tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post5303335898005487823..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Ćwikła z chrzanemSmaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger23125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-45346066720172283972018-12-22T22:20:45.747+01:002018-12-22T22:20:45.747+01:00I znów swoim przepisem pomogła mi Pani rozwiązać m...I znów swoim przepisem pomogła mi Pani rozwiązać moje kuchenne rozterki! Od kilku lat jest Pani podporą mojej kuchni! Bardzo dziękuję <3Ewa Karolinahttps://www.blogger.com/profile/00232062747537122838noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-22827348598352692352016-12-10T22:16:15.741+01:002016-12-10T22:16:15.741+01:00Ćwikła super.W moim domu preferują buraki starte n...Ćwikła super.W moim domu preferują buraki starte na drobnych oczkach,ale to nie ma znaczenia.Robię identycznie jak Ty.Przede wszystkim należy zrównoważyć smak kwaśny i słodki.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-85106419110755444682016-03-11T17:52:36.495+01:002016-03-11T17:52:36.495+01:00witam dziękuje za odp zawsze gotowałam spróbuje pr...witam dziękuje za odp zawsze gotowałam spróbuje przed świetami opcje w piekarniku pozdrawiam i do usłyszenia :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17995621650195372709noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-5010211746233234262016-03-10T23:04:36.960+01:002016-03-10T23:04:36.960+01:00Zdecydowanie wolę buraki upieczone a to dlatego, ż...Zdecydowanie wolę buraki upieczone a to dlatego, że są smaczniejsze. Podczas gotowania w wodzie zawsze część soku do niej wycieka i przez to buraki mają mniej smaku i koloru. Podczas pieczenia cały smak i kolor zostają w warzywie. Można też ugotować buraki na parze, ale przy dużych sztukach to długo trwa a ja swoje piekę zwykle przy okazji pieczenia jakiegoś ciastaSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-19880192706321310362016-03-10T18:52:36.643+01:002016-03-10T18:52:36.643+01:00witam preferuje pani bardziej pieczone w piekarnik...witam preferuje pani bardziej pieczone w piekarniku czy gotowane buraki? czy bez różnicy pozdrawiamAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/17995621650195372709noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-65323778389069487612015-12-08T14:23:29.310+01:002015-12-08T14:23:29.310+01:00ja nigdy nie pasteryzuję - chrzan jest bakteriobój...ja nigdy nie pasteryzuję - chrzan jest bakteriobójczy i zapobiega psuciu się ćwikły, oczywiście słoik musi być zakręcony i w lodówce, przechowuję ok. 1 miesiąca a czasami nawet dłużej Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-18093400874051891782015-12-08T12:34:07.877+01:002015-12-08T12:34:07.877+01:00Dzięuje :) Czy taką ćwikłę z chrzanem można paster...Dzięuje :) Czy taką ćwikłę z chrzanem można pasteryzowac? A jesli nie to ile czasu mozna ja przechowywac w lodówce?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08470814346529577494noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-42742522324637580672015-12-08T09:47:49.674+01:002015-12-08T09:47:49.674+01:00chrzanu do buraczków dodaje się dla smaku więc jeś...chrzanu do buraczków dodaje się dla smaku więc jeśli lubisz mocniejszą ćwikłę dodasz więcej a jeśli słabszą to mniej. Ja ścieram 2 duże korzenie, ale musisz sobie ilość dopasować do własnego smakuSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-37091272001150341572015-12-08T08:38:51.550+01:002015-12-08T08:38:51.550+01:00te korzenie chrzanu to jakiej wielkosci, bo sa i m...te korzenie chrzanu to jakiej wielkosci, bo sa i małe i duże :) a będę robić ćwikłę pierwszy raz, wiec proszę o pomoc :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08470814346529577494noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-74452240551550937922015-04-02T20:06:14.199+02:002015-04-02T20:06:14.199+02:00wiele razy spotkałam się z nazwą ćwikła w odniesie...wiele razy spotkałam się z nazwą ćwikła w odniesieniu do sałatki z samych buraków więc nie rozumiem dyskusji. Dla jednych ćwikła to same buraki a dla innych to buraki już z chrzanem więc wszyscy zrozumieją Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-54809322693341303642015-04-02T15:50:24.719+02:002015-04-02T15:50:24.719+02:00To stawianie woza przed koniem. Jest burakćwikłowy...To stawianie woza przed koniem. Jest burakćwikłowy, bo służy do robienia ćwikły i dlatego zapewne używana jest regionalnie nazwa ćwikł dla tego buraka. Miałaby pani rację gdyby ćwikła pochodaiła od gatunku buraka. Jest jednak odwrotnie.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-77026022188903199242014-09-25T08:41:43.236+02:002014-09-25T08:41:43.236+02:00teoretycznie tak, ale chrzan ma ulotny aromat - ch...teoretycznie tak, ale chrzan ma ulotny aromat - chyba wolałabym zapasteryzować same buraczki a doprawiać je chrzanem w razie potrzeby na bieżąco. Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-56735092853302865852014-09-24T20:22:21.669+02:002014-09-24T20:22:21.669+02:00Można zawekowac, zapasteryzować i na zimę?Można zawekowac, zapasteryzować i na zimę?Kasiahttps://www.blogger.com/profile/05516100601340134280noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-85280713020839285562014-06-22T18:05:49.752+02:002014-06-22T18:05:49.752+02:00cieszę się, że smakowała :)cieszę się, że smakowała :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-7357271876731317122014-06-20T11:54:45.971+02:002014-06-20T11:54:45.971+02:00Pyszna ta Pani ćwikła !!Pyszna ta Pani ćwikła !!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-40499412721105796092014-04-27T21:23:08.982+02:002014-04-27T21:23:08.982+02:00Ja lubię starte drobno na tarce, wtedy jest dużo s...Ja lubię starte drobno na tarce, wtedy jest dużo soku. Zrobiłam według przepisu, ćwikła wyszła pyszna. Pozdrawiam.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-66155314311977376032014-04-26T12:22:09.030+02:002014-04-26T12:22:09.030+02:00nigdy tego nie robię - może dlatego, że ścieram bu...nigdy tego nie robię - może dlatego, że ścieram buraki na tarce jarzynowej o dużych wiórkach - cały sok zostaje w potrawie i niczego nie odlewamSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-68742581186874294412014-04-26T12:19:53.003+02:002014-04-26T12:19:53.003+02:00Ważna czynność przy robieniu. Po starciu buraków o...Ważna czynność przy robieniu. Po starciu buraków odsączyć sok bo wyjdzie rzadka mazia.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-27035766585394097092013-12-29T18:25:30.062+01:002013-12-29T18:25:30.062+01:00ćwikła to popularna nazwa buraka czerwonego, ćwikł...ćwikła to popularna nazwa buraka czerwonego, ćwikłowego właśnie, z którego robi się sałatkę doprawianą chrzanem :) radzę zajrzeć do mądrzejszych książek Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-27165413275887342772013-12-29T14:26:49.058+01:002013-12-29T14:26:49.058+01:00ćwikłą to buraki plus chrzan plus przyprawy!!!! po...ćwikłą to buraki plus chrzan plus przyprawy!!!! po co więc do ćwikły dodawać jeszcze chrzan, skoro można od razu dać tyle chrzanu ile na pasuje? ijojoj ten nasz język ojczysty staje się coraz bardziej prymitywnyAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-54646743153656562262012-04-02T09:40:58.085+02:002012-04-02T09:40:58.085+02:00Irmela - to bardzo trudno dokładnie opisać bo każd...Irmela - to bardzo trudno dokładnie opisać bo każdy słoiczkowy chrzan jest inny, mniej lub bardziej mocny. Na tę ilość buraków pewnie będzie to ok. 1 szkl., ale najlepiej doprawić na własny smak. Jak dasz za mało to można dołożyć jeszcze trochę bezpośrednio przed podaniem - gorzej jak przesadzisz :D ale chrzan jest zdrowySmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-89271360652974505792012-04-02T06:19:57.797+02:002012-04-02T06:19:57.797+02:00Nie mogę dostać chrzanu świeżego. Napisz, proszę i...Nie mogę dostać chrzanu świeżego. Napisz, proszę ile na taką ilość buraków dać chrzanu ze słoika? IrmelaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-42470660986037592052012-03-10T20:42:13.230+01:002012-03-10T20:42:13.230+01:00nie ma Wielkanocy bez takiej pysznej ćwikłynie ma Wielkanocy bez takiej pysznej ćwikłyAleksandrahttps://www.blogger.com/profile/05899228986088675955noreply@blogger.com