tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post2671740885832863578..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Ryba po grecku Smaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger28125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-30728143506450340342017-12-15T10:51:55.133+01:002017-12-15T10:51:55.133+01:00ANONIMOWY, robię prawie identycznie, tyle że bez c...ANONIMOWY, robię prawie identycznie, tyle że bez czosnku. Tym razem zrobię z czosnkiem. Piękne polędwiczki ze świeżego dorsza już czekają ��Neopoganka@gmail.comhttps://www.blogger.com/profile/06004706666348887972noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-12215087322765372432017-12-02T11:09:42.677+01:002017-12-02T11:09:42.677+01:00bardzo mi miło, że do mnie zaglądasz :) pozdrawiam...bardzo mi miło, że do mnie zaglądasz :) pozdrawiam ciepło! Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-24038601911117136382017-12-01T18:15:09.788+01:002017-12-01T18:15:09.788+01:00Bardzo dziekuje za osdpowiedz. Tak wlasnie podejrz...Bardzo dziekuje za osdpowiedz. Tak wlasnie podejrzewalam. Przepraszam ze sie nie przedstawilam. Mam na imie Kasia, mieszkam za oceanem i Pani Blog jest najlepszy jaki kiedykolwiek odwiedzilam. Jestem Pani Fanka juz od ponad roku i po wszystkie przepisy zagladam tylko tu aby je pozniej wiernie odtworzyc.<br />Jeszcze raz serdecznie pozdrawiam<br />Kasia<br /> Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-25107404193095129192017-12-01T17:50:13.499+01:002017-12-01T17:50:13.499+01:00z gałką muszkatołową nie można przesadzić bo jest ...z gałką muszkatołową nie można przesadzić bo jest bardzo aromatyczna i zbyt duża jej ilość w potrawie może dać właśnie gorzkawy posmak więc po prostu dodaj jej z umiaremSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-61865943107272736272017-12-01T17:40:24.131+01:002017-12-01T17:40:24.131+01:00Droga Pani Pyzo,
Mam pytanie odnosnie ryby po gre...Droga Pani Pyzo,<br /><br />Mam pytanie odnosnie ryby po grecku.<br />Z domu pamietam ze moja mama do sosu zawsze dodawala troche startej galki muszkatolowej. Ja robie to samo bo sos ma wtedy bardzo specyficzny smak.<br />Casam jednak sos ma jakby gorzkawy posmak. Czy to z powodu tej galki czy jest jakas inna przyczyna?<br />Bardzo dziekuje za odpowiedz <br />Pozdrawiam serdecznie!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-70997755205223164282017-11-29T13:26:04.712+01:002017-11-29T13:26:04.712+01:00do ANONIMOWEGO - przepis wspanialy,godny polecenia...do ANONIMOWEGO - przepis wspanialy,godny polecenia ,robie prawie identycznie z tym ,ze dodaje do sosu z warzywami 2 gozdziki i dusze. kostki prasowane - nie polecam,wogole nie kupuje,a na swieta koniecznie dorsz lub karp po grecku- pycha!!!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12233931915172084687noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-4197227127272050872017-10-23T10:49:29.866+02:002017-10-23T10:49:29.866+02:00Trzeba zwracać uwagę na ilość glazury na mrożonej ...Trzeba zwracać uwagę na ilość glazury na mrożonej rybie - jeśli będzie jej dużo to ryba może być mocno wodnista i wtedy będzie się rozpadać. Smażę ją kiedy jeszcze nie jest zupełnie rozmrożona. Dodanie octu i ketchupu to już według mnie trochę za dużo, ale co kto lubi. Doprawia się zawsze według swojego smaku. Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-68710520245174056742017-10-20T21:34:18.395+02:002017-10-20T21:34:18.395+02:00:( patrzę ,że pani ma tradycyjne sposoby na rybę p...:( patrzę ,że pani ma tradycyjne sposoby na rybę po grecku... nie próbowałam,ale chciałabym uzyskać taki smak jak u mamy i cioci... tymczasem, dla mnie mintaj w samej mące się rozpada.Wczoraj zrobiłam raz, i drugi w panierce mąką/jajko/bułka tarta. Podsmażyłam duuuo marchwi i jedną solindą pietruchę,dałam passatę przyprawy to sól,pieprz,liść,ziele,ale zero smaku było.Dałam cukier.I trochę octu.Zaczęłam ratować i rybę ponownie część i resztę zrobiłam w panierce. A do sosu dodałam dobrej jakości keczupu i dopiero to miało smak. Nie umiem znaleźć w necie dobrego przepisu,albo takiego który by mnie zadowalał.No masakra jakaś ! jestem tak bardzo zniesmaczona,bo nawet Magda Gessler dodaje cukinii? no wiem,że każdy ma swoje ale ja na prawdę chce sie NAUCZYC juz mi rece opadaja od tych przepisów w necie. Moja ryba siedzi w lodówce. Ale niech mi pani powie, zresztą.. no ja już wierze na słowo.... zrobie z tego przepisu...Uwielbiam rybe nie chce za nia placic gotowca,no ale co przepis to nie wypał.No rece opadaja!!Polahttps://www.blogger.com/profile/14979472144156395059noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-12442256729086622662016-12-10T22:55:59.341+01:002016-12-10T22:55:59.341+01:00pozwolisz, że zostanę przy swojej wersji tego dani...pozwolisz, że zostanę przy swojej wersji tego dania? jest wyśmienite i nie zamierzam niczego w nim zmieniać, ale dziękuję za podzielenie się swoim przepisem :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-65100171532548600602016-12-10T21:42:42.587+01:002016-12-10T21:42:42.587+01:00Nie dziwię się,że w takiej formie jej nie lubią.Wy...Nie dziwię się,że w takiej formie jej nie lubią.Wybacz,ale ryba po grecku wymaga więcej finezji.W naczyniu należy rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę i pora w ilości pól na pół.Następnie dorzucić starty seler,korzeń pietruszki-najlepsze są z robota (przystawka sałatkowa)-dłuższe niż na tarce i lepiej się prezentują.Po chwili smażenia dodać marchewkę (też z robota).Podlać białym półwytrawnym winem i czekać aż wyparuje.Podlać bulionem warzywnym,dodać ziele angielskie,liście laurowe,pieprz ziarnisty i dusić pod przykryciem.Na patelni rozgrzać odrobinę oleju,dodać posiekane pomidory z puszki (bez skórki)-ja mam własne w soku pomidorowym-wlać przecier pomidorowy,dodać posiekany drobno czosnek (kilka ząbków),cukier do smaku,sól,paprykę ostrą,odrobinę cynamonu.Wszystko przesmażyć do uzyskania gęstego sosu,który należy wlać do duszonych warzyw.Pod koniec zetrzeć skórkę z cytryny.Otrzymana potrawka ma być al dente.Kawałki ryby (najlepiej polędwicy) przyprawić solą,papryką słodką,oprószyć odrobiną mąki i smażyć na klarowanym maśle.Następnie rozgrzać piekarnik i wstawić na chwilę rybę (żeby doszła)-około 10 min.Polędwiczki rybne są konkretne,to nie filety,czy kostki prasowane.Po wystudzeniu delikatnie wymieszać z warzywami,najlepiej przekładając warstwami.Dobrze schłodzić.Taka ryba jest pyszna.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-36204188877425731322015-12-23T21:19:51.470+01:002015-12-23T21:19:51.470+01:00Od kiedy pojawił się tutaj przepis na rybkę co rok...Od kiedy pojawił się tutaj przepis na rybkę co roku gosci na naszym wigilijnym stole! Przepysznie! <br />:) Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00150340432416588017noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-65140578100441938962015-09-09T11:45:27.662+02:002015-09-09T11:45:27.662+02:00Już nie mogę się doczekać tych świąt :)Już nie mogę się doczekać tych świąt :)pożyczka na świętahttp://gotowka-swieta.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-78215687326655464652015-09-04T17:10:07.789+02:002015-09-04T17:10:07.789+02:00Super przepisy,wykorzystam w swojej kuchni pozdraw...Super przepisy,wykorzystam w swojej kuchni pozdrawiam Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-41016436979830698252013-10-31T02:24:26.075+01:002013-10-31T02:24:26.075+01:00Bardzo podoba mi się strona ;) sporo informacji i ...Bardzo podoba mi się strona ;) sporo informacji i estetycznie przedstawione.<br />Pozdrawiam<br /><br />Also visit my web blog ... <a href="http://urlhunt.com" rel="nofollow">katalog</a>Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-40956251546961430992012-12-20T13:03:03.696+01:002012-12-20T13:03:03.696+01:00i do tego są zdrowe :)i do tego są zdrowe :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-67456117975822443112012-12-20T12:06:23.543+01:002012-12-20T12:06:23.543+01:00Uwielbiam ryby:)Uwielbiam ryby:)Rybofanhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Rybynoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-56727416631239243842012-12-20T10:33:25.624+01:002012-12-20T10:33:25.624+01:00ja właśnie do swojej Mamy ją przejęłam :)ja właśnie do swojej Mamy ją przejęłam :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-63116206468905247642012-12-19T23:23:18.359+01:002012-12-19T23:23:18.359+01:00ja akurat bardzo lubię. Moja mama taką przyrządza ...ja akurat bardzo lubię. Moja mama taką przyrządza :)pyszkaElficznahttps://www.blogger.com/profile/13254382694387749138noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-72244001155102976362012-12-19T16:04:42.845+01:002012-12-19T16:04:42.845+01:00cieszę się, że trafiłam :)cieszę się, że trafiłam :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-60867313999478032402012-12-19T15:49:21.395+01:002012-12-19T15:49:21.395+01:00swietnie, wlasnie na ten przepis czekalam :) swietnie, wlasnie na ten przepis czekalam :) goszkaolahttps://www.blogger.com/profile/05899715399344245471noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-20060937624218268002012-12-19T14:55:39.548+01:002012-12-19T14:55:39.548+01:00 dzięki, i ja pozdrawiam :) dzięki, i ja pozdrawiam :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-62460683740717525882012-12-19T14:55:08.790+01:002012-12-19T14:55:08.790+01:00o widzisz, jakoś nie pomyślałam żeby tak ją dopraw...o widzisz, jakoś nie pomyślałam żeby tak ją doprawić - dzięki :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-84394440222675343652012-12-19T14:54:43.257+01:002012-12-19T14:54:43.257+01:00Katka, jak lubisz to koniecznie więcej :)Katka, jak lubisz to koniecznie więcej :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-77373248360858148922012-12-19T13:51:43.602+01:002012-12-19T13:51:43.602+01:00Coś pysznego, aż ślinka cieknie. Pozdrawiam! :)Coś pysznego, aż ślinka cieknie. Pozdrawiam! :)Halinahttp://www.schody-lodz.com.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-66385229942951902672012-12-19T13:25:46.139+01:002012-12-19T13:25:46.139+01:00Pyzo dodaj troszke cynamonu do sosu i wtedy jest m...Pyzo dodaj troszke cynamonu do sosu i wtedy jest mega swiatecznie<br />Anonymousnoreply@blogger.com