tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post4942645665463332483..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Chleb zwyczajny, na zakwasie Smaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger18125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-23579349562159989062018-06-18T19:00:55.035+02:002018-06-18T19:00:55.035+02:00Chciałabym upiec chlebuś bez ziaren czy wtedy musz...Chciałabym upiec chlebuś bez ziaren czy wtedy muszę ująć wody lub mąki, jeśli tak to ileAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-52156192290315598552018-06-17T22:41:06.832+02:002018-06-17T22:41:06.832+02:00Pani Izo,mam takie pytanko czy zamiast ziaren słon...Pani Izo,mam takie pytanko czy zamiast ziaren słonecznika mogę dodać otrąb lub innych ziaren?A gdybym chciała upiec taki chleb bez ziaren to czy muszę ująć wody z przepisu jeśli tak to ile?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-50706587447886139242017-10-13T10:03:33.949+02:002017-10-13T10:03:33.949+02:00i to najważniejsze - ciasto nie zawsze musi być ba...i to najważniejsze - ciasto nie zawsze musi być bardzo gęsteSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-19129031881348863022017-10-12T23:37:29.451+02:002017-10-12T23:37:29.451+02:00Dziękuję bardzo za odpowiedź, rady wezmę pod uwag...Dziękuję bardzo za odpowiedź, rady wezmę pod uwagę, ale chleb i tak wyszedł pyszny. Martanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-29394967977876177252017-10-11T21:34:02.935+02:002017-10-11T21:34:02.935+02:00Ciasto powinno być raczej miękkie, ale na pewno ni...Ciasto powinno być raczej miękkie, ale na pewno nie lejące. Ciężko się formowało i piekłam w foremkach bo na blasze rozeszłyby się. Myślę, że wszystko zrobiłaś dobrze, ale w wypiekach bardzo dużo zależy od mąki - jedna chłonie więcej płynu, inna mniej. Czasami po prostu trzeba jej dosypać albo nie wlewać od razu całej wody. Znaczenie ma też konsystencja zakwasu, czy jest bardzo gęsty czy raczej płynny. Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-81410666518025178102017-10-11T13:26:14.791+02:002017-10-11T13:26:14.791+02:00Jaką konsystencję musi mieć ciasto? U mnie wyszło ...Jaką konsystencję musi mieć ciasto? U mnie wyszło rzadkie, jak robiłam chleb na drożdżach to było takie do formowania, to natomiast nie. Coś zrobiłam źle? Martanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-52128654462278502302014-04-25T23:25:18.882+02:002014-04-25T23:25:18.882+02:00Chleb godny polecenia.
Ja już go wypróbowałam i da...Chleb godny polecenia.<br />Ja już go wypróbowałam i dalej przepis przekazałam.<br /><br />Dziękuję i pozdrawiam :-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-66816204353050269672014-02-28T14:17:13.411+01:002014-02-28T14:17:13.411+01:00..dzisiaj piekę... OMG...oby wyszły. Będę wychwala.....dzisiaj piekę... OMG...oby wyszły. Będę wychwalać Cię Smaczna Pyzo pod niebiosa :D ... nic tak mnie nie uczy cierpliwości jak robienie chlebkaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-70665753260907164432014-02-02T09:23:03.386+01:002014-02-02T09:23:03.386+01:00tak, żytnia pełnoziarnista typ 2000 a pszenna też ...tak, żytnia pełnoziarnista typ 2000 a pszenna też pełnoziarnista, ale na opakowaniu nie było numerkaSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-68121787630234216462014-02-01T22:49:07.954+01:002014-02-01T22:49:07.954+01:00Witam, czy mąka pełnoziarnista użyta do zaczynu to...Witam, czy mąka pełnoziarnista użyta do zaczynu to mąka razowa typ 2000?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-10309044606889372712013-11-16T13:22:44.791+01:002013-11-16T13:22:44.791+01:00ja sama jeszcze zakwasu nie robiłam chociaż to pon...ja sama jeszcze zakwasu nie robiłam chociaż to ponoć wcale nie trudne tylko nieco czasochłonne bo taki dobry do pieczenia chleba powinno się hodować chyba przynajmniej miesiąc. Mniej koleżanki poradziły poprosić kogoś kto już taki zakwas sprawdzony ma o kilka łyżeczek do rozmnożenia i tak właśnie zrobiłam. Teraz hoduję sobie go dalej i dzielę się z innymi. Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-54717368544206833362013-11-15T16:22:24.347+01:002013-11-15T16:22:24.347+01:00witam ,a mogę prosić o przepis na zakwaswitam ,a mogę prosić o przepis na zakwasAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-21352044336687788792013-11-13T21:21:43.754+01:002013-11-13T21:21:43.754+01:00mówiłaś, mówiłaś a ja się śmiałam :) i najważniejs...mówiłaś, mówiłaś a ja się śmiałam :) i najważniejsze, że wszyscy zadowoleni - ja bo sobie popiekę, mąż bo lubi świeży chleb a wczoraj Młody nawet na wynos dostał bo specjalnie upiekłam dwa bochenki :) podoba mi się to ! Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-49003966626895236742013-11-13T20:50:23.366+01:002013-11-13T20:50:23.366+01:00A nie mówiłam? Pieczenie chleba uzależnia :-) I ci...A nie mówiłam? Pieczenie chleba uzależnia :-) I cieszę się, że dałaś się w to wciągnąć... mówiłam, że jak się piecze samemu to od razu spożycie chleba wzrasta? Mówiłam... bo nie można się oprzeć pachnącemu bochenkowi.<br />I powiem Ci, że ja te najzwyklejsze chleby lubię najbardziej.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-36719041677684083002013-11-13T14:42:26.804+01:002013-11-13T14:42:26.804+01:00u nas można kupić różne rodzaje pysznego chleba, a...u nas można kupić różne rodzaje pysznego chleba, ale co upieczesz sama to jednak co innego :) a rogale.... cóż.... nigdy więcej nie kupię ich bo domowe dużo lepsze ! Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-74001374989543253112013-11-13T13:32:49.299+01:002013-11-13T13:32:49.299+01:00No kochana ,wpadłaś jak śliwka w kompot :) Bochny ...No kochana ,wpadłaś jak śliwka w kompot :) Bochny aż ślinka cieknie.Ja piekę 2-3 razy nie kupuję nawet tych z "piekarni z tradycjami bo nam nie smakują zresztą jak te rogale marcińskie .Żeby powiedzieć że są pyszne trzeba upiec samemu.A piekłam wg przepisu od Ciebie :)Katkahttps://www.blogger.com/profile/06095220779132140416noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-38375458661190005362013-11-13T10:43:34.560+01:002013-11-13T10:43:34.560+01:00ja jestem nowicjuszem w temacie, ale zakwas teraz ...ja jestem nowicjuszem w temacie, ale zakwas teraz hoduję sama - zaczątek dostałam od koleżanki, która ma go już długi czas. Ja na razie piekę w formach bo jeszcze nie jestem pewna czy mam wyczucie konsystencji ciasta chlebowego, ale przyjdzie czas także na koszyk i kamień. Pozdrowienia dl Ciebie i Luka (Luki?) !Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-4141436629427533732013-11-13T09:56:06.587+01:002013-11-13T09:56:06.587+01:00mój Luk robi na zakwasie chleb i odkąd zaczął go p...mój Luk robi na zakwasie chleb i odkąd zaczął go piec, a piecze już tak ze 3 lata, nie smakuje mi żaden inny chleb kupny... a zakwas hodujesz sama? nasz ma już prawie 3 lata i Luk jest z niego mega dumny ;) wpadł na pomysł jak wyczytał coś o jakimś piekarzu który swój zakwas hodował od 30 lat ;) nie pamiętam składników jakie Luk dodaje, wiem że bardzo proste wykonanie, ale mega fizyczne ugniatanie, dlatego ja się tam nie pcham. Inaczej pieczemy, bo on nagrzewa kamień do pizzy w piekarniku na maksa, po czym ugnieciony i wyrosniety chleb trzyma w misce okrągłej i z tej miski go tak jak babkę na ten nagrzany kamień wyrzuca, przez co wychodzi mu idealnie okrągły bochenek, który nacina jeszcze na krzyż tak żeby był bardziej chrupki na górze. nie próbowaliśmy z nasionkami czy pestkami, ale zapewne pyszny więc warto spróbować. jedno jest pewne, chleb na zakwasie jest najlepszy na świecie ;) pozdrawiam, PaulaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/12230739347227511146noreply@blogger.com