tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post7229559967044904427..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Grilluj ze Smaczną Pyzą. Konkurs Smaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger217125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-23653074121292076182017-08-28T20:39:39.536+02:002017-08-28T20:39:39.536+02:00Ew, konkurs trwał do 16stego sierpnia i już jest z...Ew, konkurs trwał do 16stego sierpnia i już jest zamknięty - laureaci już wybrani, nagrody w drodze. Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-43801977249613650632017-08-28T20:15:36.011+02:002017-08-28T20:15:36.011+02:00Uwielbiam grillowane ryby, jednakże tak sie nieszc...Uwielbiam grillowane ryby, jednakże tak sie nieszczęśliwie w społeczeństwie przyjęło, że za każdym razem musi to być pstrąg. Osobiście nie mam nic do tej pysznej rybki, jednakże ile można... to samo..., zatem dla Rybnych Łasuchów polecam inne rozwiązanie:<br /><br />Halibut w marynacie Galeo smażony na grillu -czyli delicja dla koneserów ryb.<br /><br />Potrzebne składniki:<br /><br />10 kawałków halibuta świeżego,<br />łyżka pokruszonych liści laurowych firmy Galeo,<br />5 kulek ziela angielskiego firmy Galeo,<br />łyżeczka pełna czosnku granulowanego firmy Galeo,<br />łyżka gorczycy firmy Galeo,<br />łyżeczka rozkruszonych ziaren jałowca firmy Galeo,<br />po 1 łyżce: cząbru , tymianku, koperku,łyżeczka majeranku firmy Galeo,<br />szklanka oliwy,<br />2 łyżki wegety,łyżka płaska soli (osobno potrzebna sól do nasolenia kawałków ryby)<br />przyprawa do szaszłyków firmy Galeo (wykorzystać 2/3opakowania),<br />sok z jednej pomarańczy bez pestek<br /><br /><br />Wykonanie:<br /><br />z podanych składników zrobić marynatę i umieścić w niej wcześniej umytą i nasoloną rybę - odstawić pod przykryciem na 4 godziny do lodówki.<br />Po czasie na rozpalonym grillu przypiekać 20 minut do miękkości,( na siatce dla ryb) podawać z surówką.<br /><br />Surówka 1:<br />Połączyć proszę posiekany pęczek świeżego koperku, 6 dużych ugotowanych do miękkości ziemniaków w mundurkach- ostudzonych, obranych po czasie ze skórki i pokrojonych w grubsze plastry, 4 łyżki majonezu, pieprz Galeo (dodać wg upodobań i smaku), 15 dkg pokrojonego w kosteczkę i usmażonego boczku wędzonego(dodajemy boczek i jeśli lubimy na "bogato" dodajemy wówczas również tłuszcz z wytopionego boczku) szczyptę soli- wymieszać.<br /><br />Surówka 2:<br />Mała pekińska kapusta pokrojona w paski, cebula czerwona mala pokrojona w kosteczkę, pomidory koktajlowe dzielone na pół, 2 ogórki kiszone krojone w półplasterki, 1/2 ogórka zielonego, 3 łyżki oleju ryżowego, odrobina soku cytrynowego,plaster arbuza obrany z pestek i pokrojony w paseczki, kilka plastrów (krojonego) sera wędzonego, lub sera fety, lub sera pleśniowego- do wyboru, 2 łyżki świeżej siekanej pietruszki, sól i pieprz Galeo (dodać wg upodobań i smaku),rozmaryn świeży, obrany z gałązki, odrobina tymianku świeżego, kilka liści mięty, wymieszać, przygotować na 20 min przed podaniem by składniki się związały.<br />Zapewniam,że rybka jest pyszna !<br /><br />p.s.nikt z rodzinki nie chce się przyznać do wykasowania zdjęć pieczonej na grillu ryby ( skandal, niestety ktoś zniszczył moje dzieło,więc kochani musicie poczekać na resztę dokumentacji zdjęciową do następnego mojego wyjazdu na wieś).<br />W załączniku dwa zdjęcia rybki.<br /><br />Życzę smacznego , pozdrawiam EwEwhttps://www.blogger.com/profile/11679188767888527792noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-40618122140480112232017-08-17T10:47:10.293+02:002017-08-17T10:47:10.293+02:00dość niecodzienne jak na polskie warunki :)dość niecodzienne jak na polskie warunki :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-48521459638259099652017-08-17T10:45:23.075+02:002017-08-17T10:45:23.075+02:00niby proste a jakie ciekawe :)niby proste a jakie ciekawe :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-90698197203175895252017-08-17T10:43:49.221+02:002017-08-17T10:43:49.221+02:00ciekawe danie, dziękuję :)ciekawe danie, dziękuję :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-51425985273242994402017-08-17T10:42:07.031+02:002017-08-17T10:42:07.031+02:00świetny pomysł! świetny pomysł! Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-60536522746563278342017-08-17T10:40:11.249+02:002017-08-17T10:40:11.249+02:00Lubię dobrze zrumienione szaszłyki i zawsze jest p...Lubię dobrze zrumienione szaszłyki i zawsze jest problem z serem bo po stopieniu może wypłynąć :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1622862854413302.1073741921.272642222768712/1633463030019951/?type=3&theaterSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-14718695289497266582017-08-17T10:37:24.281+02:002017-08-17T10:37:24.281+02:00bułkę to chyba przypiec od środka czyli kładziemy ...bułkę to chyba przypiec od środka czyli kładziemy przecięciem do dołu? Robiłam burgery ostatnio, ale z indyka, też pyszne :) Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-49902012427766302202017-08-17T10:34:50.112+02:002017-08-17T10:34:50.112+02:00szaszłyki zawsze w modzie :) zdjęcie w galerii - h...szaszłyki zawsze w modzie :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1622862854413302.1073741921.272642222768712/1633463596686561/?type=3&theaterSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-65545152518640952772017-08-17T10:33:00.536+02:002017-08-17T10:33:00.536+02:00Brzmi rzeczywiście obłędnie, ciekawe jak smakuje :...Brzmi rzeczywiście obłędnie, ciekawe jak smakuje :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1622862854413302.1073741921.272642222768712/1633464713353116/?type=3&theaterSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-39598567480948035662017-08-17T10:26:40.469+02:002017-08-17T10:26:40.469+02:00No niestety, liczy się data dodania przepisu w kon...No niestety, liczy się data dodania przepisu w konkursie czyli tutaj a nie na maila, regulamin to regulamin. Ale zdjęcie umieściłam w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1622862854413302.1073741921.272642222768712/1633464713353116/?type=3&theaterSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-76110548197827266632017-08-17T10:17:33.639+02:002017-08-17T10:17:33.639+02:00moje smaki :) zdjęcie w galerii - https://www.face...moje smaki :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1622862854413302.1073741921.272642222768712/1633462213353366/?type=3&theaterSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-52806729643061721862017-08-17T10:14:15.934+02:002017-08-17T10:14:15.934+02:00bardzo apetycznie wygląda ta sałatka :) zdjęcie w ...bardzo apetycznie wygląda ta sałatka :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1622862854413302.1073741921.272642222768712/1633461656686755/?type=3&theaterSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-50754467777918866322017-08-17T10:11:53.837+02:002017-08-17T10:11:53.837+02:00wygląda konkretnie! zdjęcie w galerii - https://ww...wygląda konkretnie! zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1622862854413302.1073741921.272642222768712/1633465986686322/?type=3&theaterSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-25527289314162151212017-08-17T09:53:32.511+02:002017-08-17T09:53:32.511+02:00bardziej od kurczaka zainteresowało mnie to wino z...bardziej od kurczaka zainteresowało mnie to wino z ziemniaków :DSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-61713889221262212902017-08-17T06:03:51.095+02:002017-08-17T06:03:51.095+02:00Gapa ze mnie bo calość wysłałam na maila wczoraj:)...Gapa ze mnie bo calość wysłałam na maila wczoraj:) <br />Ognisty kurczak ze szparagami i tagliatelle z cukinii i marchewki (przygotowany na patelni grillowej)<br /><br />Składniki dla 2 osób: <br />4 polędwiczki z kurczaka<br />8 szparagów <br />1/2 cukinii<br />1 młoda marchewka <br />Przyprawa "grill ognisty galeo"<br />1 szczypta czarnego sezamu<br />½ łyżeczki miodu<br />½ łyżeczki imbiru<br />Wykonanie:<br />1. Umieść polędwiczki w miseczce z łyżeczką przyprawy "grill ognisty galeo" i octem balsamicznym. Pozostaw na ok. 5 minut - mięso szybciej nabierze smaku i będzie soczyste.<br />2. W (ulubionym przez każdego kucharza) międzyczasie obierz szparagi, nastaw w patelni ciepłą wodę (odrobinę, by przykryć szparagi) - podgotuj szparagi przez 3 minuty na wolnym ogniu. Na patelni, gdzie gotowały się szparagi, roztop odrobinę masła i posól, aby szparagi nabrały wspaniałego maślanego smaku. <br />3. Obierz cukinię i przetnij wzdłuż tak, aby po użyciu obieraczki powstały zgrabne paski. <br />4. Patelnię grillową przetrzyj oliwą. Na gorącą patelnię wrzuć polędwiczki – grilluj 1-2 minuty z każdej strony. Zdejmij kurczaka z grilla i umieść na desce, aby mięso chwilę odpoczęło. umieść szparagi na grillu, a wstążki z cukinii podsmaż na masełku szparagowym ok 1 minutę.<br />5. Zrób obieraczką paski z marchewki, połącz je z miodem i imbirem. <br />6. Całość przełóż na talerz, tworząc dowolną kompozycję.<br /><br />:-) smacznego! <br /><br />Pozdrawiam serdecznie, <br />Magdalenaszkup@wp.plAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/15049484625296973519noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-68864386549649448082017-08-16T23:45:29.823+02:002017-08-16T23:45:29.823+02:00"Obłędne szaszłyki z surimi o smaku krabowym ..."Obłędne szaszłyki z surimi o smaku krabowym z oscypkiem w ziołach Galeo "<br /><br />Składniki:<br />1 opakowanie paluszków z surimi o smaku krabowym kroimy na kawałki<br />1 opak. sera oscypek- pokrojony w paski<br />pomidorki koktajlowe<br />cukinia w plasterki<br />Sos sojowy jasny, 100 ml soku z ananasa, oliwa z oliwek lub olej smakowy z pomidorami suszonymi, przyprawa chilli Galeo. <br /><br />Wykonanie:<br />Nadziewamy na patyczki kolejno: pomidor, cukinia, ser, surimi powtarzając kolejność. Następnie skrapiamy miksturą z: soku z ananasa , oliwy lub oleju smakowego, sosu sojowego. Przed grillowaniem oprószamy delikatnie chilli . Smak tych szaszłyków jest obłędny. Grillujemy cierpliwie.<br /><br />Elzbieta Anna KruczkiewiczAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-37591342993527620342017-08-16T23:39:58.633+02:002017-08-16T23:39:58.633+02:00"Pieczarkowe szaszłyki w kolorowych warzywac..."Pieczarkowe szaszłyki w kolorowych warzywach z mięskiem "<br /><br />Składniki: <br />1 podwójny filet kroimy w dużą kostkę<br />papryka żółta i czerwona<br />1 cukinia<br />6 dużych pieczarek <br />pomidorki koktajlowe<br />Galeo przyprawa do kurczaka<br />Galeo oregano<br />oliwa z oliwek do marynaty mięsa<br /><br />Nadziewamy na patyczki do szaszłyków naprzemiennie warzywka i mięsko ( które wcześniej marynujemy w przyprawie Galeo z odrobiną oliwy z oliwek). Kolejność- według uznania. Skrapiamy szaszłyki sokiem z cytryny,posypujemy całość suszonym oregano od Galeo. <br />Kładziemy na rozgrzany ruszt i ... już :)<br />Obracamy na drugą stronę, by się całość fajnie zrumieniła i zajadamy :)<br /><br /><br />Elżbieta Anna KruczkiewiczAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-35895448070346293352017-08-16T23:24:39.686+02:002017-08-16T23:24:39.686+02:00Burgery z grila
Skladniki:
mięso wołowe (może być...Burgery z grila <br />Skladniki:<br />mięso wołowe (może być już zmielone)<br />buleczka kajzerka<br />cebula<br />pomidory<br />sałata<br />pomidory <br />ogorki<br />ketchup lub sos czosnkowy (jak kto lubi;ja daje swój ketchup z cukini)<br />przyprawą Grill Klasyczny Galeo.<br />Wołowinę zmielić , doprawić do smaku i uformować z niej nie za grube kotlety. Wrzucić na grila, posypać przyprawą Grill Klasyczny Galeo i wysmarzyc. Pozostałe skladniki pokroic w plasterki. Pod koniec robienia kotlecikow na grila dołożyć cebulę i przekrojona bułkę która opiekamy z zewnętrznej strony ; gdy wszystko mamy gotowe kladziemy na talerzyk spód bułki i polewamy go ketchupem , na to kładziemy sałatę, następnie kotlecika , grilowana cebulę, pomidora i ogórka. Na to sos czosnkowy i przykrywamy górną częścią bułki. Przebijamy wykałaczką i życzymy smacznego. <br />W naszym domu wszyscy je bardzo lubia,chrupiąca bułka i mokre dodatki. Pyszne i syte ☺<br />Justyna BoguszAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-44061924440162685692017-08-16T23:20:48.839+02:002017-08-16T23:20:48.839+02:00Witam serdecznie :)
Spróbuję i ja, w tak zacnym k... Witam serdecznie :)<br /><br />Spróbuję i ja, w tak zacnym konkursie.<br /><br />Proponuję:<br />"Rolowane szaszłyki z figami, śliwką kalifornijską i serem brie zawiniętą w boczek wędzony, skąpane w aromacie Galeo"<br /><br />Składniki :<br />9 plasterków wędzonego boczku,śliwki kalifornijskie, figi suszone, ser brie,papryka żółta i czerwona, przyprawy curry Galeo, <br />imbir Galeo, majeranek Galeo, oliwa z oliwek, sok z limonki. <br /><br />Wykonanie: Śliwkę kalifornijską i pasek sera brie rolujemy na plasterku boczku i nakłuwamy na patyczek do szaszłyków.Naprzemiennie z figą i papryką żółtą i czerwoną. Skrapiam sokiem z limonki wymieszanym z oliwą i przyprawami Galeo. Kładę na ruszt by usłyszeć miły szelest i skwierczenie połączone z uwalnianiem się aromatów Galeo. Smacznego :)<br /><br />Pozdrawiam<br /><br />Elżbieta Anna Kruczkiewicz<br />( zdjęcie przesyłam na FB)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-39875076613711366482017-08-16T23:06:44.199+02:002017-08-16T23:06:44.199+02:00Moja kolejna propozycja z grilla to "ciastka&...Moja kolejna propozycja z grilla to "ciastka" z grillowanej polenty z serem, które nie tylko wspaniale smakują, ale i pięknie wyglądają. "Ciastka" te z powodzeniem mogą zastąpić pieczywo na grillowej imprezie. <br />Potrzebujemy:<br />- 1/2 szklanki polenty<br />- 1 szklanka mleka<br />- 1 szklanka wody<br />- szczypta soli<br />- przyprawa grill klasyczny Galeo<br />- 50 g startego żółtego sera<br /><br />Do garnka wsypujemy polentę, dodajemy sól i zalewamy wodą z mlekiem. Całość doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 10 - 15 minut na bardzo małym ogniu, aż polenta się zagęści. Dodajemy starty żółty ser, 2 łyżki przyprawy grill klasyczny Galeo i polentę przekładamy do płaskiego prostokątnego lub kwadratowego naczynia, wyrównujemy i czekamy aż ostygnie. Zimną polentę kroimy na kwadraty, grillujemy z każdej strony aż do lekkiego zbrązowienia. Grillowane kwadraty z polenty układamy na ładnym talerzu i serwujemy.<br /><br />Pozdrawiam<br />AnetaAneta76https://www.blogger.com/profile/07917053780606263594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-54617623438207247812017-08-16T22:50:36.837+02:002017-08-16T22:50:36.837+02:00Moja druga propozycja to kanapki z grillowanego ba...Moja druga propozycja to kanapki z grillowanego bakłażana, grillowanej papryki, świeżego szpinaku i koziego sera:<br />Potrzebujemy:<br />2 bakłażany<br />2 garście liści młodego szpinaku<br />2 papryki (1 czerwona i 1 żółta)<br />kozi ser<br />oliwa z oliwek, sól<br />pieprz czarny mielony Galeo<br />oregano Galeo<br /><br />Umytego bakłażana pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Paprykę umyć i pokroić również na plastry. Plastry bakłażana posmarować oliwą z oliwek, posypać suszonym oregano Galeo i lekko posolić czarnym, mielonym pieprzem Galeo. Na grillu upiec plastry papryki a następnie plastry bakłażana (około 2-3 minuty), aż będą miękkie i złociste. Na połowę grillowanych plastrów bakłażana położyć umyte i osuszone liście szpinaku, posypać oregano, położyć plaster dobrej jakości koziego sera, plaster upieczonej papryki i przykryć drugim plastrem upieczonego bakłażana. Grillować jeszcze chwilkę, aż ser lekko się rozpuści.<br /><br />Pozdrawiam<br />AnetaAneta76https://www.blogger.com/profile/07917053780606263594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-75745028803774055232017-08-16T22:34:50.237+02:002017-08-16T22:34:50.237+02:00Moja propozycja to wyjątkowe pod każdym względem d...Moja propozycja to wyjątkowe pod każdym względem danie - grillowana połowa homara z grillowanym mango i awokado, podane z waniliowym sosem vinaigrette.<br /><br />Potrzebujemy:<br />Homar:<br />2 ogony homara i 4 szczypce homara (mięso wyjęte, oczyszczone)<br />przyprawa Grill ognisty Galeo<br />50 ml oleju roślinnego<br />świeżo mielony czarny pieprz ziarnisty Galeo<br /><br />Mięso homara przeciąć wzdłuż na pół, natrzeć olejem roślinnym i posypać przyprawą Grill ognisty Galeo. Homara położyć na rozgrzanym grillu i grillować pod pokrywką przez około 10 minut. Na krótko przed podaniem doprawić homara świeżo mielonym czarnym pieprzem ziarnistym Galeo i pociąć na kawałki.<br /><br />Dodatki:<br />1 dojrzałe mango<br />1 cytryna<br />2 limonki<br />1 łyżka cukru trzcinowego<br />2 młode pory<br />2 dojrzałe awokado<br /><br />Vinaigrette z wanilią:<br />50 ml białego octu balsamicznego<br />50 ml drobiowego bulionu<br />50 ml oleju roślinnego lub oliwy z oliwek<br />1 łyżeczka miodu akacjowego<br />1 laska wanilii ziarenka<br />odrobina soli morskiej<br />odrobina mielonego chili Galeo<br /><br />Obrane mango przeciąć na pół. Sok i startą skórkę z limonek wymieszać z cukrem trzcinowym i mieszankę nanieść pędzelkiem na połówki mango. Grill posmarować olejem roślinnym, ułożyć na niej połówki mango przeciętą stroną do dołu i owoce grillować pod pokrywką około 5 minut. Awokado przeciąć na pół, usunąć pestki, posmarować sokiem z cytryny i grillować na rozgrzanym grillu przez około 5 minut. Następnie wyjąć ze skórki i pokroić na kawałki. Grillowane mango pokroić na romby. Młode pory przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w krążki. Mango wymieszać z porami, awokado i sosem vinaigrette. Aby przygotować sos vinaigrette z wanilią - wszystkie jego składniki wymieszać.Aneta76https://www.blogger.com/profile/07917053780606263594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-61322208493730958132017-08-16T22:30:08.129+02:002017-08-16T22:30:08.129+02:00Ach to grillowanie,
Tego lata królowało u mnie tak...Ach to grillowanie,<br />Tego lata królowało u mnie takie oto danie:<br />Pomidory pieczone z masłem ziołowym<br />Dla mnie z efektem smacznym- szałowym.<br />Najpierw składniki podam,<br />A potem krótko przygotowanie dodam.<br />- 4 duże pomidory<br />- 1 bagietka<br />By masło ziołowe powstało,<br />Tych składników oby nie brakowało:<br />- 1 ząbek czosnku<br />- ½ łyżeczki soli<br />- 10 dag masła<br />- 3 łyżki posiekanej natki<br />- 2 łyżeczki posiekanego tymianku<br />- 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej<br />- szczypta pieprz<br />Jeśli chodzi o przygotowanie,<br />To jest proste niesłychanie.<br />Czosnek z solą rozcieram,<br />I to połączenie do malaksera „zabieram”.<br />Pozostałe składniki dodaję,<br />Miksuje się- bezczynnie przy mikserze staję!<br />Tak oto masło ziołowe powstaje,<br />Uformować wałeczki z niego się daje.<br />W folię zawijam i na 2h do lodówki wkładam,<br />Za pomidory się zabieram, a nie przed TV siadam.<br />Pomidory przekrawam na połówki,<br />A więc tracą swoje główki.<br />Dlatego na wierzch każdego,<br />Kładę plasterek masła ziołowego.<br />Na koniec na ruszcie przez ok. 6 minut grilluję,<br />I w mik gościom je oferuję.<br />To świetna przystawka bez dwóch zdań,<br />Na nią zawsze chrapkę mam.<br />Ponadto może być dodatkiem do mięsa czy ryby z grilla,<br />Ohh smaczna i wyjątkowa jest ta chwila<br />Smacznego!!alice139https://www.blogger.com/profile/15390714038074953398noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-40541875030815857762017-08-16T22:17:52.116+02:002017-08-16T22:17:52.116+02:00
Karczek peklowany w cydrze
500 g karczku-3 kotl...<br />Karczek peklowany w cydrze<br /><br /><br />500 g karczku-3 kotlety<br />250 ml cydru<br />2 łyżki miodu<br />1 papryka chilli<br />1gałązka tymianku<br />sól i pieprz do smaku<br /><br /><br /><br />Sposób przygotowania:<br /><br />Karczek umyć pokroić w plastry ( około 3cm)i ułożyć w naczyniu. Cydr lekko podgrzać, dodać miód i przyprawy. Tak przygotowaną marynatą zalać mięso i odstawić do lodówki pod przykryciem na 24 godziny. Po tym czasie, wiadomo…działała i grill. Piec na małym ogniu, cydr się karmelizuje, przez około 5 minut z każdej strony. Podawać z sałatką. U mnie z ogóekw pomidorow i sałaty właśnie z sosem słodkokwaśnym Smacznego.<br /><br />Gosia SkrzypczakAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/08689996558492134112noreply@blogger.com