tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post4036879307724945795..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Grzybobranie i co dalej? Jak suszyć grzyby ? Smaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger15125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-79863575863339348552018-12-22T04:59:07.423+01:002018-12-22T04:59:07.423+01:00Można, tylko po co? suszone grzyby bardzo dobrze p...Można, tylko po co? suszone grzyby bardzo dobrze przechowuje się w szklanych słojach z zakrętką, i mogą stać w nich nawet kilka lat. Dla bezpieczeństwa do każdego słoja można dorzucić liście laurowe, bo mole spożywcze nie lubią ich zapachu. Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-47905306452659842062018-12-21T21:20:30.189+01:002018-12-21T21:20:30.189+01:00Witam Mam pytanie Czy nadmiar suszonych grzybów mo...Witam Mam pytanie Czy nadmiar suszonych grzybów można zamrozić? Będę bardzo wdzięczna za wskazówki ��Grażynahttps://www.blogger.com/profile/00708523547443697185noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-70178837103421182392018-10-10T11:04:34.813+02:002018-10-10T11:04:34.813+02:00Ano mogły, bo do już wiszących się mogły dostać si...Ano mogły, bo do już wiszących się mogły dostać się owady, muchówki, i złożyć w nich jajeczka Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-63805466232021112232018-10-04T20:13:56.107+02:002018-10-04T20:13:56.107+02:00Jak mogą zrobaczywieć zdrowe grzyby? Musiały już m...Jak mogą zrobaczywieć zdrowe grzyby? Musiały już mieć robale w sobie. Nic nie bierze się z niczego.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-13420592995668839742017-10-20T11:10:55.527+02:002017-10-20T11:10:55.527+02:00obgotowanie grzybów przed suszeniem to jakaś total...obgotowanie grzybów przed suszeniem to jakaś totalna bzdura! przecież suszone grzyby potem się moczy przed użyciem i gotuje więc robienie tego wcześniej nie ma żadnego sensuSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-8794914740591193932017-10-18T19:26:16.556+02:002017-10-18T19:26:16.556+02:00Witam Panią :-) od dawna śledzę Pani bloga i bardz...Witam Panią :-) od dawna śledzę Pani bloga i bardzo za niego dziękuję :-) Przekazuje Pani ogromnie dużo bardzo cennych informacji. Mam też do Pani pytanie odnośnie opieniek. czy nadają się do suszenia a jeśli tak, to czy należy KE wcześniej ongotować.Noe bardzo sobie to wyobrażam, suszenie obgotowanych grzybów. Ale przeczytałam o tym gdzieś w internecie<br />Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję za wspaniałego bloga :-D Klaudia Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-66053924712265281152017-09-30T09:28:13.868+02:002017-09-30T09:28:13.868+02:00pomyślę o zmianach, dziękuję za sugestie. W artyku...pomyślę o zmianach, dziękuję za sugestie. W artykule o suszeniu też widzę, że trzeba dopisać to i owo. Na polecam przechowywanie w szklanych, szczelnie zamykanych słojach. Żadne torebki papierowe ani lniane woreczki według mnie się nie sprawdzają - za duże ryzyko zawilgotnienia grzybów albo dostania się do nich moli. Poza tym większe ilości czasami stoją dużo dłużej niż rok i muszą być dobrze zabezpieczona. Słoje przechowuję w mieszkaniu, w temperaturze pokojowej, ale trzymam je w szafce i kartonach żeby grzyby miały ciemno. Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-47396057193447654802017-09-29T18:58:18.794+02:002017-09-29T18:58:18.794+02:00Od dwóch tygodni przerabiam grzyby (z lasów święto...Od dwóch tygodni przerabiam grzyby (z lasów świętokrzyskich). Na razie zajęłam na nie wszystkie możliwe pudełka i słoiki. Pani Izo, wielkie dzięki za ściągawkę o grzybach, nawet w lesie do niej zaglądałam:) A ponieważ lista jest już długa, ułatwiłaby nieco korzystanie z niej możliwość wybierania wg litery alfabetu (jeśli się da) bądź oznaczenie nazw grzybów niejadalnych np. na czerwono (teraz nazwy mają kolor zielony, tak jak jadalne. I jeszcze pytanie: w czym i w jakich warunkach najlepiej przechowywać ususzone, żeby mole nie zrobiły sobie w nich uczty?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-13989192158066635522017-09-26T10:08:05.485+02:002017-09-26T10:08:05.485+02:00moja suszarka chodziła ostatnio 3 tygodnie prawie ...moja suszarka chodziła ostatnio 3 tygodnie prawie non sto, 24 godziny na dobę, bo grzybów było tyle, że suszyłam codziennie nową porcję Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-82397048980315551112017-09-23T19:57:41.631+02:002017-09-23T19:57:41.631+02:00W moim rodzinnym domu duże ilości grzybów suszy si...W moim rodzinnym domu duże ilości grzybów suszy się w przymkniętym piekarniku nastawionym na termoobieg w temp 40-50 stopni. Grzyby zamiast na blaszkach suszą się na odpowiednio przyciętych i zaostrzonych z 1 strony prętach nierdzewnych(trochę tak jak się griluje kurczaka). Nadziewa się całe grzyby bądź oddzielnie kapelusze i nogi w zależności od wielkości, na pręty i upycha się tego ile się zmieści. Na spodzie piekarnika lub ostatnim szczebelku wstawia się blaszkę, żeby zbierała się tam ewentualna woda wyciekająca z grzybów. Można tak suszyć nawet bardzo mokre kapelusze. Nie ma możliwości żeby grzyby zarobaczywiły, bo warunki nie sprzyjają robalom. Nawet bardzo mokre maślaki susza się kilkanaście godzin.<br />Ostatnio dom wzbogacił się o suszarkę elektryczną, ale przy większym grzybobraniu nie daje rady przerobić takich ilości jakie zbieramy:PAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/06703444267111715003noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-63881594024437636012017-09-14T10:04:27.674+02:002017-09-14T10:04:27.674+02:00I dlatego warto zainwestować w suszarkę do grzybów...I dlatego warto zainwestować w suszarkę do grzybów, taką elektryczną. Przydaje się bardzo, nie tylko do grzybów, ale też do warzyw, owoców i ziółSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-15447859890445566012017-09-12T19:44:18.382+02:002017-09-12T19:44:18.382+02:00Właśnie wyrzuciłem do kosza 3 godziny zbierania pr...Właśnie wyrzuciłem do kosza 3 godziny zbierania prawdziwków (kilkadziesiąt sztuk), rozwieszone na sznurku do suszenia pod sufitem w kuchni zrobaczywiały... A rok temu suszyłem w ten sam sposób podgrzybki i pięknie się ususzyły, powędrowały później do wigilijnej kapusty. Płaczę... :-(Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-17910482546569012382016-09-29T10:04:46.534+02:002016-09-29T10:04:46.534+02:00lejkowce dęte są czarne, przed ususzeniem i po nim...lejkowce dęte są czarne, przed ususzeniem i po nim, żadnego niebieskiego koloru nie mają. Ususzone są nawet bardziej aromatyczne niż świeże. Świetnie nadają się do pierogów i jako składniki różnych farszy, ale trzeba pamiętać że właśnie nadają ciemny kolorSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-78021348043478688822016-09-28T18:22:26.125+02:002016-09-28T18:22:26.125+02:00A ja mam take zapytanie w kwestii grzybów suszonyc...A ja mam take zapytanie w kwestii grzybów suszonych: Ponieważ nigdy nie zbierałam i nie suszylam lejkowców dętych, a mają na Pani zdjęciach przepiękny kolor (mój ulubiony), planuję w przyszłości nazbierać lejkowców (jeśli znajdę, ale wydaje mi się że w mojej okolicy je widziałam ), ususzyć i....no i co? Do jakich potraw je dodawać? I najważniejsze: czy zachowują swój piękny kolor po dodaniu (suszonych) do potrawy? A może zabarwiają tez sosik na niebiesko???Asia-966https://www.blogger.com/profile/12464009716672746818noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-84872001711610222762014-09-09T11:48:57.734+02:002014-09-09T11:48:57.734+02:00My nie używamy suszarki, mamy porobione takie desk...My nie używamy suszarki, mamy porobione takie deski na kaloryfery na okres grzybobrania, na to papier do pieczenia i schną samoczynnie :) tata też zrobił jakiś system do zawieszania sznurków z grzybami, więc suszkami pachnie mi w całym mieszkaniu :)Anonymousnoreply@blogger.com