tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post4785540003234211974..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Przetwory. Na zimę. Pyszna papryka marynowanaSmaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger57125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-5929167694418724822018-08-20T15:20:23.560+02:002018-08-20T15:20:23.560+02:00Chyba mam jakąś pomroczność, bo nie wiem o jakiej ...Chyba mam jakąś pomroczność, bo nie wiem o jakiej wodzie piszesz... Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-6415907510031283652018-08-18T09:57:58.509+02:002018-08-18T09:57:58.509+02:00dzień dobry, chciałbym podzielić się moim patentem...dzień dobry, chciałbym podzielić się moim patentem na zalewę do marynat. Wykorzystuję do nich "wodę pomidorową" czyli wodnisty sok z pomidorów, którego duże ilości zostają podczas robienia przecieru pomidorowego. Używam go zamiast wody do marynat. Ponieważ jest delikatnie kwaskowy, to mogę użyć mniejszą ilość octu. Smak jest delikatny i nie powoduje, że cukinia czy np papryka smakuje pomidorami. PozdrawiamAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/10439076170847305416noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-15318231679382886432018-08-16T09:12:39.690+02:002018-08-16T09:12:39.690+02:00Nie, nie będzie. Ale jak ugotujesz zalewę to jej ...Nie, nie będzie. Ale jak ugotujesz zalewę to jej spróbuj, bo jeśli wolisz słodsze zalewy to możesz dosypać sobie więcej cukru. Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-31991793881098633012018-08-15T16:13:33.235+02:002018-08-15T16:13:33.235+02:00czy nie jest ta papryka b. kwasna przy tej ilosci ...czy nie jest ta papryka b. kwasna przy tej ilosci cukru ?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12169020403285573894noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-3952675560572468992017-10-04T18:43:38.674+02:002017-10-04T18:43:38.674+02:00mam nadzieję, że taka właśnie będzie :) pozdrawiam...mam nadzieję, że taka właśnie będzie :) pozdrawiam! Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-6402503198269816072017-10-03T16:15:09.906+02:002017-10-03T16:15:09.906+02:00Kochana Pani Izo! Dzisiaj zrobiłam z Pani przepisu...Kochana Pani Izo! Dzisiaj zrobiłam z Pani przepisu paprykę. Pięknie w słoikach wygląda. Myślę, że również będzie w smaku wspaniała. Dziękuję!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-73391015232759910342017-07-06T18:27:54.542+02:002017-07-06T18:27:54.542+02:00Bardzo się cieszę, że moje rady i przepis okazały ...Bardzo się cieszę, że moje rady i przepis okazały się pomocne, a papryka smakuje. Dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam serdecznie!Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-38986359891537161372017-07-06T12:32:39.027+02:002017-07-06T12:32:39.027+02:00Swietny patent na zmiekczenie papryki przed ulozen...Swietny patent na zmiekczenie papryki przed ulozeniem jej w sloikach! Zawsze sie meczylam zeby ja ładnie i gęsto poukładac. Zalewa tez pycha! Troszke zmniejszylam ilosc cukru zaminiajac go na miod.Tymianek super pasuje-pychota juz sama zalewa:-) Papryka bedzie przesmaczna napewno!Jak to dobrze zajrzec do Pyzy po porady! Dzis zrobilam leczo tak jak moja Kulinarna Idolka, Kochana i ciepla Pyzunia! Agatahttps://www.blogger.com/profile/02148829947769688638noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-61729653316598965722016-10-03T12:17:05.787+02:002016-10-03T12:17:05.787+02:00cieszę się, że mogłam pomóc :) cieszę się, że mogłam pomóc :) Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-78868269206114071212016-10-02T20:52:00.424+02:002016-10-02T20:52:00.424+02:00 Zapomniałam przepisu na marynowaną paprykę w słoi... Zapomniałam przepisu na marynowaną paprykę w słoikach.Nareszcie znalazłam przepis na konserwową paprykę jaką robiła moja śp. mama!Chodzi mi o pasteryzację.Tak powinno się robić,a nie gotować osobno paprykę ,zalewę,a następnie łączyć i słoiki do góry dnem.Papryka traci i wypłukuje się co najlepsze z niej,a tak zostaje w słoiku! Dzięki!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-36858241713354277852016-09-15T22:48:22.634+02:002016-09-15T22:48:22.634+02:00Ja oleju nie dolewam a sparzanie też ne jest bezwz...Ja oleju nie dolewam a sparzanie też ne jest bezwzględnie konieczne, ma na celu lekkie zmiękczenie papryki żeby było łatwiej nałożyć ją do słoikówSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-30688563169348443692016-09-15T22:48:16.316+02:002016-09-15T22:48:16.316+02:00Ja oleju nie dolewam a sparzanie też ne jest bezwz...Ja oleju nie dolewam a sparzanie też ne jest bezwzględnie konieczne, ma na celu lekkie zmiękczenie papryki żeby było łatwiej nałożyć ją do słoikówSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-46956357447651156522016-09-15T19:08:10.764+02:002016-09-15T19:08:10.764+02:00Zrobione, ufff. 20 słoików 0,7l. W niedzielę zrobi...Zrobione, ufff. 20 słoików 0,7l. W niedzielę zrobiłam kontrolnie 3 słoiki i nawet to, że zapomniałam dolac oleju nie przeszkodziło w smaku. Pycha. Tylko wcześniej nie sparzałam wrzątkiem (nie chciało mi się :))) Za tp pasteryzowałam 25 minut. Polecam ten przepis.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-87823120038700348182016-09-13T17:59:04.906+02:002016-09-13T17:59:04.906+02:00Dziś robiłam pyzy[knedle] ze śliwkami WYŚMIENITE !...Dziś robiłam pyzy[knedle] ze śliwkami WYŚMIENITE !!!A teraz kolej na paprykę.Pani Izo dobrze że Pani tu jest.Elahttps://www.blogger.com/profile/00345556992878635074noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-58462056623384828112016-09-12T15:26:20.768+02:002016-09-12T15:26:20.768+02:00Tyle że papryka upieczona mu jyz zupełnie inną kon...Tyle że papryka upieczona mu jyz zupełnie inną konsystencjęSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-34378498377040802122016-09-11T08:07:36.044+02:002016-09-11T08:07:36.044+02:00ja najpierw papryke pieke nastepnie owijam w papie...ja najpierw papryke pieke nastepnie owijam w papier i sciereczke na 1/2 godz. obieram ze skorki i usuwam nasiona. Na chwile (1/2 min) wkladam do wrzacej zalewy, a potem do sloikow, zalewam, zakrecam i gotowe! PychaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/08499108194584128112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-66368474240902195382016-09-02T23:37:40.285+02:002016-09-02T23:37:40.285+02:00no to jest problem bo ew. otworzenie słoików i zal...no to jest problem bo ew. otworzenie słoików i zalanie papryki nową, mniej słoną zalewą wymagałoby powtórnej pasteryzacji a to spowoduje, że papryka będzie zbyt miękka. Może jakoś zjecie tę mocniej solonąSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-42182319294586362252016-09-02T14:25:57.209+02:002016-09-02T14:25:57.209+02:00A co jeżeli dało się więcej soli???
Bo teraz wyszł...A co jeżeli dało się więcej soli???<br />Bo teraz wyszło ile mój mąż jej dodał do zalewyAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/09720238496069150309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-23335100425319031622016-08-28T08:22:01.471+02:002016-08-28T08:22:01.471+02:00czeka na mnie 5 kg pięknej papryki,robię mniej wię...czeka na mnie 5 kg pięknej papryki,robię mniej więcej tak samo,dodaję parę kropli ojeju bo tak lubię,miast tymianku dodaję koper i kawałek ostrej chili,bo tak lubię,wszystko pasteryzuję krótko,by nie zrobiła się mamałyga,pozdrawiam,biorę się za paprykęAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-67478661736684631092016-08-10T18:28:42.097+02:002016-08-10T18:28:42.097+02:00do przetworów wszelkiego rodzaju używam tylko soli...do przetworów wszelkiego rodzaju używam tylko soli niejodowanejSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-16843146582414143802016-08-10T08:15:13.044+02:002016-08-10T08:15:13.044+02:00Witam! Jaka ma być sól? zwykła czy niejodowana? ;)...Witam! Jaka ma być sól? zwykła czy niejodowana? ;) pozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-86174592844186542552016-08-06T20:40:40.929+02:002016-08-06T20:40:40.929+02:00Nie dodaję bo według mnie nie ma takiej potrzeby, ...Nie dodaję bo według mnie nie ma takiej potrzeby, ale co gospodyni to inny przepisSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-27824184207832303752016-08-06T20:39:21.997+02:002016-08-06T20:39:21.997+02:00Nie mam pojęcia czemu służy, jak go nie dodaję a p...Nie mam pojęcia czemu służy, jak go nie dodaję a papryka wychodzi bardzo dobraSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-26793484594044724482016-08-05T15:40:38.199+02:002016-08-05T15:40:38.199+02:00Zazwyczaj dodaje się kilka kropel oleju.W jakim ce...Zazwyczaj dodaje się kilka kropel oleju.W jakim celu? Ty nie dodawałaś wiec ufam że też wyjdzie dobra :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/04285834592857295748noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-64088100665592645712016-08-05T01:49:32.619+02:002016-08-05T01:49:32.619+02:00Odpowiedzcie mi Panie jeśli łaska....do czego służ...Odpowiedzcie mi Panie jeśli łaska....do czego służy olej dodawany we wszystkich przepisach na marynowana paprykę?? Tu go nie ma a ja okropnie nie lubie obślimtanej olejem czy oliwa marynowanej papryki :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03503805737648526874noreply@blogger.com