O nas


Iza i Marcin Kulińscy - mieszkają w Warszawie i właśnie tutaj powstaje ten blog. 

Chcesz się skontaktować z autorami ? napisz - izapyzakulinska@gmail.com

Iza zajmuje się gotowaniem i fotografowaniem a Marcin to naczelny degustator, zaopatrzeniowiec, kierowca czyli człowiek - instytucja, który zawsze pomoże.

Ten blog to taka domowa książka kucharska i notatnik kulinarnych przygód. Poza przepisami znajdziecie na nim relacje z warsztatów kulinarnych i różnych spotkań z kulinariami w tle a także recenzje produktów związanych z gotowaniem.

Dania pokazywane na blogu zostały ugotowane przez Izę a zjedzone przez rodzinę, przyjaciół, znajomych a czasami osoby zupełnie obce. Z tego co wiadomo nigdy żaden konsument nie ucierpiał - chyba, że z przejedzenia :) 

Iza właściwie uczyła się gotować sama gdy w wieku młodzieńczym wyprowadziła się z domu rodzinnego i musiałam sobie jakiś poradzić. Teraz, już jako dojrzała osoba, często korzysta z możliwości udziału w różnych szkoleniach prowadzonych przez bardziej lub mniej znanych szefów kuchni by ciągle poszerzać swoją wiedzę i doskonalić umiejętności pod okiem fachowców. Wyznaje zasadę, że człowiek uczy się całe życie - od każdego i w każdych okolicznościach.

Poza gotowaniem interesuje się grzybami - uczy się rozpoznawać nowe gatunki, te co zna chętnie pozyskuje albo fotografuje, zbiory przetwarza. Podczas wspólnych wędrówek zbiera czasami także napotkane rośliny jadalne i robi zdjęcia temu co jej się dookoła podoba. Uwielbia śpiewać, czytać i słuchać muzyki.

Marcin to zapalony rowerzysta. Przemierza setki kilometrów na swoim ukochanym rowerze a wieczorami z ogromną pasją ogląda przeróżne filmy bo jest także kinomaniakiem. To bardzo odważny człowiek - codziennie, z pełnym poświęceniem, ryzykuje zdrowiem i życiem próbując wszystkiego co ugotuje Iza, z wiarą w jej umiejętności.

Iza często bierze udział w konkursach kulinarnych - czasami wygrywa i zawsze stara się wypaść jak najlepiej. Jej przepisy znajdziecie nie tylko na kilku portalach kulinarnych, ale także w różnych gazetkach o tej tematyce. Sporo jej przepisów ukazało się drukiem w pisemkach takich jak "Moje gotowanie", "Przyślij przepis", dodatkach do Gazety Wyborczej  i innych takich jak Kropka.TV czy Extra Ostrowiec. Ma na swoim koncie także krótki, ale własny, program kulinarny nagrany dla kanału Kuchnia+
Trochę więcej o niej możecie także przeczytać w krótkich wywiadach dla portali kulinarnych - TUTAJ i TUTAJ 


Wszystkie teksty na tym blogu są autorstwa Izy, zdjęcia w większości też a na resztę ma osobistą zgodę autorów. Jakiekolwiek kopiowanie i rozpowszechniania przepisów lub zdjęć bez wiedzy i zgody autorki jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych) 


  

29 komentarzy:

  1. Iza, dziś Cie poznałam przez szybe, ponieważ zawital do mnie kanal Kuchnia+. Nie bede Cie pocieszać, gdy masz smutne chwile, ponieważ o to prosisz. Natomiast musze absolutnie teraz napisac, ze podziwiam Twoje talenty, jak tego Dżejmi Oliviera, który jest od lat moim idolem gastronomicznym. Przebilas go, bo jesteś kluskowo/kopytkowa Polka. Jestes cudowna, wspaniala w tym, co pokazujesz, niezwykla w tym, jak prezentujesz, jak mówisz, jak wymawiasz slowa, jaki masz tembr glosu, jak wyglądasz... Iza nie jestem lesbijka.... niestety nie jestem producentka.. gdybym była dalabym Ci godzinny program codzienny w BBC Entertiment, zebys nauczyla swiat robic gwiazdki z serowego ciasta. Anonimowa jestem, bo stara emerytka ale wiem, co pisze. Trzymaj się. Jestes bardzo madra baba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak zupełnie szczerze to nie wiem czy chciałabym mieć swój dłuższy program - to spore przedsięwzięcie zajmujące dużo czasu i energii, ale przygoda niesamowita. W sumie miło by było pokazać jeszcze kilka ciekawych rzeczy. Dziękuję Ci za wszystkie ciepłe słowa jakie napisałaś - to utwierdza mnie w przekonaniu, że warto prowadzić blog i dzielić się swoją pasją. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie !

      Usuń
    2. Aha Pani Izo, jak mozna Pani gotowanie przyrównac do Jamiego Oliviera. To tandeciarz jest, gotuje bardzo niezdrowo wmawiajac Brytyjczykom i nam Polakom, ze smietanka "half fat" to dobry trick na bycie zdrowym, ze rosolek z kostki zaoszczedzi sporo czasu i ze polprodukty ze sklepów to normalka. hahhaha! Jest Pani o niebo lepsze, i jesli juz jakies porownanie do Brytyjskiej szkoly gotowania, to porownac moge Pania tylko do Delii Smith - to taka wyższa półka, o ktorej powyzsza komentatorka zapewne nawet nie slyszala. Gratuluje Pani Izo, Jamie to moze pani co najwyzej buty czyscic... :)

      Usuń
    3. bez przesady, Pyza to Pyza, zwykła, swojska i bez zadęcia :) ale dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń
  2. A czemu ja to przegapiłam? To mój stały punkt , często ogladam, mam nadzieję na powtórkę.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko, powtarzają ostatnio często ten program i całą serię - a w tekście wyżej masz link do filmu na YouTube

      Usuń
  3. Bardzo się cieszę, że tutaj trafiłam:) Mnóstwo ciekawych i smacznych pomysłów, które z pewnością będę próbowała odzwierciedlić w swojej kuchni. Pozdrawiam .Honorata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja się cieszę, że nas odwiedziłaś i mam nadzieję, że będziesz z nami :) Pozdrawiamy ciepło !

      Usuń
  4. Trafiłam do Was bardzo przypadkowo, ale widzę, ze zostanę na dłużej :) takiej skarbnicy przepisów nie można zgubić :)
    Pozdrawiam Was bardzo ciepło,
    Małgorzata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, Małgorzato :) rozgość się, będzie nam bardzo miło jeśli zostaniesz :)

      Usuń
  5. witam
    ostatnio odkrywam blogi kulinarne , powiem że u Ciebie jest super , będę częstym gościem , dzisiaj karkówką wg Twojego przepisu zajadała się rodzinka a teraz robię konfiturę z pomarańczy
    pozdrawiam Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mnie to cieszy :) pozdrawiam serdecznie !

      Usuń
  6. witam p. Izo.Zakochałam sie w Pani już dawno(no dobra ,w pani blogu;))UWIELBIAM przeglądać i przepisy i zdjęcia .Kilka już wypróbowałam i zawsze się udaje!!I właśnie ,sezon na czosnek niedźwiedzi i wydaje mi się że u pani były bułeczki z tymże czosnkiem...i szukam ..i szukam... i nie mogę znaleźć .A może to nie u Pyzy było ,może Pyzę zdradziłam zeszłego kwietnia???A może Pyza ma pomysł na cudnie pachnące listki??pozdrawiam Katarzyna Trzeźwińska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no niestety, nie u mnie.... nie miałam jakoś okazji do pozyskania świeżego czosnku niedźwiedziego więc nie mam przepisów z jego użyciem - może w tym roku uda się coś nadrobić ? Ale dziękuję za każde miłe słowo :) Pozdrawiam !

      Usuń
  7. Pani Izo, dzięki za przepis na ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką- wyrośnięte, mięciutkie i Boskie !

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo proszę :) cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam !

      Usuń
  8. Czy dla tego slodziaka co jest z Twoim mezem pieczesz te ciasteczka? Kochany. Dziekuej za wspamiale przepisy i inspiracje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, ten słodziak to Chrupek i dla niego czasami piekę ciastka. Czasami bo nie mieszka z nami a tylko czasem nas odwiedza :) Pozdrawiam !

      Usuń
  9. I ja się wpiszę obowiązkowo :) Trafiłam tutaj zupełnie przypadkiem i przyznam,że korzystam z przepisów całą gębą i najważniejsze,wszystko się udaje. Zniechęcona "standardowym" gotowaniem,postanowiłam coś zmienić, skorzystać z porad i przepisów, i efekty są ! Odkryłam na nowo, że w kuchni można się spełniać i czerpać z tego wielką przyjemność. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miło mi czytać takie słowa bo jestem tu po to żeby dzielić się swoimi pomysłami i podpowiadać różne rzeczy. Bardzo miło mi Cię gościć :)

      Usuń
  10. Witam, na Pani bloga trafiłam przez przypadek, poszukując przepisu na tartę z białą czekoladą. Tarty nie zrobiłam, bo zafascynowałam się czym innym. Jest Pani FANTASTYCZNĄ KUCHARKĄ. I JA JUŻ TUTAJ ZOSTAJĘ. Upiekłam wg Pani przepisu tort makowo -truskawkowy ( w zmodyfikowanej wersji z mrożonymi, bo w grudniu nie ma świeżych:)) - REWELACJA. Poprawiłam sernikiem z zajączkami (w mojej wersji z gwiazdkami, bo na inne święta - REWELACJA. Na Sylwestra też będę korzystać, bo to co Pani proponuje trafia w gust mojej całej rodziny, a Pani pomysły są niby zwyczajne, a niezwykłe. O stronie wizualnej nie wspomnę, bo to prawdziwy majstersztyk - nie dorastam do pięt :). Pozdrawiam serdecznie - kolejny będzie tort z hibiskusem (jak Pani to przyszło do głowy???) . Małgorzata

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzięki za pomysły. Zaglądam i często wykorzystuje. Proszę wyściskać psa - piękny.
    Ela

    OdpowiedzUsuń
  12. Pani Izo,trafilam tutaj poprzez dziewczeta z Termomixa.Alee obejrzalam kilka przepisow i na dana chwile wzielam sie za ogorki warszawskie.Przebywam czesto za granica.Gdy jesienia otworzylam kilka sloikow dla rodziny i znajomych-to nie oprozniali jednego sloika ,tylko kilka.Kilka sloikow musialam im dac do domu.Teraz do domu zawitam na Wielkanoc.Juz wiem ,co bede robila z Pani repertuaru i wiem ,ze wszystko bedzie przepyszne tak ,jak ogorki.
    Gratuluje wspanialej kuchni(podobnej do kuchni mojej Mamy ),wspanialych smakow,dekoracji.Bede na Pani blogu na pewno tysiace razy.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Pani Izo,dlugo szukalam dobrego przepisu na cepeliny,ten od Pani okazal sie najlepszy.Przy okazji przejrzalam inne przepisy wiele z nich juz wyprobowalam,sa niby zwyczajne a nie zwyczajne.Blog polecilam corce,poczatkujacej gosposi,zachwycona jak ja,pyszne zdjecia,przepisy.Pozdrawiam sedecznie

    OdpowiedzUsuń
  14. Trafiłam na tego bloga kilka tygodni temu szukając przepisu na idealne frytki. Frytek w końcu nie usmażyłam, ale za to dzisiaj przejrzałam wszystkie przepisy z ostatnich 3 lat. Bardzo wciągający blog, na pewno tu wrócę. Piękne zdjęcie, dawno nie widziałam tak perfekcyjne i estetycznie podanych dań. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Teraz ja, nie mogę dłużej pozostawać w milczeniu, za te wszystkie pyszne rzeczy należy się słowo wdzięczności ( uznania również, ale przede wszystkim wdzięczności). Zaczęło się od strucli makowej dla zapracowanych albo leniwych, zdaje się że nie mieściłam się w ubiegłoroczne święta Bożego Narodzenia w żadnej z tych kategorii ale strasznie się obawiałam pieczenia drożdżowego ciasta. Zwłaszcza że to debiut u Teściowej, poza tym chciałam żeby polska kuchnia wypadła jak najlepiej za granicą - i zdecydowałam się. Wyszło doskonale, zarówno pod względem smakowym jak i estetycznym. Potem przyszła kolej na porady rosołowe ( i znowu było bardzo dobrze), roladki schabowe, a dzisiaj makaron a la carbonarra - i już wiem że na weekend będą bułeczki z domową nutellą oraz nastawię cukier waniliowy...ufff...a to jeszcze nie wszystko. Zdaje się że znalazłam już swój Blog doskonały, produkt skończony, pełny ( choć widzę że aktualizowany) i mam wielką ochotę w nim pozostać na zawsze. Dodatkowy atutem, dla mnie o dużym znaczeniu jest piękno języka polskiego i sposób w jaki opisujesz to co robisz - myślę że oprócz samych przepisów, to właśnie ujęło mnie i przy tym chcę pozostać. Zdjęcia też przepiękne, ale język, ten język - smakowity, jędrny, wolny od dziwactw. Cudnie. Jestem wdzięczna i pełna uznania. Pozdrawiam i dziękuję :) Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także jestem zachwycona i zostanę tu stałym bywalcem.Bardzo lubię piec i gotować,wiec Pani blog będzie dla mnie pomocny.Kapitalnie przekazana wiedza.Prosto,konkretnie i do rzeczy.Ja także jestem pełna uznania.Kiedy Pani to wszystko przerobiła?Starczy mi życia? Gratuluję i życzę wszystkiego dobrego :)ELA

      Usuń
  16. Szanowna Pani Izo! Jesteśmy z mężem zafascynowani Pani blogiem i Pani talentem kulinarnym. Wszystkie przepisy, które zasięgnęliśmy z Pani zbioru to pewny sukces kulinarny i co tu dużo mówić - pyszności. Mojemu mężowi szczególnie przypadł do gustu temat grzybowy, bo jest zapalonym grzybiarzem. Pozdrowienia z Gorlic z Małopolski...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za miłe słowa i dziękuję, że do mnie zaglądacie - zapraszam częściej i pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...