tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post4509833107106223786..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Żółciak siarkowySmaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger32125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-74552674532939603322018-09-20T13:07:03.649+02:002018-09-20T13:07:03.649+02:00widzę, że dyskusja już trąci szaleństwemwidzę, że dyskusja już trąci szaleństwemSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-28284860311947313722018-09-17T10:02:25.145+02:002018-09-17T10:02:25.145+02:00Oj to ma zła wiadomość, te "ze wsi" maj...Oj to ma zła wiadomość, te "ze wsi" mają w sobie tą całą chemię która się używa na wsi. Co grosza sam żółciak jak również każda inna żywność to czysta chemia. Smacznego. No chyba że przestajesz wogóle jeść i pic pi przerzucasz się na energię kosmosu. To wtedy będzie fizyka.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11398795048825639719noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-13020298912297025762018-05-23T08:47:12.936+02:002018-05-23T08:47:12.936+02:00fajnie, że smakowało :) U mnie syrop i nalewka z k...fajnie, że smakowało :) U mnie syrop i nalewka z kwiatów robiniowych zrobione :) trochę też ususzyłam Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-83959138779080624232018-05-21T13:16:45.237+02:002018-05-21T13:16:45.237+02:00Już zjedzone; przepyszne kotlety z Pani przepisu. ...Już zjedzone; przepyszne kotlety z Pani przepisu. Czuję się znakomicie:-))). Kwiaty robiniowe właśnie czekają u mnie zebrane:-)!bonczuczohttps://www.blogger.com/profile/06812090136868239251noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-44138190394544758962018-05-21T10:38:57.441+02:002018-05-21T10:38:57.441+02:00Też czytałam, ale nie bardzo wiem czy to prawda. P...Też czytałam, ale nie bardzo wiem czy to prawda. Przecież kwiaty robiniowe zbieram i przetwarzam, i nic się nie dzieje. Znajomi jedli żółciaki z robinii i mówią, że były równie smaczne jak te z innych drzew, no i nie zauważyli żadnych negatywnych objawów.Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-44037982792371507422018-05-20T19:59:46.920+02:002018-05-20T19:59:46.920+02:00Pani Izo, a rosnące na robinii akacjowej? Mam dzis...Pani Izo, a rosnące na robinii akacjowej? Mam dzisiaj znalezione, świeżutkie...Gdzieś wyczytałam, że mogą być szkodliwe ze względu właśnie na robinię. Jeść? :-)))bonczuczohttps://www.blogger.com/profile/06812090136868239251noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-65993748233942239662017-09-09T15:06:51.781+02:002017-09-09T15:06:51.781+02:00Każdy ma wolny wybór, ja dodatkowo truć się nie lu...Każdy ma wolny wybór, ja dodatkowo truć się nie lubię 😊Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-261729977878020632017-09-08T00:23:48.484+02:002017-09-08T00:23:48.484+02:00a powietrze z tego miasta jakie jest?i wdychamy je...a powietrze z tego miasta jakie jest?i wdychamy je każdego dnia,dziś gotuje żółciaka z parku, raz w roku mnie nie otrujeja grzybhttps://www.blogger.com/profile/03550280487404943273noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-74276889606487591332015-05-21T17:03:47.443+02:002015-05-21T17:03:47.443+02:00nie wiem czy zebrałabym grzyba w parku, ale traged...nie wiem czy zebrałabym grzyba w parku, ale tragedii też nie będzie jak go zjesz :) i rzeczywiście - żółciaka nie sposób pomylić! Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-12275956400165499572015-05-21T16:49:34.054+02:002015-05-21T16:49:34.054+02:00Dosłownie "wpadłam" na żółciaka siarkowe...Dosłownie "wpadłam" na żółciaka siarkowego w łódzkim parku Zdrowie - właśnie pokroiłam w kosteczkę i będę dusić z cebulką. Nigdy bym nie wiedziała, że ta pomarańczowa huba jest taka smaczna, gdyby nie zeszłoroczne warsztaty dzikiego gotowania u dr Łukasz Łuczaja http://naturalnie.pro/w-strone-luczaja/ Najważniejsze, że z niczym innym nie można go pomylić! ZielaraAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-60914978653641491542014-09-22T10:12:27.263+02:002014-09-22T10:12:27.263+02:00grzyb rosnący w centrum miasta nie bardzo nadaje s...grzyb rosnący w centrum miasta nie bardzo nadaje się do jedzenia bo jest nasiąknięty toksynami ze spalin i całej chemii jakiej się w mieście używaSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-2192129166590017492014-09-21T21:20:15.951+02:002014-09-21T21:20:15.951+02:00Wiem gdzie to rośnie i jest dużo. Myślałem, że tru...Wiem gdzie to rośnie i jest dużo. Myślałem, że trujące. Rośnie na bardzo starej lipie prawie w centrum miasta. Jak pojawi sie ponownie to spróbuje według podanego przepisu...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-30875803320299615972013-10-02T21:01:52.452+02:002013-10-02T21:01:52.452+02:00nie mam dużego doświadczenia z żółciakiem bo jakoś...nie mam dużego doświadczenia z żółciakiem bo jakoś ciężko mi na niego trafić, ale najczęściej robię sznycle smażone, pasztet albo takiego duszonego z warzywami, coś jak potrawka albo gulasz Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-44885746734315764122013-10-02T20:50:34.496+02:002013-10-02T20:50:34.496+02:00Izuniu,a jak Ty robisz? ja po obgotowaniu podsmaża...Izuniu,a jak Ty robisz? ja po obgotowaniu podsmażam (pokrojone w kostkę)z drobno pokrojoną cebulką,dodaję zioła różnie zależy na jakie mamy ochotę,i dodaję śmietanę robi się sosik palce lizać;) na koniec nieco zielonej pietruszki .napisz proszę jak jeszcze można go przyrządzić ?tak nauczyła mnie babcia i byłam pewna że tylko tak się go przyrządza -buźka dziś robię borowiki ,opieńki i podgrzybka;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-26241981261568644892013-09-29T11:03:27.062+02:002013-09-29T11:03:27.062+02:00w śmietanie ? ciekawa jestem bardzo jak smakuje bo...w śmietanie ? ciekawa jestem bardzo jak smakuje bo tak jeszcze nie robiłam. Podzielisz się przepisem ?Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-15692202270482247352013-09-28T23:33:37.833+02:002013-09-28T23:33:37.833+02:00smakował jak zawsze ja robię z ziołami w śmietanie...smakował jak zawsze ja robię z ziołami w śmietanie;)mniam,,,,<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-43646154363398216242013-09-28T19:18:58.727+02:002013-09-28T19:18:58.727+02:00ciekawa jestem czy zebrałaś trochę do zjedzenia ? ...ciekawa jestem czy zebrałaś trochę do zjedzenia ? jeśli tak to czy smakował ?Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-66599905955817842052013-09-28T14:11:55.479+02:002013-09-28T14:11:55.479+02:00Witam pani Izo;)właśnie dziś znalazłam żółciaka,ol...Witam pani Izo;)właśnie dziś znalazłam żółciaka,olbrzym prawie wszystko mięciutkie;) myślałam że pasożytuje tylko na owocowych drzewach i tak od lat zbierałam ,a okazało się że jest inaczej .Pozdrawiam serdecznie.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-3002306072640931772013-09-06T18:00:30.159+02:002013-09-06T18:00:30.159+02:00panie Danielu, adres kontaktowy jest w zakładce &q...panie Danielu, adres kontaktowy jest w zakładce "kontakt" u góry strony Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-17617948767874203642013-09-06T15:12:40.753+02:002013-09-06T15:12:40.753+02:00Dzien dobry Pani Izo. Jesli Pani pozwoli to rownie...Dzien dobry Pani Izo. Jesli Pani pozwoli to rowniez chcial bym wyslac zdjecia grzyba ktory rosnie na pniu polzywej wierzby na mojej posesji. Jesli bedzie Pani uprzejma i pod mi Pani ades e mail to wysle foto w celu konsultacji.pozdrawiam serdecznie DanielAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/09920244642479051458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-65871128875400356072013-06-04T13:17:09.009+02:002013-06-04T13:17:09.009+02:00smak grzyba rzeczywiście zależy trochę od jego wie...smak grzyba rzeczywiście zależy trochę od jego wieku i kondycji, poza tym także od czasu jego obróbki bo im dłużej gotujesz tym więcej smaku zostanie po prostu w wodzie, którą wylewasz. Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-25053187045715696822013-06-04T01:57:15.456+02:002013-06-04T01:57:15.456+02:00W sobotę jadłem, w niedzielę też. Żyję i czuję się...W sobotę jadłem, w niedzielę też. Żyję i czuję się dobrze;-). Więc i ja wątpliwości już nie mam w kwestii jadalności tego grzyba. Co do smaku. Delikatne ale prawie pozbawione w smaku. Obgotowałem pokrojone żółciaki, usmażyłem jak kotlety - panierka i na olej. Żadnych przypraw poza solą - chciałem sprawdzić smak samego grzyba. Cóż. Nie zachwyciły mnie, same w sobie prawie smaku nie miały... Ale... Zakładam, że nie wynikało to z tego, że sam grzyb smaczny nie jest. Faktycznie, owocniki, które zebrałem już takie młode nie były. Musiałem gotować ponad kwadrans by pozbyć się ich przykrego zapachu. Sądzę, że zarówno tak długie gotowanie i wiek pozbawiły je smaku. Więc na przyszłość wiem, że urozmaicić smak starszych osobników odpowiednimi przyprawami. Ale przede wszystkim faktycznie zbierać młode. Także uważam mimo wszystko tą próbę za w pełni udaną - wiem jakie zbierać i czego oczekiwać gdy zbierze się już niezbyt młode okazy. Arkadiusz Jedliński https://www.blogger.com/profile/07237723195452258894noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-64789916846282681172013-06-01T22:06:51.097+02:002013-06-01T22:06:51.097+02:00zdjęcia grzybów, które mi przysłałeś nie pozostawi...zdjęcia grzybów, które mi przysłałeś nie pozostawiały wątpliwości - była na nich piękna kolonia żółciaka. Bardzo jestem ciekawa Twoich wrażeń po konsumpcji i z niecierpliwością czekam na wiadomości ! Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-31961764524158804952013-06-01T20:46:11.987+02:002013-06-01T20:46:11.987+02:00Kilka dni temu uzbierałem. Czekałem do dzisiaj. Dz...Kilka dni temu uzbierałem. Czekałem do dzisiaj. Dziś go będę robić i jeść na kolacje. Pokroiłem już, wymoczyłem. Teraz się obgotowuje. Później zrobię go podobnie jak robi się kotlety schabowe, usmażę w panierce z przyprawami, już po swojemu. Dziękuję serdecznie Autorce Izie za odpowiedź na maila, w którym Iza potwierdziła,m czy zebrany przeze mnie grzyb to żółciak siarkowy. Jak napisze tu coś za kilka dni, to znaczy, że ten grzyb faktycznie jest jadalny ;-). Jeszcze raz serdeczne podziękowania dla Izy za konsultację w sprawie oznaczenia gatunku i porady z nim związane. Arkadiusz Jedliński https://www.blogger.com/profile/07237723195452258894noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-26952446391537056932013-05-22T20:01:03.094+02:002013-05-22T20:01:03.094+02:00też możesz poszukać, zebrać i potem zjeść :)też możesz poszukać, zebrać i potem zjeść :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.com