tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post8090014102915886464..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Zapiekanka dla Pyzy - konkurs ! Smaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger94125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-20900960450997028032013-11-20T16:15:54.018+01:002013-11-20T16:15:54.018+01:00Nie zastanawiałam się czy duży rondel, ale jak tak...Nie zastanawiałam się czy duży rondel, ale jak tak obejrzałam swój to rzeczywiści dość duży jest :) ale za to na rodzinne imprezy w sam raz. Pozdrawiam<br /><br />Iza.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-76498165131246153472013-11-16T19:43:28.195+01:002013-11-16T19:43:28.195+01:00Można robić tą zapiekankę w wersji z podgotowanymi...Można robić tą zapiekankę w wersji z podgotowanymi ziemniakami i marchewką. Wtedy krócej siedzi w piekarniku (ok. 45min-1h) i jest bardziej "zwarta". :) <br />Zalecam też "nie żałowanie" przypraw, bo surowy ziemniak sam w sobie, tak jak i cukinia, są dość płone. :)<br />Podstawowy przepis piętrowca wzbogacam często o smażoną cebulkę i/lub grzyby. :) Uraniahttps://www.blogger.com/profile/02313198396984842165noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-89956585689701097262013-11-16T13:37:13.177+01:002013-11-16T13:37:13.177+01:00wielki musi być ten rondel na tyle składników ! al...wielki musi być ten rondel na tyle składników ! ale za to daniem nakarmię kilka bardzo głodnych osób :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-62588557710086938522013-11-16T13:35:54.371+01:002013-11-16T13:35:54.371+01:00no proszę - jak widać można zrobić świetne danie t...no proszę - jak widać można zrobić świetne danie tylko w piekarniku ! całość bardzo dokładnie opisana , tak jak lubię i skład też mi się podoba :) zdjęcia w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=674285535937710&set=pb.272642222768712.-2207520000.1384605263.&type=3&theaterSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-63371770858513974812013-11-15T20:33:05.990+01:002013-11-15T20:33:05.990+01:00Zapiekanka mięsno-warzywna
Inspirowana zapiekanką ...Zapiekanka mięsno-warzywna<br />Inspirowana zapiekanką gruzińską<br /><br />2 kg łopatki wieprzowej<br />1 kg małych ziemniaczków<br />2 duże pomidory lub przecier pomidorowy domowej roboty ok. 200 ml<br />1 czerwona papryka<br />3 marchewki średniej wielkości<br />1 łyżeczka słodkiej papryki<br />1łyżeczka ostrej papryki<br />1 łyżka natki pietruszki<br />Kilka listków świeżej bazylii<br />3 łyżki oleju<br />100 ml rosołu, bulionu<br />Sól i pieprz <br /><br />Łopatkę pokroić w niedużą kostkę, przełożyć do miski, posypać paprykami, pietruszką, solą i pieprzem, dodać olej i rosół. Wymieszać i przykryć talerzem, folią albo pokrywką i wstawić do lodówki na ok. 3 godz. Obrane ziemniaki pokroić na ćwiartki, marchewki w duże słupki. Wymieszać z mięsem i przełożyć do rondla i piec 40 minut w 180 stopniach. Pomidory i paprykę umyć, pokroić pomidory w ósemki, paprykę w paseczki. Warzywa dołożyć na wierzch zapiekanki, posypać posiekaną bazylią i lekko posolić, dopiekać ok. 15 minut.<br /><br />Iza Buryło.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-7382453658896157182013-11-15T19:42:39.393+01:002013-11-15T19:42:39.393+01:00Wielkość formy 22 x 32 cm.
Zdjęcia podeślę dziś l...Wielkość formy 22 x 32 cm. <br />Zdjęcia podeślę dziś lub jutro. :)Uraniahttps://www.blogger.com/profile/02313198396984842165noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-42242735648826367772013-11-15T19:38:56.975+01:002013-11-15T19:38:56.975+01:00Piętrowiec
Przepis dla 2 bardzo głodnych osób lub...Piętrowiec<br /><br />Przepis dla 2 bardzo głodnych osób lub 4-6 mniej głodnych<br />Czas przygotowania - około 1,5-2h<br /><br />Składniki:<br />8 średniej wielkości ziemniaków<br />1 czerwona papryka<br />3 duże czerwone marchewki<br />1 brokuł<br />2 młode niewielkie cukinie<br />25 dkg boczku gotowanego<br />15 dkg żółtego sera<br />6 jajek<br />przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka<br /><br />potrzebne akcesoria: forma do pieczenia, papier do pieczenia, deska do krojenia, nóż, tarka, kubek na jajka i widelec<br /><br />Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w plastry. Cukinię umyć, odciąć końce i pokroić w plastry. Paprykę umyć, wykroić gniazda nasienne pokroić w kostkę. Boczek pokroić w plasterki. Brokuł umyć, obrać z liści, odkroić jak najwięcej łodygi, porozdzielać drobno pączki kwiatowe. Ser żółty zetrzeć na tarce (grube oczka). Jajka rozbić i roztrzepać w kubku widelcem, posolić i popieprzyć do smaku. <br />Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie formy ułożyć warstwę plastrów ziemniaków, posolić je i posypać curry (sporo). Na ziemniakach ułożyć warstwę plastrów marchewki, posolić i posypać curry. Na marchewce ułożyć warstwę plastrów cukinii, posolić (dużo) i popieprzyć. Na cukinii ułożyć warstwę boczku. Boczek posypać równomiernie czerwoną papryką. Na papryce poukładać warstwę z brokułów, posolić. Równomiernie zalać całość roztrzepanymi jajkami. Brokuły posypać równomiernie tartym żółtym serem i posypać słodką papryką. <br />Całość włożyć do piekarnika i zapiekać około 1h-1,5h w temp. 160°C, aż zapiekanka zacznie pachnieć całym domu, a żółty ser się lekko przyrumieni. <br /><br />Podawać można samą lub z keczupem. Smacznego! <br /><br />Agata Piestrzyńska-KajtochUraniahttps://www.blogger.com/profile/02313198396984842165noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-62620511807778373962013-11-13T18:35:39.396+01:002013-11-13T18:35:39.396+01:00Pieczone gołąbki z ziemniaków
4 kg surowych ziemn...Pieczone gołąbki z ziemniaków<br /><br />4 kg surowych ziemniaków<br />2 duże cebule<br />2 jajka<br />½ szklanki mąki<br />1,5 łyżki soli<br />Pieprz do smaku<br />¼ kostki margaryny<br /><br />Sparzone liście kapusty, będzie potrzebne ok. 35 sztuk liści wielkości dużego talerza na gołąbki, plus kilka-kilkanaście sztuk do wyłożenia rondla do pieczenia.<br /><br />Kilka dni wcześniej liście kapusty sparzamy, studzimy i mrozimy. Pewnie się zastanawiacie po co mrozić. Po pierwsze, po mrożeniu liście kapusty są bardziej miękkie, zwłaszcza gdy trafimy na twarde włókniste liście. A po drugie jak wcześniej przygotujemy liście to w dniu przygotowywania potrawy mamy mniej roboty, bo wystarczy tylko rozmrozić liście i przelać wrzątkiem. Ziemniaki i cebulę ścieramy w robocie (jak ktoś nie ma to może na tartce) na najmniejsze wiórki, dodajemy jajka, sól, pieprz, mąkę i dokładnie mieszamy. Wszystko ma mieć konsystencję jak ziemniaki na placki ziemniaczane. Przygotowujemy rondel do pieczenia, na dno wkładamy ok. łyżki margaryny, wyścielamy dno kapustą (żeby gołąbki się nie przypaliły). Na każdy liść kładziemy „farsz” z ziemniaków i zawijamy jak tradycyjne gołąbki. „farsz” jest dość rzadki ale taki ma być, bo będzie się wypiekał i nic nie będzie surowe. Kiedy cały „farsz” będzie wykorzystany układamy na gołąbkach w kilku miejscach połową pozostałej margaryny i przykrywamy pozostałymi liściami. Na górę rozkładamy resztę margaryny. Przykrywamy naczynie i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po ok. 35-40 minutach gdy w rondlu zacznie bulgotać zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy jeszcze 2-2,5 godziny w zależności od wielkości rondla. Gdy kapusta zmięknie i zrobi się lekko brązowa na wierzchu a gołąbki przy bokach naczynia lekko się przypieką to znak że gołąbki upieczone. Podajemy jeszcze ciepłe z kwaśną śmietaną. Długo się pieką, ale można spokojnie zrobić hurtową ilość (tak jak ja) i przechowywać ok. 4 dni w lodówce, albo zamrozić.<br /><br />Dziś piekłam, jak zrobie zdjęcie to podeśle na poczte. :)<br /><br />Iza Buryło.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-83424689159118157622013-11-12T20:18:54.417+01:002013-11-12T20:18:54.417+01:00zapowiada się bardzo dobrze a wygląda wspaniale ! ...zapowiada się bardzo dobrze a wygląda wspaniale ! zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=672537556112508&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theaterSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-68710274871512087132013-11-12T18:46:19.231+01:002013-11-12T18:46:19.231+01:00Forma o wymiarach 18x24 cm, skasowało mi się niec...Forma o wymiarach 18x24 cm, skasowało mi się niechcący ;/Piernikowa Chatahttps://www.blogger.com/profile/08708936342276259554noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-81648786027855253802013-11-12T18:34:59.026+01:002013-11-12T18:34:59.026+01:00Zapiekankę tę zrobiłam gdy nie miałam w domu wody,...Zapiekankę tę zrobiłam gdy nie miałam w domu wody, ani gazu, a musiałam coś upichcić dzieciom na obiad. Brawo dla tego kto wymyślił elektryczne piecyki i wodę butelkową.<br />Ziemniaczana zapiekanka z białą kiełbasą:<br />Składniki<br />1,5 dużej czosnkowej cebuli<br />5 średnich ziemniaków<br />2 białe kiełbaski<br />4 jajka<br />330ml kwaśnej śmietany 18%<br />sól i pieprz<br />świeży koperek do posypania<br />naczynie do zapiekania, ja użyłam ceramicznego o wymiarSposób przygotowania<br />1.<br />Ziemniaki obierz i umyj , pokrój w cienkie plastry ok 2-3 mm Z kiełbasy zdejmij flaczek, pokrój w plasterki podobnej grubości. Cebule obierz i pokrój w piórka.<br />2.<br />Cebulę ułóż na dnie naczynia, na niej warstwę ziemniaków, oprósz delikatnie solą. Ułóż drugą warstwę ziemniaków, a na wierzch kiełbasę.<br />3.<br />Wstaw do zimnego piekarnika i nastaw go na 180 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje piecz 40 minut.<br />4.<br />Jaja roztrzep widelcem, dodaj śmietanę i wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Polej zapiekankę i piecz jeszcze 10-15minut. Posyp świeżym koperkiem. Smacznego.<br /><br />nowmagd@poczta.onet.pl Zdjęcie ślę na maila<br />Piernikowa Chatahttps://www.blogger.com/profile/08708936342276259554noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-7987051334416451952013-11-06T12:13:12.691+01:002013-11-06T12:13:12.691+01:00Cannelloni z mięsem i pieczarkami
Składniki
Propor...Cannelloni z mięsem i pieczarkami<br />Składniki<br />Proporcje na 4-6 osób<br />1 op.cannelloni (250g), <br />50 dag mielonego mięsa - najlepiej mieszanego (wołowo-wieprzowego), <br />30 dag pieczarek, <br />1 mała cebulka, <br />2 ząbki czosnku, mały słoiczek koncentratu pomidorowego, <br />100 ml słodkiej śmietany, <br />2 puszki pomidorów w kawałkach, <br />zioła prowansalskie, sól, pieprz, nieco oleju, <br />dowolna ilość żółtego sera- ja dałam ze 20-25 dag.<br />Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pieczarki pokrojone w plasterki, dusić na dużym ogniu ze 2 min., dodać mielone mięso. Całość przesmażyć z 15 min. Dodać do smaku sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę ziół prowansalskich, pół słoiczka koncentratu. Wszystko wymieszać, Poddusić jeszcze chwilę. Wyłączyć i przestudzić. Nadziać suchy makaron.<br /><br />Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć zawartość 1 puszki pomidorów. Na to ułożyć połowę nadzianych rurek cannelloni. <br />Śmietanę wymieszać z drugą częścią koncentratu pomidorowego + 50 ml wody, dodać sól, łyżeczkę ziół prowansalskich. Połowę wylać na makaron. Nałożyć warstwę sera - albo starty albo w plastrach. <br />Ułożyć następną warstwę makaronu, polać resztą śmietany, oraz wyłożyć zawartość drugiej puszki pomidorów. Na wierzch wyłożyć ser. Kto lubi może posypać go ziołami prowansalskimi.<br /><br />Zapiekać pod przykryciem 35 min. w temp. 180 st.C. Odkryć i zapiekać jeszcze kilka minut, żeby wierzch się zarumienił.<br />PYCHOTKA:)<br /><br />jersej@vp.pl<br />Pozdrawiam Barbara<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-90983269896067976772013-11-04T18:35:58.342+01:002013-11-04T18:35:58.342+01:00ojej, a czym mam przyprawić jak nie mam tych wszys...ojej, a czym mam przyprawić jak nie mam tych wszystkich prymatów i delicatów ? :D zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=667710766595187&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theaterSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-58676798128746695372013-11-04T18:34:53.790+01:002013-11-04T18:34:53.790+01:00Monika, najważniejsze żeby danie było smaczne :) z...Monika, najważniejsze żeby danie było smaczne :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=667710686595195&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theaterSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-67286452750235853302013-11-04T14:50:23.699+01:002013-11-04T14:50:23.699+01:00Pieczone pałki z kurczaka w marynacie cytrynowo-cz...Pieczone pałki z kurczaka w marynacie cytrynowo-czosnkowej z ziołowymi ziemniakami<br /><br />Składniki:<br /><br /> 5 pałek z kurczaka<br /> 4 ziemniaki<br /><br />marynata do kurczaka:<br /><br /> pieprz ziołowy Prymat<br /> pieprz cytrynowy Prymat<br /> curry<br /> przyprawa do kurczaka ziołowa Prymat <br /> majeranek<br /> przyprawa do mięs Delicat<br /> sól ziołowa Prymat<br /> papryka słodka i ostra<br /> 2 ząbki czosnku<br /> 2 łyzeczki soku z cytryny<br /> 1 łyżeczka oleju<br /><br />do ziemniaków:<br /><br /> majeranek<br /> sól ziołowa Prymat<br /> 2 łyżeczka oleju<br /><br />Przygotowanie:<br />Pałki z kurczaka umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym. <br />W miseczce wymieszać wszystkie składniki na marynatę do kurczaka.<br />Marynatą natrzeć pałki kurczaka. Odstawić do lodówki na godzinę.<br /><br />Ziemniaki obrać i pokroić w cząstki. Obgotować w niesolonej wodzie ok.6 minut.<br />Odcedzić. Wystudzić . Posypać solą ziołową,majerankiem i dodać olej. Wymieszać.<br />Do naczynia żaroodpornego włożyć pałki i ziemniaki.<br />Piec w piekarniku przez ok.45 minut w 200 stopniach. <br /><br />Klaudia KoperskaKoperek :)https://www.blogger.com/profile/04689324558331774666noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-65678010046173660042013-11-04T12:13:09.440+01:002013-11-04T12:13:09.440+01:00ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z POMIDORAMI I CUKINIĄ
3 ...ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z POMIDORAMI I CUKINIĄ<br /><br />3 duże ziemniaki<br />1 zielona cukinia<br />4 duże pomidory<br />pół czerwonej cebuli<br />1 kulka mozzarelli<br />przyprawy: sól, pieprz, tymianek, vegeta(ja mam własnej "roboty")<br /><br />sos beszamelowy: łyżka masła, łyżka mąki, ok 1,5 - 2 szklanki mleka, gałka muszkatołowa<br /><br />Ziemniaki pokroić na cienkie plastry( żeby się za długo nie musiały piec), pomidory i cukinie również pokroić w plastry, połówkę cebuli w cienkie piórka. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, warzywa układać naprzemiennie :ziemniak, pomidor, cukinia (ja układałam w kółko w okrągłym naczyniu, coś jak jabłka w tarcie), ułożyłam 2 warstwy. Można ułożyć na wysmarowanej dużej blaszce jedna warstwę, wtedy szybciej zapiekanka się upiecze. Posypać przyprawami i ziołami, oraz cebulą,polać sosem beszamelowym na końcu pokruszyć ser mozzarella. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 1 godzinę (ja sprawdzałam czy ziemniaki już są upieczone).<br />Jeśli jest problem ze zrobieniem sosu beszamelowego, można go zastąpić rozbełtanym jajkiem z kwaśną śmietaną odrobiną soli i pieprzu i gałki muszkatołowej.<br /><br />ps. postaram się dzisiaj wysłać zdjęcie, lecz niestety nie wyszło za dobre i nie oddaje uroku tej zapiekanki, bo wygląda bardzo dobrze i równie dobrze smakuje :)<br /><br />pozdrawiam Monika<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-88303426544726589912013-10-31T10:24:59.263+01:002013-10-31T10:24:59.263+01:00z ugotowaniem makaronu może być mały problem... zd...z ugotowaniem makaronu może być mały problem... zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=665406030158994&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theaterSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-58827164767822843262013-10-31T10:03:06.485+01:002013-10-31T10:03:06.485+01:00Zapiekanka makaronowa
Składniki:
200 g mak...Zapiekanka makaronowa <br /><br />Składniki:<br /><br /> 200 g makaronu dowolnego<br /> 2 kiełbasy śląskie lub dowolne szynki ,parówki<br /> 100 g pieczarek<br /> 1 mały pomidor <br /> 1 cebula<br /> 100 g sera<br /> 5 łyżek ketchupu<br /> 1 łyżka oleju<br /><br /> Przygotowanie :<br /> Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. <br /> Kiełbasę pokroić w kostkę,podsmażyć. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki.Podsmażyć na tłuszczu po kiełbasie.Cebulę obrać pokroić w drobno kostkę i zeszklić na patelni. Pomidora sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. <br />Ser zetrzeć na tarce o duzych oczkach. Do naczynia żaroodpornego włożyć ugotowany makaron,podsmażoną kiełbasę, podsmażone pieczarki, zeszkloną cebulę i pomidora. Wymieszać. Dodać ketchup i ser i znowu wymieszać.<br />Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. <br /><br />Klaudia z bloga : koperekwkuchni.blogspot.comKoperek :)https://www.blogger.com/profile/04689324558331774666noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-36287340395291205452013-10-30T20:47:07.975+01:002013-10-30T20:47:07.975+01:00podoba mi się - mięso, warzywa, ryż - zapowiada si...podoba mi się - mięso, warzywa, ryż - zapowiada się smakowicie :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=665129300186667&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theaterSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-52788632383003705942013-10-30T20:24:55.845+01:002013-10-30T20:24:55.845+01:00Proste danie jednogarnkowe wymagające wyłącznie pi...Proste danie jednogarnkowe wymagające wyłącznie piekarnika ;)<br /><br /> Składniki na trzy porcje:<br /><br /> Udka z kurczaka - trzy małe sztuki<br /> Ryż naturalny - 100 g (woreczek)<br /> Mieszanka warzyw mrożonych - ok. 500g<br /> Bulion warzywny (doprawiony do smaku) - szklanka<br /> Przyprawy: sól, pieprz, mieszanka suszonych warzyw (bez glutaminianu sodu)<br /><br /><br />Sposób przygotowania:<br /><br />- Na spód naczynia żaroodpornego wysypujemy ryż, następnie mrożone warzywa.<br />- Zalewamy to szklanką bulionu.<br />- Na górę układamy udka (zamarynowane wcześniej w ulubionych przyprawach - u mnie sól, pieprz, papryka, zioła).<br />- Naczynie zamykamy - całość pieczemy w temp. 190˚ przez ok. 1,5 godziny.<br /><br />Paulina Styś <br />Paulinahttps://www.blogger.com/profile/16888794739929339023noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-764270599442609812013-10-30T18:52:46.039+01:002013-10-30T18:52:46.039+01:00Kasia, a może dałoby radę zrobić taką zapiekankę z...Kasia, a może dałoby radę zrobić taką zapiekankę z surowych, pokrojonych ziemniaków ? zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=665074583525472&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theaterSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-50711180981081966192013-10-30T18:45:02.182+01:002013-10-30T18:45:02.182+01:00ależ to musi pachnieć ... dziękuję, Iza :)ależ to musi pachnieć ... dziękuję, Iza :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-74834348785017236542013-10-30T18:38:29.337+01:002013-10-30T18:38:29.337+01:00Zapiekanka wiejska
5-6 ziemniaków ugotowanych w m...Zapiekanka wiejska<br /><br />5-6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach<br />20 dag pieczarek<br />1 czerwona papryka<br />1 żółta papryka<br />2 kiszone ogórki<br />3 jajka ugotowane na twardo<br />2 łyżki majonezu<br />15 dag kiełbasy wiejskiej<br />1 łyżka oleju<br />sól, pieprz, rozmaryn<br /><br />Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Pieczarki umyć, pokroić na ćwiartki. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych , umyć, pokroić w paski. Ogórki i kiełbasę pokroić w plastry. Jajka obrać, pokroić w grubszą kostkę.<br />Rozdrobnione składniki delikatnie połączyć z majonezem wymieszanym z olejem i przyprawami. Całość przełożyć do formy. Zapiekać ok. 30 min w temp. 180 stopni.<br /><br /> zdj wyślę na maila<br />Kasia z bloga smakujmy.plKasiahttps://www.blogger.com/profile/05516100601340134280noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-15118108489103285722013-10-30T16:04:15.397+01:002013-10-30T16:04:15.397+01:00Wedle życzenia kurczak z ziemniakami:)
Przepis na ...Wedle życzenia kurczak z ziemniakami:)<br />Przepis na takiego kurczaka jest u mnie w rodzinie od jakiś 20 lat albo i dłużej.<br />Potrzebne będą:<br />Rondel do zapiekania, albo naczynie żaroodporne z pokrywką<br />Kurczak cały (taki żeby zmieścił sie do naczynia)<br />wątróbka drobiowa z kurczaka plus jakieś 3-4 dokupione żeby farszu było więcej<br />ziemniaki (3-4 albo więcej zależy od apetytu domowników)<br />jedna mała cebulka<br />natka pietruszki posiekana 2 łyżki<br />jajko<br />bułka tarta<br />2 ząbki czosnku<br />pieprz, sól<br />majeranek<br />całe ziemniaki w łupinach umyć, pokroić na ćwiartki, natrzeć posiekanym czosnkiem roztartym z solą i odłożyć na talerz. Kurczaka umyć, oczyścić. Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Wątróbke rozgnieść widelcem, dodać natkę, drobno poszatkowaną cebulkę, lekko posolić, wbić jajko i wymieszać. Dodawać bułke tarta (do uzyskania konsystencji mniej wiecej sera ze śmietaną) zwykle ok 2-3 łyżek. Farsz włożyć do środka kurczaka i przełożyć całego do nasmarowanego rondla (ale tylko odrobine nasmarować 1 łyżeczka oleju wystarczy) poukładać ćwiartki ziemniaków i przykryć pokrywką. Piec w temperaturze 180 stopni ok 50 minut. Kurczak wytop nam nieco tłuszczu i dzięki temu ziemniaczki będą się piec i nie wyschną. Gorącego kurczaka pokroić nożycami i do każdego kawałka podać farsz i ziemniaczki. Polecam sosik czosnkowy na jogurcie greckim do tego i ulubioną surówkę. Smacznego :)<br /><br />Iza Buryło.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-78594724624339545072013-10-30T12:13:54.752+01:002013-10-30T12:13:54.752+01:00dzięki za przepis :) zdjęcie w galerii - https://w...dzięki za przepis :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=664918486874415&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theaterSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.com