tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post3475007248887062233..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Śledzie marynowane w zalewie octowej. Domowe śledzie w occie. Smaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger40125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-7337324077662394602020-02-05T12:08:04.574+01:002020-02-05T12:08:04.574+01:00robię te śledziki kolejny już raz według Pani prze...robię te śledziki kolejny już raz według Pani przepisu,SĄ SUPER!!!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-74722855398458674572019-05-20T15:27:57.855+02:002019-05-20T15:27:57.855+02:00po co tyle cukru w sledziach z octem?prawdziwe mar...po co tyle cukru w sledziach z octem?prawdziwe marynowane sledzie nie maja cukru Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-81316099204624255292019-04-03T12:40:03.470+02:002019-04-03T12:40:03.470+02:00Zrobiłam śledzie według Pani przepisu. Z konieczno...Zrobiłam śledzie według Pani przepisu. Z konieczności zamieniłam cukier na stewię - jeśli ktoś potrzebuje tak zrobić, a ma wątpliwość czy się uda, to ze spokojem można dokonać zamiany (byle nie w proporcji 1:1 bo stewia jest bardzo słodka).<br />Śledzi spróbowałam po 6 dniach marynowania. Wyszły delikatne, sprężyste i smaczne, aczkolwiek jak dla mnie zbyt mocno octowe. Wypłukałam je więc w wodzie, pokroiłam na kawałki i zrobiłam z nich śledzie w śmietanie z dodatkiem oleju, pieprzu, kaparów i jabłka. Odstawiłam na 2 dni. Wyszły fantastyczne. Reasumując: przepis ten można wykorzystać bardzo różnorodnie, w zależności od preferencji smakowych. Dziękuję za recepturę i polecam.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-71404412621533867822019-03-08T19:57:24.248+01:002019-03-08T19:57:24.248+01:00Każdy filet można przecież przekroić wzdłuż na węż...Każdy filet można przecież przekroić wzdłuż na węższe 2- paski Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-66126007647491103782019-03-04T20:14:54.634+01:002019-03-04T20:14:54.634+01:00Ale z sledzi zielonych ?? mam trochę duże te tusz...Ale z sledzi zielonych ?? mam trochę duże te tuszki :-(Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-69570894605807811242019-03-04T18:51:41.074+01:002019-03-04T18:51:41.074+01:00Można. Zwinąć filety wkładając w środek troszkę ce...Można. Zwinąć filety wkładając w środek troszkę cebuli i kawałek ogórka, i zalać zalewąSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-12148639280724021722019-03-04T17:40:28.352+01:002019-03-04T17:40:28.352+01:00Witam a mozna zrobić rolmopsy z swiezych sledzi zi...Witam a mozna zrobić rolmopsy z swiezych sledzi zielonych ? Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-35590337227480229492018-12-11T15:54:31.507+01:002018-12-11T15:54:31.507+01:00tak, ale większe płaty przekrawałam wzdłuż na półtak, ale większe płaty przekrawałam wzdłuż na półSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-78856471160467919552018-12-09T21:05:47.007+01:002018-12-09T21:05:47.007+01:00Pani Izo. Czy robiła Pani z tych śledzi koreczki ?...Pani Izo. Czy robiła Pani z tych śledzi koreczki ?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-60027336308248953402018-11-27T12:26:34.422+01:002018-11-27T12:26:34.422+01:00zazdroszczę takich świeżuteńkich śledzizazdroszczę takich świeżuteńkich śledziSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-68858389866574351852018-11-12T13:02:30.370+01:002018-11-12T13:02:30.370+01:00Wreszcie znalazłam przepis na pyszne śledzie! Mąż ...Wreszcie znalazłam przepis na pyszne śledzie! Mąż łowił świeżutkie i zawsze padało na wersję smażoną w occie. A teraz coś dla odmiany. Dziękuję Sylwiahttps://www.blogger.com/profile/08866086190743094621noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-82759994750963022772018-04-26T17:54:39.310+02:002018-04-26T17:54:39.310+02:00Przepis rewelacja! Spróbowałam śledzi po 4 dniach ...Przepis rewelacja! Spróbowałam śledzi po 4 dniach - super! Nie za kwaśne jak to piszą co niektórzy. Poziom kwaśności przyrównałabym do kupnych rolmopsów, z tą róznicą że domowe sto razy lepsze:)!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-42312176935995638352017-12-14T11:41:49.035+01:002017-12-14T11:41:49.035+01:00miło mi miło mi Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-78300811356335306382017-12-12T21:16:54.122+01:002017-12-12T21:16:54.122+01:00robiłem superrobiłem superAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-5162924000754221332017-12-10T15:32:50.325+01:002017-12-10T15:32:50.325+01:00Cieszę się, że smakują 😊 Pozdrawiam!Cieszę się, że smakują 😊 Pozdrawiam!Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-29782156097964832882017-12-09T15:49:30.498+01:002017-12-09T15:49:30.498+01:00Pyszne śledzie.Świetny przepis, dzięki większej il...Pyszne śledzie.Świetny przepis, dzięki większej ilości octu śledzie szybko się marynują a do tego ich smak jest bardziej wyrazisty(z kwaśnością niema to nic wspólnego, cukier ją redukuje) .Proporcje przypraw są idealne dla całej mojej rodziny, wszyscy zajadają ze smakiem .<br />Pozdrawiam ArturArturhttps://www.blogger.com/profile/09904326745561555495noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-37498051038185223412017-08-01T10:22:17.481+02:002017-08-01T10:22:17.481+02:00Mrozi się ale najlepiej zalac pojemnik ze sledziam...Mrozi się ale najlepiej zalac pojemnik ze sledziami woda i tak zamrozić,nic nie tracą na smaku.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-29595359266965370332017-05-08T17:20:50.804+02:002017-05-08T17:20:50.804+02:00Proszę nie słuchać mądrych inaczej , śledzie robię...Proszę nie słuchać mądrych inaczej , śledzie robię już kolejny raz i zawsze wychodzą pyszne .PozdrawiamAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/12102558067711053162noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-73339728791188736252017-04-11T23:51:56.369+02:002017-04-11T23:51:56.369+02:00Przepis świetny, ja robię praktycznie tak samo, cz...Przepis świetny, ja robię praktycznie tak samo, czasami dodaje owoce jałowca i goździki a zamiast zwykłego octu daję ocet z białego wina i więcej cukru, a w słoiku przekładam z cebulą i świeżym koprem. <br /><br />Kilka osób się pytało czy może postać dłużej. Ja osobiście sama łowię śledzia (czasami ok 10-20 kg na dzień) i śledzia przerabiam na wiele sposobów. Jeżeli chodzi o ten przepis to polecam śledzie, które mają być przechowywane dłużej zalać schłodzoną w lodówce zalewą, a śledzie dzień wcześniej oczyścić umyć i lekko posolić, u mnie trzymają jeszcze z listopada. Oczywiście tego nie pasteryzujemy i trzymamy w lodówce. Ale się rozpisałam, o śledziach mogę gadać godzinami. I jeszcze jedno , można w małym wiaderku śledzie zalać solanką(na jajko<br />)i trzymać w lodówce do 3-4 miesięcy, a potem potrzebną ilość wymoczyć i zrobić w occie itp. Co do mrożenia to umyte ale nie wysuszone śledzie zamykam w woreczkach strunowych i też nawet rok wytrzymają( ja mrożę na -22 st)<br /><br />Pozdrawiam AlicjaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-48304493919260432012017-04-07T21:14:26.511+02:002017-04-07T21:14:26.511+02:00Jakoś nic słoika nie rozpuściło a śledzie są pyszn...Jakoś nic słoika nie rozpuściło a śledzie są pyszne więc proszę pozostać przy swoim przepisie a ja będę nadal robić po swojemu Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-78874283135746423762017-04-06T22:40:59.541+02:002017-04-06T22:40:59.541+02:00Z tej ilości wody i octu 10% wyjdzie zalewa tak mo...Z tej ilości wody i octu 10% wyjdzie zalewa tak mocna, ze chyba słoik rozpuści. Ja daje szklankę octu na litr wody i są mocno kwasne ��Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-36321680528060602552017-03-13T15:52:16.533+01:002017-03-13T15:52:16.533+01:00Dziękuję za przepis bardzo smaczne.pozdrawiam☺Dziękuję za przepis bardzo smaczne.pozdrawiam☺Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-84921170412703443102017-03-12T07:39:30.183+01:002017-03-12T07:39:30.183+01:00najlepsze śledzie jakie robię ,są po prostu nie do...najlepsze śledzie jakie robię ,są po prostu nie do przebiciaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/12102558067711053162noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-3992224653696378912017-02-04T14:43:04.822+01:002017-02-04T14:43:04.822+01:00jeśli śledziki rzeczywiście Ci zasmakowały to cies...jeśli śledziki rzeczywiście Ci zasmakowały to cieszę się bardzo :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-79357213651668036982017-02-01T22:49:00.731+01:002017-02-01T22:49:00.731+01:00Super przepis :) jedne śledziki "dochodzą&quo...Super przepis :) jedne śledziki "dochodzą"(ale już po 2 dniach spróbowałam i były ok), a drugie czekają aż zalewa wystygnie :) ocet to kwestia gustu-jak dla mnie w sam raz :) dziękuję bardzo :)aga_wnoreply@blogger.com