tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post4820085916595985416..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Szare kluski - kluski ziemniaczane Smaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger69125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-67624523610045187222018-02-12T17:42:00.345+01:002018-02-12T17:42:00.345+01:00Pełna zgodaPełna zgodaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-25519920778895501192017-05-04T17:40:59.307+02:002017-05-04T17:40:59.307+02:00szare kluchy z kapustą ...... Poznań Rondo Śródka ...szare kluchy z kapustą ...... Poznań Rondo Śródka polecam . szare kluchy mają być z kapuchą>>>>> w nawiązaniu do ostatniego postu!!!!!!arturhttps://www.blogger.com/profile/02573146241764324645noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-19432861766292866542017-04-02T10:55:45.472+02:002017-04-02T10:55:45.472+02:00Moja babcię starte pyry odsączała przez lniana szm...Moja babcię starte pyry odsączała przez lniana szmatkę. Sok z pyrów odstawiła, po czym zlewała wodę z wierzchu, a krochmal motory zostawał na dnie dodawała do pyrów. Dzięki temu zabiegowi nie trzeba dodawać dużo mąki i jak, a kluchy się nie rozpadają. Szare kluchy mają być z pyrów a nie mąki! PozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-21069268229727450502017-02-19T17:26:36.015+01:002017-02-19T17:26:36.015+01:00Żeby ciasto odchodziło od łyżki trzeba ją za pierw...Żeby ciasto odchodziło od łyżki trzeba ją za pierwszym razem, i potem za każdym kolejnym, maczać we wrzącej wodzie. Jeśli kluski się rozpadają to być może ziemniaki są zbyt wodniste, powinno pomóc dosypanie nieco większej ilości mąki al a na etapie tarcia można odlać część soku. Zwykle wrzucam 2-3 kluski na próbę i dopiero kiedy je ugoruję wiem czy ciasto jest odpowiednie. Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-76375135028268727802017-02-18T16:26:00.566+01:002017-02-18T16:26:00.566+01:00Troche slabo odchodza mi od lyzki I w gotowaniu si...Troche slabo odchodza mi od lyzki I w gotowaniu sie tez troche rozpadaja, co zle zrobilam???Karolahttps://www.blogger.com/profile/08937083889714932936noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-89584034525552991102017-02-12T12:11:56.639+01:002017-02-12T12:11:56.639+01:00Posyp ciasto mąką (cienko)i przykryj czymś nieprze...Posyp ciasto mąką (cienko)i przykryj czymś nieprzeźroczystym np.talerzykiem.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-63607060001323130722017-02-12T11:36:38.373+01:002017-02-12T11:36:38.373+01:00Na szare kluski (te z Poznania) wybiera się mączne...Na szare kluski (te z Poznania) wybiera się mączne gatunki ziemniaków a nadmiar płynu po tarciu odlewa .Mąki dodaje się tylko tyle,żeby można je jakoś uformować np.jak lane kluski.Nadmiar mąki robi je zbyt twardymi,a jajka rozrzedzają ciasto.No i po co ser?Smalec ze skwarkami i kiszona kapusta TO JEST TO !Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-86600309214855020162017-01-14T17:19:33.870+01:002017-01-14T17:19:33.870+01:00Kluseczki bardzo smaczne ,w młodości jadłam z mlek...Kluseczki bardzo smaczne ,w młodości jadłam z mlekiem i podsmażane z cebulką i skwarkami,dawno ich nie jadłam teraz muszę je zrobić.Dziękuję za przepis Marylahttps://www.blogger.com/profile/00326559986533860108noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-71492013254492916202017-01-10T13:26:11.153+01:002017-01-10T13:26:11.153+01:00Smak mojego dzieciństwa....dlatego dziś na obiad u...Smak mojego dzieciństwa....dlatego dziś na obiad u mnie właśnie te kluski.W moim domu mówiliśmy na nie - kluchy tarciuchy - zwał jak zwał :D grunt że są smaczne :D Podajemy je z cebulką,boczkiem,twarogiem...co kto lubi :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-54891590196441615022016-12-29T22:42:41.561+01:002016-12-29T22:42:41.561+01:00wszystko pasuje że są smaczne itd ale dlaczego dod...wszystko pasuje że są smaczne itd ale dlaczego dodajecie jajka ,mąkę ziemniaczaną?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-48068674102368364582016-12-03T19:04:35.718+01:002016-12-03T19:04:35.718+01:00Moja mama takie kluski podaje z serem białym i ceb...Moja mama takie kluski podaje z serem białym i cebulką podsmażoną. Na drugi dzień podsmażamy je na patelni gdy się podsmażą dodajemy jajko trochę solimy pycha.SmacznegoAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-89650508694095318662016-11-15T23:14:01.343+01:002016-11-15T23:14:01.343+01:00mylisz się - kładzione kluski robi się z jajek i m...mylisz się - kładzione kluski robi się z jajek i mąki a szare właśnie z surowych ziemniaków - można dyskutować nad dodawaniem jajek, ale to już zależy od mączystości ziemniakówSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-24178345171871392592016-11-15T14:25:40.232+01:002016-11-15T14:25:40.232+01:00To są kluski kładzione, szare robi się z surowych ...To są kluski kładzione, szare robi się z surowych i gotowanych ziemniaków.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-35130321461442853052016-11-12T19:58:42.946+01:002016-11-12T19:58:42.946+01:00Takie kluchy robiła moja teściowa i mimo jej instr...Takie kluchy robiła moja teściowa i mimo jej instrukcji nie udało mi się ich dobrze zrobić. A z tego przepisu robiłam już 2 razy i 2 razy się udały! Być może to właśnie zasługa dodatku jajek - nawet jeśli to profanacja, mi strasznie smakuje!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-34889273079219038522016-11-09T15:33:43.994+01:002016-11-09T15:33:43.994+01:00Ano niewiele bo ten szary kolor to ich uroda. Jedy...Ano niewiele bo ten szary kolor to ich uroda. Jedyna rada to trzeć szybko i szybko gotowaćSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-89427714447684370052016-11-08T16:29:54.652+01:002016-11-08T16:29:54.652+01:00a co zrobić aby te kluski nie ściemniały i były bi...a co zrobić aby te kluski nie ściemniały i były białe???<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-63113156298978125142016-10-16T19:12:11.528+02:002016-10-16T19:12:11.528+02:00wrzucam starte ziemniaki na sito, aby odsaczyc nad...wrzucam starte ziemniaki na sito, aby odsaczyc nadmiar plynu.<br />Po odstaniu plyn wylewama na dnie zostaje skrobia ,ktora dodaje do masy.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-88659176615058835082016-09-28T08:06:30.701+02:002016-09-28T08:06:30.701+02:00Rewelacja, kochani, polecam, choć zamiast pszennej...Rewelacja, kochani, polecam, choć zamiast pszennej mąki radzę użyć żytniej:)Redaktorhttps://www.blogger.com/profile/07015854201257188003noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-72130397802270079872016-08-23T01:23:28.000+02:002016-08-23T01:23:28.000+02:00Do tych klusek moja mama dodawała podsmażony bocze...Do tych klusek moja mama dodawała podsmażony boczek z cebulą, a zamiast twarogu bryndzę. I ja też tak robię, po prostu niebo w gębie!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-1783826466619849312016-06-16T21:08:55.809+02:002016-06-16T21:08:55.809+02:00wierz mi, że w Warszawie można dostać bardzo dobre...wierz mi, że w Warszawie można dostać bardzo dobrej jakości składniki, szczególnie jeśli się chce Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-26846415049790275782016-06-16T18:56:57.551+02:002016-06-16T18:56:57.551+02:00One kluchy są przepyszne, ale .... nie z "war...One kluchy są przepyszne, ale .... nie z "warszawskich" składników.Ze słoniny można wytopić jakieś twarde bobki, w żadnym razie nie smakują jak prawdziwe skwarki.Ziemniaki bez smaku.A twaróg?Jakieś kwaśne okruchy.Prawdziwe przycieraki to jadłam na wsi -puszyste,chrupiące skwary, smakowity tłusty twaróg, ech.. się rozmarzyłam.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-76808763381230029772016-05-16T12:43:37.588+02:002016-05-16T12:43:37.588+02:00W moich stronach nazywają się Przecieruchy( przeci...W moich stronach nazywają się Przecieruchy( przecier z kartofli+ruchu przy ich robieniu). do tartych kartofli dodaję tylko sól i mąkę, wodę można trochę odlać i podlać w to miejsce mleko :). Podajemy je z tłuszczem ze skwarkami i twarogiem białym. Na drugi dzien odsmażamy je na tłuszczu i zalewamy słodką smietanką i smażymy do wysmażenia Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-19967770915514737012016-04-21T00:10:41.550+02:002016-04-21T00:10:41.550+02:00Podziekowac za opis Na chlopski rozym .pozdrawiam
...Podziekowac za opis Na chlopski rozym .pozdrawiam<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-6958632033754882742016-04-03T16:18:37.510+02:002016-04-03T16:18:37.510+02:00jeśli doprawi się, tak jak ja, solą masę ziemniacz...jeśli doprawi się, tak jak ja, solą masę ziemniaczaną to wody nie trzeba już solić, to jasne a kluski rozpadają się bo najpewniej użyłeś/aś złych, zbyt wodnistych ziemniaków. W przepisie wyraźnie jest napisane, że jeśli mają dużo soku to ten należy odlać, ale jak widać nie wszystkich chce się dokładnie czytać Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-73599856208163344862016-04-03T14:12:37.597+02:002016-04-03T14:12:37.597+02:00chyba faktycznie dawno tych klusek nie robilas .....chyba faktycznie dawno tych klusek nie robilas ...kluski wg twojego przepisu ,bez odcedzenia nadmiaru soku i gotowane w wodzie bez soli .. bleeeee .. rozgotowują sie na miazgę a i smaku nie maja zadnego . Nie polecam !Ide ratowac kluski wg innego przepisu . Anonymousnoreply@blogger.com