Kalarepka faszerowana, duszona

Kiedy kalarepki urosną już spore to można je wydrążyć i nafaszerować a potem udusić. To pyszne i syte jedzenie. Taka kalarepka bardzo lubi masło i koperek więc obu tych dodatków jej nie żałujcie. Dzisiaj wersja z mięsem, ale farsz można modyfikować według własnego pomysłu



składniki:
  • 3 dość duże kalarepki
  • 20 dkg mielonego mięsa wieprzowego, ja zmieliłam chudą łopatkę
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki bułki tartej
  • duży pęczek koperku (posiekany razem z łodyżkami)
  • 4 łyżki masła
  • do smaku: sól, cukier i pieprz mielony
  • 1 łyżka mąki pszennej

sposób przygotowania: Kalarepki obrałam, ścięłam z wierzchu tak jakby "czapeczkę". Resztę wydrążyłam specjalną łyżeczką (taką do wycinania kulek z melonów) zostawiając ścianki grubości ok. 0,5 cm. Wnętrza kalarepek oprószyłam solą i odrobiną cukru. Posiekałam cebulę i połowę wydrążonych środków, przesmażyłam na 1 łyżce masła. Do miski włożyłam mięso, dodałam przestudzoną cebulkę, tartą bułkę, połowę koperku, doprawiłam solą i pieprzem, dokładnie wymieszałam. Masą mięsną napełniłam kalarepki, przykryłam "czapeczkami". W rondlu roztopiłam resztę masła, ułożyłam kalarepki, dolać ok. 1/2 szkl. wody, przykryłam i dusiłam ok.15 min.. Następnie dołożyłam resztę wydrążonych środków kalarepek, dodałam nieco soli i cukru, i dusiłam pod przykryciem aż kalarepki były miękkie. Jeśli sos zanadto odparuje to dolejcie jeszcze troszkę wody.

Aby sprawdzić czy mięso w kalarepkach nie jest surowe należy nakłuć kalarepkę głęboko np. szpadką szaszłykową - jeśli wypływający ze środka będzie przeźroczysty - farsz jest ugotowany.

Na koniec zaprawiłam sos mąką rozmieszaną w 2-3 łyżkach zimnej wody, wlałam do rondla, gotowałam 3-4 min., dosypałam część koperku i ...gotowe. Można podawać jako samodzielne danie albo z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger