tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post7353865549236601435..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Świąteczne słodkości. Konkurs ! Smaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger118125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-37476582633559906372014-12-10T21:10:59.188+01:002014-12-10T21:10:59.188+01:00przykro mi, ale konkurs już zakończony. Trwał do 2...przykro mi, ale konkurs już zakończony. Trwał do 2 grudnia tak jak jest napisane w pościeSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-8146261296222292922014-12-10T17:50:31.211+01:002014-12-10T17:50:31.211+01:00Witam.
Do 2 grudnia czy 20? Bo bardzo chciałabym w...Witam.<br />Do 2 grudnia czy 20? Bo bardzo chciałabym w nim wziąć udział, tylko nie wiem czy jest nadal aktualny.<br />Pozdrawiam.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-1021973462390934082014-12-02T20:45:22.169+01:002014-12-02T20:45:22.169+01:00ładnie się prezentuje :) zdjęcie w galerii - https...ładnie się prezentuje :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.879142198785375.1073741890.272642222768712/882676635098598/?type=3&theaterSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-25043871656874820692014-12-02T19:36:54.413+01:002014-12-02T19:36:54.413+01:00dziękuję za przepisdziękuję za przepisSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-71071751326482322922014-12-02T19:35:35.134+01:002014-12-02T19:35:35.134+01:00trochę lata zimą :) zdjęcie w galerii - https://ww...trochę lata zimą :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.879142198785375.1073741890.272642222768712/882676725098589/?type=3&theaterSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-11273739924165789062014-12-02T18:37:16.706+01:002014-12-02T18:37:16.706+01:00Bounty jako ŚWIĄTECZNY TORCIK
BISZKOPT
5 jajek
3/4...Bounty jako ŚWIĄTECZNY TORCIK<br />BISZKOPT<br />5 jajek<br />3/4 szklanki mąki<br />1/2 szklanki cukru<br />2 łyżki kakao<br />1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />opcjonalnie:łyżeczka cynamonu,kilka kropel dowolnego aromatu<br />MASA KOKOSOWA<br />3 szklanki mleka<br />1 budyń kokosowy bądź śmietankowy<br />1/2 szklanki cukru<br />250g wiórków kokosowych<br />125 g masła<br />POLEWA CZEKOLADOWA<br />1 tabliczka czekolady<br />2 łyżki gęstej śmietany<br /><br /> Biszkopt:Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy stopniowo cukier.<br />Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i jeszcze chwilę ubijamy.<br />Kiedy masa będzie jasna i puszysta, dokładamy w małych porcjach przesianą mąkę, <br />proszek do pieczenia i kakao.Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.<br />Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy biszkopt. <br />Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni C.<br /><br /> Masa:2,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem. <br />Po zagotowaniu mleka wsypujemy kokos i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. <br />Jednak musimy masę pilnować i mieszać co jakiś czas,bo lubi przywierać do dna garnka.<br /> Po ok 20 minutach, gdy wyraźnie mleko się wygotuje, dodajemy masło, mieszamy.<br />W pozostałym (0,5 szklanki) mleku rozprowadzamy budyń śmietankowy,<br /> wlewamy, bardzo szybko mieszamy i zagotowujemy.Odkładamy.<br /><br />Jeszcze letnią masę wykładamy na zimny biszkopt i rozprowadzamy na cieście. <br />Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej ,na koniec dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy.<br />Polewamy ciasto.Rysujemy gwiazdkę na prawie zastygłej polewie i wypełniamy ją wiórkami kokosowymi<br /> Bardzo polecam !<br />Serdecznie pozdrawiam :)<br />Margohttps://www.blogger.com/profile/14029755941814483004noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-74343050187554702602014-12-02T15:43:47.274+01:002014-12-02T15:43:47.274+01:00Dla tych, co lubią bardziej skomplikowane ciasta p...Dla tych, co lubią bardziej skomplikowane ciasta proponuję przepis na pyszny tort z dodatkiem owocu mango. Jest przy nim trochę zachodu, ale efekt końcowy wynagradza poświęcony czas :)<br />Składniki:<br /><br />jajka L, 2 szt<br />cukier , 6 łyżek<br />mąka pszenna, 4 łyżki<br />mak, 2 łyżki<br />wiórki kokosowe, 4 łyżki<br />mleczko kokosowe, 400 ml<br />mleko 1,5 %, 100 ml<br />budyń waniliowy, 40 gr<br />masło , 200 gr<br />konfitura z czarnej porzeczki, 4 łyżki<br />mango, 1 szt<br />galaretka cytrynowa, 1 opakowanie<br />likier bananowy, 2 łyżki<br />biszkopty kakaowe Bonitki , kilka sztuk<br />olej, 1 łyżka<br />żółtka, 3 sztuki <br /><br />Wykonanie:<br />Z jajek, 3 łyżek cukru, 3 łyżek mąki, maku i 2 łyżek wiórków kokosowych oraz oleju upiec biszkopt, wystudzić. Budyń z łyżką mąki i 3 żółtkami rozrobić w 100 ml mleka, mleczko kokosowe zagotować z 3 łyżkami cukru, wlać zawiesinę budyniową i razem zagotować. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą by nie utworzyła się skórka i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodać partiami budyń, dobrze połączyć mikserem ja gładki krem, dodać likier i znowu dobrze połączyć, odstawić do lodówki by krem stężał. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, odstawić do stężenia. Na spód biszkoptowy zapiąć obręcz tortownicy, w której był pieczony. Spód posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, wyłożyć połowę kremu, na to warstwa biszkoptów kakaowych, druga część kremu (dosypać 2 łyżki wiórków kokosowych). Mango obrać i pokroić na plasterki, ułożyć je dekoracyjnie na wierzch tortu i zalać tężejącą galaretką. Wstawić na noc do lodówki. Torcik kroić nożem maczanym w gorącej wodzie. Polecam - tort jest wyborny. :) <br /> Proporcje na tortownicę 22-23 cm średnicy.Słodkie zamieszaniehttps://www.blogger.com/profile/15249061844778253389noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-74436618229509357632014-12-02T11:13:25.444+01:002014-12-02T11:13:25.444+01:00w ost. kilku latach oprocz keksa i pierniczków jes...w ost. kilku latach oprocz keksa i pierniczków jest u nas szybki i latwy piernik z powidlami sliwkowymi wlasnej produkcji :)<br /><br />Składniki:<br />● 3 jajka<br />● szklanka cukru<br />● 2 szklanki mąki<br />● pół łyżeczki sody<br />● łyżeczka proszku do pieczenia<br />● 2-3 łyżki kakao<br />● 250g masła<br />● 2 łyżki miodu<br />● 2 łyżki przyprawy do piernik<br />● 3/4 szklanki powideł np.śliwkowych<br /><br />Wykonanie:<br /># masło, miód, kakao i powidła przełożyć do garnka i dokładnie mieszać do czasu rozpuszczenia masła (nie gotować!)<br /># jajka ubić z cukrem na puch<br /># mąke przesiać, dodać sode, proszek<br /># do jajek dodać przestudzone masło<br /># po trochu dodawać mąke<br /># piec ok. 1h w temp.170 stopnizgubione-znalezione przepisyhttps://www.blogger.com/profile/17174496125832800337noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-52824206470782090902014-12-02T09:04:54.556+01:002014-12-02T09:04:54.556+01:00No wiadomo ;) A i we wpisie wkradł mi się błąd, mi...No wiadomo ;) A i we wpisie wkradł mi się błąd, miało być "wkładania ciasta z drożdżami w składzie do lodówki" ;)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10534153487633170048noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-32530265778207934932014-12-02T09:01:04.749+01:002014-12-02T09:01:04.749+01:00Iza wiem,że brakuje mu tej magii,która miał ten kr...Iza wiem,że brakuje mu tej magii,która miał ten kręcony przez moją babcię ale wczoraj gdy siadłam przy kawałku poczułam się jakbym znów siedziała u babci w kuchni przy piecu kaflowym :)Anna Łukasiewiczhttps://www.blogger.com/profile/17941397551173215776noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-55806304913497964062014-12-02T08:55:20.933+01:002014-12-02T08:55:20.933+01:00rogaliki zawsze smakują :) rogaliki zawsze smakują :) Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-593934207261872652014-12-02T08:54:23.011+01:002014-12-02T08:54:23.011+01:00po prostu wspaniały ! zdjęcie w galerii - https://...po prostu wspaniały ! zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.879142198785375.1073741890.272642222768712/882434758456119/?type=3&theaterSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-78877390592511793202014-12-02T08:53:36.501+01:002014-12-02T08:53:36.501+01:00zastanawiałam się jak ten krem się trzyma a to na ...zastanawiałam się jak ten krem się trzyma a to na wafelku ! sprytne :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.879142198785375.1073741890.272642222768712/882435101789418/?type=3&theaterSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-19182733004589368692014-12-02T08:51:59.176+01:002014-12-02T08:51:59.176+01:00bardzo mi się podobają takie pierożki :) zdjęcie w...bardzo mi się podobają takie pierożki :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.879142198785375.1073741890.272642222768712/882435788456016/?type=3&theaterSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-62398197123217564962014-12-02T08:51:01.703+01:002014-12-02T08:51:01.703+01:00wspaniały tort, dziękuję za przepis :)wspaniały tort, dziękuję za przepis :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-11919742902587188052014-12-02T08:50:00.867+01:002014-12-02T08:50:00.867+01:00fajne ciasto, dziękuję :) zdjęcie w galerii - http...fajne ciasto, dziękuję :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.879142198785375.1073741890.272642222768712/882436141789314/?type=3&theaterSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-63272941328577686352014-12-02T08:48:45.732+01:002014-12-02T08:48:45.732+01:00dziękuję za przepis :) zdjęcie w galerii - https:/...dziękuję za przepis :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.879142198785375.1073741890.272642222768712/882436328455962/?type=3&theaterSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-39420045965797967752014-12-02T08:47:41.057+01:002014-12-02T08:47:41.057+01:00faktycznie mało pracochłonny :) zdjęcie w galerii ...faktycznie mało pracochłonny :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.879142198785375.1073741890.272642222768712/882436618455933/?type=3&theaterSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-48271874641271427722014-12-02T08:44:46.424+01:002014-12-02T08:44:46.424+01:00baaaardzo czekoladowe ciasto :) zdjęcie w galerii ...baaaardzo czekoladowe ciasto :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.879142198785375.1073741890.272642222768712/882436438455951/?type=3&theaterSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-72425912207926188162014-12-01T23:13:34.504+01:002014-12-01T23:13:34.504+01:00U mnie na świątecznym stole nie może zabraknąć tra...U mnie na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnie pierników na choince, piernika na stole, piernikowej chatki i piernikowego pociągu z wagonami wypełnionymi cukierkami.<br /><br />Moja propozycja to piernik z kawą do kawy :)<br /><br />ciasto:<br />margaryna 12 dag<br />miód 25 dag<br />cukier 8 łyżek<br />mąka pszenna 3 szklanki<br />mleko 1 szklanka<br />jaja 2 sztuki<br />soda oczyszczona 1 łyżeczka<br />przyprawa do piernika 3 łyżeczki<br />kakao 1 łyżeczka<br />kawa prawdziwa 2 łyżeczki<br />masa orzechowa:<br />mleko 1 szklanka<br />cukier 15 dag<br />masło 13 dag<br />orzechy włoskie 20 dag<br /><br />Miód, cukier, margarynę, kawę prawdziwą mieloną, kakao oraz przyprawę do piernika łączymy w garnku, całość zagotowujemy, a następnie studzimy. Do zimnej masy dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy lub miksujemy. Przelewamy ciasto na blaszkę i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Masa orzechowa: mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy masło oraz zmielone orzechy. Całość dokładnie mieszamy i gorąca masę przelewamy na wystudzony placek. Smacznego! <br /><br />Joanna MrózAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/16330226713852608874noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-16783373333201815212014-12-01T20:46:18.329+01:002014-12-01T20:46:18.329+01:00U mnie na święta oprócz pierogów ruskich czy z kap...U mnie na święta oprócz pierogów ruskich czy z kapustą, goszczą również te słodkie pierożki.<br />Są pyszniutkie !<br /><br />Kakaowe pierożki :)<br />Ciasto:<br />25 dkg mąki<br />10 dkg cukru<br />150 dkg masła<br />1 łyżka kakao<br />2 jajka<br />4-5 łyżek śmietany<br />1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />1/2 łyżeczki cynamonu<br /><br />Nadzienie:<br />20 dkg twarogu<br />5 dkg rodzynków namoczonych w kieliszku rumu<br />1 łyżka skórki pomarańczowej<br />5 dkg wiórków kokosowych<br />1 jajko (roztrzepane)<br />2 łyżki cukru pudru<br /><br />Dodatkowo:<br />1 żółtko do posmarowania ciasteczek<br />Ciasto zagnieść, włożyć na pół godziny do lodówki.<br />Nadzienie wymieszać.<br />Następnie rozwałkować ciasto, wykrawać szklanką koła, nakładać farsz, zlepiać jak pierogi. <br />Posmarować roztrzepanym żółtkiem.<br />Piec ok. 15 minut w 180 st.<br /><br />Można dodatkowo polać je,gdy będą zimne,pomarańczowym lukrem <br />i posypać delikatnie wiórkami kokosowymi :)<br />*pomarańczowy lukier:<br />1 szklanka cukru pudru<br />skórka otarta z 1 pomarańczy<br />sok z 1/2 pomarańczy<br /><br />Pozdrawiam!Margohttps://www.blogger.com/profile/14029755941814483004noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-91664082791749092932014-12-01T20:37:00.674+01:002014-12-01T20:37:00.674+01:00Na święta zawsze szykuję coś nowego, w tym roku w ...Na święta zawsze szykuję coś nowego, w tym roku w planach są:<br />Muffiny z choinką<br /> Składniki na ciasto:<br /> 2 szklanki mąki<br /> 2/3 szklanki cukru<br /> 2 łyżeczki proszku do pieczenia<br />1 łyżeczka cukru waniliowego<br />2 lub 3 łyżki kakao<br />1 szklanka mleka<br />1/3 szklanki oleju<br />2 jajka<br /><br />Składniki na krem do dekoracji:<br />1 tabliczka białej czekolady<br />150 g serka homogenizowanego<br />Zielony barwnik<br /><br />Dodatkowo:<br />Cukier puder do oprószenia<br />Rożki waflowe do lodów<br />Kolorowa posypka, maczek cukrowy, dekorki<br /><br />Przygotowanie:<br />1.Wkładam do miski suche składniki (mąkę, cukier, proszek, cukier waniliowy i kakao) dodaję mokre (olej lub masło, mleko i jaja) i mieszam drewnianą łyżką.<br />2.Ciasto nakładam papilotek włożonych do formy na muf finki. Piekę w 180°C przez ok. 25 minut. Babeczki studzę.<br />3. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, mieszam z serkiem homogenizowanym i barwnikiem.<br />4.Każdą muf finkę oprószam lekko cukrem pudrem. Rożek waflowy smaruję masą serkową z każdej strony, można też posmarować spó, żeby choinka lepiej się trzymała muf finki.<br />5. Resztę masy przekładam do woreczka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i dekoruję rożek dookoła. Wierzch posypuję kolorrowym maczkiem lub przyczepiam cukrowe dekorki.<br /><br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/15819341957406220002noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-29441849038889789142014-12-01T20:02:38.291+01:002014-12-01T20:02:38.291+01:00Hej :)
Ja chciałabym zgłosić przepis na staromodn...Hej :)<br /><br />Ja chciałabym zgłosić przepis na staromodny tort orzechowy, tort który gościł w moim domu w każde święta. Był głównym punktem rodzinnych spotkań przy świątecznym stole.<br /><br /><br />biszkopt orzechowy:<br /><br />6 białek<br />6 żółtek<br />6 łyżek cukru<br />3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich<br />2 łyżki tartej bułki<br />1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia<br /><br /><br /><br />staromodny krem kawowy:<br /><br />400 g miękkiego masła<br />1 szklanka cukru pudru<br />4 żółtka<br />50 ml świeżo zaparzonego espresso<br />1 łyżka kawy rozpuszczalnej<br /><br /><br />ponadto:<br /><br />połówki orzechów włoskich do dekoracji<br /><br /><br /><br /><br />Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm, wysmaruj ją margaryną i wyłóż pergaminem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Białka ubija na sztywno z cukrem, następnie dodaj żółtka. Ubijaj aż masa będzie puszysta i pojawią się pęcherzyki. Na tym kończy się pomoc miksera. Dodawaj partiami zmielone orzechy i bułkę tartą, delikatnie mieszaj trzepaczką. Na koniec wmieszaj proszek do pieczenia. Masę przelej do tortownicy, temperaturę zmniejsz do 160 stopni, wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 35 minut. Gotowy biszkopt ma piękny złoty odcień, nie odważyłam się zaglądać i sprawdzać patyczkiem :) Gotowy biszkopt ostudź i przekrój na trzy krążki.<br />Teraz czas na krem. Miękkie masło utrzyj z połową cukru pudru na puch. Resztę cukru pudru ubij z żółtkami. Miskę z żółtkami umieść nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijaj na parze przez kwadrans aż masa będzie gęsta i puszysta. Przestudzone żółtka dodawaj partiami do utartego masła. Wlej do masy napar i wsyp kawę rozpuszczalną. Dokładnie wymieszaj. Gotowym kremem przełóż biszkopt, wierzch i boki tortu posmaruj resztą kremu, wierzch udekoruj za pomocą rękawa. Jeszcze tylko połówki orzechów, około godziny schładzania w lodówce i możesz się cieszyć smakiem staromodnego tortu orzechowego.<br />Anna Łukasiewiczhttps://www.blogger.com/profile/17941397551173215776noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-33128045193655773452014-12-01T18:16:17.030+01:002014-12-01T18:16:17.030+01:00Kolejny pomysł na świąteczne słodkości to przepis ...Kolejny pomysł na świąteczne słodkości to przepis na rogaliki krucho-drożdzowe, który znalazłam kiedyś w mamy zeszycie. Pamiętam, że jak byłam mniejsza to robiłyśmy te rogaliki dość często i w tym roku chyba bedę musiała odświeżyć przepis, bo pamiętam, że były dobre. Ja sama robiłam je raz w życiu - i pamiętam zdziwienie mojego męża, że ajk to tak, ciasto z drożdżami do lodówki? ;) Oto przepis. Potrzebujemy: 1 kostkę (250g) margaryny, 1/2 kg maki, 1/2 szklanki mleka, 5 dag drożdży, 1 jajko, 1 szklanka cukru, dowolne nadzienie, np. powidła, owoce, gęsty budyń - tu pełna dowolność ;) Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Margarynę, jajko, mąkę, cukier siekać nożem. Dodać drożdże i jeszcze siekać, aż będzie odchodzić od noża. Zagnieść na jednolite ciasto, zagarnąć w kulkę i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować na grubość ok. 5 mm, pociąć na kilkucentymetrowe paski, a paski podzielić na trójkąty. W środku podstawy każdego trójkąta umieścić łyżeczkę nadzienia i zwinąć w rogalik. układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, upiec.Niestety nie mam podanej temperatury i czasu pieczenia, ale pamiętam, że miały taki ładny, jasnozłoty kolor. ;)<br />I zapewniam, że pomimo wkładania ciasta z drożdżami w składzie, rogaliki wychodziły i to nawet bardzo dobre ;)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10534153487633170048noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-52869184173272366542014-12-01T17:38:14.238+01:002014-12-01T17:38:14.238+01:00Mój przepis numer dwa.
Każda okazja - nie tylko Św...Mój przepis numer dwa.<br />Każda okazja - nie tylko Święta - jest dobra, żeby zrobić najpyszniejsze ciasto, jakie kiedykolwiek jadłam!<br />Niestety, nie wiem skąd pochodzi przepis, spisałam go od mojej mamy, która z kolei dostała go od swojej uczennicy, która... :)<br /><br />"TORT" CZEKOLADOWY - PRZEPYSZNE CIASTO Z MASCARPONE<br /><br />Biszkopt:<br />6 jajek<br />1 szklanka cukru<br />1 szklanka mąki<br />1 łyżka mąki ziemniaczanej<br />1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />1 łyżka octu<br />2 łyżki kakao<br />szczypta soli<br /><br />Krem<br />400 g śmietany kremówki 30 lub 36%<br />1 szklanka cukru pudru<br />2 łyżeczki cukru waniliowego<br />400 g serka mascarpone<br />1/4 szklanki kakao<br />1/2 tabliczki czekolady - najlepiej gorzkiej<br /><br />Nasączenie<br />2 szklanki wrzątku<br />4 łyżeczki kakao<br />2 łyżeczki cukru<br />(wielokrotnie testowałam, jaka ilość jest odpowiednia i taka starczy mi akurat na dokładne nasączenie placków)<br /><br />Dodatkowo:<br />słoik dżemu do przekładania - smak według uznania, ale ja zawsze używam wiśniowego - świetnie komponuje się z kremem i czekoladą.<br /><br />Biszkopt upiec wg własnego przepisu lub z tego:<br />żółtka ubić z cukrem. Dodać mąkę pszenną przesianą z proszkiem, wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną, ocet, sól, kakao i wszystko razem wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać oddzielnie ubite białka. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec: jeżeli pieczemy w prostokątnej formie, to 30 minut, jeżeli w tortownicy (średnica 21-24 cm), to 40 minut. Forma zależy od tego, w jaki sposób chcemy podać swoje ciasto. Oczywiście jeżeli ma to być tort, polecam okrągłą.<br /><br />Ubić kremówkę z cukrem pudrem (dodać go pod koniec ubijania) na niemal sztywno. Dodać sypkie kakao, mascarpone i nadal miksować. Dosypać posiekaną czekoladę (ja nie siekam na wiórki, tylko kroję na małe kawałeczki, takie powiedzmy kwadraty o boku 0,5 cm - wtedy fajnie chrupią w kremie). Miksować spokojnie, by nie rozwarstwić śmietany.<br /><br />Biszkopt przekroić na trzy placki.<br /><br />I teraz układamy kolejno, jak to w torcie:<br />1. Pierwszy krążek<br />2. Nasączenie<br />3. Dżem<br />4. Krem<br />5. Drugi krążek<br />6. Nasączenie<br />7. Dżem<br />8. Krem<br />9. Trzeci krążek (już nie nasączam)<br />10. Krem<br />11. Ewentualna dekoracja<br /><br />Zostawić w lodówce na co najmniej całą noc, żeby wszystkie składniki ładnie nasiąkły i "przeszły" smakiem.Paulina G.noreply@blogger.com