tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post5368825986697191762..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Domowa wędlina - łopatka z szynkowara Smaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger51125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-84629847650590439572018-01-31T11:11:56.785+01:002018-01-31T11:11:56.785+01:00Cieszę się, że smakuje Cieszę się, że smakuje Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-48176818872878531562018-01-29T09:08:56.727+01:002018-01-29T09:08:56.727+01:00Droga Pyzo,
zrobiłam wędlinę według powyższego prz...Droga Pyzo,<br />zrobiłam wędlinę według powyższego przepisu. Przygotowanie jest bardzo proste, ale dosyć czasochłonne. Warto jednak poświęcić ten czas, ponieważ wędlina jest znakomita - bardzo treściwa, sycąca, aromatyczna. Zdecydowanie polecam innym osobom ten przepis, a sama wypróbuję Twoje receptury na inne wyroby. Pozdrawiam :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-23673931094643501532016-04-19T14:32:57.424+02:002016-04-19T14:32:57.424+02:00Ja dolewam troche zimnej wodyJa dolewam troche zimnej wodyAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-12482315192484702012016-03-10T09:43:29.868+01:002016-03-10T09:43:29.868+01:00Dziękuję:)Dziękuję:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-37420243499520232122016-03-09T22:46:51.848+01:002016-03-09T22:46:51.848+01:00przynajmniej kilka godzin a można nawet 1-2 dobyprzynajmniej kilka godzin a można nawet 1-2 dobySmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-75450262185431483682016-03-09T20:46:38.798+01:002016-03-09T20:46:38.798+01:00Super:) a jak długo marynować?Super:) a jak długo marynować?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-4026918849445962642016-03-09T14:51:02.365+01:002016-03-09T14:51:02.365+01:00przy użyciu soli peklowej wędlina ma ładniejszy sm...przy użyciu soli peklowej wędlina ma ładniejszy smak i jest nieco trwalsza, ale jeśli robi się swoją domową i zjedzenia w ciągu kilku dni to spokojnie można tę sól pominąć a raczej zamienić ją na zwykłą. Dobre wcześniejsze zamarynowanie mięsa sprawi, że nie będzie szare. Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-72942432329667826612016-03-08T21:41:00.012+01:002016-03-08T21:41:00.012+01:00Właśnie kupiłam szynkowar. Szukam przepisów bez so...Właśnie kupiłam szynkowar. Szukam przepisów bez soli peklowej i cieszę sie, że taki znalazłam. A czy sól peklowa jest niezbędna przy takich wyrobach czy mogę ją zastąpić np. solą morską? Nie chciałabym używać soli peklowej ze względu na te wszystkie "E". PozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-89680418334801241332015-10-02T15:26:28.993+02:002015-10-02T15:26:28.993+02:00pycha!pycha!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-54713172691533525752015-07-09T08:33:44.627+02:002015-07-09T08:33:44.627+02:00przede wszystkim starać się nie doprowadzić do zby...przede wszystkim starać się nie doprowadzić do zbytniego podgrzania, ale w razie czego na chwileczkę można wyłączyć podgrzewanieSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-72924674001501775382015-07-08T22:30:25.128+02:002015-07-08T22:30:25.128+02:00Co w takim wypadku? Wyłączyć gaz i poczekać aż spa...Co w takim wypadku? Wyłączyć gaz i poczekać aż spadnie i ponownie włączyć? Jutro będę gotować i chcę być gotowa na każdą ewentualność.Juniqehttps://www.blogger.com/profile/03054414561005540914noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-28500722177735359992015-07-08T22:21:07.734+02:002015-07-08T22:21:07.734+02:00wystarczy, trzeba miskę szczelnie przykryć żeby za...wystarczy, trzeba miskę szczelnie przykryć żeby zapachy nie przenikały do innych produktów ani inne do mięsa. Tak, możliwa jest za wysoka temperatura nawet przy takim gotowaniuSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-19387625750738351942015-07-08T21:54:31.462+02:002015-07-08T21:54:31.462+02:00Wystarczy, że w misce?
Czy możliwa jest za wysoka ...Wystarczy, że w misce?<br />Czy możliwa jest za wysoka temperatura wewnętrzna mięsa podczas gotowania (na małym ogniu)? Juniqehttps://www.blogger.com/profile/03054414561005540914noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-66316057938699522362015-07-08T21:16:33.797+02:002015-07-08T21:16:33.797+02:00myślę, że do 24 godzin nic mu się nie stanie - oby...myślę, że do 24 godzin nic mu się nie stanie - oby tylko leżało w lodówce i zabezpieczoneSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-49865071950382240102015-07-08T20:31:49.385+02:002015-07-08T20:31:49.385+02:00Czy mięso może dłużej leżeć w lodówce przed włożen...Czy mięso może dłużej leżeć w lodówce przed włożeniem do szynkowara?Juniqehttps://www.blogger.com/profile/03054414561005540914noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-35343936182497149032015-05-26T00:13:47.730+02:002015-05-26T00:13:47.730+02:00mała
Ja robię z całego kawałka karkówki, boczku al...mała<br />Ja robię z całego kawałka karkówki, boczku albo szynki. Parę dni przedtem pekluję, przyprawy jak kto lubi. Pychotka. Zaczęło się od tego, że szukając w zakamarkach domowych młynka do kawy znalazłam stary szynkowar, nie wiem sprzed ilu lat. Nie sądziłam, ze to się jeszcze używa ale poszperałam w internecie, znalazłam przepisy i działam. Jest aluminiowy i używam woreczków. Teraz kupuję z ze stali i z otworem na termometr.Ta łopatka wygląda zachęcająco i skorzystam z przepisu.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-568647904492525622015-04-01T20:18:11.533+02:002015-04-01T20:18:11.533+02:00Zrobiłam. Była przepyszna. Dziękuję za kolejny ś...Zrobiłam. Była przepyszna. Dziękuję za kolejny świetny przepis.kabamaiga@gmail.comhttps://www.blogger.com/profile/05678778031484959452noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-1761835372555965972015-02-24T15:53:19.981+01:002015-02-24T15:53:19.981+01:00na pewno musi być z dobrej jakości stali nierdzewn...na pewno musi być z dobrej jakości stali nierdzewnej bo metal będzie miał kontakt z jedzeniem. Wielkość to już kwestia wyboru - zależy od tego jak duże porcje wędliny chcesz przygotowywać, na ile osób. Dla nas czyli na 2-3 osoby, w zupełności wystarcza "singiel" czyli taki, do którego nakładam ok. 700-800 g masy mięsnejSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-984479238642159302015-02-24T13:30:54.676+01:002015-02-24T13:30:54.676+01:00A jaki najlepiej kupić szynkowar? Jestem właśnie p...A jaki najlepiej kupić szynkowar? Jestem właśnie przed zakupem :)<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-88834750384577143552015-02-16T14:35:53.231+01:002015-02-16T14:35:53.231+01:00twarda wyszła? to niespodzianka... myślę, że dużo ...twarda wyszła? to niespodzianka... myślę, że dużo zależy od samego mięsa - może było ze starszej sztuki a kupując w sklepie przecież tego nie widać... Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-13288783895421183482015-02-16T12:27:17.215+01:002015-02-16T12:27:17.215+01:00Izo dziękuje za przepis łopatka jest pyszna ale tw...Izo dziękuje za przepis łopatka jest pyszna ale twarda. Co zrobić żeby była miękka jak mielonkaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-47394862053193051412015-01-30T12:00:29.958+01:002015-01-30T12:00:29.958+01:00Mam szynkowar od roku i korzystam głównie z przepi...Mam szynkowar od roku i korzystam głównie z przepisów internetowych. Wędliny z szynkowara są przepyszne i nie wymagają dużo pracy. Wędlin już nie kupuję! Polecam kupno szynkowara.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-3132116537017939742014-10-19T10:04:10.393+02:002014-10-19T10:04:10.393+02:00każdą tego rodzaju wędlinę można przyprawiać wedle...każdą tego rodzaju wędlinę można przyprawiać wedle własnego smaku :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-57293045858264112852014-10-18T09:41:18.350+02:002014-10-18T09:41:18.350+02:00Wczoraj zrobiłam, mam szynkowar od kilku lat,przep...Wczoraj zrobiłam, mam szynkowar od kilku lat,przepis bardzo mi się spodobał, wyszło pysznie. Od siebie dodałam jeszcze ulubione przyprawy, kolendrę, gorczycę,słodką paprykę, majeranek, czosnek granulowany .Czasami mięso wcześniej pekluję , tym razem zostawiłam w szynkowarze przez dobę, jest ok.Dziękuję za przepis . Fajny pomysł z tymi suszonymi pomidorami,u mnie własnej produkcji.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-82544132625876052172014-05-20T11:29:43.420+02:002014-05-20T11:29:43.420+02:00Edyta, bardzo mi miło, że się przyczyniłam do taki...Edyta, bardzo mi miło, że się przyczyniłam do takiego zakupu :) A domowe wędliny są palce lizać ! Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.com