tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post2893752743055117741..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Kanie smażone, marynowane w zalewie octowej Smaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger101125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-57599113260161046692018-01-15T11:33:32.350+01:002018-01-15T11:33:32.350+01:00Nie wiedział, że nie będzie mu smakować, ale ja z ...Nie wiedział, że nie będzie mu smakować, ale ja z nieznanym przepisem aż tak nie eksperymentuję i nie robię od razu takich ilości - na próbę wystarczy zrobić 1-2 słoiki, najwyżej kilka, i tyle. Zresztą, nie wiadomo czy w ogóle ta osoba to zrobiła czy tylko krytykuje bo coś jej się wydaje...Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-83045003609665227592018-01-10T14:37:40.763+01:002018-01-10T14:37:40.763+01:00kto robi 50 słoików czegoś co mu smak nie pasuje,c...kto robi 50 słoików czegoś co mu smak nie pasuje,co za typek,zbulwersowałam się choć to było 5 lat temu hiiEwa Juchniewiczhttps://www.blogger.com/profile/10720343585254113671noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-90348974418680133022017-10-11T21:37:42.625+02:002017-10-11T21:37:42.625+02:00panierowanych nie próbowałam piecpanierowanych nie próbowałam piecSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-82911032531370551982017-10-11T11:44:58.009+02:002017-10-11T11:44:58.009+02:00Pani Izabelo, czy próbowała pani kiedykolwiek piec...Pani Izabelo, czy próbowała pani kiedykolwiek piec grzyby w piekarniku zamiast smażyć na tłuszczu? Np panierowane kanie ? Hmmm? Chodzą mi po głowie takie rozważania beztłuszczowe ;) AgnieszkaVTXhttps://www.blogger.com/profile/05364458250166258646noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-19474139507182067972017-10-10T22:51:43.830+02:002017-10-10T22:51:43.830+02:00Ja właśnie to robię niewiem jak smakuje mam kani d...Ja właśnie to robię niewiem jak smakuje mam kani dużo i coś muszę z nimi zrobićAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-67552792878884027922017-09-28T14:14:31.586+02:002017-09-28T14:14:31.586+02:00Dziękuję za dobre słowo, staram się, ale też przyz...Dziękuję za dobre słowo, staram się, ale też przyznaję, że ciągle uczę się czegoś nowego bo grzyby to temat bardzo rozległy. Pozdrawiam! Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-33757401269045756532017-09-28T14:06:03.944+02:002017-09-28T14:06:03.944+02:00Pani Izo gratuluję wiedzy mykologicznej. Od dzieck...Pani Izo gratuluję wiedzy mykologicznej. Od dziecka zbieram ,poznaję grzyby i czytam literaturę fachową dotycząca grzybów. Kilka zlotów grzybiarzy za mną , na których można było się wiele nauczyć bo pani mykolog jeździła z nami. Grzybów ,smacznych i niezbieranych przez większość grzybiarzy jest sporo w naszych lasach (kilkanaście gatunków na pewno) pod warunkiem ,ze popadało i jest wysyp grzybów wszelakich Wszystkie podane tutaj informacje dotyczące gatunków, występowania ,smaku pokrywają się z tym czego dowiedziałem się od profesjonalistki i co wyczytałem w dobrych atlasach grzybów. No i te potrawy wszelaki co już za trudne dla mnie bo kucharz ,ze mnie żaden. Poczytać można ,ale ograniczam się do gotowania zup, zrobienia jajecznicy i smażenia kani i gołąbków. Marynowanie to już za trudne dla mnie i tym zajmuje się c zona ,która rzadko ma na to czas. W trwającym jeszcze wrześniu wysyp czubajek kani ,raczej obrzeza lasu i czubajek gwiaździstych (taka mała kania) w głębi lasu. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-79310406177797957942017-09-26T21:58:32.116+02:002017-09-26T21:58:32.116+02:00Też mieszkam w bloku i kiedyś 2 słoiki z takimi ka...Też mieszkam w bloku i kiedyś 2 słoiki z takimi kaniami stały w kuchennej szafce kilka miesięcy, i nic im się złego nie stało. Dziwi mnie ten nieprzyjemny zapach podczas suszenia kań - ja je suszę i zapach jest bardzo przyjemny, orzechowo grzybowy. Uwielbiam doprawiać zupy i sosy suszonymi kaniami bo właśnie ładnie pachną i nie trzeba ich namaczać przed wkruszeniem do potrawy. Pozdrawiam! Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-30804054521949124632017-09-26T20:33:23.414+02:002017-09-26T20:33:23.414+02:00Moja żona zrobiła kanie i nie mogła się doczekać, ...Moja żona zrobiła kanie i nie mogła się doczekać, już po dniu otworzyła słoik, są wspaniałe. Chcę zapytać o okres przydatności tego produktu, bo chciałem słoiki wynieść do piwnicy,a żona wsadziła je do lodówki i nie darowała by mi, gdyby się zepsuły. Kanie zrobione na dosyć ostro bo takie lubimy wszystkie grzyby w occie, a mieszkamy w bloku, więc piwnice nie za chłodne.<br />Parę lat temu nazbieraliśmy sporo kań i żona wymyśliła, żeby zrobić je jak ryby po grecku w sosie pomidorowym, też wyborny smak. Kanie też suszyliśmy, bardzo specyficzny i raczej nieprzyjemny zapach, a po sproszkowaniu jako dodatek do sosów nie powalały aromatem, a raczej mało wyczuwalny smak grzybów. Usmażone w panierce przechowaliśmy do świąt w zamrażarce, po odgrzaniu nie były tak chrupiące, ale wszystkie inne walory smakowe zostały zachowane. Myślę, że bardzo oryginalna potrawa na stół wigilijny.Pozdrawiam. Dareknoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-44885187726983156972017-09-26T09:41:33.992+02:002017-09-26T09:41:33.992+02:00my też bardzo takie lubimy :) cieszę się, że smaku...my też bardzo takie lubimy :) cieszę się, że smakują też TobieSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-87279829666352031032017-09-22T19:04:55.217+02:002017-09-22T19:04:55.217+02:00Jak dobrze, że trafiłam na tą stronkę :-) kanie we...Jak dobrze, że trafiłam na tą stronkę :-) kanie według tego przepisu są przepyszne :-) dziękuję za przepisAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-64482626535260875082017-09-20T11:57:37.355+02:002017-09-20T11:57:37.355+02:00 Jejku ! jakie smaczne ! smaczne mało powiedziane ... Jejku ! jakie smaczne ! smaczne mało powiedziane super przepis kto tak wspaniale pomyślał ? dziękuję i pozdrawiam :) <br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-78047682082152661862017-09-17T09:54:54.398+02:002017-09-17T09:54:54.398+02:00Mam nadzieję, że kanie w takiej postaci przypadną ...Mam nadzieję, że kanie w takiej postaci przypadną Wam do gustu 😊Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-15506599147552444232017-09-15T14:21:24.613+02:002017-09-15T14:21:24.613+02:00Ryby marynowane i jajka w occie robię, a dziś zebr...Ryby marynowane i jajka w occie robię, a dziś zebraliśmy ogromną ilość kani na łące za domem zostało jeszcze trochę malutkich to zrobię jutro faszerowane. Te największe zapanieruję a średnie pójdą do słoika z octem. Dziękuję za przepisy, często z nich korzystam.<br />cygahttps://www.blogger.com/profile/05266399595872101335noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-12739265417240856842017-09-04T18:13:38.220+02:002017-09-04T18:13:38.220+02:00Czekam na wieści!Czekam na wieści!Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-88965807097247304072017-09-04T11:49:34.548+02:002017-09-04T11:49:34.548+02:00Dziś będę próbował to zmajstrować. Osobiście wolę ...Dziś będę próbował to zmajstrować. Osobiście wolę jak grzyb pije masełko, może klarowne choćby pół na pół z olejem doda smaczku albo olej kokosowy. Opowiem o wrażeniach niebawem.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-62883147978818786482017-08-21T17:23:56.840+02:002017-08-21T17:23:56.840+02:00Czernidłaków jest cała rodzina i to nie kołpakowat...Czernidłaków jest cała rodzina i to nie kołpakowate są takie niebezpieczne a kilka innych, m.in. czernidłak pospolity. Zawarta w nim kopryna reaguje z alkoholem i może nastąpić zatrucie aldehydem octowym. Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-35590568233454645772017-08-21T16:52:13.367+02:002017-08-21T16:52:13.367+02:00Z czernidłakami jest duży problem ponieważ są bard...Z czernidłakami jest duży problem ponieważ są bardzo toksyczne dla wątroby z połączeniu z alkoholem. W niektórych źródłach podają, że do ROKU czasu nie należy spożywać alkoholu. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-78725500046807922712017-08-07T12:42:48.802+02:002017-08-07T12:42:48.802+02:00Robiłam tak czernidłaki kołpakowate, jadłam zrobio...Robiłam tak czernidłaki kołpakowate, jadłam zrobione przez koleżankę mleczaje smaczne i lanie jednak najlepszeSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-64641965747479269262017-08-06T21:31:54.280+02:002017-08-06T21:31:54.280+02:00Ja mam pytanie związane z przepisem - czy inne g...Ja mam pytanie związane z przepisem - czy inne grzyby też można w ten sposób przyrządzać ?-Chodzi o marynatę -A jeśli to możliwe to jakie to grzyby ?-Pozdrawiam Serdecznie Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-67601846627551597362017-07-10T20:36:45.918+02:002017-07-10T20:36:45.918+02:00zazdroszczę, że już - ja jeszcze w tym roku nie sp...zazdroszczę, że już - ja jeszcze w tym roku nie spotkałam, ale sezon na kanie dopiero rusza Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-92038480659746010192017-07-10T14:29:14.516+02:002017-07-10T14:29:14.516+02:00Sezon na kanie czas zacząć :) pierwsze 15 kapelusz...Sezon na kanie czas zacząć :) pierwsze 15 kapeluszy przywędrowało dziś do domu, w zeszłych latach tylko smażyłam ale coś czuję że w tym roku nie przejjemy na bieżąco i potrzebna będzie alternatywa - ten przepis będzie idalny :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-67763753852286374262016-11-02T12:52:38.806+01:002016-11-02T12:52:38.806+01:00właśnie się zaczęły....i nareszcie są takie ilości...właśnie się zaczęły....i nareszcie są takie ilości aby wykorzystać ten przepis. Dziś w dwie godziny ok. 100 szt :) Nie odejdę dziś od patelni. Ale jak zrobiłam dwa lata temu ....to tak szybko się rozeszły...;( Warto się pomęczyć !Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-33537008002952172852016-10-27T17:34:50.019+02:002016-10-27T17:34:50.019+02:00Kanie zbiera się tam gdzie wyrosną i gdzie się je ...Kanie zbiera się tam gdzie wyrosną i gdzie się je znajdzie a że czasami wyrastają w lesie to tam też je zbieram. Poza tym większość osób nie odróżnia czubajki kani od np. czubajki gwiaździstej, na wszystkie czubajki mówią kanie, a czubajka gwiaździsta rośnie właśnie w lesie więc nie czepiajmy się drobiazgów.Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-14422791116837842762016-10-27T15:01:54.139+02:002016-10-27T15:01:54.139+02:00Kanie zbiera się na łące a nie w lesie :)Kanie zbiera się na łące a nie w lesie :)Anonymousnoreply@blogger.com