O grzybach - mniej lub bardziej poważnie

Tu znajdziecie linki do grzybowych postów, ale tych bez przepisów i opisów gatunków. Za to z ciekawostkami, opowieściami ludowymi i rozważaniami na temat zbierania czy rozpoznawania grzybów. Mam nadzieję, że w gąszczu przepisów tutaj łatwiej będzie je odnaleźć.

Skąd czerpać wiedzę ucząc się rozpoznawania grzybów?
atlas grzybow, mykologia, rozpoznawanie grzybow, na grzyby, skad czerpac wiedze, ksiazki, poradnik, ksiazka, grzybobranie
Podstawowe wyposażenie grzybiarza czyli co powinieneś mieć ze sobą idąc do lasu  
na grzyby, grzybobranie, koszyk na grzyby, w co zbierac grzyby, grzyb
Jak zbierać grzyby? Wykręcać czy ucinać?
na grzyby, grzybobranie, ucinac czy wykrecac, las, prosto z lasu, grzyb, zbieranie grzybow, grzybiarz
 W co zbierać grzyby?
koszyk na grzyby, grzybobranie, idzemy na grzyby, prosto z lasu, zbieranie grzybow, las
Jaki nóż do grzybów?
jak nozyk na grzyby, grzybobranie, grzybiarz, poradnik grzybiarza, las, prosto z lasu, zbieramy grzyby
Maślaki - obierać czy nie obierać?
http://smacznapyza.blogspot.com/2013/07/maslaki-obierac-czy-nie-obierac-oto.html
Czubajka kania i muchomor zielonawy/sromotnikowy - gdzie to podobieństwo?!
grzyby podobna, roznice, jak odroznic grzyby, poradnik grzybiarza, atlas grzybow, grzybobranie, na grzyby, zbieranie grzybow, rozpoznawanie grzybow
Jak suszyć grzyby?
http://smacznapyza.blogspot.com/2014/09/grzybobranie-i-co-dalej-jak-suszyc.html
Jak św.Piotr siał grzyby - opowieść o tym skąd się wzięły grzyby
legendy, basnie ludowe, opowiesc o grzybach, jak swiety piotr sial grzyby, bajka, o grzybach,
Złote dukaty - opowieść ludowa o zimówkach aksamitnotrzonowych
plomiennice zimowe, zimowka aksamitnotrzonowa, flammulina velutipes, basnie i legendy, bajka, legenda, opowiesc, skad sie wziely grzyby
Leśne duszki - legenda o grzybach
bajka, legenda, skad sie wziely grzyby, opowiesc, lesne duszki, grzyby, grzybobranie, zbieranie grzybow, las


 C.D.N.






15 komentarzy:

  1. Grzyby są smaczne, ale z tego co słyszałem nie mają żadnych walorów żywieniowych. Co więcej, chłoną toksyny i zanieczyszczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzyby mają więcej wartości niż Ci się zdaje. Poza tym smak to też wartość żywieniowa. Jak nie lubisz albo uważasz że nie warto ich jeść to nie jedź

      Usuń
    2. Grzyby mają wartość odżywczą, ale mało. Cenimy je przede wszystkim za walory smakowe. Owszem chłoną toksyny i zanieczyszczenia, dlatego też nie powinno się zbierać grzybów przy drogach.

      Usuń
    3. No co Ty, wręcz przeciwnie! Smaczne a do tego czytałam niedawno fajny artykuł na ich temat, polecam!!!

      Usuń
  2. Napisz coś o purchawkach. Ja wszystkie jadam namiętnie bo sa jadalne. Ale w smaku takie sobie. Nic specjalnego. Ostatni jadłem czasznicę olbrzymią w panierce. Może warto by te panierowane plastry zamarynowac jak kanie?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przyznaję, że nie przyłożyłam się w temacie purchawek i tym podobnych zdjęciowo a nie chcę robić wpisów bez ilustracji. A przy okazji przypominam, że czasznica olbrzymia jest w Polsce gatunkiem pod ścisłą ochroną

      Usuń
  3. czasznica olbrzymia nie jest już pod ochroną.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pani Izo, zbieram grzyby namiętnie co sezon od niedawna, i tylko te, które zna i nauczył mnie tego mój mąz. Jednakże widzę dużo róznych gatunków / blaszkowe/, które byc może nie sa trujace, ale mąz się juz na nich nie zna- np opieńka miodowa, słyszałam o niej, ale...no własnie! Tego juz męża nie uczyli ;)Moze przydałby sie jakis post o tych mniej znanych grzybach, które zbierac warto?..
    pozdrawiam, jestem pod wrażeniem talentu kulinarnego / tez lubie eksperymenty! :)
    A.

    OdpowiedzUsuń
  5. O, przepraszam, jest tego trochę w zakładce grzyby!
    a.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem pod ogromnym wrażeniem pani przepisów,na pewno będę próbować.
    Pozdrawiam:)



    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe przepisy można znaleźć na blogu, czekam na więcej postów. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam do Ciebie Pyzo wielkie zaufanie, jeśli chodzi o kwestię grzybów. Jak coś, to lecę i szukam na Twoim blogu. Oglądałam Cię w Pytaniu na Śniadanie. Szkoda tylko, że prowadzący sami chcieli brylować w programie i nie dali się wygadać niekwestionowanej ekspertce, czyli Tobie Pyzuniu. Liczyłam na to, że dowiem się czegoś nowego o przetworach z grzybów, przechowywaniu itp. Szkoda, że zaprasza się do studia ciekawą osobę, a potem nie stara się "wyciągnąć " od niej jak najwięcej wiadomości. Mam pytanie, czy możesz wrzucić jakiś przepis z użyciem zmielonych, suszonych grzybów. Aby zaoszczędzić sobie miejsca w słoikach zaczęłam mielić ususzone trzonki grzybowe. Co za zapach... Zrobiłam ostatnio zupę grzybową, dodałam intuicyjnie składniki ale i tak smaczna była. Do czego i ile mogłabym dodawać jeszcze tego grzybowego proszku? Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki proszek grzybowy można dodawać do wielu dań. Można dosypywać go do zup, sosów, do gotowania ryżu. Ilość musisz sama wyczuć bo wszystko zależy od Twojego smaku i tego z czego konkretnie jest proszek, czy z samych trzonków czy z kapeluszy, które są bardziej aromatyczne. Po dodaniu takiego proszku wystarczy zupę gotować kilka chwil więc łatwo i szybko można dosypać nieco więcej jeśli smak będzie niedostatecznie grzybowy.

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger