tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post6946098644802046584..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Chleb graham z siemieniem, na zakwasie Smaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger31125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-85760616680914274692016-10-23T23:18:36.823+02:002016-10-23T23:18:36.823+02:00cieszę się, że smakuje :)cieszę się, że smakuje :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-55450490402421160442016-10-23T10:56:22.011+02:002016-10-23T10:56:22.011+02:00Chleb wyszedł bardzo dobry,takiego szukalam .Dziś ...Chleb wyszedł bardzo dobry,takiego szukalam .Dziś choć niedzela piekę znowu bo na jutro braklo nam chleba.Pozdrawiam.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/04215087459286492625noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-67277621963329433902016-10-08T17:55:42.149+02:002016-10-08T17:55:42.149+02:00Bardzo jestem ciekawa czy chleb smakował, czekam n...Bardzo jestem ciekawa czy chleb smakował, czekam na wieściSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-53535379220376677092016-10-06T12:11:19.657+02:002016-10-06T12:11:19.657+02:00Piekedzis chleb graham,wlasnie jest w piekarniku.D...Piekedzis chleb graham,wlasnie jest w piekarniku.Dlugo szukalam fajnego przepisu wlasnie na graham,mam nadzieje ze to będzie wspanialy chlebek.Piekę chleby juz 5 lat rozne przepisy testowalam i z zakwasem swoje problemy mialam,ale po tulu latach nauczylam sie sporo,chociaż ciągle odkrywam nowe receptury.Robie równiż z twojego przepisu kiełbase białą,bardzo smaczna.Pozdrawiam.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/04215087459286492625noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-28568815233106193552016-01-08T13:23:51.353+01:002016-01-08T13:23:51.353+01:00Po dodaniu drożdży to nie jest już zakwas.
Po dodaniu drożdży to nie jest już zakwas.<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08789000399727301005noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-49289341922304794642014-08-24T21:42:12.958+02:002014-08-24T21:42:12.958+02:00Aż napiszę komentarz. Niechcący trafiłam na twój p...Aż napiszę komentarz. Niechcący trafiłam na twój przepis, szukając chleba graham. Robię go już trzeci raz - jest przepyszny :) Dotąd piekłam w jednej blaszce. Tym razem robię w dwóch mniejszych. :) Pozdrawiam!Agnieszkahttps://www.blogger.com/profile/14573460954730286060noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-8898712856542180692014-08-20T15:14:15.908+02:002014-08-20T15:14:15.908+02:00Potwierdzam. Piekę na wyhodowanym przez siebie zak...Potwierdzam. Piekę na wyhodowanym przez siebie zakwasie od 4 lat i rzeczywiście pierwszy chleb piekłam po 5 dniach od nastawienia. Chleb wyszedł, podobnie jak wszystkie inne.Do wyhodowania zakwasu nie używałam drożdży, a wyłącznie żytnią mąkę i wodę Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-7144239079630315982014-04-26T18:40:18.124+02:002014-04-26T18:40:18.124+02:00mam nadzieję, że w takim razie będziesz piec nastę...mam nadzieję, że w takim razie będziesz piec następne chleby ! <br />Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-32045855569706125552014-04-26T16:55:35.182+02:002014-04-26T16:55:35.182+02:00Chlebek pyszny. Bardzo dziękuję za przepis. Piekła...Chlebek pyszny. Bardzo dziękuję za przepis. Piekłam go pierwszy raz i od razu sukces.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-71733085638882364652014-03-17T21:35:45.413+01:002014-03-17T21:35:45.413+01:00Ja też regularnie piekę sama chleb...i wygląda tak...Ja też regularnie piekę sama chleb...i wygląda tak samo jak ten na tym zdjęciu,a ZAKWAS robię tak:<br />2 łyżki mąki pszennej,<br />4 łyżki mąki żytniej<br />ok 1 dag drożdży<br />1 szkl lekko ciepłej wody.<br />wszystko razem mieszam i odstawiam na 2 dni w ciepłe miejsce.Po 2 dniach dodaję 2 szkl mąki żytniej i 2 szkl wody.odstawiam na 1 dzień.<br />a potem z każdego pieczenia sobie zostawiam i dzień przed pieczeniem dodaję już tylko samą mąkę żytnią z wodą i po 1 dniu dodaję resztę składników.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11917306821823424785noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-53855627805009235442014-02-24T09:13:18.831+01:002014-02-24T09:13:18.831+01:00Świetny przepis, bardzo prosty w wykonaniu i pyszn...Świetny przepis, bardzo prosty w wykonaniu i pyszny chlebuś ! Często go piekę, ponieważ wszystkim nam bardzo smakuje.... Dziękuję za przepis :) makohttps://www.blogger.com/profile/13575395114921410424noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-18121187641069387382014-02-19T08:17:05.906+01:002014-02-19T08:17:05.906+01:00zdecydowanie nie do wyrabiania łapą bo kleiste jes...zdecydowanie nie do wyrabiania łapą bo kleiste jest i paćkowate, ale jak tak długo ma rosnąć to da sobie radę. Nie ma być lejące, ale jak bardzo gęsta paciaja.Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-46741390642239991352014-02-19T07:43:23.287+01:002014-02-19T07:43:23.287+01:00Izo! A czy ciasto ma być luźne? Właśnie ukręciłam ...Izo! A czy ciasto ma być luźne? Właśnie ukręciłam i ide do pracy. Po pracy będę piekła ;D i nie wiem jaką ma mieć konsystencje :D Piszesz że mieszamy łychą czyli że pewnie się klei i nie do wyrabiania łapą ? Dobrze się domyślam? Dobrze? ps. niebawem zacznę dodawać na pożeraczkę bo martwa, że hej! Babkahttp://www.pozeraczka.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-32851701494195712842014-01-27T20:55:54.598+01:002014-01-27T20:55:54.598+01:00Pani Izo!!Ma pani piękne,zrozumiałe przepisy,który...Pani Izo!!Ma pani piękne,zrozumiałe przepisy,którymi się dzieli,a niektórym i tak nie dogodzi!Taki zakwas,nie tak,nie ma przepisu,Zdenerwowało mnie to,bo przepis na chlebek przejrzysty,prościutki,rzadko się na taki trafi,a tu jeszcze nosem kręcą!Czytam pani przepisy,jestem zachwycona poradami dotyczącymi grzybów i ich przetwarzania i sposobem,w jaki pani pisze-prosty i zrozumiały-tak trzymać i się nie przejmować marnym dogaduchom! Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-6251580428026898702014-01-27T15:04:50.158+01:002014-01-27T15:04:50.158+01:00O chlebek! Przymierzam się właśnie do upieczenia c...O chlebek! Przymierzam się właśnie do upieczenia chleba i rozglądam się za jakimiś rzepisami. Ten Twoj bardzo mnie zainteresował.pit 37http://www.podatnik.info/program_do_pit/pit-37noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-53989681324857218832014-01-24T21:44:32.430+01:002014-01-24T21:44:32.430+01:00bardzo dziękuję za namiary - znajdę sobie i może t...bardzo dziękuję za namiary - znajdę sobie i może też upiekę :) Pozdrawiam ! Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-70072291664140654502014-01-24T20:03:04.989+01:002014-01-24T20:03:04.989+01:00Iza ja korzystałam z przepisu na chałkę mleczną na...Iza ja korzystałam z przepisu na chałkę mleczną na zakwasie z bloga ''kobieta w lustrach''.<br />Pierwszy raz (wczoraj) kurczowo trzymałam się przepisu,chałka tak mi się spodobała ,że robię ją <br />(dzisiaj) znowu<br />tyle ,ze już sama operuję czasem wyrastania poszczególnych faz ciasta.U mnie o wiele szybciej wyrasta( trzymam je w misie przy grzejniku)<br />Jestem zachwycona ciastem zakwasowym,pięknie wyrasta i pracuje (bąbelkuje).<br />A posmak ma z lekka białego sera.Dla mnie bomba!Ja robiłam z zakwasu żytnio -pszennego jaki mi pozostał po wypieku chleba.<br />Czekam na Twoją chałeczkę na zakwasie.Na pewno będziesz zadowolona.<br />Lija.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-64521912958060927522014-01-24T18:37:03.297+01:002014-01-24T18:37:03.297+01:00Lija, każdy robi jak chce - ja nie chcę zakwasu du...Lija, każdy robi jak chce - ja nie chcę zakwasu dusić i uważam, że nie potrzeba go zamykać, ale kłócić się nie będę :) Tą chałką mnie zaintrygowałaś.... chyba nastawię zakwas pszenny i jak go trochę podhoduję to zrobię taką chałkę :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-35192552514520454212014-01-24T18:18:19.092+01:002014-01-24T18:18:19.092+01:00Izo polecam zrobienie chałki na samym zakwasie .Py...Izo polecam zrobienie chałki na samym zakwasie .Pyszota!<br />Ja również trzymam w lodówce zakwas w słoiczku zakręcony zakrętką tak jak mówiła Bea.<br />Nic złego się z nim nie dzieje.Przynajmniej nie wysycha.<br />Twój chlebek grahama jest piękny,wygląda jak ze sklepu.<br />Obowiązkowo muszę go wykonać.Pozdrawiam i przyznam Ci się ,że codziennie zaglądam do Ciebie z tą myślą co dziś wspaniałego zaprezentuje Pyza.Miło tu u Ciebie i to bardzo!!!LijaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-62066834979616021372014-01-24T17:53:17.666+01:002014-01-24T17:53:17.666+01:00może się nadaje, że nie da jeszcze dobrego smaku i...może się nadaje, że nie da jeszcze dobrego smaku i trzeba będzie dodać go więcej niż takiego starszego, dobrze aktywnego bo nie ma mocy. Starszy zakwas jest na tyle silny że żaden dodatek drożdży nie jest konieczny a ciasto i tak pięknie rośnie. Hoduję zakwas kilka miesięcy i na szczęście nie miałam problemów z żadną pleśnią a jeśli wierzch przyschnie nieco to wystarczy przy dokarmianiu dolać odrobinę więcej wody i dobrze rozmieszać. Dokarmiam raz z tygodniu - może nie o tej porze dnia, ale konkretnego dnia - sobota jest dniem Stefana :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-18931745394298213092014-01-24T15:15:15.599+01:002014-01-24T15:15:15.599+01:00Witam, Bea ma rację, 5 dniowy zakwas nadaje się ju...Witam, Bea ma rację, 5 dniowy zakwas nadaje się już do pieczenia chleba, jeżeli stoi w ciepłym<br />miejscu i ładnie pracuje. Przy pieczeniu chleba można dodać ciut drożdży, ja używam instant.<br />W lodówce natomiast słoik z zacierem nie może być dokręcony. Ja mam lodówkę, która chłodzi<br />powietrzem i pod szmatką zacier zrobił się suchy /stał tam ok. 3 tyg./. Musiałam rozpuścić go w letniej wodzie i wszystko dalej było ok. W czasie dojrzewania zakwasu dobrze jest zamieszać go łyżką ze 3 razy dziennie. Podobno to mieszanie zapobiega tworzeniu się pleśni na powierzchni. Ja tego typu miałam kłopoty. Teraz już jest wszystko w porządku.<br /> Piszą, że zakwas należy dokarmiać o tej samej porze. Pozdrawiam i życzę wypiekania smacznych chlebków co jest sprawą naprawdę łatwą.<br />Pyzo, Twoje chleby są wspaniałe!!!!! KKAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-77037236964627033042014-01-24T09:36:56.818+01:002014-01-24T09:36:56.818+01:00w kamiennym garnuszku przykryty kilkukrotnie złożo...w kamiennym garnuszku przykryty kilkukrotnie złożoną gaząSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-29353324912991535562014-01-24T08:14:16.971+01:002014-01-24T08:14:16.971+01:00no ti jak ty go przechowujesz w lodowce?no ti jak ty go przechowujesz w lodowce?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-90976204968254837622014-01-23T22:21:35.263+01:002014-01-23T22:21:35.263+01:00tego wstawianego do lodówki właśnie nie powinno si...tego wstawianego do lodówki właśnie nie powinno się zakręcać żeby zakwas mógł oddychać. Można po 5 dniach próbować... można.... wszystko można w sumie...Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-64858768924743849952014-01-23T21:40:22.639+01:002014-01-23T21:40:22.639+01:00Pyzo! trzeba czytać ze zrozumieniem. Słoik zakręca...Pyzo! trzeba czytać ze zrozumieniem. Słoik zakręcamy tylko ten wstawiany do lodówki.Podczas powstwania zakwasu - przykrywamy go ściereczką - tak napisałam. A co do ''wieku ''zakwasu - najwcześniej można go użyć po 5-ciu dniach a nie po miesiącu. Korzystałam z wiedzy książek o pieczeniu chlebów m.in.z tego bloga-DOMOWA PIEKARNIA :http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas.Właśnie z tego bloga nauczyłam się robić mój pierwszy zakwas.Autorka wydała kolejną książkę o pieczeniu, a sama też korzysta z wielu innych - zagranicznych autorytetów. Kłaniam się!<br />BeaAnonymousnoreply@blogger.com