tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post201277860450827378..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Kulinarnie w książce, kinie, sztuce - konkurs !!!Smaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger60125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-76345602606621877452012-08-01T08:41:38.388+02:002012-08-01T08:41:38.388+02:00i jeszcze link do tablicy:
https://www.facebook.co...i jeszcze link do tablicy:<br />https://www.facebook.com/patkaa.wojcik <br />Pozdrawiam!1https://www.blogger.com/profile/18318986304830607894noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-2477930556289120382012-07-31T22:30:59.193+02:002012-07-31T22:30:59.193+02:00Zuzia, rozkminianiem borsuków i niedźwiedzi mnie d...Zuzia, rozkminianiem borsuków i niedźwiedzi mnie doprowadziłaś do łez . . . oczywiście ze śmiechu :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-21041514772483594382012-07-31T22:29:36.994+02:002012-07-31T22:29:36.994+02:00Makłowicza też lubię - niby nie jest kucharzem, al...Makłowicza też lubię - niby nie jest kucharzem, ale bardzo ciekawie opowiadaSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-67910549650193191102012-07-31T22:26:22.265+02:002012-07-31T22:26:22.265+02:00popatrz, niektórzy mówią, że to nudna książka a il...popatrz, niektórzy mówią, że to nudna książka a ile dziewcząt już się na niej wychowało . . .Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-65933695009516855062012-07-31T22:25:08.575+02:002012-07-31T22:25:08.575+02:00koniecznie muszę przeczytać :)koniecznie muszę przeczytać :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-51365850239665035712012-07-31T22:24:15.836+02:002012-07-31T22:24:15.836+02:00widziałam ten film chyba, ale dość dawno i nie bar...widziałam ten film chyba, ale dość dawno i nie bardzo pamiętam więc do powtórkiSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-17706292591357886772012-07-31T22:23:19.292+02:002012-07-31T22:23:19.292+02:00hehe, włoska, energiczna rodzinka rzeczywiście jes...hehe, włoska, energiczna rodzinka rzeczywiście jest bardzo barwna a torty Buddy robi piękne :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-23008496704416142942012-07-31T22:22:12.656+02:002012-07-31T22:22:12.656+02:00bardzo lubię ten film i oglądałam go już kilka ra...bardzo lubię ten film i oglądałam go już kilka razySmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-63877993049274199882012-07-31T22:21:36.747+02:002012-07-31T22:21:36.747+02:00właściwie powinno się oceniać dania a nie osobę go...właściwie powinno się oceniać dania a nie osobę gotującą, ale przyznam, że drażni mnie bardzo tej akcent z jakim mówi . . . szczególnie, że podobno jest tylko na potrzeby programów i występów . . .Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-17149290371976499342012-07-31T22:20:11.335+02:002012-07-31T22:20:11.335+02:00niby nie lubię fantastyki, ale zachęcasz bardzo sk...niby nie lubię fantastyki, ale zachęcasz bardzo skutecznie i poszukam tej książkiSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-60413302670421543642012-07-31T22:19:15.859+02:002012-07-31T22:19:15.859+02:00dla mnie też ten film jest magicznydla mnie też ten film jest magicznySmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-42510739356508071362012-07-31T22:18:42.006+02:002012-07-31T22:18:42.006+02:00a nie znam tego filmu - zapisuję tytuł i może uda ...a nie znam tego filmu - zapisuję tytuł i może uda mi się go znaleźćSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-77347630439217750232012-07-31T22:17:55.681+02:002012-07-31T22:17:55.681+02:00bardzo fajnie to napisałaś, tak wesolutko :) dzięk...bardzo fajnie to napisałaś, tak wesolutko :) dziękiSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-71098391517850324292012-07-31T22:17:17.512+02:002012-07-31T22:17:17.512+02:00rzeczywiście, książka ciekawa chociaż czytałam ją ...rzeczywiście, książka ciekawa chociaż czytałam ją tak dawno, że chyba niewiele pamiętamSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-40948188158203354752012-07-31T21:52:30.980+02:002012-07-31T21:52:30.980+02:00Zapomniałam dopisać, że przydałyby mi się noże :)Zapomniałam dopisać, że przydałyby mi się noże :)PRZYTULIAhttps://www.blogger.com/profile/05334515294473297821noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-46475273459690080002012-07-31T21:49:44.465+02:002012-07-31T21:49:44.465+02:00Czekolada, zapach świeżo zaparzonej kawy, wspomnie...Czekolada, zapach świeżo zaparzonej kawy, wspomnienia babcinej zupy... takich cudów w książkach i filmach jest mnóstwo. Rozbudzają wyobraźnię i powodują burczenie w brzuchu :) Jednak mnie zaintrygowało coś zupełnie innego smażone zielone pomidory. Książka Fannie Flagg pod tym właśnie tytułem "Smażone zielone pomidory", na jej ostatnich stronach znajdują się przepisy na proste, domowe dania kuchni amerykańskiej. Sama książka jest po prostu fantastyczna, opowiada o małych radościach, które stają się sensem życia, ale też o wielkim smutku i sile miłości i przyjaźni, która pozwala wszystko pokonać. <br />Smażone zielone pomidory - zaskakująca książka i równie zaskakujący smak. Do czego je porównać? Są lekko kwaskawe, ale bardzo delikatne. Niepodobne do niczego, tym bardziej warte spróbowania! :)<br /><br />Pozdrawiam ciepło,<br />Magda <br />przytulia@onet.plPRZYTULIAhttps://www.blogger.com/profile/05334515294473297821noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-25931211540414241792012-07-31T21:17:09.279+02:002012-07-31T21:17:09.279+02:00Może rzutem na taśmę zdążę się w końcu z Wami poba...Może rzutem na taśmę zdążę się w końcu z Wami pobawić:)<br /><br /> Tak więc poczułam się nieco zainspirowana, jakby rzucono mi wyzwanie. Skoczyłam na strych i po kilkudziesięciu minutach mam! "Palce lizać!" mało znanej mi autroki Emilii Stobińskiej- Józefickiej. Dostałam od babci, w sumie nie wiem kiedy i dlaczego. Pamiętam tylko ślad ciasta przy nazwisku autroki. Niby jak w każdej, przydatnej książce (w mojej "Kuchni polskiej" ślad po upieczonym cieście jest zostawiany, wcale nie umyślnie, na ogół zawsze;)). Zastanowiło mnie tylko to, że w książce żadnego, najmniejszego nawet przepisu na słodkości! :> Co więcej, wczoraj dowiedziałam się, że z tego też powodu książkę odtrzymałam: Babcia nie miała potrzeby trzymać książki, w której nie ma przepisów na słodkie wypieki. Umie zrobić schabowe, ugotować kartofle, kapusty kwasić nie lubii... Po co więc komu kupować taką pozycję? Kupowana nie była, mama mojej mamy dostała ją od koleżanki pracującej w Krajowej Agencji Wydawniczej. Ufff... Zajrzałam do środka, bo chyba to w końcu jest najważniejsze! A tam "kura słoneczna, kura jesienna, piramida z kury" (z dań drobiowych), zaciekawiły mnie też "rajska, poziomkowa, powidłowa, orzechowa, makowa zupa owocowa". Chyba zarwę nockę i przeczywam o rolmopsach pana Makuszyńskiego. W sumie po wgłębianiu się w spis treści, coraz bardziej zaciekawia mnie ta pozycja, pozornie wcale nie specjalnie wyjątkowa, zwykła. Dziękuję więc za dobrze pomyślaną ideę zabawy, normalnie nie wgłębiłabym się w jej historię, może nawet bym po nią nie sięgnęła;) Potwierdziła się tylko teza, że książki nie ocenia się po okładce.<br />Jeśli mogłabym wybierać, postawiłabym na toster, pomarzyć dobra rzecz :D1https://www.blogger.com/profile/18318986304830607894noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-2838692399399331092012-07-31T16:57:09.347+02:002012-07-31T16:57:09.347+02:00Bardzo dobrze wspominam film pt."Kelnerka&quo...Bardzo dobrze wspominam film pt."Kelnerka" z Keri Russell w roli głównej. Nie jest to film wesoły, odpowiadający potrzebą beztroskiego lekkiego popołudnia. Jenak po jego obejrzeniu pozostaje jakaś taka nadzieja na to, że zawsze możemy odmienić swój los i zawalczyć o lepsze jutro. No i te ciasta...<br />Nie wiem czy w pełni udało mi się wyrazić to co czułam po obejrzeniu tego filmu:)<br />piaskoryba@gmail.com<br />Jako że niedawno spaliłam swój toster, chętnie przygarnę nowy:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-11779480722670704432012-07-30T09:19:58.545+02:002012-07-30T09:19:58.545+02:00Ja też za każdym razem, kiedy jem czekoladę (co zd...Ja też za każdym razem, kiedy jem czekoladę (co zdarza się bardzo często) - przypominam sobie film "Czekolada" - życzę Ci powodzenia w tym konkursie :) - GosiaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-4040268272454619212012-07-30T09:17:40.219+02:002012-07-30T09:17:40.219+02:00No to ja już w tym konkursie nie wezmę udziału, bo...No to ja już w tym konkursie nie wezmę udziału, bo o "Uczcie Babette" napisałabym dokładnie to samo :))) - życzę szczęścia przy przyznawaniu nagród! GosiaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-86212639910386433322012-07-28T21:58:49.892+02:002012-07-28T21:58:49.892+02:00Ja pamiętam świetny film "Czekolada".Mo...Ja pamiętam świetny film "Czekolada".Może nie mówi dosłownie o gotowaniu,ale o przepysznych domowych czekoladkach,okrytych mgiełką magii,która sprawiała,że ludzie próbujących tych smakołyków stawali się lepsi,szlachetniejsi i bardziej otwarci na ich potrzeby.W tym filmie ukazane też było jak nietolerancja ludzka do innych ras ma wpływ na małomiasteczkowe osoby,jak ludzie boją się tego co nie znają i nie rozumieją a ziarna kakaowca z nutą chi;i przełamywały lody i konwenanse.Chciałabym mieć szczyptę tej magii do polepszenia i uzdrowienia stosunków międzyludzkich bo jakże często zapominamy o innych.danuta rozmyshttp://kocurkowakuchniababuni.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-3348030834524892942012-07-27T11:22:24.973+02:002012-07-27T11:22:24.973+02:00ostatnio skończyłam czytać nie do końca kulinarną ...ostatnio skończyłam czytać nie do końca kulinarną książkę (ale traktującą o kucharzach i kuchni jako takiej), książka nosi tytuł "Grillbar Galaktyka" - fantastyka w najsmaczniejszym wydaniu :)<br />Pomimo iż cała akcja dzieje się w przestrzeni kosmicznej, a bohaterami są postacie różnych ras (międzygalaktycznych), to czytając ją cały czas odnosiłam się do naszych ziemskich realiów. Główną postacią jest wyśmienity kucharz - jeden z najlepszych w galaktyce, szef renomowanej restauracji. <br /><br />Los chciał, że przy nagonce 'świrów' od zdrowej żywności (marchewka też ma uczucia i nie wolno jej jeść), którzy chcą wszystkich karmić organiczną papką (podobno zdrową), nasz bohater zostaje wrobiony w zabójstwo jednego z najważniejszej persony mafii międzygalaktycznej. Uciekając przed organami ścigania oraz mafią trafia na różne planety i tam uczy się pokory do gotowania, odkrywa, że to co do tej pory było niejadalne jako przyprawa powoduje orgastyczne doznania kulinarne. Poznaje niesamowite osoby (bo niekoniecznie byli to ludzie) z którymi rusza aby zwalczyć pomysł zielonej papki.<br /><br />Dawno nie frustrowałam się tak czytając książkę - w sytuacji gdy urzędnikiem do spraw jedzenia i zdrowej żywności jest kamień, który nie ma układu pokarmowego - ocenia on zdolności kulinarne oraz same potrawy - ignorancja taka jak u naszych urzędasów często występuje. <br />Śmiech i radość, oraz ulga gdy bohaterowie przeżywają przygody ... praktycznie czułam smak potraw..<br /><br />Kuchnia pokazana jako poligon i laboratorium smaku, misją kucharzy było dogodzenie kubeczkom smakowym gości. Najbardziej podobało mi się ukazanie symbiozy w jakiej pracuje zespół .. każde danie musiało być dopieszczone, każdy miał swoją specjalizację i każdy był wyjątkowy.<br /><br />Polecam nie tylko miłośnikom fantastyki ale także tym którzy cenią sobie smak potraw i szanują kulturę każdego regionu, kraju, kontynentu czy planety ;)<br /><br />"bo wszechświat jest pełen żarcia" ;)Psie Wędrówkihttps://www.blogger.com/profile/02548888930186860906noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-32640076111807669842012-07-27T09:15:24.035+02:002012-07-27T09:15:24.035+02:00A mnie do gotowania zachęcił Pascal jakże każdemu ...A mnie do gotowania zachęcił Pascal jakże każdemu znany. Swego czasu prowadził zachwycający program w TVN gdzie pokazywał smakołyki, które szybko i przyjemnie można przygotować na spotkanie z przyjaciółmi. Od tamtej pory gdy zapraszam znajomych czerpię inspirację z jego przepisów, a Moi goście nieraz się zachwycają faktem, ze mogą mi pomóc! To on mnie zainspirował aby dania na talerzu nie wyglądały jak rozciaptana breja a były cudownie udekorowane i położone, bo również oczy jedzą! Tak to program "Pascal po prostu gotuj" sprawił że poczułam w sercu zapachy, które przenoszę na codzienne talerze.<br />agata.17ko@wp.plMikihttps://www.blogger.com/profile/02341114006251781351noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-65925701948932829812012-07-26T15:17:05.718+02:002012-07-26T15:17:05.718+02:00Może nie będę oryginalna, ale z mojego punktu widz...Może nie będę oryginalna, ale z mojego punktu widzenia w kategorii 'kuchnia w kulturze' absolutnie wygrywa Ratatuj! Najpiękniejsza bajka ostatnich lat, mogę ją oglądać codziennie :) Niby to tylko animowana bajka, ale - czy wy też miałyście tak, że po prostu czułyście te zapachy i smaki?... Poza tym - kto by nie chciał mieć takiego małego pomocnika pod kucharską czapką ;) No i ten Paryż... Zdecydowanie uwielbiam. Zainspirowana, przyrządziłam po raz pierwszy w życiu ratatouille i przepadłam. Cudo! :)<br />najchętniej przygarnęłabym toster :)Kat Lihttps://www.blogger.com/profile/05595581632460563977noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-36037430141059808212012-07-25T11:38:09.184+02:002012-07-25T11:38:09.184+02:00Aaa.. nagroda jest mi obojętna.:)Aaa.. nagroda jest mi obojętna.:)ilovehim12https://www.blogger.com/profile/08109726210470551763noreply@blogger.com