tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post3872557172555212972..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Domowa wędlina - Mielonka wieprzowa Smaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger17125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-9389387159580099202018-01-05T13:14:47.522+01:002018-01-05T13:14:47.522+01:00masz rację, następnym razem zważę i dopiszę ile gr...masz rację, następnym razem zważę i dopiszę ile gram soli zużyłamSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-66954780208235388362018-01-02T13:50:30.267+01:002018-01-02T13:50:30.267+01:00Wygląd jak wygląd, od wielu rzeczy on zależy i u k...Wygląd jak wygląd, od wielu rzeczy on zależy i u każdego będzie inaczej wyglądać.<br />Mnie nie przekonuje ilość peklosoli podana w łyżeczkach. Przepis jest nie powtarzalny bo nikt nie wie jak pojemnych łyżeczek użyłaś. Ja mam takie w których sie mieści od 3 do 8 g peklosoli Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-42091206876650057352016-03-16T17:07:10.226+01:002016-03-16T17:07:10.226+01:00przepis zły czy wygląd Ci nie odpowiada? bo to dwi...przepis zły czy wygląd Ci nie odpowiada? bo to dwie różne sprawy. Mielonka na zdjęciu wygląda po prostu jak mielonka a że się nie podoba to trudno, kwestia gustu. Natomiast jeśli masz zastrzeżenia do przepisu to napisz jakie konkretnie bo na razie Twoje nie bo nie niczego nie wnosi Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-43265656604387773472016-03-16T02:42:57.644+01:002016-03-16T02:42:57.644+01:00Ale niedobry przepis okropnie to wygląda :/Ale niedobry przepis okropnie to wygląda :/Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-90975616275711124322015-01-20T12:17:19.154+01:002015-01-20T12:17:19.154+01:00No i w końcu przepis doczekał się publikacji i u m...No i w końcu przepis doczekał się publikacji i u mnie: http://przystole.blox.pl/2015/01/Mielonka-wieprzowa-z-szynkowara.html<br />Polecam, bo robiłam już trzy razy ;)Edytahttp://przystole.blox.pl/htmlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-11748749052555611282015-01-05T20:00:17.920+01:002015-01-05T20:00:17.920+01:00cieszę się, że smakowało :) dzięki za zaufanie :)cieszę się, że smakowało :) dzięki za zaufanie :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-32130629683012730142015-01-05T17:13:57.262+01:002015-01-05T17:13:57.262+01:00Zrobiłam już jakiś czas temu (zresztą wiesz), ale ...Zrobiłam już jakiś czas temu (zresztą wiesz), ale postanowiłam napisać, żeby inni wiedzieli, że mielonka jest przepyszna.kabamaiga@gmail.comhttps://www.blogger.com/profile/05678778031484959452noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-59262014954246431592014-12-11T21:59:51.649+01:002014-12-11T21:59:51.649+01:00szynkowar ma taką płytkę ze sprężyną, którą nakład...szynkowar ma taką płytkę ze sprężyną, którą nakłada się na wierzch i dociska nią masę mięsną zamykając specjalnymi uchwytami. To powoduje, że wędlina jest zwarta. Z keksówki taka nie wyjdzie - chyba, że dopasujesz coś do dociśnięcia i położysz jeszcze na tym coś ciężkiego w celu obciążeniaSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-43800807491639394642014-12-11T21:56:47.666+01:002014-12-11T21:56:47.666+01:00czy można taką wędlinę zrobić w zwykłej formie kek...czy można taką wędlinę zrobić w zwykłej formie keksowej? Czy raczej sie nie uda? EwikAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-29637674571221434982014-09-02T10:09:06.776+02:002014-09-02T10:09:06.776+02:00ja od 4 lat robię domową kiełbaskę lub szynkę odką...ja od 4 lat robię domową kiełbaskę lub szynkę odkąd postawiłam na działce wędzarnie wymiat 80x80 i tunel 2,5 metra wchodzi na raz nawet 15kg surowej kiełbasy lub 12- 14 szynek w zależności od wielkości na 3 kijach zwykle wędzone 9 szynek:D wędzimy z 2 sąsiadami każdy ma po 3 do 4 sztuk albo szynki, karkówki, lub wędzonego schabu ( jest super) :D<br />mięso pekluje się w zalewie 2 do 3 dni (w lodówce) <br />zalewa :D 5litrów wody , 6 łyżek ( od zupy) soli , lisc laurowy, ziele angielskie +kilka ziaren, cebula przekrojona na pol,zagotowac i wystudzic.wlozyc mieso i go nakuc<br />na 2 dzien wzmienic zalewe bo szynka pusci krew<br />przed wedzeniem oplukac w wodzie i zawiazac sznurkiem lub wlorzyc do siatki. Wedzic jakies 4 godziny bardzo wolno . Taka szynka lezy w lodowce nawet 1miesiac i sie nie psuje . soli peklowej nie uzywam chyba ze wedze wieksza ilosc na dluzsze przechowanie wtedy zastepuje 1 lzyke soli- sola peklowa ktora dodaje po wystudzeniu zalewy<br /> ulka z rzeszowanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-25562794393866073082014-08-21T18:20:06.041+02:002014-08-21T18:20:06.041+02:00dzięki za rady :)dzięki za rady :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-13651392931151399782014-08-21T15:46:47.188+02:002014-08-21T15:46:47.188+02:00Zmielonego mięsa nie trzeba tak długo peklować. Wy...Zmielonego mięsa nie trzeba tak długo peklować. Wystarczy potrzymać kilka godzin, napewno sól peklowa wchłonie się w mięso.Trzy dni pekluję "na mokro" szynkę o wadze do 1 kg. Jest taka fajna strona (według mnie), która nazywa się wedlinydomowe.pl, korzystam z niej, tam jest "wyższa szkoła jazdy" ale początkujący też śmiało skorzysta. Rolę szybkowara może przejąć osłonka poliamidowa.PozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-13208609923674435272014-03-11T21:17:39.453+01:002014-03-11T21:17:39.453+01:00w słoikach nie robiłam - chyba musi być luźniejsze...w słoikach nie robiłam - chyba musi być luźniejsze żeby dało się ją smarować a nie kroić ? Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-20154926027792848862014-03-11T21:16:30.571+01:002014-03-11T21:16:30.571+01:00wygląda wspaniale i na pewno tak samo smakuje,robi...wygląda wspaniale i na pewno tak samo smakuje,robię podobnie ale w słoikach,też wymaga czasu,ale potem,,,dellicje:)))Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-56580357183110452822014-03-01T15:44:17.486+01:002014-03-01T15:44:17.486+01:00szkoda że trzeba czekać dwie doby,ale napewno wart...szkoda że trzeba czekać dwie doby,ale napewno warto,mam szynkowar singiel i będę go zachwalać że hej polecam na 100 %Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-67326582529906333562014-02-26T21:42:50.008+01:002014-02-26T21:42:50.008+01:00Właśnie takiego przepisu szukałem, jutro spróbuję ...Właśnie takiego przepisu szukałem, jutro spróbuję wykonać mielonkę. Janhttp://janwedzi.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-84045789877311204752014-02-13T17:07:52.657+01:002014-02-13T17:07:52.657+01:00zapamiętam sobie przepisik! Choć na razie będę wal...zapamiętam sobie przepisik! Choć na razie będę walczyć dzielnie bez szynkowaru :-)<br />Bar(a)barawkuchnihttps://www.blogger.com/profile/07184606635873815078noreply@blogger.com