tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post4089270550726245032..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Jabłka na zimę - prażone do szarlotki i skórki na herbatkę Smaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger30125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-15308363749420562932016-11-06T19:04:24.972+01:002016-11-06T19:04:24.972+01:00bardzo fajne przepisybardzo fajne przepisyAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-42842108749976311102016-08-31T11:22:18.038+02:002016-08-31T11:22:18.038+02:00nie, niekoniecznie, ale pamiętaj, że cukier konser...nie, niekoniecznie, ale pamiętaj, że cukier konserwuje. Radziłabym w przypadku nie dodawania cukru pasteryzować słoiki 2 albo 3 razy w odstępach 24 godzinSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-23298033318095074532016-08-31T09:22:36.376+02:002016-08-31T09:22:36.376+02:00Dzień Dobry. Ja bardzo lubie kwaśne jabłka i mam p...Dzień Dobry. Ja bardzo lubie kwaśne jabłka i mam pytanie: Koniecznie musze dodać cukier jak będą kwaśne? Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/14780867936027442651noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-89155915933660281772014-10-08T20:32:55.718+02:002014-10-08T20:32:55.718+02:00bardzo proszę :) a może przyślesz zdjęcie jabłusze...bardzo proszę :) a może przyślesz zdjęcie jabłuszek ? pochwal się ! Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-20910753025558073942014-10-08T14:53:27.405+02:002014-10-08T14:53:27.405+02:00jabłuszka już zrobione,pychota,dziękuję serdecznie...jabłuszka już zrobione,pychota,dziękuję serdecznie za przepis:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-89167111437006318942014-10-08T13:29:21.089+02:002014-10-08T13:29:21.089+02:00kilka łyżek nie zaszkodzi, ale to też zależy od ja...kilka łyżek nie zaszkodzi, ale to też zależy od jabłek - jeśli są soczyste to nie trzeba - ja wlałam tylko trochę na początku i potem już nie dolewałam bo byłoby za rzadkie Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-13150583094736288822014-10-08T13:27:35.732+02:002014-10-08T13:27:35.732+02:00wydaje mi się, że przemieszanie zawartości garnka ...wydaje mi się, że przemieszanie zawartości garnka jest oczywiste i nie trzeba pisać tego w przepisie. Cukier do smaku bo jabłka są różne, jedne bardziej kwaśne, inne słodkie... poza tym nie każdy lubi mocno słodką szarlotkę. 30 min. pasteryzowałam słoiki o poj. 0,7l a mniejsze 20 min.Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-21407636634693492142014-10-08T13:19:37.481+02:002014-10-08T13:19:37.481+02:00czy w czasie smażenia jabłek trzeba jeszcze dolewa...czy w czasie smażenia jabłek trzeba jeszcze dolewać do nich wody?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-38089147890612900112014-10-08T11:02:40.440+02:002014-10-08T11:02:40.440+02:00czy podczas prażenia jabłek trzeba ich od czasu do...czy podczas prażenia jabłek trzeba ich od czasu do czasu pomieszać? czas pasteryzacji zależy od wielkości słoika czy różnej wielkości słoiki pasteryzujemy 30min? cukru trzeba dać do smaku? Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-68466367097580584322014-10-07T11:31:46.062+02:002014-10-07T11:31:46.062+02:00ostatni słoik z zeszłego roku wykorzystałam chyba ...ostatni słoik z zeszłego roku wykorzystałam chyba w czerwcu , można jabłka zetrzeć na tarce <br />Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-19083470131742965822014-10-07T10:51:23.055+02:002014-10-07T10:51:23.055+02:00ile czasu wytrzymują te jabłuszka w piwnicy? czy m...ile czasu wytrzymują te jabłuszka w piwnicy? czy można zetrzeć wszystkie na tarce o grubym oczku?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-42306729479653162014-10-03T14:09:19.485+02:002014-10-03T14:09:19.485+02:00będzie mi bardzo miło Cię gościć :) Pozdrawiam ! będzie mi bardzo miło Cię gościć :) Pozdrawiam ! Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-14882615138318994332014-10-03T12:30:05.385+02:002014-10-03T12:30:05.385+02:00Zapasreryzowalm:) dziękuję raz jeszcze i z pewnośc...Zapasreryzowalm:) dziękuję raz jeszcze i z pewnością wrócę tu jeszce nie raz. Pozdrawiam Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-68066723131812009412014-10-03T11:15:00.727+02:002014-10-03T11:15:00.727+02:00mam nadzieję, że zapasteryzowałaś ? pytam bo pierw...mam nadzieję, że zapasteryzowałaś ? pytam bo pierwszy raz jak robiłam to wlałam tylko gorące do słoików i część się zepsuła, niestety....Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-62928935503953787242014-10-03T10:49:55.569+02:002014-10-03T10:49:55.569+02:00Dziękuję za przepis:) pierwszy raz zrobiłam jabłka...Dziękuję za przepis:) pierwszy raz zrobiłam jabłka do słoików i wyszły przepyszne:D skórki zaraz powędrują do piekarnika:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-24772748350559375452014-09-13T06:42:41.006+02:002014-09-13T06:42:41.006+02:00Naprawdę nie pamiętamNaprawdę nie pamiętamSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-36967316547969687842014-09-12T21:58:34.025+02:002014-09-12T21:58:34.025+02:00Witam, przepis wygląda smakowicie! Idealny na zimo...Witam, przepis wygląda smakowicie! Idealny na zimową szarlotkę!<br />Mam pytanie, ile mniej więcej słoików wyszło Pani z tych 5 kg jabłek?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-72581696561620737862014-08-27T15:57:44.447+02:002014-08-27T15:57:44.447+02:00życzę powodzenia i w razie czego proszę pytać gdyb...życzę powodzenia i w razie czego proszę pytać gdyby coś było niejasne Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-49270482251661583342014-08-27T12:15:15.616+02:002014-08-27T12:15:15.616+02:00Dziękuję za odpowiedź :) Właśnie biorę się pierwsz...Dziękuję za odpowiedź :) Właśnie biorę się pierwszy raz za przetwory z Pani przepisu :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-79278573930810678042014-08-26T14:02:45.777+02:002014-08-26T14:02:45.777+02:00ja parzę same - taka owocowa herbatka powstaje, al...ja parzę same - taka owocowa herbatka powstaje, ale można zrobić sobie mieszankę z suszonymi ziołami czy innymi herbatamiSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-34079588773390428672014-08-26T12:15:56.299+02:002014-08-26T12:15:56.299+02:00A co potem można zrobić z tymi skórkami? Dodawać d...A co potem można zrobić z tymi skórkami? Dodawać do zwykłej herbaty, czy parzyć same i że taka owocowa herbatka wyjdzie?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-7936882345115442042013-10-08T12:14:17.198+02:002013-10-08T12:14:17.198+02:00to prawda - zimą do naleśników czy na szarlotkę bę...to prawda - zimą do naleśników czy na szarlotkę będą jak znalazł ! Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-79038841422529143852013-10-08T11:03:38.434+02:002013-10-08T11:03:38.434+02:00Właśnie skończyłam :)
SUPER smak takich jabłek bez...Właśnie skończyłam :)<br />SUPER smak takich jabłek bezcenny :) Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-36124190803074594342013-08-21T22:52:06.899+02:002013-08-21T22:52:06.899+02:00Witaj :) ja obierki suszę w specjalnej suszarce do...Witaj :) ja obierki suszę w specjalnej suszarce do warzyw, owoców i grzybów - to takie sita z nawiewem ciepłego powietrza. Ale można też w piekarniku rozkładając je na blachach. Najlepiej jeśli piekarnik ma termoobieg, ale bez niego też można. Myślę, że wystarczy nastawić temperaturą na ok. 100 st. i co jakieś 15 minut zaglądać, wypuścić parę z piekarnika, przemieszać. Jeśli się trochę zrumienią to nie szkodzi a nawet potem napar jest smaczniejszy. Czas suszenia zależy od grubości warstwy skórek i ich wilgotności. Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-21428938857065426082013-08-21T22:22:40.616+02:002013-08-21T22:22:40.616+02:00Witam, mam pytanie: jak suszy się obierki z jabłek...Witam, mam pytanie: jak suszy się obierki z jabłek??<br /><br />gdzieś czytałam że w piekarniku ale nie pisali nic ile i w jakiej temperaturze, w innym miejscu czytałam że się suszy po prostu kilka dni ale też nie pisało czy w zamkniętym pojemniku czy jak, przepraszam że pytam ale jestem początkującą kucharką ;) Pozdrawiam<br />p.s. świetny zbiór przepisów na przetwory, właśnie z nich korzystamAnonymousnoreply@blogger.com