tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post6697036704062178754..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Spirytus czterech korzeniSmaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger9125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-15244947346407125612018-11-29T14:34:50.576+01:002018-11-29T14:34:50.576+01:00Nalewkę jabłkową nastawiam od razu z przyprawami, ...Nalewkę jabłkową nastawiam od razu z przyprawami, ale spirytus 4 korzeni nadaje się też do wielu innych nalewek i warto go mieć do doprawiania. Pozdrawiam! Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-56272451892760016662018-11-27T19:15:04.652+01:002018-11-27T19:15:04.652+01:00Szanowna Pani Izo,
podsumowanie moich eksperymentó...Szanowna Pani Izo,<br />podsumowanie moich eksperymentów: spirytus 4 korzeni jest fantastycznym dodatkiem do nalewek. Doskonale pasuje do nalewki z mirabelek oraz do mojego wymysłu - nalewki z jabłek. Idealnie nadaje korzennego zapachu. Jeśli chodzi o nalewkę z mirabelek to przez własny błąd zrobiłam za mocną, ale jest już przelana do butelek i im dłużej stoi, tym aromat owoców jest silniejszy. Dosyć kwaskowata, ale to właśnie w niej lubię.<br />Doskonałe przepisy!<br />Dziękuję i pozdrawiam,<br />PaulinaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-55570737933346876072018-08-05T20:09:30.019+02:002018-08-05T20:09:30.019+02:00To prawda.To prawda.Alicjanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-73104328632521985702018-07-25T01:45:57.040+02:002018-07-25T01:45:57.040+02:00Myślę, że w przepisie jest często robiony błąd wy...Myślę, że w przepisie jest często robiony błąd wynikający z naszych i starszych pojęć. Spirytus w naszym znaczeniu, to spirytus rektyfikowany 95%. W takim stężeniu nie można go stosować w nalewkach, ponieważ sciąga, zamyka on błony komórkowe produktów: owoców i przypraw. Nalewka zrobiona na tym spirytusie jest mało aromatyczna. <br />Do nalewek należy stosować tz. spirytus nalewkowy 70%. Można go zrobić ze spirytusu rektyfikowanego mieszając z wodą w odpowiednim stosunku.<br />Błąd ten wytknął mi znajomy, wieloletni wielbiciel i wytwórca nalewek od którego zaraziłem się pasją.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-30908896602428016662018-07-24T21:51:19.895+02:002018-07-24T21:51:19.895+02:00I jeszcze mielone przyprawy powodują, że bardzo tr...I jeszcze mielone przyprawy powodują, że bardzo trudno nalewkę dokładnie przecedzić a potem sklarować.DVhttps://www.blogger.com/profile/12657330497365625339noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-72095941333515888092018-07-24T07:27:11.371+02:002018-07-24T07:27:11.371+02:00Tyle, że gotowe sproszkowane przyprawy już nie są ...Tyle, że gotowe sproszkowane przyprawy już nie są takie aromatyczne... Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-58421763458041032712018-07-22T23:55:59.216+02:002018-07-22T23:55:59.216+02:00Czy mogłaby Pani podać listę składników również w ...Czy mogłaby Pani podać listę składników również w gramach? Dla tych, którzy kupują już sproszkowane przyprawy :-)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02000002505694093458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-63738562018365470482018-07-21T14:59:16.944+02:002018-07-21T14:59:16.944+02:00Czekam niecierpliwie, ale nie ma opcji żeby się ni...Czekam niecierpliwie, ale nie ma opcji żeby się nie udało! Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-78873997222129880842018-07-21T14:12:49.158+02:002018-07-21T14:12:49.158+02:00Dzień dobry. Właśnie zalałam składniki spirytusem....Dzień dobry. Właśnie zalałam składniki spirytusem. Pachniało cudownie. W trakcie maceracji jest również nalewka z mirabelek według Pani przepisu. Za jakiś czas dam znać jak wyszło:)<br />Dziękuję za przepis i pozdrawiam,<br />PaulinaAnonymousnoreply@blogger.com