tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post630321921787725511..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Botwinka na zimęSmaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger29125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-5508409796705378392018-07-17T22:31:28.765+02:002018-07-17T22:31:28.765+02:00Tak jak wyżej napisałam - wszystko zależy od liś...Tak jak wyżej napisałam - wszystko zależy od liści. Łykowatucg, starych nie warto przerabiać inaczej jak na kompost Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-14810326773594980482018-07-17T22:30:19.610+02:002018-07-17T22:30:19.610+02:00To zależy czy są po prostu duże czy duże i stare...To zależy czy są po prostu duże czy duże i stare. Stare będą łykowate i mało smaczne Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-34887292597576852622018-07-17T17:08:54.282+02:002018-07-17T17:08:54.282+02:00Pani Izo, a ja mam w ogródku po prostu buraki - i ...Pani Izo, a ja mam w ogródku po prostu buraki - i to sporą ilość. To już niestety nie drobna botwinka, ale naprawdę dorodne okazy. Czy z takich buraków i ich liści również można zrobić coś na wzór botwinki na zimę? Zupę z botwinki uwielbiam, ale niestety wcześniej coś podobnego jak botwinka w słoikach nie przyszło mi do głowy.Dziękuję za poradę i mnóstwo fantastycznych przepisów :)<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-34115358436808480972018-07-17T17:08:11.174+02:002018-07-17T17:08:11.174+02:00Pani Izo, a czy można zrobić coś takiego ze zwykły...Pani Izo, a czy można zrobić coś takiego ze zwykłych, dużych buraczków i ich liści?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-70570566570183554292017-07-27T13:31:37.546+02:002017-07-27T13:31:37.546+02:00nie pasteryzuję w piekarniku nie pasteryzuję w piekarniku Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-33031220563141705812017-07-27T13:30:52.606+02:002017-07-27T13:30:52.606+02:00można zrobić chłodnik, można dodać do barszczu alb...można zrobić chłodnik, można dodać do barszczu albo innej zupy jarzynowejSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-16523523912440428942017-07-27T12:21:27.952+02:002017-07-27T12:21:27.952+02:00W piekarniku ile pasteryzować ?W piekarniku ile pasteryzować ?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-22699623363435243682015-08-11T12:02:53.087+02:002015-08-11T12:02:53.087+02:00A jak później używa się taj botwiny? Czy można z ...A jak później używa się taj botwiny? Czy można z tego zrobić chłodnik?justycjahttps://www.blogger.com/profile/14578363117806877247noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-40249200983410723092015-06-16T21:37:18.529+02:002015-06-16T21:37:18.529+02:00winny może być, jest nieco ostrzejszy w smaku niż ...winny może być, jest nieco ostrzejszy w smaku niż jabłkowy, ale moc podobna Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-66816101811796620882015-06-16T21:06:14.344+02:002015-06-16T21:06:14.344+02:00Czy jeśli dodam innego octu- dokładniej winnego to...Czy jeśli dodam innego octu- dokładniej winnego to bardzo to złe posunięcie będzie? :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-85858106269483072862015-06-10T19:09:30.335+02:002015-06-10T19:09:30.335+02:00o mamusiu, żebym to ja pamiętała to nie powiem. Pa...o mamusiu, żebym to ja pamiętała to nie powiem. Pakowałam botwinkę w małe słoiczki, takie 150-200 ml pojemności i było ich kilka, ale ile dokładnie naprawdę nie pamiętam. Zależy też jak duże buraki i pęczki botwiny będziesz miała chociaż młode liście mocno się kurcząSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-43114628106332557582015-06-09T18:34:19.677+02:002015-06-09T18:34:19.677+02:00A ja właśnie wróciłam do domu z tak przepiękną bot...A ja właśnie wróciłam do domu z tak przepiękną botwinką,że aż mi szkoda ją siekać :) i planuję porobić z Pani przepisu w słoiczki żeby na zimę było. Mąż uwielbia taką zupkę wiec na zimę niespodzianka jak znalazł :) Mam tylko pytanie, bo jutro muszę dokupić słoiki. Na ile słoików i o jakiej pojemności starcza ilość podana w przepisie? Dziękuję i za przepis i za odpowiedź :) MarysiaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-75211727838751403722015-01-02T10:46:08.521+01:002015-01-02T10:46:08.521+01:00Witam serdecznie. Wlasnie otworzylam sloiczek botw...Witam serdecznie. Wlasnie otworzylam sloiczek botwinki wedlug Pani przepisu. Pachnie przepieknie - wiosna, koperkiem. Zapowiada sie pyszny obiad!<br />Dziekuje za przepis. Pozdrawiam.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-34607905843824394962014-07-29T23:02:22.818+02:002014-07-29T23:02:22.818+02:00mnie czosnek właśnie do botwinki bardzo pasuje, al...mnie czosnek właśnie do botwinki bardzo pasuje, ale oczywiście o gustach się nie dyskutuje :) jeśli robisz zakwaszaną to możesz spokojnie zrezygnować, przy kiszonej dodałabym choć trochę Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-41661450543529200242014-07-29T22:33:46.101+02:002014-07-29T22:33:46.101+02:00Witam, mam pytanie czy czosnek jest obowiązkowy? O...Witam, mam pytanie czy czosnek jest obowiązkowy? Osobiście wolę tradycyjną, słodkawą botwinkę, a czosnek mi zakłóci te smaki...<br />pzdr<br />MayaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-12666773012668370662014-06-30T20:01:02.136+02:002014-06-30T20:01:02.136+02:00jeśli nie masz innej to może być, ale do przetworó...jeśli nie masz innej to może być, ale do przetworów lepsza jest niejodowana Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-66462566959649673202014-06-30T16:05:00.900+02:002014-06-30T16:05:00.900+02:00a zamiast soli niejodowanej mozna zwykła jodowana ...a zamiast soli niejodowanej mozna zwykła jodowana kamienna????Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-7584866245585903382014-06-24T21:15:56.317+02:002014-06-24T21:15:56.317+02:00pewnie można, ale nie poradzę jak bo nie praktyku...pewnie można, ale nie poradzę jak bo nie praktykuję tej metody. Podkiszona botwinka smakuje nieco inaczej niż zaprawiana octem, ale która lepsza to już kwestia gustu. Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-63885237928866048132014-06-24T20:17:55.487+02:002014-06-24T20:17:55.487+02:00Witam serdecznie. Czy można botwinkę pasteryzować ...Witam serdecznie. Czy można botwinkę pasteryzować na sucho w piekarniku? Jeśli tak, to jak długo i w jakiej temperaturze? Czy podkiszona botwinka różni się smakiem od tej zakwaszanej octem jabłkowym? <br />Już kombinuję, kiedy zrobię taką botwinke i już widzę, jak w zimie, gdy mąż będzie w delegacji (on nie lubi) zaserwuję reszcie niegrymaszącej rodzince ten przysmak. Pozdrawiam.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-35012596188233209862014-06-22T18:11:24.785+02:002014-06-22T18:11:24.785+02:00ale, że chrzan spowodował tę goryczkę ? nie zdarzy...ale, że chrzan spowodował tę goryczkę ? nie zdarzyło mi się coś takiego Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-54363293431619761442014-06-22T18:10:20.597+02:002014-06-22T18:10:20.597+02:00hmmm, nie zdarzyła mi się taka sytuacja, ale być m...hmmm, nie zdarzyła mi się taka sytuacja, ale być może... czasami trudno ocenić co poszło nie tak, ja robię z koperkiem i nie jest gorzkaweSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-31065571225975914982014-06-20T09:05:59.275+02:002014-06-20T09:05:59.275+02:00Mnie sie wydaje,ze raczej chrzan.Mnie sie wydaje,ze raczej chrzan.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-39991899024263083472014-03-02T14:42:52.920+01:002014-03-02T14:42:52.920+01:00Odświeżam, bo zrobić zrobiłam, a dziś użyłam do zr...Odświeżam, bo zrobić zrobiłam, a dziś użyłam do zrobienia zupki z botwinki na bulionie cielęcym.<br />Hmm... generalnie bardzo dobre, ale skądś mi sie wziął lekki posmak goryczkowy. Nie wiem, koperek? On czasem lubi zgorzknieć...<br />Tak czy siak, naprawdę bardzo smaczne. A w przyszłym roku sprobuję zapasteryzować bez koperku. :)<br />Pozdrawiam<br />OlatUnknownhttps://www.blogger.com/profile/13777090649661502029noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-8589854647436859442013-06-10T15:32:54.167+02:002013-06-10T15:32:54.167+02:00Dziękuję :) Jutro będę robić.
Pozdrawiam
OlatDziękuję :) Jutro będę robić.<br />Pozdrawiam<br />OlatAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-18547886204357240002013-06-04T16:34:49.890+02:002013-06-04T16:34:49.890+02:00to zakwaszana botwinka więc od razu - jak chcesz ż...to zakwaszana botwinka więc od razu - jak chcesz żeby się zakisiła to octu nie dodawaj wcale albo tylko 2 łyżki po pokrojeniuSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.com