęcie w galerii https://...prosty i pyszny deser - zdjęcie w galerii https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1115869615112631.1073741910.272642222768712/1120141998018726/?type=3&theaterSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.com