tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post2728541374568599117..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Kawowe wariacje. Konkurs z InkąSmaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger47125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-70648991085436877412015-12-02T23:45:12.664+01:002015-12-02T23:45:12.664+01:00Racuszki kawowe na ostro!
-1 jajo
-500 g mąki
-40...Racuszki kawowe na ostro!<br /><br />-1 jajo<br />-500 g mąki<br />-40 g drożdży<br />-3 łyżki stołowe kawy Inka Czekoladowa<br />-1 łyżka stołowa cukru<br />-1 pomarańcza<br />-1,5 szklanki mleka<br />-0,75 szklanki suszonej żurawiny<br />-3 papryczki piri-piri<br />-szczypta soli<br />-olej do smażenia<br />-cukier puder<br /><br />Przepis jak na racuchy jest całkiem prosty. Do podgrzanego mleka dodajemy kawę (2 łyżki na szklankę- wychodzi intensywny smak, jeśli ktoś preferuje słabsze doznania proponuję zmniejszyć dawkę). W szklance rozrabiamy drożdże z cukrem i zalewamy podgrzaną 0,5 szklanki kawy- czekamy około 10 minut aż drożdże "ruszą". W misce mieszamy jajko, mąkę, odrobinę soli i zalewamy to pozostałą szklanką kawy. Dodajemy drożdżowy zaczyn i odstawiamy przykryte suchą ściereczką ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę (proponuję grzejnik ;)). <br />W tym czasie kroimy drobno papryczki, wsypujemy do szklanki z żurawiną i zalewamy wrzątkiem. Pomarańcza obieramy i kroimy w drobne kawałki.<br />Wyrośnięte ciasto (zwiększy swoją objętość ok 2 razy) mieszamy z odcedzoną żurawiną z papryczkami i kawałeczkami pomarańcza. <br />Na rozgrzaną patelnię kładziemy łyżką ciasto formując placuszki. Smażymy z obu stron i odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Do smaku posypujemy cukrem pudrem.<br /><br />Grzejemy kubek mleka, bierzemy racuchy- kawuchy i zajadamy:) Smacznego<br /><br />Nie, papryczki nie palą:D<br /><br />Autor: Michał K. (Kumcio)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-26796516410707067512015-12-02T20:49:52.171+01:002015-12-02T20:49:52.171+01:00Makarony na amory
250 g makaronu farfalle
200 g s...Makarony na amory<br /><br />250 g makaronu farfalle<br />200 g serka typu włoskiego<br />1 mocno dojrzały czerwony grejpfrut<br />2 łyżeczki wiórków kokosowych<br />2 paski startej czekolady<br />1,5 łyżki kawy inka (smak czekoladowy)<br />1,5 l wody<br />płaska łyżka soli<br />kropla oleju<br />opcjonalnie łyżeczka cukru trzcinowego (wedle uznania) <br /><br />Przygotowanie romantycznej kolacji zaczynamy od końca, w niżej opisanych krokach:<br /> 1. na tarce o małych oczkach ścieramy czekoladę na wiórki,<br /> 2. obieramy owoc ze wszystkich, nawet najmniejszych błonek, bezwzględnie!<br /> 3. kroimy każdy płatek na 3 cząstki,<br /> 4. rozdrabniamy ser na małe kawałeczki,<br /> 5. do rondla wlewamy wodę, olej, wsypujemy sól,<br /> 6. po zagotowaniu dosypujemy kawę i makaron. <br /> 7. gotujemy al dente; odcedzamy, ale nie przelewamy zimną wodą !<br /> 8 .letni makaron posypujemy grejpfrutem, serem, wiórkami kokosowymi i czekoladą. Ewentualnie doprawiamy cukrem. <br /><br />Jest smacznie, zdrowo, kolorowo, krejzolsko,a przede wszystkim szybko. W sam raz jak przystało na młodą i zabieganą mężatkę! <br />Słodkości :)<br />Autor: annap_19@o2.pldziq-skanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-32434957882551540182015-12-02T19:21:20.436+01:002015-12-02T19:21:20.436+01:00Witam serdecznie! Moja propozycja to deser - krem ...Witam serdecznie! Moja propozycja to deser - krem do pucharków<br />250 dag twarożku<br />1/2 szkl śmietany<br />1/2 szkl naparu z kawy Inki (klasycznej)<br />łyżeczka cukru waniliowego, cukier do smaku<br /> Przygotować kawę,ostudzić. Twaróg,śmietanę,napar z kawy,cukier,cukier waniliowy miksować jakieś 2 minuty. Przełożyć do pucharków schłodzić i podawać, można serwować z bitą śmietaną, bakaliami lub posypką czekoladową ;) Krem jest bardzo smaczny i prosty musicie spróbować !<br />Pozdrawiam KrysiaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/11251912622671961179noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-74971193695394851872015-12-02T12:28:43.984+01:002015-12-02T12:28:43.984+01:00To moja kolejna propozycja
krem jajeczno-kawowy g...To moja kolejna propozycja <br />krem jajeczno-kawowy gotowany na parze.<br />Składniki na 3-4 porcje:<br />- 2 świeże jajka<br />- 3-4 łyżki cukru trzcinowego<br />- 1 łyżeczka miodu<br />- 2 łyżki rozpuszczalnej kawy zbożowej Inki klasycznej<br />- 280-300 ml mleka 3,2 %<br />dodatkowo: 1 banan<br /><br />Mleko podgrzać do temp. 70 stopni C, rozpuścić w nim kawę. Wystudzić. Jajka energicznie roztrzepać z cukrem, miodem i kawą Inką. Mieszaninę przelać do małych żaroodpornych naczyń. Przykryć papierem do pieczenia, obwiązać sznurkiem. Gotować na parze 25 minut ( parowar). Wyjąć, zdjąć papier. Na wierzchu ułożyć plasterki banana. Udekorować według uznania. Ja polewam deser miodem i posypuję ozdobami cukrowymi.<br /><br />Pozdrawiam. Joanna Szczepańska ( Neblina)<br />Fota pędzi na fb.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-21458038021857416082015-12-01T22:35:19.010+01:002015-12-01T22:35:19.010+01:00Kawowo - orzechowe mini serniczki na krakersowym s...Kawowo - orzechowe mini serniczki na krakersowym spodzie.<br /><br />Spód:<br />- 100 g krakarsów<br />- 3 łyżki masła orzechowego.<br /><br />Krakersy rozdrobnić w blenderze/malakserze. Następnie dodać masło orzechowe. Wymieszać. <br /><br />Masa serowo - kawowo - orzechowa:<br />- 1/2 kg twarogu sernikowego ( w moim przypadku z Piątnicy)<br />- 2 duże jajka<br />- 3/4 szklanki brązowego cukru<br />- 150 g masła orzechowego<br />- 1/2 szklanki kawy Inka klasycznej<br />- 45 ml śmietanki 36 %<br />- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej<br />- 1 laska wanilii.<br /><br />Wszystkie składniki zmiksować razem. <br /><br />Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Na spód wyłożyć krakersy z masłem orzechowym, następnie masę serową. Pozostawić miejsce na polewę czekoladową.<br />Piec w temp. 160 stopni ok. 20-30 min, aż góra serniczków będzie ścięta. <br /><br />W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę gorzką i mleczną ( łącznie 1 cała). Po wystygnięciu miniserniczków polewamy rozpuszczoną czekoladą. Na wierzch można ułożyć orzeszki solone.<br /><br />Zdjęcie miniserniczków przesyłam na fb.<br /><br />Anna<br />annaz20@interia.euAnnanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-78324837474770536912015-12-01T21:35:05.746+01:002015-12-01T21:35:05.746+01:00A może tak pankejki :) albo małe naleśniczki jak m...A może tak pankejki :) albo małe naleśniczki jak mówią moje córeczki<br />składniki suche:<br />1 i 1/4 szklanki mąki (ja używam pełnoziarnistej żytniej)<br />2 łyżki płaskie cukru brązowego lub miodu<br />2 łyżeczki Inki klasycznej<br />1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej<br />składniki mokre:<br />1 szklanka maślanki<br />2 jajka<br />1/2 szklanka puree z dyni<br />1 łyżka oleju kokosowego (ewentualnie oleju rzepakowego)<br />w mniejszej misce wymieszać suche składniki, w większej mokre. Suche wsypać do mokrych i wymieszać do połączenia składników. Smażyć/piec na patelni małe naleśniczki na złoty kolor. Smacznego :)<br /><br />Iza BuryłoAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-54209111881934999322015-12-01T09:41:15.039+01:002015-12-01T09:41:15.039+01:00Dzień dobry. Dzisiaj u nas drugie śniadanie z Inką...Dzień dobry. Dzisiaj u nas drugie śniadanie z Inką. Przepis jest godny wypróbowania, polecam go z całego serca. Tanio, błyskawicznie i pysznie. Taki posiłek samym już zapachem zwabi do kuchni wszystkich domowników. Przygotujmy zatem moją słodką chałkę z Inką.<br /><br />Skłądniki :<br />4-5 kromek chałki<br />1 łyżka oleju rzepakowego<br />1 łyżka masła<br />1 łyżeczka cukru pudru<br />1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy zbożowej typu Inka klasyczna<br />jajko<br /><br />Jajko roztrzepać energicznie z Inka i cukrem. Można dodać też cynamonu. Na patelni rozgrzać olej i masło, chałkę smażyć z obu stron na ciemno złoty kolor ( nie dopuszczając do zbytniego przysmażenia). Chałkę można jeszcze lekko oprószyć cukrem pudrem, podawać natychmiast.<br /><br />To błyskawiczna wersja na coś słodkiego, nie wymagającego dużego nakładu pracy, pachnącego i sycącego.<br />Zdjęcie posyłam na fb.Szkoda, że nie mogę przesłać aromatu:-)<br /><br />Joanna Szczepańska ( Neblina)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-68703979035946387482015-11-30T21:02:42.789+01:002015-11-30T21:02:42.789+01:00Odkąd pamiętam kawa zbożowa była u mnie w domu zaw...Odkąd pamiętam kawa zbożowa była u mnie w domu zawsze. Najpierw taka własnej roboty z żołędziami i jęczmieniem, potem sklepowa, z nazwą kawa zbożowa, potem kawa Turek, aż w końcu kawa Inka. Ale ta była zbyt przypalona, i mnie nie bardzo smakowała. A teraz trafiłam w jakimś sklepie na szarą torebkę z napisem: Kawa Inka z dodatkami. Wybrałam taką z magnezem. I to był strzał w samo sedno. Piję ją od dwóch tygodni, jestem mile zaskoczona smakiem. Nie wymyślam jakichś ekstra sposobów na ni ą, po prostu sypię łyżeczkę proszku, zalewam wrzątkiem, chwilę czekam i dodaję albo mleko, albo bitą śmietankę. Ale wolę z mlekiem. Innych zastosowań w necie też jest dużo, widziałam, że i tu na blogu dużo , ale ja nie jestem zwolenniczką pichcenia. Już się nagotowałam w swoim życiu. Teraz to ciasta najlepiej jeść oczami, ale nie powiem, jak ktoś zaprosi mnie na coś dobrego nie odmówię. A już kawki Inki z mleczkiem tym bardziej nie! Pozdrawiam. Hanka Andrus/czahanka/Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-4345255636297499142015-11-30T19:23:08.357+01:002015-11-30T19:23:08.357+01:00zjadłam wielką porcję takie pysznego ciasta :) zdj...zjadłam wielką porcję takie pysznego ciasta :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1079302005436059.1073741907.272642222768712/1081480328551560/?type=3&theaterSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-27269936997149846432015-11-30T19:22:39.821+01:002015-11-30T19:22:39.821+01:00Ciasto "Mgiełka".
Wybaczcie, zapomniala...Ciasto "Mgiełka".<br /><br />Wybaczcie, zapomnialam umiescic nazwe ciasta do przepisu. <br />Pozdrawiam serdecznie :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12087545458398508450noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-42965571359261010092015-11-30T19:22:02.809+01:002015-11-30T19:22:02.809+01:00brzmi świetnie! brzmi świetnie! Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-80155374565303620182015-11-30T19:20:58.773+01:002015-11-30T19:20:58.773+01:00pyszności! zdjęcie w galerii - https://www.faceboo...pyszności! zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1079302005436059.1073741907.272642222768712/1081390105227249/?type=3&theaterSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-3837674497069909412015-11-30T19:16:23.656+01:002015-11-30T19:16:23.656+01:00A oto przepis:
Aby zrobic to ciasto potrzebne sa:
...A oto przepis:<br />Aby zrobic to ciasto potrzebne sa:<br /><br />1. Checi :)<br /><br />A tak na powaznie to:<br /><br />Blat biszkoptowy, (ja upieklam z 4 jajek, alektos lubi moze byc wyzszy),<br /><br />Smietana 36% lub 30% - 1 litr,<br /><br />Kawa zbozowa "Inka" <br /><br />Cukier puder - 2 lyzki (lub troszke wiecej jesli lubicie) na 60 ml smietany, na 40 ml smietany - 1.5 lyzki.<br /><br />Cukier waniliowy (z prawdziwa wanilia) lub wanilionowy - mala porcja,<br /><br />Czekolada lub inne dodatki jakie lubicie do ozdobienia (polecam rowniez karmel).<br /><br />Wykonanie:<br /><br />Upiec biszkopt, zostawic w blaszce, w ktorej pieklismy do przestygniecia.<br /><br />Kawe rozpuscic w jak najmniejszej ilosci wrzatku i zostawic do calkowitego przestygniecia. Ilosc kawy = 2 szklankom kawy, mozna zrobic slabsza (to zalezy od Waszych upodoban).<br /><br />Smietane podzielic na 2 czesci. Jedna czesc 60 ml, druga czesc 40 ml. Do wiekszej czesci smietany wlac zimna schlodzona) kawe i ubic, dodajac cukru. Po ubiciu odstawic do lodowki na 10 min.<br />Ubic mniejsza czesc bitej smietany dodajac cukier i cukier waniliowy. Rowniez odstawic do lodowki na 10 min.<br /><br />Po tym czasie wylozyc troche kawowj bitej smietany i rozprowadzic na blacie biszkoptu. Nastepnie do woreczkow cukierniczych przelozyc ubite smietany. Do jednego smietane kawowa, a do drugiego, waniliowa.<br />Udekorowac biszkopt wedlug wlasnej inwencji, ozdobic czekolada lub karmelem.<br /><br />Moja uwaga!<br />Polecam smietane 36%. I oczywiscie mozecie zrobic wiecej samku waniliowego niz kawowego, wtedy do miniejszej ilosci smietany dodacie kawy. Mozecie nie rozprowadzac smietany na blacie, tylko udekorowac smiatana od razu, Wasza inwencja. Jesli chodzi o cukier, t sami potrzebujecie dostosowac do waszych upodoban, bo niektorzy lubia mniej cukru, a niektorzy wiecej.<br /><br />Ja nie dodaje zelatyny do bitej smietany, gdyz nie ma takiej potrzeby. To ciasto jest bardzo lekkie, jak deser smietanowy i to jest wlasnie jego urok :)<br /><br />Na 2--3 godziny wlozyc do lodowki, po tym czasie jest gotowe do papusiania :)<br /><br />Powodzenia i smacznego! :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12087545458398508450noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-75595540581806461912015-11-30T18:04:38.780+01:002015-11-30T18:04:38.780+01:00Ja uwielbiam Inke od przedszkola :-D piję ją prakt...Ja uwielbiam Inke od przedszkola :-D piję ją praktycznie codziennie wieczorem. Lubię też dodawać ja do różnych deserów. Zwłaszcza do mojej tarty kawowe. SKŁADNIKI<br />1 paczka ciastek digestive i do tego pół kostki masła stopic i wymieszać, wysypac na dno tortownicy i ugniesc. <br />Masa :<br />200g sera mascarpone <br />250ml śmietany kremowki<br />1/2 szklanki cukru pudru <br />200g białej czekolady <br />2 łyżki kawy Inki + jedna do ozdoby <br />WYKONANIE MASY:<br />Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodne,, ubić śmietanę z cukrem. Lekko przestudzona czekoladę dodać do sera. Potem zmieszac z bitą śmietaną i kawą. Krem wyłożyć na przygotowany spod i do lodówki na min.2 h.<br />Po wyjęciu posypać resztą kawy. Szybki łatwo i PRZEPYSZNIE. smacznego ;-)AnnaFhttps://www.blogger.com/profile/17879942425573041664noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-77646454952343526662015-11-30T13:08:13.948+01:002015-11-30T13:08:13.948+01:00KAWOWA MANNA Z CHAŁWĄ I SOSEM WIŚNIOWYM
składniki:...KAWOWA MANNA Z CHAŁWĄ I SOSEM WIŚNIOWYM<br />składniki:<br />- 30 g kaszy manny<br />- 1 łyżka kawy Inka klasyczna<br />- 250 ml mleka<br />- 1 łyżeczka miodu<br />dodatkowo:<br />- ½ szkl. mrożonych wiśni<br />- 1 łyżka cukru trzcinowego<br />- 20 g chałwy<br />Mleko zagotować, mieszając wsypać kawę i kaszę. Gotować kilka minut, cały czas mieszając. Na koniec dodać miód, wymieszać. Wiśnie wymieszać z cukrem, przykryć, gotować ok.. 10 minut. W szklance ułożyć warstwami kawową kaszę i sos wiśniowy. Wierzch posypać pokruszoną chałwą.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17025691344337411624noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-38213785268571656342015-11-30T11:47:25.927+01:002015-11-30T11:47:25.927+01:00Joasiu, piernikowe świnki urocze!!! zdjęcie w gale...Joasiu, piernikowe świnki urocze!!! zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1079302005436059.1073741907.272642222768712/1081325035233756/?type=3&theaterSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-36605703072467896882015-11-30T11:41:02.813+01:002015-11-30T11:41:02.813+01:00Dzień dobry.
Trochę z poczuciem humoru, trochę z t...Dzień dobry.<br />Trochę z poczuciem humoru, trochę z tradycją, trochę z dobrym smakiem przesyłam mój przepis konkursowy na " piernikowe świnki z dodatkiem Inki".<br />Składniki :<br /><br />- cukier puder : 220 g<br />- masło : 120 g<br />- mąka pszenna tortowa : 520 g<br />- miód naturalny : 220 g<br />- jajko duże : 1 sztuka<br />- sól : 1 łyżeczka<br />- pomarańczowy aromat do ciast : 0,5 łyżeczki<br />- proszek do pieczenia : 15-20 g<br />- kawa rozpuszczalna zbożowa Inka klasyczna : 2-3 łyżki<br />- przyprawa korzenna : 2 łyżki<br /><br />ponadto :<br />- mąka do podsypywania blatu : 6 łyżek<br /><br />Cukier puder utrzeć z jajkiem. Do miski wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia, rozpuszczalną kawę zbożową typu Inka klasyczna, korzenne przyprawy. Wymieszać.Masło roztopić w małym garnku, dodać miód i aromat pomarańczowy, wymieszać. Połączyć z mieszaniną mąki, korzennych przypraw i proszku do pieczenia. Wlać kogel mogel. Wyrobić ciasto. Uformować kulę, przykryć, przenieść w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 5 części.Blat posypać mąką. Każdą część ciasta ponownie wyrobić, rozwałkować na grubość 4 - 5 mm. Foremkami ( u mnie są to na przykład małe fikuśne świnki) wykrawać pierniki. Układać na blachach. Do piekarnika włożyć jedną blachę z piernikami, piec 13 -14 minut. Wyjąć, wystudzić. Włożyć kolejną blachę, a tę na której piekliśmy wcześniej partię pierników ponownie wykorzystać do pieczenia następnej porcji. Pierniki można ( po całkowitym wystudzeniu) lukrować, dekorować według uznania. <br /><br />Pyszne, miękkie już następnego dnia. <br /><br />Pozdrawiam Joanna Szczepańska ( Neblina).<br /><br />P.S. Pierniki powędrowały do szkoły ( jako poczęstunek dla pierwszoklasitów z grupy mojej córki). Zdążyłam cyknąć zdjęcie. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-43150239048931043742015-11-29T20:25:47.003+01:002015-11-29T20:25:47.003+01:00bardzo smakowite śniadanie - zdjęcie w galerii htt...bardzo smakowite śniadanie - zdjęcie w galerii https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1079302005436059.1073741907.272642222768712/1081059095260350/?type=3&theaterSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-39703864065103829892015-11-29T19:46:45.483+01:002015-11-29T19:46:45.483+01:00Owsianka kawowo-kakaowo-bananowa
W okresie zimowy...Owsianka kawowo-kakaowo-bananowa<br /><br />W okresie zimowym na śniadanie często jem owsiankę. Staram się aby dostarczała mi dużo składników odżywczych. Lubię dodawać do niej klasyczną kawę Inkę, dzięki której owsianka ma ciekawy aromat.<br /><br />Składniki:<br />- 3 łyżki płatków owsianych<br />- 2 łyżki otrębów pszennych<br />- 1 łyżka siemienia lnianego<br />- 1/2 łyżki kakao<br />- 1 łyżka kawy Inka klasycznej<br />- 1/2 szklanka mleka<br />- 1/2 szklanka wody<br />- 1 łyżka miodu naturalnego<br />- 1 banan<br />- 1 łyżka rozdrobnionych orzechów<br /><br />Przygotowanie:<br />W garnuszku podgrzewamy wodę i mleko. Do ciepłego płynu dodajemy płatki owsiane, otręby, siemię lniane, kakako i kawę. Do gotującej się owsianki dodajemy rozdrobnionego banana (ładnie zwiąże owsiankę). Gotujemy chwilę na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na kilka minut.<br /><br />Po tym czasie przekładamy owsiankę do miseczki, dodajemy na wierzch posiekane orzechy i plastry banana. <br /><br />Zdjęcie wysyłam przez facebooka.<br /><br />Ania<br />annaz20@interia.euAnnanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-62584812115136787462015-11-29T19:14:44.420+01:002015-11-29T19:14:44.420+01:00Oj tak, siedząc wieczorem pod kocykiem, czytając k...Oj tak, siedząc wieczorem pod kocykiem, czytając książkę rozgrzewająca Inka byłaby idealnym dodatkiem! Gdyby jeszcze za oknem prószył śnieg za oknem było by wręcz bajkowo! Jednak ja wieczorem wolę gorącą herbatę z dodatkami :)<br /><br />annaz20@interia.euAnnanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-7811060155873513102015-11-29T19:12:54.742+01:002015-11-29T19:12:54.742+01:00ale apetyczny deser! poproszę dużą porcję :) zdjęc...ale apetyczny deser! poproszę dużą porcję :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1079302005436059.1073741907.272642222768712/1081035931929333/?type=3&theaterSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-29232872519589054502015-11-28T10:20:03.323+01:002015-11-28T10:20:03.323+01:00Iza bardzo sie cieszę:) Ja też nie .... przeprasza...Iza bardzo sie cieszę:) Ja też nie .... przepraszam tylko, ale błędnie wpisałam temperaturę pieczenia ... dopiero teraz zauważyłam, powinna by 175 - 180 stopni ... nie wiem o czym ja myślałam jak ją wpisywałam:) .... PrzepraszamJolanta Szyndlarewiczhttp://www.smakmojegodomu.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-12472663830508365702015-11-27T19:54:21.789+01:002015-11-27T19:54:21.789+01:00Kawę Inkę uwielbiam i często piję ją z moją córc...Kawę Inkę uwielbiam i często piję ją z moją córcią , proponuję pyszny deser z Inką z magnezem :)<br /><br />Tiramisu .<br /><br /> Składniki :<br /><br />2 duże paczki podłużnych biszkoptów<br /><br />Masa :<br /><br />500 g serka mascarpone<br />660 ml śmietanki kremówki 30 %<br />3 łyżki cukru<br />1 cukier waniliowy<br />2 łyżki likieru kawowego Sheridan 's<br />4 łyżeczki żelatyny<br />4 łyżki wody przegotowanej ciepłej<br /><br />Do nasączenia biszkoptów<br /><br />1 szklanka ciepłej przegotowanej wody<br />2 łyżki kawy rozpuszczalnej Inka z magnezem <br />1 cukier waniliowy<br />2 łyżki likieru kawowego<br /><br />Do posypania:<br /><br />Kakao gorzkie Holenderskie<br /><br /><br />Wykonanie :<br /><br />Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie.<br /><br />Kremówkę ubić z cukrem i cukrem waniliowym , ciągle mieszając dodawać po łyżce serka mascarpone .<br />Następnie wlać likier i wymieszać.<br />Do szklanki z żelatyną dodać kilka łyżek śmietany i wymieszać , przelać do masy śmietanowo serkowej i chwilę ubijać mikserem aż lekko zgęstnieje.<br /><br />Dno szklanego naczynia wyłożyć biszkoptami nasączonymi w kawie ince (zanurzamy i szybko wyciągamy , nie trzymamy za długo bo biszkopt nam się rozpadnie )<br />Na biszkopty trochę masy i tak dalej aż do wykończenia .<br /> Wierzch posypujemy gorzkim kakao .<br />Odstawiamy do lodówki na kilka godzin .<br />Mi wyszły 3 warstwy.<br /><br />Smacznego :)Gotuj i piecz z Joannąhttps://www.blogger.com/profile/07682690855323191080noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-75810027720994644742015-11-27T18:46:05.411+01:002015-11-27T18:46:05.411+01:00taka Inka na bogato - bardzo deserowa :)taka Inka na bogato - bardzo deserowa :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-56823251035924108552015-11-27T18:45:17.974+01:002015-11-27T18:45:17.974+01:00ja wypiłabym kubek takiej Inki wieczorem gdy za ok...ja wypiłabym kubek takiej Inki wieczorem gdy za oknem zawierucha:) pycha! Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.com