tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post5661208590849104408..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Pierwsze risotto - z kurkamiSmaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger16125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-48691581225684773342016-08-17T09:22:39.394+02:002016-08-17T09:22:39.394+02:00absolutnie się miesza, anonimowy "specjalisto...absolutnie się miesza, anonimowy "specjalisto"Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-6176913699203783862016-08-13T15:33:32.004+02:002016-08-13T15:33:32.004+02:00Risotta absolutnie się nie miesza! Risotta absolutnie się nie miesza! Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-70651316209861552562011-08-05T13:50:24.309+02:002011-08-05T13:50:24.309+02:00O nie znowu z kurkami.Szkoda że nie jeżdżę już do ...O nie znowu z kurkami.Szkoda że nie jeżdżę już do Wawy.Tak to bym sie chyba wprosiła hihi ;D Wspaniałe danie mmm :-)evita0007https://www.blogger.com/profile/14377392149129503012noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-83289157887197821462011-08-04T20:13:06.660+02:002011-08-04T20:13:06.660+02:00i dobrze! super, że dzielicie się swoimi doświadcz...i dobrze! super, że dzielicie się swoimi doświadczeniami bo dzięki temu moje następne risotto będzie jeszcze pyszniejsze!Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-3381716924175757932011-08-04T20:07:10.334+02:002011-08-04T20:07:10.334+02:00O tak Shinju, na koniec trochę masła, albo parmeza...O tak Shinju, na koniec trochę masła, albo parmezanu, zrobi się takie kremowe.<br />No i ja właśnie tak robię, po wlaniu porcji bulionu zamieszam, przykrywam i za jakiś czas znowu zamieszam, coby sprawdzić, czy bulion jeszcze jest, czy trzeba go dolać. <br />Szkoły z bulionem też są różne, jedni mówią, że zimny, inni, że gorący. Ja daję gorący.<br />A i cebulkę szklę zawsze na klarowanym maśle, bo się nie przypala. Robię je sama, bo te ze sklepu to dziwne jakieś są.<br />Wiecie co, fajnie, że można tak się powymieniać pomysłami :-))) Izo, teraz to dopiero będziesz miała, co testować :-))))Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-33491739367945779562011-08-04T19:47:08.769+02:002011-08-04T19:47:08.769+02:00z bulionem tak właśnie robiłam, ale ten pomysł z m...z bulionem tak właśnie robiłam, ale ten pomysł z masłem na koniec zapamiętam :-)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-82368135179005564562011-08-04T19:44:05.775+02:002011-08-04T19:44:05.775+02:00To z takich rzeczy, które mi przychodzą na szybko ...To z takich rzeczy, które mi przychodzą na szybko do głowy: gdy podgrzejesz bulion/rosół do risotto to cały czas trzymaj go na malutkim ogniu by nie stygł. Najlepiej by cały czas dolewać gorący. Poza tym w wielu źródłach (i ja tak robię) w ostatniej chwili dodaje się odrobinę masła do risotto - i wtedy odstawia na chwilę.shinjuhttps://www.blogger.com/profile/07798575680772581917noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-91700385088187065962011-08-04T19:27:48.815+02:002011-08-04T19:27:48.815+02:00ponieważ to był mój pierwszy raz z tą potrawą więc...ponieważ to był mój pierwszy raz z tą potrawą więc skrzętnie notuję Wasze rady i popróbuję różnych wersji - teraz mieszałam, następnym razem może nie będę mieszać i zobaczę jaka będzie różnica - w końcu przede wszystkim danie ma nam smakować, prawda? bardzo dziękuję za rady i proszę o więcej :-)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-36140176480747636442011-08-04T19:21:44.062+02:002011-08-04T19:21:44.062+02:00No wiadomo - jak z większością przepisów - ilu kuc...No wiadomo - jak z większością przepisów - ilu kucharzy tyle teorii :) Z tym mieszaniem to też czytałam różne wersje - ja mieszam, ale nie cały czas - tylko przemieszam co 2-3 minuty.shinjuhttps://www.blogger.com/profile/07798575680772581917noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-77441984361152309102011-08-04T19:12:33.188+02:002011-08-04T19:12:33.188+02:00Wielkie dzięki za spełnienie mej wczorajszej prośb...Wielkie dzięki za spełnienie mej wczorajszej prośby. Pomysł świetny a i za radą Shinju zakropię wińskiem białym wytrawnym...już mam ślinotok. Pozdrawiam i słoneczka życzę.<br />www.restauracjadomowa.blox.plRestauracja Domowanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-34330991779757380412011-08-04T18:59:56.713+02:002011-08-04T18:59:56.713+02:00Uwielbiam risotta, ale w przeciwieństwie do Shinju...Uwielbiam risotta, ale w przeciwieństwie do Shinju wolę bez wina... ale spróbować zawsze warto, żeby się przekonać, czy nam smakuje.<br />Mnie we Włoszech nauczono nie mieszać... a jak jest prawidłowo? Ilu kucharzy, tyle teorii :-) No i osobiście lubię, gdy jest bardziej zwarte, sklejone niż luźne - ale to jak zawsze kwestia gustu :-)<br />Izo, Twoje risotto wygląda przepyszne, też robię z kurkami i zaraz po paprykowym jest moim ulubionym :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-78364572456838679062011-08-04T18:55:48.853+02:002011-08-04T18:55:48.853+02:00shinju, no właśnie akurat nie miałam żadnej butelc...shinju, no właśnie akurat nie miałam żadnej butelczyny pod ręką, ale zaopatrzę się na następny raz, dziękuję za radę :-)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-28793094838880095732011-08-04T18:36:51.496+02:002011-08-04T18:36:51.496+02:00Gratuluję pierwszego risotta :) Wygląda wspaniale....Gratuluję pierwszego risotta :) Wygląda wspaniale. Ja risotto bardzo lubię i często je robię. Polecam dodanie odrobiny białego wina - należy jej wlać na patelnię przed bulionem. Naprawdę świetnie dodaje smaku :)shinjuhttps://www.blogger.com/profile/07798575680772581917noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-48414547970161382372011-08-04T18:34:52.048+02:002011-08-04T18:34:52.048+02:00ja Was bardzo przepraszam za te kurki, ale jak naz...ja Was bardzo przepraszam za te kurki, ale jak nazbieram koszyk raz na tydzień to zeżreć ktoś musi, nie? już kilka porcji zamroziłam, kilka słoiczków zamarynowałam a jeszcze mam trochę świeżych w lodówce....:DSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-39979035373238069702011-08-04T17:56:17.765+02:002011-08-04T17:56:17.765+02:00Oj te kurki, znów za mną łażą przez Ciebie! ;)Oj te kurki, znów za mną łażą przez Ciebie! ;)mopswkuchnihttps://www.blogger.com/profile/06300750631941667260noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-67387248628307435122011-08-04T17:11:29.729+02:002011-08-04T17:11:29.729+02:00Pięknie to wymieszałaś :D
Uwielbiam risotta, pewno...Pięknie to wymieszałaś :D<br />Uwielbiam risotta, pewno takie kurkowe zrobię jeszcze w tym sezonie!bucekhttps://www.blogger.com/profile/12378126165472498657noreply@blogger.com