tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post8567238722748840897..comments2024-03-26T09:47:07.826+01:00Comments on Smaczna Pyza: Bitki wieprzowe w sosie cebulowo - jabłkowymSmaczna Pyzahttp://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comBlogger7125tag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-23627960528747318722015-01-04T07:48:14.449+01:002015-01-04T07:48:14.449+01:00musi byc dobre robilem podobnie tylko bez bulionu
...musi byc dobre robilem podobnie tylko bez bulionu<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16864827118856047324noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-76304090656449336782011-11-08T19:20:31.060+01:002011-11-08T19:20:31.060+01:00miałam z anonimami nie gadać, ale skoro pojawiło s...miałam z anonimami nie gadać, ale skoro pojawiło się konkretne pytanie to odpowiem :-)<br />Masło klarowane to zwykłe masło podgrzane aż się rozpuści i wtedy zbiera się z niego taką białą piankę czyli ścięte białko aż zostanie sam żółty, przeźroczysty zupełnie płyn. Zlewa się je do słoiczka i można przechowywać dużo dłużej niż zwykłe a używa się go właśnie do smażenia bo się nie pali tak jak zwykłe. Można też kupić gotowe, w marketach jest w 1/2 kg wiaderkach - polecam bo zupełnie inny smak ma np. ryba smażona na takim maśle. <br /><br />A bulion cielęcy to po prostu wywar z mięsa i kości cielęcych i włoszczyzny - możesz użyć takiego z kostki, ale ja gotuję zwykle większą ilość i część zamrażam żeby mieć właśnie do sosów.Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-41442665823765300132011-11-08T18:20:48.860+01:002011-11-08T18:20:48.860+01:00co to jest maso klarowane i czy ten bulion cielęcy...co to jest maso klarowane i czy ten bulion cielęcy ma być z kostki_ pozdrawiam cieplutkoAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-85781956975596124402011-11-06T22:26:56.871+01:002011-11-06T22:26:56.871+01:00Z tymi sosami bardzo mi się podoba! Zrobię! :)Z tymi sosami bardzo mi się podoba! Zrobię! :)Gosia Oczko https://www.blogger.com/profile/14801975942297082931noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-74178462266729552042011-11-06T20:40:59.173+01:002011-11-06T20:40:59.173+01:00Ech, łza się w oku kręci... Mama nam często robiła...Ech, łza się w oku kręci... Mama nam często robiła takie na kolację. ;) Z chlebkiem jedliśmy; nazywaliśmy to maczanka :), a ja to nawet mięsa nie jadłam, tylko sam ten sos.Kasiahttps://www.blogger.com/profile/12314695488788755093noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-44544463004854231042011-11-06T16:48:40.786+01:002011-11-06T16:48:40.786+01:00Ola, zwykłe purre z koperkiem, ale nakładam je na ...Ola, zwykłe purre z koperkiem, ale nakładam je na talerz łyżką do lodów bo tak ładniej :DSmaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1738978024818478841.post-79481987030420365642011-11-06T16:34:33.535+01:002011-11-06T16:34:33.535+01:00mięsko to jedno ale jakie dekoracyjne ziemniaczki ...mięsko to jedno ale jakie dekoracyjne ziemniaczki :)Aleksandrahttps://www.blogger.com/profile/05899228986088675955noreply@blogger.com