tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post7618601633125679079..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Pasztet z grzybami, po podlaskuSmaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger36125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-62711317884319310102017-04-09T21:41:46.338+02:002017-04-09T21:41:46.338+02:00Bardzo dziękuję za odpowiedź. Sprawię rodzince i m...Bardzo dziękuję za odpowiedź. Sprawię rodzince i mojemu bezglutenowcowi radość i przyrządzę coś smacznego i zdrowego. Jeszcze raz pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego z okazji świąt. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-25135984524028651332017-04-08T18:13:57.263+02:002017-04-08T18:13:57.263+02:00bułki pszenne można zastąpić bułkami kukurydzianym...bułki pszenne można zastąpić bułkami kukurydzianymi albo zmielonymi płatkami kukurydzianymi, sproszkowanych płatków dałabym jakieś 6-8 łyżek na tę porcję innych składnikówSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-90399738636943454662017-04-08T14:18:37.308+02:002017-04-08T14:18:37.308+02:00Witam serdecznie. Korzystałam już wielokrotnie z P...Witam serdecznie. Korzystałam już wielokrotnie z Pani przepisów. Jest dla mnie Pani "grzybowym guru". Przymierzam się do tego pasztetu, ale mam problem, bo chciałabym, żeby był on bezglutenowy. Czy pominięcie bułeczki nie wpłynie na konsystencję i spoistość pasztetu? Czy, aby się nie kruszył można dać coś w zamian bułki? Może mąki ziemniaczanej, ziemniaka... no nie wiem<br />Już przełykam ślinkę na samą myśl o cudownym smaku tego specjału. Pozdrawiam świątecznie.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-55500593517326000212016-12-20T10:28:51.366+01:002016-12-20T10:28:51.366+01:00Dziękuję za podpowiedź.Pani przepisy są wspaniałe....Dziękuję za podpowiedź.Pani przepisy są wspaniałe.Ubiegłoroczne Święta zrobiłam wg.tych przepisów,smakowało wszystkim super.Pozdrawiam HalinaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-79143472129796048502016-12-19T16:57:43.104+01:002016-12-19T16:57:43.104+01:00tak, całą - część wlanej wody od grzybów wyparuje ...tak, całą - część wlanej wody od grzybów wyparuje podczas duszenia mięsa a po odcedzeniu moczy się w niej bułkiSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-52289469276645636162016-12-19T15:15:37.925+01:002016-12-19T15:15:37.925+01:00Czy dodać całą wodę z duszenia mięsa.PozdrawiamCzy dodać całą wodę z duszenia mięsa.PozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-18172386805535170042016-02-10T22:49:23.157+01:002016-02-10T22:49:23.157+01:00myślę, że tak chociaż nigdy tego nie robiłam, wolę...myślę, że tak chociaż nigdy tego nie robiłam, wolę pieczonySmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-35886268294187665982016-02-10T17:32:51.953+01:002016-02-10T17:32:51.953+01:00witam mam pytanie czy można go za gotować w słoika...witam mam pytanie czy można go za gotować w słoikach ? Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-69835166343286590272015-12-14T14:57:58.352+01:002015-12-14T14:57:58.352+01:00Można mrozić, oczywiście szczelnie zapakowany. Nie...Można mrozić, oczywiście szczelnie zapakowany. Nie jestem technologiem żywności, ale myślę, że 3 miesiące wytrzyma. Ja czasami mrożę, ale zwykle nie dłużej jak kilka tygodni. Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-69614779874086013862015-12-14T11:00:31.381+01:002015-12-14T11:00:31.381+01:00Czy można mrozić ten pasztet i jak długo trzymać z...Czy można mrozić ten pasztet i jak długo trzymać zamrażarce?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-7095047442805308892014-11-30T19:40:20.400+01:002014-11-30T19:40:20.400+01:00Dziękuję serdecznie i pozdrawiam. AnetaDziękuję serdecznie i pozdrawiam. AnetaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-75819527936342221062014-11-29T20:50:49.499+01:002014-11-29T20:50:49.499+01:00spokojnie możesz dać nawet więcej kury niż wieprzo...spokojnie możesz dać nawet więcej kury niż wieprzowiny, ale wtedy wieprzowe musi być tłuste - nawet sam boczek bo kura przecież chudaSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-88071562966985938142014-11-29T20:06:05.624+01:002014-11-29T20:06:05.624+01:00Ależ mam smaka na pyszny, pachnący domowy pasztet ...Ależ mam smaka na pyszny, pachnący domowy pasztet z grzybkami właśnie. Mam tylko pytanie. Rosół zawsze gotuję na wiejskiej kurze, która jednak nie nadaje się do zjedzenia ponieważ jest dość twarda. W związku z tym w moim zamrażalniku uzbierało się już kilka woreczków z takim właśnie mięskiem. Czy proporcja 1/3 tego mięsa plus 2/3 wieprzowiny będzie odpowiednia? I czy w takiej formie to mięso z kury w końcu będzie "zjadliwe". Muszę je jakoś sensownie wykorzystać ponieważ szkoda mi karmić psa tak zdrowym mięsem. Pozdrawiam. Aneta Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-61439659538691215502014-09-23T11:16:31.885+02:002014-09-23T11:16:31.885+02:00Dzięki bardzo za szybką odpowiedz :)Dzięki bardzo za szybką odpowiedz :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-50472113084098199512014-09-23T11:14:01.839+02:002014-09-23T11:14:01.839+02:00będzie smaczny - możesz doprawić nieco mocniej zio...będzie smaczny - możesz doprawić nieco mocniej ziołami Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-84441613660755387072014-09-23T10:49:30.396+02:002014-09-23T10:49:30.396+02:00Piekłam już ze sześć razy,zawsze z grzybami,jest w...Piekłam już ze sześć razy,zawsze z grzybami,jest wspaniały!Ale teraz mam problem,bo nie mam grzybów i nie wiem co zrobić,czy będzie równie smaczny?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-77800378739293067962014-06-12T10:57:12.623+02:002014-06-12T10:57:12.623+02:00Bardzo dziekuje za odpowiedz :) i pozdrawiam :)Bardzo dziekuje za odpowiedz :) i pozdrawiam :)40stką przez życiehttps://www.blogger.com/profile/08172141411709063241noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-21120904751575982312014-06-11T08:00:31.851+02:002014-06-11T08:00:31.851+02:00Na pasztet nadaje się każdy rodzaj mięsa - najwyże...Na pasztet nadaje się każdy rodzaj mięsa - najwyżej będzie miał nieco inną konsystencję i smak. Podgardle sprawia, że co prawda pasztet jest bardziej tłusty, ale też delikatniejszy w smaku i bardziej kremowy. Używając samego mięsa mielonego trzeba wybierać kawałki poprzerastane tłuszczem i można też dołożyć trochę łoju. Można do masy mięsnej dolać roztopionego masła - nie podam dokładnych proporcji bo takiego pasztetu, z samego mięsa wołowego nie piekłam. Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-52980947265054552012014-06-10T22:25:43.391+02:002014-06-10T22:25:43.391+02:00Ja znowu ponawiam pytanie, ktore padlo juz wyzej ....Ja znowu ponawiam pytanie, ktore padlo juz wyzej ... tez nie moge uzywac wieprzowiny ... uzylabym np. lopatki wolowej i innej watroby ale nie mam kompletnie pojecia czym zastapic podgardle ... czy nadaje sie do tego inny rodzaj miesa ( wykluczajac wieprzowine ) ?... Pozdrawiam :)40stką przez życiehttps://www.blogger.com/profile/08172141411709063241noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-71509637470880139472014-04-18T21:53:26.834+02:002014-04-18T21:53:26.834+02:00Piekłam ten pasztet na Święta Bożego Narodzenia i ...Piekłam ten pasztet na Święta Bożego Narodzenia i jest pyszny . Wczoraj też właśnie go upiekłam ale tym razem poukładałam między jedną a drugą warstwą śliwki i też jest bardzo dobry .Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-33062254329212759672014-01-03T21:13:34.826+01:002014-01-03T21:13:34.826+01:00jak najbardziej może być kurza albo jakaś inna dro...jak najbardziej może być kurza albo jakaś inna drobiowa - ja po prostu miałam wieprzową - rezygnować z wątróbki zupełnie to bym nie chciała bo nadaje charakterystycznego posmaku pasztetowiSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-67516543849673728652014-01-03T17:14:05.788+01:002014-01-03T17:14:05.788+01:00pasztet zapowiada sie smacznie i pachnaco- czy moz...pasztet zapowiada sie smacznie i pachnaco- czy mozna miast watroby wieprzowej dodac kurzej lub co innego? w kraju gdzie mieszkam trudno o watrabe wieprzowa a i chetnie z niej rezygnuje bo to kopalnia hormonow i innych toksycznych ciekawostek- wiec bronie sie jak i gdzie moge?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-75840779067688903942013-12-21T09:57:40.933+01:002013-12-21T09:57:40.933+01:00Ziółko, Grzesiek - podgardle można zastąpić surowy...Ziółko, Grzesiek - podgardle można zastąpić surowym boczkiem, ale tłustym, mocno poprzerastanym - samo mięso da suchą masę, która podczas krojenia będzie się kruszyć, rozpadać - trzeba dodać tłuszcz żeby to związał i po to właśnie dodaje się tłuste części takie jak podgardle, ew. boczekSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-39729613597370609062013-12-21T05:07:13.540+01:002013-12-21T05:07:13.540+01:00czy podgardle mozna zastapic innym rodzajem miesa ...czy podgardle mozna zastapic innym rodzajem miesa ..... i jakim ?? Nie jestem pewna czy je dostane. Pieke to cudo na swieta .... grzybki od mamusi trzeba godnie wykorzystacziolko w kuchnihttp://www.ziolkowkuchni.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-85926559377313625882013-12-21T05:04:48.397+01:002013-12-21T05:04:48.397+01:00czy podgardle mozna zastapic innym rdozajem miesa ...czy podgardle mozna zastapic innym rdozajem miesa .... i jakim ?? Prosze trzymac kciuki, pieke to cudo na swieta,mamusia grzybki przyslala to trzeba je godnie wykorzsytac :)Grzesiek Hajdushttps://www.blogger.com/profile/15663065439356499110noreply@blogger.com