tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post4499098850101810667..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Jak zrobić zakwas chlebowy? Zakwas chlebowy żytniSmaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger32125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-29390795230580771202020-04-01T18:40:42.903+02:002020-04-01T18:40:42.903+02:00Jeśli zakwas jest zbyt suchy dolewaj po prostu nie...Jeśli zakwas jest zbyt suchy dolewaj po prostu nieco więcej wody, łyżkę czy 2-3. Zakwas opada kiedy drożdże "zjedzą" cukier z mąki, trzeba wtedy dokarmiać kolejny raz. Skoro rośnie to jest w porządku. Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-70539204698343298422020-03-31T17:30:23.572+02:002020-03-31T17:30:23.572+02:00Witam. Dzis jest moj 4ty dzien robienia zakwasu. Z...Witam. Dzis jest moj 4ty dzien robienia zakwasu. Zapach jest bardzo mocny. Zakwas sam w sobie jest wydaje mi dosc suchy. Rosnie ale tylko po nocy a po dokarmieniu opada calkowicie. Czy to jest normalne czy jednak trzeba zaczac od poczatku? Pozdrawiam Kasia Kasiahttps://www.blogger.com/profile/03155570411090027912noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-87108350537411031082018-08-19T14:38:56.728+02:002018-08-19T14:38:56.728+02:00Zakwas prawdopodobnie jest już dużo aktywniejszy i...Zakwas prawdopodobnie jest już dużo aktywniejszy i mocniej ukwaszony. Spróbuj dodawać do d9 ciasta na chleb mniej. Mniejsza ilość aktywniejszegp zakwasu powinna dać radę unieść ciast, a jednocześnie chleb powinien wyjść mniej kwaśny. Pilnuj też żeby zarobione ciasto nie rosło zbyt długo, szczególnie kiedy na w mieszkaniu jest bardzo ciepło, bo to też wpływa na większą kwaśność chlebaSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-31716413819449990152018-08-19T13:49:21.189+02:002018-08-19T13:49:21.189+02:00witam.Od 2 miesięcy piekę chleb nie regularnie, wi...witam.Od 2 miesięcy piekę chleb nie regularnie, więc jestem laikiem w tym temacie.Dostałam zakwas od koleżanki, dokarmiałam i pierwsze chleby były smaczne natomiast 2 ostatnie kwaśne. Przechowuje zakwas w lodówce. Czy mój zakwas jest zepsuty? zaglądałam do słoika nie ma pleśni ani nic czarnego...proszę o rade i pozdrawiam.<br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-82920891509557148272018-07-17T14:49:53.072+02:002018-07-17T14:49:53.072+02:00No to wpadłaś jak śliwka w kompot! Teraz będziesz...No to wpadłaś jak śliwka w kompot! Teraz będziesz iść i wymyślać różne chlebki Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-34683740019473884832018-07-16T21:47:48.142+02:002018-07-16T21:47:48.142+02:00No i poszedł jak burza, a dzisiaj upiekłam mój pie...No i poszedł jak burza, a dzisiaj upiekłam mój pierwszy chleb na zakwasie z trzech różnych mąk z kminkiem i cebulą suszoną. I wyszedł no kurcze super- nie chwaląc się ,ale podeślę Ci zdjęcie. A w smaku też ekstra , mąż kategorycznie zabronił mi kupowania chleba w sklepie hihi. Pozdrawiam Cię wieczorowo. AniaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-89648988401742863262018-07-16T10:36:56.844+02:002018-07-16T10:36:56.844+02:00Wcześniej rósł, tak pisałaś, więc jest aktywny. M...Wcześniej rósł, tak pisałaś, więc jest aktywny. Może zwolnił, bo jest chłodniej? Daj mu trochę czasu.Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-73987155931278788402018-07-13T13:15:01.891+02:002018-07-13T13:15:01.891+02:00No właśnie dałam większy i codzienie go dokarmiam ...No właśnie dałam większy i codzienie go dokarmiam ale mam wrażenie jakby w tym słoiku nic się nie działo , po prostu dosypuje mieszam i jest sobie breja i nie wiem czy tak mam być czy coś jest nie tak. Nie miałam niestety mąki 2000 tylko 720 ale może to nie ma aż takiego znaczenia. Nic , czekam do niedzieli i zobaczę co będzie. Pozdrawiam Cię Izuniu bardzo. AniaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-27168746957774021532018-07-12T16:03:15.068+02:002018-07-12T16:03:15.068+02:00Większy słoik to dobry pomysł, szczególnie teraz. ...Większy słoik to dobry pomysł, szczególnie teraz. Latem kiedy jest gorąco zakwas lubi poszaleć.Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-65056672886192535852018-07-11T20:12:05.338+02:002018-07-11T20:12:05.338+02:00A mój Maniek vel Stefan wczoraj w nocy postanowił ...A mój Maniek vel Stefan wczoraj w nocy postanowił dać nogę ze słoika i rano już część była poza ��, choć to dopiero drugą doba była. Chyba muszę dać większy słoik . Ale robi się i niedlugo chlebek na zakwasie będzie - mam nadzieję że mi wyjdzie. AniaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-65530023956309054162018-04-20T13:32:34.818+02:002018-04-20T13:32:34.818+02:00Pani Izo:)Chleby na zakwasie idą pełną parą,próbuj...Pani Izo:)Chleby na zakwasie idą pełną parą,próbuje przepisy z dwóch blogów moje wypieki i przepis na chleb.Wpadłam jak śliwka w kompot piekę 2-3 razy w tygodniu,piekę po 2-3 blaszki keksówkowe,różnej wielkości,nawet pokusiłem się o bagietki na zakwasie.Zakupiłam kosze do chleba i też zaczęłam jasne chleby na zakwasie z kosza,tyle że ja mam tak razową mąkę że jeszcze mi chleb jasny nie wyszedł,zawsze jest dużo ciemniejszy niż na blogach:/Chleby na drożdżach i bułki przeszły do lamusa.Nawet zdobyłam zakwas przenny i chleby na zakwasie przenny też piekę.Tak że jak już przetestuje te dwa blogi to zacznę pani przepisy testować:)Nigdy już nie kupię chleba w sklepie żadnym:)Niema co porównywać nawet z najlepszej piekarni chleby nie są lepsze od pieczonego samodzielnie.Niech pani popróbuje przepisy z tych dwóch blogów zdecydowanie polecam.(Niewiem jak tu się zalogować więc zostawię swój nick , pozdrawiam Maja1981)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-56281902147547181972018-03-23T18:26:57.078+01:002018-03-23T18:26:57.078+01:00poza posmarowaniem tłuszczem trzeba jeszcze formę ...poza posmarowaniem tłuszczem trzeba jeszcze formę wysypać, najlepiej otrębami albo grubą mąką. Formy żaroodporne doskonale się sprawdzają. Można je też nagrzać najpierw i przerzucić uformowany chleb do takiej gorącej foremki - lepiej się wypiecze. Oczywiście taki, który da się uformować, bo niektóre są z rzadszego ciasta. Formy keksówki możesz też wykładać paskami papieru do pieczenia - wtedy nic nie powinno przywierać.Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-4175400693019588152018-03-23T17:45:33.155+01:002018-03-23T17:45:33.155+01:00Witam,mam jeszcze pytanko odnośnie pieczenia chleb...Witam,mam jeszcze pytanko odnośnie pieczenia chleba.Posiadam keksówki metalowe i te niby nie przywieralne,zawsze smaruje formę masłem,ale i tak czasem coś gdzieś się przyklei i coś się porysuje.Szukam zamiennika ,i chciałam zapytać czy nadadzą się do pieczenia chleböw foremkowych keksówki żaroodporne?Pewnie ceramiczne formy są lepsze ale duży wydatek.Zawsze piękę chleb w dużych podłużnych 3 keksowych foremkach.Co a o tym sądzi?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-51857084548351607922018-03-07T10:35:50.254+01:002018-03-07T10:35:50.254+01:00teraz będzie już z górki :) fajnie, że pieczesz ch...teraz będzie już z górki :) fajnie, że pieczesz chleb, i że poszerzasz swój repertuar. Piecz takie chleby jakie Wam smakują :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-78607187643164455022018-03-07T07:09:24.435+01:002018-03-07T07:09:24.435+01:00Witam chlebki o których pisałam upieczieczone, dz...Witam chlebki o których pisałam upieczieczone, dzisiaj spróbowaliśmy,wyrósł mi równo z keksówką.w smaku wilgotno lekko da się wyczuć kwaskowatość,pyszny :)Sezon na chlebki na zakwasie rozpoczęte teraz już będę piekła systematycznie żeby znowu nie musiała znowu zaczynać hodowli zakwasu:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-13396890213908711562018-03-06T20:24:56.139+01:002018-03-06T20:24:56.139+01:00Dziękuję za odpowiedź:)Korzystam w większości z dw...Dziękuję za odpowiedź:)Korzystam w większości z dwóch stron jeśli chodzi o chleby(moje wypieki i przepis na chleb)W większości piekłam chleby na drożdżach,w sumie to prawie wszystkie przepisy przetestowałam,i wychodzą super.Teraz eksperymentuje zakwasie:)Na pewno z pani przepisów też skorzystam:)Z jednego blogu podpatrzyłam że zalecali pięć prosty chleb razowy siedzi w piekarniku,dwie blaszki,zobaczymy co i jak wyjdzie.Ale chyba jednak się powstrzymam i faktycznie zacznę od jasnych chlebów, chociaż u mnie popyt na chlebusie ciemne i ziarnkowe:) Odezwę się jutro co mi wyszło u jak mi się piecze zakwasie chlebki.Jeszcze raz bardzo dziękuję za wskazówki, pozdrawiam:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-16511357643643171662018-03-06T11:37:33.418+01:002018-03-06T11:37:33.418+01:00Twój komentarz wpadł mi do spamu, ale już to wydob...Twój komentarz wpadł mi do spamu, ale już to wydobyłam. Piekę też z mąki orkiszowej i smakuje mi taki chleb bardziej niż z pszennej. Fakt, jest droższa, ale radzę kupić chociaż 1 kg i wypróbować czy Wam też zasmakuje. Ma różne typy, jak pszenna. Najzdrowsze są mąki z grubego przemiału, ale nie każdy lubi razowe chleby, nie każdy może jeść taki chleb. Jasny i puszysty chleb ma swój urok i chyba nie warto popadać w skrajności, lepiej piec różne i urozmaicać menu. Na początek radzę zacząć właśnie od jasnego chleba. Łatwiej to upiec bo zakwas mocniej i łatwiej pracuje z lżejszą mąką. Będzie Ci łatwiej obserwować proces wyrastania. Z pieczeniem razowego chleba poczekałabym jakiś miesiąc - niech zakwas nabierze mocy żeby dał radę unieść ciężką mąkę. Mąki oczywiście można mieszać i dosypywać wcześniej po trochu mąki grubszej. Na większą ilość mąki trzeba więcej zakwasu albo często znacznego wydłużenia czasu fermentacji ciasta chlebowego. Mam nadzieję, że wszystko wyjaśniłam. Jeśli nie to dopytuj. Pozdrawiam!Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-29548242117801043872018-03-06T00:08:08.165+01:002018-03-06T00:08:08.165+01:00Witam,wychodowalamsobie zakwas:)Mam takie pytanko ...Witam,wychodowalamsobie zakwas:)Mam takie pytanko czy na początek, najlepiej zacząć pięć chlebusie jasne?Po jakim czasie pieczenia można wypróbować pięć cięższy ciemniejszy chleb?I mam pytanie o ile więcej powinni się dodać zakwasu do ciasta jeśli mamy młodawy zakwas?I teraz pytanie ja piekę średnio 5 razy w tygodniu chleby lub bułki,narazie póki co na drożdżach, reasumując piekę od 2-3 chlebów na raz,czy wtedy muszę zwiększyć ilość zakwasu i wychodować na dwa słoiki?Przepraszam że tyle wypytuje,acha zazwyczaj piekę na mące 650,1850,2000 jeśli chodzi o mąki pszennej,a żytnie 720 i 1850 i 2000.Które z tych mąk najlepsze? I czy warto pięć na mące orkiszowej która ceną trochę przeraża:)jeśli ktoś dużo piecze.Pozdrawiam i czekam na odpowiedź:)Ps bułeczki nocne super piękę co drugi weekend:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-38357518613880875742017-10-04T09:39:37.791+02:002017-10-04T09:39:37.791+02:00Świetnie opisane :) Na pewno wypróbuje niebawem :)...Świetnie opisane :) Na pewno wypróbuje niebawem :) Dominikahttps://naturalniezdrowe.pl/naturalne-zakwasy/114-zakwas-zytni-wysuszony-100-naturalny-500g-5902721170534.htmlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-45448675710763478332017-09-06T18:17:43.619+02:002017-09-06T18:17:43.619+02:00Powodzenia!Powodzenia!Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-12225195901515692872017-09-06T12:32:50.801+02:002017-09-06T12:32:50.801+02:00Świetnie o napisałaś, wypróbuje koniecznie ;)Świetnie o napisałaś, wypróbuje koniecznie ;)Joannahttps://domowejroboty.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-18996537458975139482017-06-28T23:48:52.382+02:002017-06-28T23:48:52.382+02:00nastawienie zakwasu trwa tylko chwilkę, a później ...nastawienie zakwasu trwa tylko chwilkę, a później wystarczy go doglądać i dokarmiać, no i oczywiście wykorzystywać później do pieczenia pysznego, domowego chlebaSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-20065098019618709062017-06-28T19:18:05.870+02:002017-06-28T19:18:05.870+02:00Świetny przepis i bardzo ładne zdjęcia :) Zabiorę ...Świetny przepis i bardzo ładne zdjęcia :) Zabiorę się za to gdy tylko znajdę chwilę :)Julciahttps://domowejroboty.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-49854726584704970342016-10-22T23:08:24.606+02:002016-10-22T23:08:24.606+02:00Piękny słoiczek i bardzo pełny, opis, dzięki wielk...Piękny słoiczek i bardzo pełny, opis, dzięki wielkie ;) Martahttps://domowejroboty.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-70128974344760488702016-04-18T09:07:29.006+02:002016-04-18T09:07:29.006+02:00Iwona, niestety z zakwasem tak czasami bywa. Nie z...Iwona, niestety z zakwasem tak czasami bywa. Nie zrażaj się i spróbuj zrobić go znowu, ale z innej partii mąkiSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.com