tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post1617574016170948892..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Najlepsze, domowe ogórki kiszone - jak u BabciSmaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger102125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-25457385851322155122018-09-20T12:56:09.217+02:002018-09-20T12:56:09.217+02:00a może po prostu w tym sloiku zalewa już się sklar...a może po prostu w tym sloiku zalewa już się sklarowała? czasami mu się tak samo robi i nie ma to negatywnego wpływu na smak ogórkowSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-51994990111729909812018-09-20T12:54:47.284+02:002018-09-20T12:54:47.284+02:00zapraszam, będzie mi bardzo miłozapraszam, będzie mi bardzo miłoSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-64326970669748161352018-09-17T17:43:03.038+02:002018-09-17T17:43:03.038+02:00Witam Pani Izo. Miesiąc temu zrobiłam kilka słoikó...Witam Pani Izo. Miesiąc temu zrobiłam kilka słoików wg. Pani przepisu, wszystkie puściły i są smaczne tylko w jednym słoiku woda jest nadal czysta jak po zalaniu. Czy proces kiszenia zachodzi wolniej czy wcale?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-62497092833000965862018-09-15T15:44:24.350+02:002018-09-15T15:44:24.350+02:00Super blog. Chętnie będę tu wracać po przydatna wi...Super blog. Chętnie będę tu wracać po przydatna wiedzę. Juliahttp://www.ceramikazpomyslem.wordpress.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-33740573943860984052018-09-03T03:25:52.626+02:002018-09-03T03:25:52.626+02:00nic nie trzeba ruszać, ale kiedy ogórki się już uk...nic nie trzeba ruszać, ale kiedy ogórki się już ukiszą to zjeść je w pierwszej kolejności a nie trzymać kilka miesięcySmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-86316902699365428272018-08-26T15:00:58.608+02:002018-08-26T15:00:58.608+02:00Witam. Ja mam inny dylemat.Otóż w jednym ze słoikó...Witam. Ja mam inny dylemat.Otóż w jednym ze słoików zauważyłam, że jest uszkodzona zakrętka( wcześniej "sprawdzał" je mąż), fermentacja już się zaczęła, ale czy będą one do wyrzucenia?, czy jest jakiś sposób na uratowanie ich? np. zalewę zagotować i z powrotem zalać ogórki i dać nową zakrętkę? może Ty coś podpowiesz? PozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-64856806582800467322018-08-20T15:14:12.783+02:002018-08-20T15:14:12.783+02:00folia ma gwarantować prawidłowy przebieg fermentac...folia ma gwarantować prawidłowy przebieg fermentacji?! na pewno nie - może i nieco zabezpiecza zakrętkę, ale też w zetknięciu z kwasem może wydzielać szkodliwe substancje do przetworuSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-53536004955035038442018-08-19T11:52:30.108+02:002018-08-19T11:52:30.108+02:00Po napełnieniu wyparzonych słoików nakładam folię ...Po napełnieniu wyparzonych słoików nakładam folię spożywczą i dopiero zakręcam wieczko. Folia izoluje roztwór od zakrętki, to gwarantuje prawidłowy przebieg fermentacji.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-55374079119497598142018-02-07T20:38:53.753+01:002018-02-07T20:38:53.753+01:00Przyczyn może być wiele. Ja zawsze zalewam ogórki ...Przyczyn może być wiele. Ja zawsze zalewam ogórki wrzątkiem - kiedy robię je do bieżącego zjedzenia w kamionce i te na zimę, w słoikach. Nie miałam jeszcze takiej sytuacji żeby mimo wlania wrzątku i mocnego zamknięcia słoika proces kiszenia nie ruszył. Może słoiki stały w zbyt chłodnym miejscu? Może zalewa była za mało słona i rozwinęły się jakieś nieodpowiednie bakterie? Kiszenie to dziki proces naturalny i czasami po prostu coś nie wychodzi. Jeśli obawiasz się, że to ta gorąca zalewa spowodowała nieukiszenie się ogórków to zalewaj je zimną. Pilnuj jednak żeby ogórki do kiszenia były bardzo dokładnie umyte z resztek ziemi. Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-84526838112126872892018-02-07T20:00:34.160+01:002018-02-07T20:00:34.160+01:00Witam, dowiedziałem się o Pani blogu z tvn style, ...Witam, dowiedziałem się o Pani blogu z tvn style, było tam na temat kiszoenk i tak trafiłem na blog. Chciałem przy okazji zapytać jak to jest z tym zakręcaniem słoików przy ogórkach kiszonych. Zrobiłem w lecie i miałem to samo co Lolek, woda mętna i octowa, ogórki się nie ukisiły. Słoik który nie był zakręcony bo nakrętka puściła ładnie się zakisił. Jeżeli zalejemy ogórki wrzątkiem, zakręcimy i odwrócimy to się szczelnie zamkną (mi się tak zrobiło) żaden słoik nie wystartował, ale te które nie były zakręcone ruszyły więc nie jest to raczej kwestia ogórków czy dodatków. Czy zakręcanie szczelne słoików nie powoduje że kiszenie nie może wystartować. Czy ma Pani może jakiś pomysł czemu te ogórki zakręcane szczelnie nie startują. PiotrekAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-64701961381883789242018-01-22T20:54:42.937+01:002018-01-22T20:54:42.937+01:00Ja też zawsze dodaję na 1 litr wody 2 łyżki soli i...Ja też zawsze dodaję na 1 litr wody 2 łyżki soli i ogórki są super, ale pamiętajmy, że łyżka łyżce nierówna. Kiedyś były takie łyżki głębokie co miały większą pojemność niż te obecne. Teraz łyżki są takie raczej płaskie i to właśnie taką odmierzam sól do ogórków. Najlepiej zważyć ilość soli jaką dajemy na 1 l wody a według mnie te 35-40g jest ok.Ania Rhttps://www.blogger.com/profile/13678650868323094026noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-47110222071521676362017-10-04T18:49:24.268+02:002017-10-04T18:49:24.268+02:00Ja też mieszkam w bloku i jeszcze nigdy nie zepsuł...Ja też mieszkam w bloku i jeszcze nigdy nie zepsuł mi się żaden słoik ogórków kiszonych! Coś musiało być nie tak z ogórkami albo opakowaniami. Pasteryzacja kiszonek zmienia ich smak i niestety niszczy zdrowotne właściwości. Szkoda...Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-49818911654147563592017-10-03T20:30:10.273+02:002017-10-03T20:30:10.273+02:00robię ogórki kiszone praktycznie tak samo: 1litr w...robię ogórki kiszone praktycznie tak samo: 1litr wody, 2 łyżki soli kamiennej, czosnek, koper, chrzan, wkładałam d słoików i ..... zimą miałam dużo słoików zepsutych /mieszkam w bloku - piwnice ciepłe/ więc nastawiam kamienny duży gar gdzie mieści się 15kg ogórków daję wszystko jak wyżej i gdy pasuje mi już smak ogórka /czasami mniej lub bardziej kwaśny/ wkładam do słoików i krótko pasteryzuję - od momentu zagotowania 3 min. I tak już od kilku lat - ogórki twarde i pyszne potrzeba matką wynalazkuAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-82785253101351491112017-10-01T15:49:31.843+02:002017-10-01T15:49:31.843+02:00Dzień dobry. Pani przepis na ogórki kiszone jest j...Dzień dobry. Pani przepis na ogórki kiszone jest jak na razie najlepszy, również dlatego że na takie same proporcje i wykonanie jakie Pani stosuje, sam wpadłem trzy lata temu, metodą prób i błędów. Nikt mi nie dał gotowego przepisu.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-17046291223218832572017-10-01T15:43:36.159+02:002017-10-01T15:43:36.159+02:00Dzień dobry. Bo to jest tak że są tacy ludzie co m...Dzień dobry. Bo to jest tak że są tacy ludzie co muszą czyimś kosztem, sobie humor poprawić. A tak na prawdę pewnie nie mają pojęcia o czym piszą.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-8210828971702686162017-09-03T19:05:10.427+02:002017-09-03T19:05:10.427+02:00Ogórki kiszone uczyłam się robić od swojej Babci. ...Ogórki kiszone uczyłam się robić od swojej Babci. Co roku robię kilkadziesiąt słoików i takie właśnie smakują mojej rodzinie i znajomym. 2 łyżki soli na litr zalewy to zasada przy wielu kiszonkach i wcale nie wychodzą zbyt słone.Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-64740467690767462892017-09-03T18:37:35.284+02:002017-09-03T18:37:35.284+02:00czytam przy ogórkach....zasada jest taka ze na 1 l...czytam przy ogórkach....zasada jest taka ze na 1 litr wiody ...2 łyzki soli?????litości...???kto to zje?po tym przepisie juz nie moge korzytac z tego bloga..gdize sie Pani uczyła gotować??/jaja...Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/06899223601128352256noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-12333899169826221862017-08-28T09:17:05.582+02:002017-08-28T09:17:05.582+02:00Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-50898125126445260682017-08-24T19:50:51.917+02:002017-08-24T19:50:51.917+02:00Zakręcam od razu mocno, potem ani nie luzuję ani n...Zakręcam od razu mocno, potem ani nie luzuję ani nie dokręcam zakrętek. Zakrętki same się zasysają od gorącej zalewy, ale też w procesie kiszenia tworzy się pod nimi taka poduszka fermentacyjna. Pasteryzowanie zniszczyłoby bakterie odpowiedzialne za proces kiszenia, zatrzymało go zupełnie i zmieniło smak ogórków. Kiedyś takie pasteryzowane jadłam i były paskudne. Po kilku dniach kiszenia, w czasie których zalewa może nieco kipieć spod zakrętek i trzeba ją po prostu wytrzeć, słoiki lepiej wynieść w chłodniejsze miejsce gdzie proces kiszenia będzie trwał nadal, z tym że dużo wolniej. Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-76064909390838877942017-08-24T14:40:27.189+02:002017-08-24T14:40:27.189+02:00Witam, po raz pierwszy zamierzam zmierzyć się z ki...Witam, po raz pierwszy zamierzam zmierzyć się z kiszeniem ogórków, stąd moje pytania:<br />- czy po zalaniu ogórków gorącą zalewą zakręcamy je mocno do końca, czy trzeba je może później, po odwróceniu, albo może przed wyniesieniem do chłodnego miejsca jeszcze dokręcać?<br />- rozumiem, że po zalaniu ogórów gorącą zalewą powinny się zawekować i nie trzeba ich już pasteryzować?<br />- pisze Pani, że po 2-5 dniach w temp. pokojowej są już małosolne, czy jeśli lubimy mocno ukiszone trzeba je dłużej zostawić w tej temp. czy też w chłodniejszym miejscu proces kiszenia przebiega dalej, tylko wolniej?<br />Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam,<br />Ewa.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-83729576066625053632017-08-23T17:11:37.253+02:002017-08-23T17:11:37.253+02:00Dziękuje serdecznie Dziękuje serdecznie Grazyna Boratynhttps://www.blogger.com/profile/00873095529163527218noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-73288348435450793562017-08-23T11:44:40.584+02:002017-08-23T11:44:40.584+02:00Radziłabym mieć je na oku bo może być różnie, najl...Radziłabym mieć je na oku bo może być różnie, najlepiej zjeść w pierwszej kolejności żeby nie stały długo. Na przyszłość radzę na wierzchu, na ogórkach, kłaść zwinięte łodygi kopru i liście jeśli jakieś dodajesz. Przytrzymują ogórki i zapobiegają ich wypływaniu. Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-56464531658622282472017-08-22T20:26:40.639+02:002017-08-22T20:26:40.639+02:00Zauważyłam że w kilku sloikach ogórki po fermentac...Zauważyłam że w kilku sloikach ogórki po fermentacji wypłynęły nad zalewę Czy są spisane na straty czy będą jadalne ? Grazyna Boratynhttps://www.blogger.com/profile/00873095529163527218noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-84423120711400763142017-08-18T10:29:49.997+02:002017-08-18T10:29:49.997+02:00tak, może być tak, może być Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-87278009379338193342017-08-18T00:18:47.444+02:002017-08-18T00:18:47.444+02:00A czy może być liść wisi zamiar dębu ?A czy może być liść wisi zamiar dębu ?Anonymousnoreply@blogger.com