tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post1334744734456508305..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Kiszone pomidorySmaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger67125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-34738724759740953422017-10-17T13:56:26.638+02:002017-10-17T13:56:26.638+02:00jaka pasteryzacja? jaki ocet? to chodzi o pomidory...jaka pasteryzacja? jaki ocet? to chodzi o pomidory KISZONE, kisi się bez octu i nie pasteryzuje żeby nie zabić bakterii kwasu mlekowegoSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-7669300825463906622017-10-17T09:03:57.144+02:002017-10-17T09:03:57.144+02:00po otwarciu słoika"buzowało" - to oznaka...po otwarciu słoika"buzowało" - to oznaka fermentacji - słoik został żle zamknięty lub za krótko pasteryzowany. Może być za mało octu.Aby ukisić pomidory trzeba wybrać twarde ale dojrzałe i ponakłuwać je przed włożeniem do słoja. Po ostudzeniu słoi trzeba postawić je w zimnym miejscu.izahttps://www.blogger.com/profile/03641218502533282885noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-74471854812385079282017-10-15T09:11:32.143+02:002017-10-15T09:11:32.143+02:00No cóż, pomidory kiszone nigdy nie będą tak jędrne...No cóż, pomidory kiszone nigdy nie będą tak jędrne jak ogórki bo to ogólnie miękki owoc. Po dwóch tygodniach, szczególnie jeśli cały czas stały w temperaturze pokojowej, fermentacja nadal może być burzliwa i stąd to buzowanie. Kiszę pomidory od lat bo ja lubię, ale lubienie tego smaku i konsystencji to oczywiście kwestia gustu. Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-23303028365580402032017-10-14T18:03:44.086+02:002017-10-14T18:03:44.086+02:00W tym roku po raz pierwszy robiłem kiszone pomidor...W tym roku po raz pierwszy robiłem kiszone pomidory.Po dwóch tygodniach otworzyłem jeden słoik i spróbowałem.Pomidory były miękkie, jakby zgniłe,w niektórych słoikach po otwarciu "buzowało" .Jednym słowem -niewypał.<br />Nie wiem dlaczego.Pozdrawiam.<br />Wojtek Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-21945428096372715492017-08-12T10:39:38.804+02:002017-08-12T10:39:38.804+02:00moze były przenawożone nawozem sztucznym pozdrWiam...moze były przenawożone nawozem sztucznym pozdrWiam smilingAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-33042673157091986002017-08-12T10:39:28.399+02:002017-08-12T10:39:28.399+02:00moze były przenawożone nawozem sztucznym pozdrWiam...moze były przenawożone nawozem sztucznym pozdrWiam smilingAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-37397732684523985602016-09-07T19:13:22.909+02:002016-09-07T19:13:22.909+02:00Pomidory mozna kisic zielone albo lekko zapalonePomidory mozna kisic zielone albo lekko zapaloneAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/15111045051845282760noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-84567116761502574522016-08-25T10:25:46.942+02:002016-08-25T10:25:46.942+02:00Droga Pyzo,skisł mi przecier pomidorowy .Czy mogę ...Droga Pyzo,skisł mi przecier pomidorowy .Czy mogę go do czegoś wykorzystać ? Pozdrawiam .Katarzyna Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-81399708425941406082016-08-24T15:09:09.257+02:002016-08-24T15:09:09.257+02:00kisić można wiele innych warzyw, wystarczy się odw...kisić można wiele innych warzyw, wystarczy się odważyć :) ja bardzo lubię kiszonego kalafioraSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-84221435670532998782016-08-21T22:15:00.266+02:002016-08-21T22:15:00.266+02:00Jako żona Ukraińca mieszkającego w Polsce, nauczył...Jako żona Ukraińca mieszkającego w Polsce, nauczyłam się jedzenia, a z czasem robienia kiszonych pomidorów. Smakują zaskakująco, a kisić można np. czosnek itp., mąż opowiadał, że matka kisiła całe jabłka, całe arbuzy ... dziwne dla nas, a jednak to możliwe.izahttps://www.blogger.com/profile/03641218502533282885noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-22418599897806539672016-08-10T08:23:14.832+02:002016-08-10T08:23:14.832+02:00pycha. w tym roku już robiliśmy jesteśmy właśnie p...pycha. w tym roku już robiliśmy jesteśmy właśnie po degustacji polecam AgnieszkaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-72317462653059857202016-07-22T20:34:41.676+02:002016-07-22T20:34:41.676+02:00myślę, że jak najbardziej - ogórki też kisi się na...myślę, że jak najbardziej - ogórki też kisi się na bieżąco w kamionce a słoiki to na zimę Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-80525516669213863412016-07-22T11:13:40.373+02:002016-07-22T11:13:40.373+02:00a mam jeszcze pytanko ile moze być / mozna uzywać ...a mam jeszcze pytanko ile moze być / mozna uzywać wodę z kiszonych ogórków ? oczywiscie chodzi mi o kiszenie na bieżąco <br />Avreahttps://www.blogger.com/profile/05540233753257261259noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-17758258327081621122016-07-22T11:09:46.113+02:002016-07-22T11:09:46.113+02:00a jak długo to wszystko kisisz w tym słoiku i czy ...a jak długo to wszystko kisisz w tym słoiku i czy zjadasz na bieżąco ?Avreahttps://www.blogger.com/profile/05540233753257261259noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-15511770803576520062016-07-22T11:06:29.564+02:002016-07-22T11:06:29.564+02:00Pyzo Kochana a czy mogę tak jak ogórki kisić na bi...Pyzo Kochana a czy mogę tak jak ogórki kisić na bierząco w kamionce ?Avreahttps://www.blogger.com/profile/05540233753257261259noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-47654652552835861242016-07-20T15:22:54.842+02:002016-07-20T15:22:54.842+02:00limalimaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-13807019208778024662016-03-17T16:59:59.231+01:002016-03-17T16:59:59.231+01:00Zrobiłam soljankę i dodałam kiszone pomidory zamia...Zrobiłam soljankę i dodałam kiszone pomidory zamiast kiszonych ogórków. Rewelacja. Dzięki za przepis. Pozdrawiam.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-59685402984797155222016-02-18T07:54:34.533+01:002016-02-18T07:54:34.533+01:00no tak tez myslałam , zatem byle do lata ;/
pozdr...no tak tez myslałam , zatem byle do lata ;/<br /><br />pozdrawiamAvreahttps://www.blogger.com/profile/05540233753257261259noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-7626411725389308972016-02-17T13:01:29.830+01:002016-02-17T13:01:29.830+01:00zdecydowanie lepiej poczekać na dobre, dojrzałe w ...zdecydowanie lepiej poczekać na dobre, dojrzałe w słońcu pomidory - szklarniowe nie są dobrym pomysłemSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-72879890258212878242016-02-17T08:20:59.811+01:002016-02-17T08:20:59.811+01:00robiłaś moze je w okresie zimowym ? z pomidorów te...robiłaś moze je w okresie zimowym ? z pomidorów teraz dostępnych ? czy leiej zaczekac ?Avreahttps://www.blogger.com/profile/05540233753257261259noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-5299765304226672742016-02-16T14:10:15.928+01:002016-02-16T14:10:15.928+01:00znalazłm przepis i go wypróbuję ,ale chyba dopiero...znalazłm przepis i go wypróbuję ,ale chyba dopiero latem , bo nie wiem czy teraźniejsze pomidory by się nadały ?<br />jadłam w pażdzierniku 2015 jak byłam w Wilnie tam je pierwszy raz spotkałam i sie zakochałam , były twardziutkie , ale jako chyba ciekawostkę dodam ,ze miały wyciete szypułki i wcisniete tam ząbki czosnku .... mmmAvreahttps://www.blogger.com/profile/05540233753257261259noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-80639609218013929112016-02-16T12:30:12.341+01:002016-02-16T12:30:12.341+01:00Witaj ja już chyba całkiem się uzależniłam od Twe...Witaj ja już chyba całkiem się uzależniłam od Twego Bloga ..Kisiłam kalafiory i pomidory pierwszy raz w 2015 roku i muszę powiedzieć że jeśli chodzi o kalafior to raczej dam sobie spokój Zale pomidory rewelacja i jeśli Bozia da pożyć jeszcze to w tym roku planuję ich zrobić sporo ..są pyszne po wyjęciu ze słoika super obdzierają się ze skórki a potem je blenderuję i zupeńka pomidorowa jest przepyszna ..niech się wszelaki koncentraty schowają kupne ..a i do leczy nie blenderowane daję czy do kapuśniaku z białej czy włoskiej kapustki no smak jest super nawet ta woda do picia nam z mężowiną smakuje..Dzięki za Przepisy i Pozdrawiam serdecznie i Cieplutko i Zdrówka Życzę Izuniu!!>>:*<br />babcia1https://www.blogger.com/profile/01709668554844252070noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-67078005001444702022015-07-27T17:10:00.381+02:002015-07-27T17:10:00.381+02:00chyba nie znam odmiany pomidorów Lobo, ale z opisu...chyba nie znam odmiany pomidorów Lobo, ale z opisu powinny być dobre do kiszenia Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-84600869992669878742015-07-27T16:00:21.795+02:002015-07-27T16:00:21.795+02:00Witam, nigdy nie pomyślałabym, że pomidory można z...Witam, nigdy nie pomyślałabym, że pomidory można zakisić! To moje ulubione warzywo i koniecznie muszę wypróbować. Czy odmianę lobo próbowała Pani kisić? Zwykle właśnie ta odmianę suszę, ma dużo miąższu, a mało wody. Pozdrawiam, Dafne - BEZGLUTENOWIDafnehttp://bezglutenowi.blog.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-76950363110641488032015-07-08T10:26:23.706+02:002015-07-08T10:26:23.706+02:00wystarczy nakłuć wykałaczką :)wystarczy nakłuć wykałaczką :)Anonymousnoreply@blogger.com