tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post2585983776589549463..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Muchomor rdzawobrązowy Smaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger16125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-5559436069958825302017-10-15T09:16:03.466+02:002017-10-15T09:16:03.466+02:00skoro Tata zbierał to nie nauczyłaś się rozpoznawa...skoro Tata zbierał to nie nauczyłaś się rozpoznawać tego grzyba? Ma bardzo charakterystyczny kapelusz, błyszczący i gładki, z mocno żłobionych brzegiemSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-49393053823152696022017-10-14T18:37:21.995+02:002017-10-14T18:37:21.995+02:00Mój ojciec zbierał! Ja nigdy ;)Mój ojciec zbierał! Ja nigdy ;)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13852051749389684903noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-24124917625327505002016-05-12T20:20:50.996+02:002016-05-12T20:20:50.996+02:00najwięcej można nauczyć się chodząc do lasu z kimś...najwięcej można nauczyć się chodząc do lasu z kimś kto zna się na grzybach lepiej od nas, ale przydają się też atlasy i aparat fotograficzny bo obserwując grzyby można porównywać je z tymi na zdjęciach w książkach albo swoje fotki pokazywać bardziej doświadczonym grzybiarzom na specjalistycznych forach internetowych - nie zalecam od razu zbierać i jeść, ale z czasem człowiek na pewno czegoś nowego się nauczy nawet ze zdjęć i opisówSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-7647703661559427642016-05-12T14:34:08.196+02:002016-05-12T14:34:08.196+02:00Jak ja bym poszła z Tobą do lasu, może nauczyłabym...Jak ja bym poszła z Tobą do lasu, może nauczyłabym się patrzeć na inne grzyby niż te ok 10 gatunków najbardziej znanych, które zbieram. Zazdroszczę Ci wiedzy o grzybach, gdzie tego uczą? BarbaraBarbarahttps://www.blogger.com/profile/12775647899245347968noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-88582974217268741782014-09-13T22:06:42.991+02:002014-09-13T22:06:42.991+02:00Można smażyć, dusić, gotować - przeważnie miesza s...Można smażyć, dusić, gotować - przeważnie miesza się je w daniach z innymi gatunkami bo same są delikatne i mało wyraziste Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-30847941352954354932014-09-13T18:33:06.477+02:002014-09-13T18:33:06.477+02:00Pyzo, a czy te muchomorki można jeść w innej formi...Pyzo, a czy te muchomorki można jeść w innej formie niż marynowane?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12878104881673668178noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-33508670988909184612013-10-28T09:54:41.504+01:002013-10-28T09:54:41.504+01:00U mnie na te grzyby wołają "politurki"U mnie na te grzyby wołają "politurki" Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-89693282707713436842013-07-18T13:25:33.978+02:002013-07-18T13:25:33.978+02:00przyznam, że z czerwonymi gołąbkami mam problem - ...przyznam, że z czerwonymi gołąbkami mam problem - u mnie się ich nie zbierało a nie ma mnie kto ich nauczyć - do samodzielnych prób zniechęca mnie fakt, że właśnie wśród przedstawicieli gołąbków tego koloru są niejadalne i szkodliwe. Pozostaję więc przy zielonkawym, grynszpanowym i żółtym. Purchaweczki lubię smażone na maśle - do jajecznicy świetne ! Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-32244651550436761572013-07-18T11:53:41.024+02:002013-07-18T11:53:41.024+02:00Mnie też :-)
Ale gołąbki czerwone i młode purchawk...Mnie też :-)<br />Ale gołąbki czerwone i młode purchawki jadamy, chociaż niektórzy patrzą na mnie jak na samobójcę, hłe, hłe...Marzynia Mamciahttps://www.blogger.com/profile/09468413075210409220noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-64052023674301587042013-07-08T11:07:43.736+02:002013-07-08T11:07:43.736+02:00Marzena, i bardzo mądrze robisz :) ja też nie zbie...Marzena, i bardzo mądrze robisz :) ja też nie zbieram niczego czego nie jestem pewna na 200 %. A o kani i muchomorach poczytaj u mnie tutaj - http://smacznapyza.blogspot.com/2011/09/kania-i-muchomor-sromotnikowy-gdzie-to.html - naprawdę ciężko je pomylić, ciężej niż gąskę z malutkim muchomorkiem ! Osoby, które zatruły się muchomorem i przeżyły najczęściej mówią, że zbierały właśnie gąski Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-59730251639059053702013-07-08T10:52:07.996+02:002013-07-08T10:52:07.996+02:00Imponuje mi twoja wiedza "grzybowa".Imponuje mi twoja wiedza "grzybowa". Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-78074906736298098032013-07-07T22:48:19.537+02:002013-07-07T22:48:19.537+02:00Ja generalnie zbieram te, które znam i jestem ich ...Ja generalnie zbieram te, które znam i jestem ich na 100% pewna;-) Zazwyczaj nie są to blaszkowe oprócz zielonek, bo te trudno pomylić. Już nawet boję się kanie zbierać...Marzenahttps://www.blogger.com/profile/05624140287961462298noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-64592004259491568262013-07-07T21:50:35.456+02:002013-07-07T21:50:35.456+02:00Marzena, to dość pospolite grzyby, ale jak się szu...Marzena, to dość pospolite grzyby, ale jak się szuka czegoś innego to na "psiary" nie zwracasz uwagi. Nie ma jakiegoś szczególnego smaku, najlepiej jadać go razem z innymi grzybamiSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-19785415085193764682013-07-07T21:49:09.244+02:002013-07-07T21:49:09.244+02:00u nas też bardzo sucho, niewiele rośnie a to co ro...u nas też bardzo sucho, niewiele rośnie a to co rośnie jest robaczywe, ale pospacerować po lesie też lubię Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-90516450865044848642013-07-07T20:14:58.461+02:002013-07-07T20:14:58.461+02:00A u nas w lesie pusto:( Przynajmniej w te które ja...A u nas w lesie pusto:( Przynajmniej w te które ja znam:) Chociaż pewnie gdybym wybrała się z Tobą Iza, okazałoby się że las aż ugina się od jadalnych grzybków-tylko ja o tym nie wiem, bo ich nigdy nie jadłam.PozdrawiamMarlenahttps://www.blogger.com/profile/11241896440546719298noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-21958295661898427502013-07-07T19:58:26.090+02:002013-07-07T19:58:26.090+02:00Jestem zaskoczona. Nigdy go nie jadłam, nie zbiera...Jestem zaskoczona. Nigdy go nie jadłam, nie zbierałam i chyba nie widziałam. Albo widziałam, ale przez to, że nikt u nas nie zbiera ich to nie wpadł mi w pamięć. Ciekawa jestem jak smakuje. Pozdrawiam serdecznie:-)Marzenahttps://www.blogger.com/profile/05624140287961462298noreply@blogger.com