tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post5177210181853861914..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Grzyby gatunkami. Muchomor mglejarka - muchomor szarawySmaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-57729887088092277042016-08-06T16:21:31.974+02:002016-08-06T16:21:31.974+02:00Zbieram,zresztą nie tylko mglejarki o różnym zabar...Zbieram,zresztą nie tylko mglejarki o różnym zabarwieniu, ale też muchomory czerwonawe, choć wiele z nich jest z robakami.A tak na marginesie, to dobrze że 95 % grzybiarzy zna się tylko na tych podstawowych grzybach jadalnych bo nawet gy w lesie jest mało grzybów zawsze coś przyniosę. Ostatnio nawet nie gardzi drobnouszczakami.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-78039474355143587582014-10-07T18:58:30.075+02:002014-10-07T18:58:30.075+02:00Dorota, do niedawna wszystkie tego rodzaju muchomo...Dorota, do niedawna wszystkie tego rodzaju muchomory nazywano mglejarkami - dopiero stosunkowo niedawno wyodrębniono kilka oddzielnych gatunków - rdzwobrązowy, żółty, oliwkowozielony... jako mglejarka został tylko szarawy. Rdzawobrązowy ma jednak bardziej pomarańczowy kolor i zwykle spotykam mniejsze osobniki niż muchomory szarawe. W tym wpisie na wszystkich zdjęciach są mglejarki Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-24838668244842382292014-10-07T18:48:10.923+02:002014-10-07T18:48:10.923+02:00Trzecie zdjęcie od dołu Izo to tez muchomor mgleja...Trzecie zdjęcie od dołu Izo to tez muchomor mglejarka? wyglada całkiem jak rdzawobrązowy :-)Dorota "Moje Małe Czarowanie" Owczarekhttps://www.blogger.com/profile/15539526385577328100noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-13184754531507483572014-10-07T15:22:58.556+02:002014-10-07T15:22:58.556+02:00to, że Ty ich nie znasz nie znaczy, że są niebezpi...to, że Ty ich nie znasz nie znaczy, że są niebezpieczne :) oczywiście zawsze powtarzam żeby zbierać tylko te, które się dobrze zna i sama tak właśnie robię. Młode muchomorki rdzawobrązowe czy mglejarki są fajne w marynacie albo krótko smażoneSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-1526131002365105052014-10-07T15:17:48.239+02:002014-10-07T15:17:48.239+02:00Ja te grzyby w dzieciństwie nazywałam psiakami i u...Ja te grzyby w dzieciństwie nazywałam psiakami i używałam ich jako składnika do zupy z błota i trawy :) i myślę, że do tego najlepiej się nadają - moim zdaniem zdecydowanie bezpieczniej sięgać po sprawdzone gatunki grzybów...pozdrawiam! DorotaAnonymousnoreply@blogger.com