tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post6120453884843483119..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Sos boloński - dużo sosuSmaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger20125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-85444600553669699162016-11-13T20:13:54.330+01:002016-11-13T20:13:54.330+01:00Dziękuję za odpowiedź.Jest Pani moim natchnieniem ...Dziękuję za odpowiedź.Jest Pani moim natchnieniem kulinarnym :)Martahttps://www.blogger.com/profile/02302274408284607148noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-55965522879167438722016-11-11T21:46:31.798+01:002016-11-11T21:46:31.798+01:00najlepiej takich całych lub krojonych z puszki, 2-...najlepiej takich całych lub krojonych z puszki, 2-3 op. 400 g Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-12342163413127934162016-11-11T19:50:44.896+01:002016-11-11T19:50:44.896+01:00Witam-jakich pomidorów moge użyć,gdy niemam świeży...Witam-jakich pomidorów moge użyć,gdy niemam świeżych?Pozdrawiam.MartaMartahttps://www.blogger.com/profile/02302274408284607148noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-63084033090721094552016-06-08T02:12:38.328+02:002016-06-08T02:12:38.328+02:00Hm tylko jeden problem Pani Izo widzę. Że jeśli ju...Hm tylko jeden problem Pani Izo widzę. Że jeśli już chcemy sos nazywać ragoût alla bolognese, to jedynie słuszne jest mięso wołowe oraz czerwone wytrawne (ja preferuje półwytrawne) wino. Ja to robię tak, że najpierw przesmażam mocno warzywa, do tego dodaje wołowinę i to wszystko bardzo mocno rumienię, dodaje sporo soli i pieprzu. Następnie dodaje wina, tak by przykryło składniki i redukuje. Następnie szklanka mleka, cała mikstura musi się lekko zredukować i dopiero wtedy lecą pomidory. Dalej już standardowo, minimum 3 godziny duszenia ;) Wino daje według mnie 'to coś'. Pozdrawiam serdecznie!Unknownhttps://www.blogger.com/profile/13661408288415101369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-62871520904672643772015-08-28T22:56:50.531+02:002015-08-28T22:56:50.531+02:00Ten sos to bajka. Cały dom pachniał, gdy go gotowa...Ten sos to bajka. Cały dom pachniał, gdy go gotowałam.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-84601747023905561232015-01-19T12:15:37.124+01:002015-01-19T12:15:37.124+01:00WITAM z racji tego że moja córka zaczeła studia i ...WITAM z racji tego że moja córka zaczeła studia i to 600 km od domu :( byłam zmuszona do szukania przepisów które by jej ułatwiły ,,życie.. znalazłam parę w tym ten zrobiłam różne ale hitem jest ten od paru wizyt córka prosi tylko o ten sos :) ja jeszcze go 2 razy po 25min pasteryzuję gdyż droga daleka a tam lodówka mała :) DziękujeAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-33419443460910180732014-06-01T22:35:00.558+02:002014-06-01T22:35:00.558+02:00wlasnie tego szukalam!pozdrawiam.Iwona K.
wlasnie tego szukalam!pozdrawiam.Iwona K.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-40489941582460273002013-10-09T22:05:13.287+02:002013-10-09T22:05:13.287+02:00no nie - z pieczarkami to już zupełnie inny sos, c...no nie - z pieczarkami to już zupełnie inny sos, chociaż też pyszny. Można go zresztą modyfikować wedle uznania i gustu, najważniejsze żeby smakował :) Pozdrawiam ! <br />Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-34485673257641485632013-10-09T20:50:30.121+02:002013-10-09T20:50:30.121+02:00Witam, do bolońskiego daję jeszcze tymianek, ale m...Witam, do bolońskiego daję jeszcze tymianek, ale mniej niz bazylii i oregano. Zdarza się, że daję pieczarki i słodką zmieloną paprykę. Dużo papryki. Słodka papryka, jak i inne przyprawy, lubi być lekko przesmażona. Tak używają przypraw Cyganie i jest to fajna sztuczka. Moja metoda przygotowania mięsa to doprowadzenie go do stanu, jak to nazywam, shoarmy, czyli bez przykrycia, na dość dużym ogniu, aż do podsmażenia, zbrązowienia. To zalewam od razu pomidorami. Czosnek dodaję na końcu. Przypalony nie jest zdrowy i może zgorzknieć, a w gotowym sosie, pogotowany 5 minut daje wspaniały aromat. Dzieki za pomysł z wekowaniem i podaniem czasu przydatności do spożycia. Wspaniały, praktyczny sposób.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-39033039111380681682012-08-19T17:14:00.047+02:002012-08-19T17:14:00.047+02:00hehe, a pewnie, że uciekła - dzięki, zaraz poprawi...hehe, a pewnie, że uciekła - dzięki, zaraz poprawię Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-32424619948098684652012-08-19T17:13:34.732+02:002012-08-19T17:13:34.732+02:00ja paprykę chętnie bym dodała, ale chłopaki nie pr...ja paprykę chętnie bym dodała, ale chłopaki nie przepadają...Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-53989151087619782022012-08-19T17:13:01.046+02:002012-08-19T17:13:01.046+02:00a ja dodaję, zwykle naciowego, bo dodaje dużo smac...a ja dodaję, zwykle naciowego, bo dodaje dużo smaczku - oczywiście jeśli ktoś nie lubi to może z selera zrezygnowaćSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-18480890564922534552012-08-19T17:12:05.143+02:002012-08-19T17:12:05.143+02:00zdarza się, że stoi jakieś 3 - 4 miesiące, ale cał...zdarza się, że stoi jakieś 3 - 4 miesiące, ale cały czas w lodówce - dłużej nie stał u nas więc nie wiem czy dałby radę dłużejSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-66585957306146524492012-08-16T20:00:21.735+02:002012-08-16T20:00:21.735+02:00Izuś, ze składników uciekła Ci chyba marchewka, bo...Izuś, ze składników uciekła Ci chyba marchewka, bo w wykonaniu i na fotce jest :-) <br />A tak poza tym to też wekuję sos boloński, bo masz rację - im dłużej gotowany tym smaczniejszy... ja go jeszcze podlewam winkiem :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-7348405378319628652012-08-16T18:33:44.123+02:002012-08-16T18:33:44.123+02:00Robie identycznie,czasami dodaje dodatkowo papryke...Robie identycznie,czasami dodaje dodatkowo papryke swieza kolorowa,drobno pokrojona- pycha....!!!! EwaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-50791099734120503142012-08-16T17:15:16.042+02:002012-08-16T17:15:16.042+02:00Przepyszny przepis aż mi smaku narobiłaś :)Przepyszny przepis aż mi smaku narobiłaś :)Pan Deserek :)http://www.deserektv.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-19647564657044436742012-08-16T16:44:52.673+02:002012-08-16T16:44:52.673+02:00Przepis czyta się pysznie... uwielbiam taki sos, a...Przepis czyta się pysznie... uwielbiam taki sos, ale robiłam bez selera, pewnie dodaje specyficznego aromatu, wypróbuję. Pozdrawiam :)Hankahttps://www.blogger.com/profile/16516202824198435874noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-91616364721620326392012-08-16T16:03:38.586+02:002012-08-16T16:03:38.586+02:00uwielbiam sos boloński domowej roboty i tak jak Ty...uwielbiam sos boloński domowej roboty i tak jak Ty spakowałam go przedwczoraj do słoików, ale nie dawałam mięsa, jakoś się bałam z mięsem go przetrzymywać (no i taki w wersji wegetariańskiej też lubimy). a jak długo go przetrzymujesz Izo? w sensie czy z tym mięskiem w środku da się go przezimować??Olahttps://www.blogger.com/profile/03877176145865299186noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-32847304813705589592012-08-16T15:36:26.449+02:002012-08-16T15:36:26.449+02:00Uwielbiam smak takich sosów , a teraz sa akurat na...Uwielbiam smak takich sosów , a teraz sa akurat na czasie :)<br />PozdrawiamUrszula - Proste potrawyhttps://www.blogger.com/profile/06793387146692113223noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-42616163530726883012012-08-16T11:19:36.019+02:002012-08-16T11:19:36.019+02:00Dobry pomysł, żeby zawekować gotowy sos z mięsem, ...Dobry pomysł, żeby zawekować gotowy sos z mięsem, wtedy zrobienie obiadu jest super szybkie i proste :)Tomek gotujehttps://www.blogger.com/profile/16105096016087811526noreply@blogger.com