tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post8452559175369872650..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Domowa wędlina. Szynka biała gotowanaSmaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger48125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-89265549880916541172019-12-05T07:32:26.166+01:002019-12-05T07:32:26.166+01:00Droga Pani Izoldo, wykasowałam konto na Facebooku...Droga Pani Izoldo, wykasowałam konto na Facebooku bo mnie irytowało, ale na blogu nadal jestem Pani fanką 😊<br />Schab z pończochy wg Pani przepisu niebo w gębie. Dziś właśnie biorę się za szynke i pytanie mam, czy na pierwsze natarcie solą mogę już dodać np. trochę majeranku i czosnek staropolski? Bo my lubimy mocniejszy smak wędliny. Serdecznie pozdrawiam, Zofia Szydlik. Jahttps://www.blogger.com/profile/04420569429187014823noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-7954910499506193972019-12-04T23:50:03.668+01:002019-12-04T23:50:03.668+01:00Zwykle kupuję mięsa na targowisku przy pl. Szembek...Zwykle kupuję mięsa na targowisku przy pl. Szembeka i jeszcze się nie zawiodłam.Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-55209193219385672932019-12-03T22:06:59.041+01:002019-12-03T22:06:59.041+01:00Pani Izo, jest Pani moją ulubioną blogerką. Ja też...Pani Izo, jest Pani moją ulubioną blogerką. Ja też jestem warszawianką, ale każdą wolną chwilę spędzam w leśnym domu, 100km od Warszawy. Tam robiłam przez wiele lat własne wędliny, ale przestałam, bo nie mam dostępu do dobrego mięsa. Początkowo robiłam zakupy na wiejskim bazarze, ale po wybuchu afery ze sprzedażą mięsa z padłych zwierząt i przekroczoną 70-krotnie dawką antybiotyków, odechciało mi się...<br />Przedtem przestałam kupować w Warszawie,bo cała rodzina zatruła się mięsem spod Hali Mirowskiej. Zatem ciekawi mnie skąd Pani bierze produkty? Bo w z dyskontowego mięsa nigdy nie wyjdzie smaczna szynka :( Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-47177302817816804172018-12-14T15:11:29.502+01:002018-12-14T15:11:29.502+01:003 dni, doba marynowania a potem 3 razy co 12 godzi...3 dni, doba marynowania a potem 3 razy co 12 godzin gotowanie i studzenieSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-8968211065718449572018-12-13T18:17:59.202+01:002018-12-13T18:17:59.202+01:00 Mam takie pytanie, ile dni robi się tą szyneczk... Mam takie pytanie, ile dni robi się tą szyneczkęAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-48687643984665807892017-09-14T10:11:20.307+02:002017-09-14T10:11:20.307+02:00Bardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam!Bardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam!Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-9046989258833215892017-09-12T03:04:13.761+02:002017-09-12T03:04:13.761+02:00Zrobiłam szynkę wg tego przepisu na Wielkanoc. Dos...Zrobiłam szynkę wg tego przepisu na Wielkanoc. Dosyć miałam wodnistej szynki kupowanej w sklepie. Kupiłam tez inne wędliny, ta szynka miała być tylko domowej roboty dodatkiem do Wielkanocnego stołu. I znikła jako pierwsza za wszystkich wędlin!!! Cieszę się, ze dzisiaj odnalazłam przepis na tej stronie, bo go zgubiłam. Będzie riplay! Dziękuje, Pyzo za te domowe zdrowe pychotki! Pozdrawiam , Ewka Kasza.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-41727944016754842432017-02-14T18:37:17.342+01:002017-02-14T18:37:17.342+01:00Wędliny i mięso to nie są produkty do długiego prz...Wędliny i mięso to nie są produkty do długiego przechowywania, ale tydzień spokojnie taka szynka poleży w lodówce, może 10 dni. Można zrobić z nieco mniejszego kawałkaSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-47522962009422152692017-02-13T22:39:26.566+01:002017-02-13T22:39:26.566+01:00Witam! Chciałam zapytać ile taka szynka wytrzyma w...Witam! Chciałam zapytać ile taka szynka wytrzyma w lodówce? Boję się, że się zepsuje zanim zdążymy ją zjeść... Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam! P.S. Świetny blog!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-20139329373685694932016-12-27T13:34:06.827+01:002016-12-27T13:34:06.827+01:00bardzo mi miło, polecam się na przyszłość :)
bardzo mi miło, polecam się na przyszłość :)<br />Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-13506760719808992192016-12-27T11:12:21.477+01:002016-12-27T11:12:21.477+01:00Niezwykle delikatne mięso, odpowiednio wilgotne. T...Niezwykle delikatne mięso, odpowiednio wilgotne. To trzecie mięso z Pani przepisu, które gościło na moim świątecznym stole w tym roku. Jestem zachwycona. Dziękuję za cudowne przepisy :-)Ekahttps://www.blogger.com/profile/08499931062770449342noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-56740861281768527782016-12-21T11:21:07.380+01:002016-12-21T11:21:07.380+01:00Zachęcona pozytywnymi komentarzami kupiłam mięsko ...Zachęcona pozytywnymi komentarzami kupiłam mięsko i właśnie gotuje się drugi raz szyneczka z Pani przepisu. Jeszcze tylko raz i będziemy próbować. Zdrowych i smaaacznych Świąt Bożego Narodzenia. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-76660464570471602092016-12-20T15:34:23.242+01:002016-12-20T15:34:23.242+01:00To jednak Pani Izo nie będę kombinować :D Kupię sz...To jednak Pani Izo nie będę kombinować :D Kupię szyneczkę i zrobię wg przepisu :) A karkówkę .... zaraz poszukam przepis na nią u Pani :D Pozdrawiam i dziękuję za odp.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-60762982770666726842016-12-19T22:21:43.759+01:002016-12-19T22:21:43.759+01:00Myślę, że tak, radzę wybrać jakąś dość chudą, zast...Myślę, że tak, radzę wybrać jakąś dość chudą, zastanawiam się tylko czy tłuszcz w środku, te żyłki jakie karkówka ma w środku, nie będą się ciągnąć Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-13884734748059626022016-12-19T22:18:51.185+01:002016-12-19T22:18:51.185+01:00Nasolić i odłożyć do lodówki a jutro uformowaćNasolić i odłożyć do lodówki a jutro uformowaćSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-66134895116390147912016-12-19T20:23:53.234+01:002016-12-19T20:23:53.234+01:00Witam właśnie będę korzystać z przepisu wyjęła sz...Witam właśnie będę korzystać z przepisu wyjęła szynkę odmroziłam i kapłan się ze nie mam sznurka... Co zrobić nasolic,i wsadzić do lodówki na noc a rano kupie sznurek czy zalać wodą i dać do lodówki do jutra a jutro nasolic i obwiązać..proszę o radeAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-50367203083546012802016-12-19T19:52:52.711+01:002016-12-19T19:52:52.711+01:00Pani Izo - jak Pani myśli czy można szyneczkę zast...Pani Izo - jak Pani myśli czy można szyneczkę zastąpić karkówkę ? Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-34864473861732553772016-12-10T23:55:45.349+01:002016-12-10T23:55:45.349+01:00A co dodajesz zeby wędlina miała ładny różowy kolo...A co dodajesz zeby wędlina miała ładny różowy kolor? Bo ja tez od wielu lat robię sama wędliny i staram się unikac peklosoli ale nie udało mi sie zachować tego ładnego koloru. Niestety zawsze wkracza szarość😕 <br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05171085365553517852noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-77700046245327190742016-11-22T09:28:14.213+01:002016-11-22T09:28:14.213+01:00Mi też za pierwszym razem wyszła sucha... jednak w...Mi też za pierwszym razem wyszła sucha... jednak wszystko chyba zależy od mięsa, bo za drugim już palce lizać :) świetny przepis, wydrukowany i co jakiś czas używany :)kuchareczkahttp://www.domowaspizarnia.pl/produkty/wedlin,2,7noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-15434968338677283162016-10-27T13:34:08.891+02:002016-10-27T13:34:08.891+02:00co daje kolor zamiast soli peklowejco daje kolor zamiast soli peklowejAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-47656306410960550502016-10-09T23:18:07.735+02:002016-10-09T23:18:07.735+02:00Robiłam dwukrotnie szynke z Pani przepisu, była bo...Robiłam dwukrotnie szynke z Pani przepisu, była boska,delikatna, krucha...<br />Własnie robię kolejny raz :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-74486124150550187592016-07-13T21:35:18.835+02:002016-07-13T21:35:18.835+02:00To moja trzecia szynka z tego przepisu, robię ją w...To moja trzecia szynka z tego przepisu, robię ją w parze ze schabem w wędzonej papryce - obie wędliny są rewelacyjne! Daję ciut więcej czosnku, i do drugiej zalewy do szynki dodaję dwie łyżki majonezu - mam wrażenie, że jest soczystsza. Tym razem wędliny poleżały w pierwszej zalewie zbyt długo, bo wypadł mi wyjazd - od czwartku wieczora do niedzieli rano. Miałam lekkie obawy - niepotrzebnie, nic im sie nie stało a smakują wyśmienicie! Następny będzie pieczony karczek, już się do niego przymierzam :) dziekuję za świetne przepisy! Pozdrawiam, PaulinaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-69565865996278524342016-05-05T17:30:29.894+02:002016-05-05T17:30:29.894+02:00też czasami wprowadzam podobne, małe zmiany :) poz...też czasami wprowadzam podobne, małe zmiany :) pozdrawiam! Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-2424585753168083582016-04-28T06:58:07.085+02:002016-04-28T06:58:07.085+02:00Witam. Również przyzadzilem ten oto smakołyk z Pan...Witam. Również przyzadzilem ten oto smakołyk z Pani przepisu. Jedyne co zmieniłem to w 1 zalewie dodałem czosnku i pieprz w kulkach, poczym do drugiej zalewy dodałem rozmarynu oraz rowięź pieprz. Niestety nie miałem strYkawki z igła ale i tak kolor w środku jest bardzo ładny. Szynka smakuje rewelacyjnie! Dziękuję Bardzo za przepis!!!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-44196227073823751662016-04-26T20:50:25.245+02:002016-04-26T20:50:25.245+02:00nic się nie stało :) przeszukałam przepis kilka ra...nic się nie stało :) przeszukałam przepis kilka razy w poszukiwaniu tego majonezu, na wszelki wypadek :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.com