tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post6123503770972898224..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Zrób to sam. Ocet jabłkowySmaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger29125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-69925671012947353002021-03-17T21:54:36.037+01:002021-03-17T21:54:36.037+01:00Nie ma to akurat domowy ocet w ogóle, bo przecież ...Nie ma to akurat domowy ocet w ogóle, bo przecież można go zrobić ze wszystkich owoców, qarzyw czy ziół.Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-33165959371390055312021-03-16T16:00:29.311+01:002021-03-16T16:00:29.311+01:00Dobry przepis - wychodzi znakomicie. Nie ma to jak...Dobry przepis - wychodzi znakomicie. Nie ma to jak domowy ocet jabłkowy:)naturalabhttps://naturalab.edu.pl/ocet-jablkowy-na-odchudzanie/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-18865581315865183902018-09-07T20:45:06.411+02:002018-09-07T20:45:06.411+02:00spróbuj spróbuj Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-84778031866276333792018-09-05T00:27:00.948+02:002018-09-05T00:27:00.948+02:00A można dmuchać przez słomkę powietrze?A można dmuchać przez słomkę powietrze?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-24436639086041811072017-12-17T21:20:02.100+01:002017-12-17T21:20:02.100+01:00Jeśli kożuszek jest jednolity, na całej powierzc...Jeśli kożuszek jest jednolity, na całej powierzchni i biały to nie ma się czym martwić, to kożuszek fermentacyjny. Pleśń pojawia się najpierw punktowo, szybko zmienia kolor na szary i zielonkawy. Kożuszek można odfiltrować albo niech sobie będzie, może zrobi się matka octowa, taka galaretowata i zwarta bardziejSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-82976088625007058862017-12-17T19:34:24.610+01:002017-12-17T19:34:24.610+01:00Jeszcze jedno pytanie dot.osadu.Otóż w dwóch butel...Jeszcze jedno pytanie dot.osadu.Otóż w dwóch butelkach oprócz osadu, na powierzchni pojawił się taki jakby cienki, biały kożuszek i nie wiem co to jest? Smak i zapach są w porządku, ale nie wiem czy coś z tym robić ( np. przefiltrować)?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-33256962030008907862017-10-06T10:05:23.824+02:002017-10-06T10:05:23.824+02:00Bardzo dziękuję.Bardzo dziękuję.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-62209806481334538752017-10-06T10:00:34.130+02:002017-10-06T10:00:34.130+02:00nie filtruj, nie ma takiej potrzeby, odcedź tylko ...nie filtruj, nie ma takiej potrzeby, odcedź tylko owoce, osad jest naturalny i niczemu nie szkodziSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-84383010240114736912017-10-05T22:23:26.805+02:002017-10-05T22:23:26.805+02:00Mam nadzieję,że to moje ostatnie pytanie dotyczące...Mam nadzieję,że to moje ostatnie pytanie dotyczące octu - jak będę już rozlewała do butelek to osad z dna przefiltrować,czy z osadem? DZIĘKUJĘ 💐😅Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-24486497588786988902017-10-04T23:42:49.235+02:002017-10-04T23:42:49.235+02:00po zlaniu przykryj gazą jeszcze na jakiś czas i ob...po zlaniu przykryj gazą jeszcze na jakiś czas i obserwuj, mieszać już nie trzebaSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-54388812647222003742017-10-04T19:15:08.480+02:002017-10-04T19:15:08.480+02:00Przelać go do butelek i zakręcić, czy po zlaniu po...Przelać go do butelek i zakręcić, czy po zlaniu postawić w słojach i zakryć gazą z gumką? ( bez mieszania).Dziękuję za odpowiedź i cierpliwość.elkahttps://www.blogger.com/profile/00264490490971281251noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-30164434290965743562017-10-04T18:43:12.713+02:002017-10-04T18:43:12.713+02:00smak powinien być wyraźnie octowy, ja bym go zlała...smak powinien być wyraźnie octowy, ja bym go zlała i postawiła już bez jabłek żeby sobie dojrzewał i kwaśniał dalejSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-22365616491688061072017-10-03T19:55:04.140+02:002017-10-03T19:55:04.140+02:00Witam to znowu ja. Proszę o pomoc i odpowiedź - w ...Witam to znowu ja. Proszę o pomoc i odpowiedź - w czwartek miną cztery tygodnie jak nastawiłam jabłka na ocet, codziennie mieszałam ( pilnowałam czystości i parzenia drewnianej łyżki). Płyn jest lekko mętny, ale nie to mnie martwi tylko smak mojego "niby"octu. W niczym on nie przypomina smaku octowego - jest po prostu lekko kwaśno-winny ( z naciskiem na lekko). Proszę powiedz jaki właściwie ma być ten smak przed zlaniem? Czy mam jeszcze dłużej trzymać nastaw?elkahttps://www.blogger.com/profile/00264490490971281251noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-54475273316253525752017-09-14T10:06:28.812+02:002017-09-14T10:06:28.812+02:00Kiedy przestanie się pienić to już można rzadziej,...Kiedy przestanie się pienić to już można rzadziej, ale warto to robić żeby napowietrzać ocet Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-70023071329146985322017-09-12T18:24:19.763+02:002017-09-12T18:24:19.763+02:00Czy przez całe cztery tygodnie trzeba mieszać dzie...Czy przez całe cztery tygodnie trzeba mieszać dziennie?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-64905749222263583442017-09-12T12:22:30.073+02:002017-09-12T12:22:30.073+02:00Czy mieszać trzeba przez cały czas? tzn.przez te c...Czy mieszać trzeba przez cały czas? tzn.przez te cztery tygodnie?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-37346312579780619172017-09-10T15:43:28.753+02:002017-09-10T15:43:28.753+02:00Dziękuję za odpowiedź- wypróbuje sposób z płynem. ...Dziękuję za odpowiedź- wypróbuje sposób z płynem. Pamiętam o mieszaniu- jak do tej pory to się dobrze pieni.elkahttps://www.blogger.com/profile/00264490490971281251noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-18448826695304029672017-09-09T15:13:33.466+02:002017-09-09T15:13:33.466+02:00Dobrze, że zabezpieczyłaś słoik ręcznikami, ale pa...Dobrze, że zabezpieczyłaś słoik ręcznikami, ale pamiętaj o mieszaniu codziennie. Muszki lubią ocet więc ciągną do niego, ale przez ręcznik się nie dostaną. Podobno pomaga postawienie obok małego naczynka z płynem do naczyń.Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-1968995843028987992017-09-08T19:11:02.214+02:002017-09-08T19:11:02.214+02:00Zrobiłam pierwszy raz, ale boję się czy coś z tego...Zrobiłam pierwszy raz, ale boję się czy coś z tego będzie bo dopiero dwa dni, a już się kręcą muszki. Nałożyłam dwie warstwy ręcznika papierowego i obwiązałam gumką. Czy są inne sposoby żeby odgonić "owocówki"?elkahttps://www.blogger.com/profile/00264490490971281251noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-11640394168222894672017-04-06T20:24:23.686+02:002017-04-06T20:24:23.686+02:00Zrobiłam już 3 razy ocet i bardzo dobry mi się zro...Zrobiłam już 3 razy ocet i bardzo dobry mi się zrobił, piję rano na czczo ze szklanką wody i łyżeczką miodu dziękuję za przepis i pozdrawiam:)basia1947https://www.blogger.com/profile/14135662460534129097noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-25513401767477030472015-11-24T00:36:40.917+01:002015-11-24T00:36:40.917+01:00Bardzo Ci dziękuję Smaczna Pyzo, za ten przepis. C...Bardzo Ci dziękuję Smaczna Pyzo, za ten przepis. Czytalam wiele o dobrodziejstwach octu jabłkowego ale nie miałam zaufania do tego w sklepie, a ekologiczny kosztował sporo. Teraz robi mi się ocet domowy już2 tygodnie, smak super ale jeszcze trochę poczekam, tak jak piszesz. Dziękuję Ci za ten ocet! Pozdrawiam serdecznie, Ewkasza.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-16284277592777459022015-10-23T11:13:12.782+02:002015-10-23T11:13:12.782+02:00Super pomysł. Na pewno spróbuję, bo używam octu ja...Super pomysł. Na pewno spróbuję, bo używam octu jabłkowego, ale sama nigdy nie robiłam. Aniahttp://www.teachers-zone.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-43434143953402334782015-10-22T22:51:23.685+02:002015-10-22T22:51:23.685+02:00albo były już w jabłkach albo do wsadu dostała się...albo były już w jabłkach albo do wsadu dostała się mucha i złożyła jajeczka, z których się wylęgły Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-19241184965591388072015-10-22T21:53:59.948+02:002015-10-22T21:53:59.948+02:00Zrobiłam w ubiegłym roku ale coś poszło nie tak w ...Zrobiłam w ubiegłym roku ale coś poszło nie tak w słoju pojawiły się białe robaki. Nie wiem skąd Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/14096174906757157189noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-42286539290161856582015-10-22T14:36:05.723+02:002015-10-22T14:36:05.723+02:00O tak! Nie ma to jak domowe :) Muszę koniecznie sk...O tak! Nie ma to jak domowe :) Muszę koniecznie skorzystać z tego przepisu :) Marcinhttp://willamurena.mielno.pl/noclegi-pracowniczenoreply@blogger.com