tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post3309542514948575340..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Najpyszniejsze rogale marcińskie - lepsze niż z cukierni Smaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger43125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-17711083383065181562017-11-10T11:58:56.490+01:002017-11-10T11:58:56.490+01:00Halinko, szanuj swoją głowę i nie szafuj nią tak b...Halinko, szanuj swoją głowę i nie szafuj nią tak bo nie warto Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-69095601194056067932017-11-07T16:08:34.544+01:002017-11-07T16:08:34.544+01:00Witam,ja w odpowiedzi na"anonimowy",aż s...Witam,ja w odpowiedzi na"anonimowy",aż się we mnie zagotowało czytając ten komentarz,może mniejsze ale za to zgrabniejsze i wyglądają przepięknie,nawet ładniejsze niż oryginalne poznańskie.Ten ktoś anonim najprawdopodobniej nie potrafi nic sam zrobić,więc chodzi po blogach i krytykuje.Gdy by było inaczej to by siedział w kuchni i pichcił.Dam głowę uciąć że nawet wodę przypali.Rozgrzana do czerwoności Halina<br />Halinahttps://www.blogger.com/profile/01514350663024133008noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-40554428535317527612016-11-09T22:37:32.425+01:002016-11-09T22:37:32.425+01:00będzie dobrze - może ciasto jest po prostu nieco z...będzie dobrze - może ciasto jest po prostu nieco za mokre (każda mąka jest inna i inaczej chłonie wilgoć) więc trzeba podsypać więcej mąki, ale nie za dużo. Trzymam kciuki! Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-38450972314900591762016-11-09T21:45:29.713+01:002016-11-09T21:45:29.713+01:00Mieszalam ciasto przez ponad 10 minut i nadal nie ...Mieszalam ciasto przez ponad 10 minut i nadal nie odchodzi od miski czy rąk. Postanowiłam je zostawić na godzinę w cieplym miejscu. Widzę że rośnie, ale czy coś z tego ciasta będzie?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-8670216593817309402016-07-22T20:26:14.189+02:002016-07-22T20:26:14.189+02:00Jak to nie przypominają? Są mniejsze, ale przypomi...Jak to nie przypominają? Są mniejsze, ale przypominają! Aż mi się łezka w oku zakręciła. Jeszcze nigdy ich sama nie robiłam, ale w tym roku będę musiała, bo niestety jestem daleko, muszę gdzieś tylko dorwać biały mak. Jednak rogale świętomarcińskie najlepiej smakują po obejrzeniu pochodu na ul. Święty Marcin... :)Gosiahttps://www.blogger.com/profile/18163957934863408448noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-40772888066913059832015-11-08T07:56:04.798+01:002015-11-08T07:56:04.798+01:00Witaj, jadłam kilka razy prawdziwe rogale świętoma...Witaj, jadłam kilka razy prawdziwe rogale świętomarcińskie i były rewelacyjne, Twoje co prawda nie przypominają ich prawie w ogóle ale może choć smakują podobnie ...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-29287216120122281632015-11-06T19:26:59.421+01:002015-11-06T19:26:59.421+01:00Witaj Pyzunio! Jestem Twoją wielką fanką. Wiele ra...Witaj Pyzunio! Jestem Twoją wielką fanką. Wiele razy już korzystałam z Twoich przepisów i zawsze mi smakowało. Jeśli chodzi o rogale to przepis jest super, nawet nie próbuję go podważać ale jest jedno ale... Jeśli chodzi o prawdziwe świętomarcińskie rogale to musisz wiedzieć, że ciasto na nie, musi się składać z 81 warstw co oznacza, że składanie należy powtórzyć 4-rokrotnie. Nie jestem pewna ale z Twojego opisu doliczyłam się 5 razy. Wiem, że to szczegół i na pewno nie ma wpływu na smak rogali ale chciałam tylko żebyś wiedziała. Taka mała ciekawostka...:) Pozdrawiam! Poznanianka;)<br />P.S. A tak przy okazji... Gdybyś kiedyś gościła w Poznaniu to bardzo polecam odwiedziny muzeum rogala na Starym Rynku.Alicjahttp://aluchna.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-701193988870145082014-12-09T12:11:15.783+01:002014-12-09T12:11:15.783+01:00Dziękuję za odpowiedź,mam zamiar upiec na Święta...Dziękuję za odpowiedź,mam zamiar upiec na Święta.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-35374683885834205832014-12-09T11:59:27.649+01:002014-12-09T11:59:27.649+01:00skoro nadaje się na rogale to i makowiec będzie do...skoro nadaje się na rogale to i makowiec będzie dobry - myślę, że 2 wyjdą na pewno, jeśli nie więcejSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-56768403735829909282014-12-09T11:40:23.983+01:002014-12-09T11:40:23.983+01:00Mam pytanie,jak myślisz czy można z takiego ciasta...Mam pytanie,jak myślisz czy można z takiego ciasta upiec świąteczne makowce ?, myślę , że z takiej porcji powinny wyjść dwa dość spore. Pozdrawiam.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-63923360131228815572014-11-10T20:33:00.106+01:002014-11-10T20:33:00.106+01:00Odzywam się jak obiecałam. Rogale fantastyczne,prz...Odzywam się jak obiecałam. Rogale fantastyczne,przepyszne, ciasto ładnie się wylistkowało. Trochę większe mi wyszły chyba,maku wystarczyło na styk,faktycznie na bogato,mak wyłazi bokami , aż za bardzo,tylko mój lukier jakiś taki blady, chyba dałam za dużo wody ale to drobny szczegół. Pochłonęliśmy z mężem po jednym jeszcze ciepłe.Wyszły mi 22 sztuki,jutro chyba podgrzeję je chwilkę w mikrofali żeby były ciepłe. Zdjęć niestety nie zrobiłam, przepraszam. Twoje na pewno ładniejsze ale to myślę kwestia wprawy. Ja robiłam moje 2 raz w życiu,poprzednie nie były tak dobre, na pewno będę je piekła, nie tylko na Marcina.Pozdrawiam,miłego świętowania.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-31654254093788505442014-11-09T22:11:54.567+01:002014-11-09T22:11:54.567+01:00pewnie, że można - biały mak w smaku niewiele się ...pewnie, że można - biały mak w smaku niewiele się różni od niebieskiego czy czarnego więc śmiało zamieniaj jeśli nie masz białego i piecz rogale :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-28833171225746386172014-11-09T20:51:29.151+01:002014-11-09T20:51:29.151+01:00Rogaliki wyglądają pysznie ale czy można użyć do n...Rogaliki wyglądają pysznie ale czy można użyć do nich zwykłego maku? (no wiesz czarnego) Jak zamówię przez Allegro to przyjdzie za tydzień a ja chcę teraz!!! :DAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-70606544075086211512014-11-09T18:09:29.031+01:002014-11-09T18:09:29.031+01:00Odezwę się na pewno.Odezwę się na pewno.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-9110465072066065802014-11-09T18:03:50.669+01:002014-11-09T18:03:50.669+01:00u mnie też masło czasami troszkę wyłazi, ale całoś...u mnie też masło czasami troszkę wyłazi, ale całość naprawdę wychodzi świetnie - czekam na wieści jak się udały rogaliki ! może zrobisz zdjęcie i przyślesz ? będzie mi bardzo miło :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-5745537100034010372014-11-09T17:03:01.433+01:002014-11-09T17:03:01.433+01:00Właśnie ciasto wylądowało w lodówce,trochę masła m...Właśnie ciasto wylądowało w lodówce,trochę masła mi wyłaziło bokami ale mam nadzieję,że będzie dobrze. Fajny przepis idealnie dobrane proporcje do ciasta drożdżowego. Niestety robię z niebieskiego maku, bo nie dostałam białego, trudno, dołożyłam też do maku różne orzechy mielone:pistacje, ziemne,włoskie.Farsz wyszedł bardzo dobry.Będę je piekła jutro,mam nadzieję, że 11 będą jeszcze smaczne. We wtorek tradycyjnie piekę gęś w garnku rzymskim (a waży 4,4kg) i nie wyrobiłabym się czasowo z rogalami. Dzięki za przepis, dam znać jak wyszły.PozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-10758916246634847912013-11-24T16:37:29.293+01:002013-11-24T16:37:29.293+01:00ciasto smarujemy miękkim masłem zostawiając z każd...ciasto smarujemy miękkim masłem zostawiając z każdej strony margines szerokości przynajmniej 2 cm i potem po złożeniu odkładamy pakiet do lodówki a nie do zamrażarki - jeśli masło nie da się rozsmarować na cieście to właśnie zostaną grudki. Jeśli podczas wałkowania bokami trochę masła mi wyłazi to zgarniam je i rozsmarowuję równo na wierzchu po czym jeszcze raz składamSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-56545097147551208072013-11-23T21:09:58.638+01:002013-11-23T21:09:58.638+01:00Bardzo proszę o poradę. Za każdym razem, czy to z ...Bardzo proszę o poradę. Za każdym razem, czy to z ciastem francuskim, czy półfrancuskim mam ten sam problem: masło wychodzi z ciasta:( Poza tym mimo długiego wyrabiania ciasto jest chropowate. Co mogę robić nie tak?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-60711882443956822052013-11-21T23:49:33.590+01:002013-11-21T23:49:33.590+01:00i zapewniam, że smaczniejsze niż w wielu cukiernia...i zapewniam, że smaczniejsze niż w wielu cukierniach bo niektóre idą na ilość a nie jakość, niestety...Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-59229320875757823692013-11-21T20:06:40.042+01:002013-11-21T20:06:40.042+01:00Ależ pyszne. Jestem pod wrażeniem. Myślę, że za ro...Ależ pyszne. Jestem pod wrażeniem. Myślę, że za rok sama zrobię. A na razie zachwycam się np. Twoimi. Śliczne, jak z cukierni. Pozdrawiam, KrysKrystyna Bonerhttps://www.blogger.com/profile/04430135731744195667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-87463390491120870412013-11-12T17:44:13.735+01:002013-11-12T17:44:13.735+01:00ja kupowałam biały mak właśnie w sieci, w polecony...ja kupowałam biały mak właśnie w sieci, w poleconym przez znajomą sklepie przydasiownia, ale już od jakiegoś czasu go wcale nie mają.... Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-7475472805253163262013-11-12T13:03:22.467+01:002013-11-12T13:03:22.467+01:00W Piotrze i Pawle bywa rzeczywiście, ale przed sez...W Piotrze i Pawle bywa rzeczywiście, ale przed sezonem, tak było jak sprawdzałam, internetu nie polecam, bo sama kiedyś kupiłam i się nacięłam - był mocno zanieczyszczony (drobinki pewnie mokówek? oraz piasek, który trudno usunąć żeby nie trzeszczał pod zębami, lepiej kupić coś czego jakość można sprawdzić na miejscu. Jeśli chodzi o jakość rogali w Poznaniu - jest nierówna. Jak ktoś nie jest poznaniakiem, może się "naciąć" kupując w pierwszym lepszym miejscu. Od urodzenia mieszkam w Poznaniu, a jest to już z grubsza 40 lat :) i kupuję tylko w dwóch miejscach. Czasem lepiej wydać trochę więcej pieniędzy , ale mieć pewność, że są znakomite. Ostatnio też zaczęłam sama piec i mam bardzo podobny przepis jak pani Izy. I te smakują rewelacyjnie całej rodzince. Jeszcze tylko nie nauczyłam sie ich idealnie zwijać :) . Dziękuję p Izie za piękny instruktarz, widzę że za rok będą i smaczne i cudownie wyglądające. PozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-68026331817763957602013-11-09T13:37:01.043+01:002013-11-09T13:37:01.043+01:00Witaj, mogłabyś napisać ile sztuk rogali wyjdzie z...Witaj, mogłabyś napisać ile sztuk rogali wyjdzie z podanych przez Ciebie produktów ? Pozdrawiam Vanilia :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-22152297707602434552013-11-08T14:19:56.481+01:002013-11-08T14:19:56.481+01:00Były przepyszne :) dziękujęByły przepyszne :) dziękujęAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-2839800288346118272013-11-07T23:30:50.533+01:002013-11-07T23:30:50.533+01:00niestety, nie widziałam w stacjonarnych sklepach -...niestety, nie widziałam w stacjonarnych sklepach - znajomi blogerzy, i ja też, zamawiają w internecie. Słyszałam, że bywa pod Halą Mirowską i w Piotrze i Pawle, ale czy jest rzeczywiście to nie wiem <br />Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.com