Innych informacji na temat grzybów szukajcie w dziale O grzybach mniej lub bardziej poważnie
MAŁY ATLAS GRZYBÓW
Grzyby jadalne
Boczniak ostrygowaty
Boczniak rowkowanotrzonowy - boczniak lejkowaty
Borowiec dęty - maślak dęty
Podgrzyb - podgrzybek brunatny
Borowik ceglastopory - ceglaś, pociec, pociek
Borowik górski
Borowik szlachetny - prawdziwek
Borowik usiatkowany - siatkuś
Borowik wysmukły - borowik wrzosowy, złotak wyniosły
Borowik zajęczy - zajączek
Borowik złotopory, podgrzybek złotawy
Czasznica oczkowata
Czasznica olbrzymia
Czernidłak kołpakowaty - kołpak
Czubajka kania, czubajka gwiaździsta, czubajka beżowa
Czubajka czerwieniejąca
Drobnołuszczak jeleni - łuskowiec jeleni
Dzieżka pomarańczowa
Galaretek kolczasty
Gąska niekształtna - gąska siwa
Gąska zielonka - prośnianka, zieleniatka
Gąsówka fioletowawa - gąsówka naga
Gęśnica wiosenna - majówka wiosenna
Gołąbek grynszpanowy - gołąbek białozielonawy
Klejówka różowa
Klejówka świerkowa
Kolczak rudawy
Koźlarz babka i rodzina koźlarzy
Koźlarz pomarańczowożółty
Koźlarz czerwony. Kozak
Krążkownica wrębiasta
Krążkówka żyłkowana
Lakówka ametystowa
Lejkowiec dęty - kominek
Lejkówka szarawa - gąsówka mglista
Łopatnica żółtawa
Łuszczak zmienny
Łycznik późny
Łysiczka niebieskozielona - pierścieniak grynszpanowy
Maślak pstry - jakubek, bagniak, miodówka
Maślak sitarz
Maślak zwyczajny
Maślak szary, maślak lepki
Maślak żółty, modrzewiowy
Mitrówka półwolna - smardz półwolny
Mleczaj przydymiony
Mleczaj smaczny - krówka, rydz czerwony
Muchomor czerwieniejący
Muchomor mglejarka - muchomor szarawy
Muchomor rdzawobrązowy - panienka
Naparstniczka stożkowata
Naziemek ceglasty - bielaczek pozrastany
Opieńki
Ozorek dębowy
Piaskowiec kasztanowaty
Piaskowiec modrzak
Piestrak jadalny, piestrówka
Piestrzenica olbrzymia i piestrzenica kasztanowata - babie uszy
Pieprznik jadalny - kurka
Pieprznik trąbkowy i Pieprznik żółtawy - trąbki
Płachetka zwyczajna - kołpak, niemka, turek
Płomiennica zimowa - zimówka aksamitnotrzonowa
Płomykowiec galaretowaty , płomykówka
Pochwiak jedwabnikowy
Podblaszek gromadny - kępkowiec jasnobrązowy
Podgrzybek tęgoskórowy - pasożytniczy
Rycerzyk czerwonozłoty
Rydze - mleczaj rydz, mleczaj jodłowy, mleczaj świerkowy
Sarniak dachówkowaty - sarna
Siatkoblaszek maczugowaty - siatkolist maczugowaty
Siedzuń jodłowy - szmaciak jodłowy
Siedzuń sosnowy - szmaciak gałęzisty
Smardz jadalny - smardz zwyczajny
Smardz stożkowaty
Smardzówka czeska
Soplówka jeżowata
Soplówka bukowa - soplówka gałęzista
Szyszkówka świerkowa
Trzęsak listkowaty
Twardzioszek przydrożny - przydróżka
Trzęsak pomarańczowożółty
Wodnicha późna - listopadówka
Żagiew łuskowata
Żagwica listkowata. Grzyb maitake
Żółciak siarkowy
Grzyby niejadalne
Białokrowiak olbrzymi
Białoporek brzozowy
Borowik żółtopory, borowik grubotrzonowy
Czareczka czarniutka - uszko czarne
Garstnica wypaleniskowa
Gmatwica chropowata
Grzybolubka purchawkowata - nicniczka purchawkowata
Kolczakówka kroplista
Koronica ozdobna
Kubek prążkowany
Lisówka pomarańczowa
Łuszczeniec klonowy
Łysak wspaniały
Łysiczka ceglasta - maślanka ceglasta
Łysiczka trująca - maślanka wiązkowa
Nagoć sawinowa
Maczużnik wysmukły
Mleczaj wełnianka
Muchomor czerwony
Muchomor cytrynowy
Orzechówka mączysta
Pępowniczka dzwonkowata
Pieniążnica szerokoblaszkowa, monetka szerokoblaszkowa
Piestrzenica pochyła
Piestrzyca kędzierzawa
Pięknoróg największy, pięknoróg lepki
Pniarek obrzeżony
Ponurnik aksamitny, krowiak aksamitnotrzonowy
Rozszczepka pospolita
Stułka trwała - stułka piaskowa
Szyszkowiec łuskowaty
Twardnica bulwiasta
Twardziak muszlowy
Twardziak tygrysi
Zbieram tylko te grzyby, które dobrze znam
Jeśli chociaż jedna wątpliwość przemknie mi przez głowę w czasie grzybobrania to takiego grzyba zostawiam w lesie. Pamiętajcie, że to bardzo zmienne organizmy - kolory, kształty czy zapach zmieniają się w zależności od miejsca występowania czy pogody więc trzeba zachować czujność i po prostu myśleć.
Najważniejsze jest nasze zdrowie i życie a nie pełen kosz
Warto do lasu zabierać ze sobą aparat fotograficzny i nieznane grzyby mądrze fotografować czyli nie tylko ogólny wygląd grzyba, ale także zbliżenia jego spodu kapelusza, trzonka, miejsca w jakim go znaleźliśmy.W domu, na spokojnie, po obejrzeniu fotografii i przeanalizowaniu opisów gatunków w atlasach można się pomału uczyć nowości i próbować oznaczać. Są też portale skupiające miłośników mykologii - takich bardziej i mniej zaawansowanych, naukowców i amatorów. Tam właśnie można pokazywać swoje fotki i wymieniać informacjami. Najwięcej jednak daje nauka w terenie czyli zaprzyjaźnienie się z kimś kto na grzybach zna się dobrze i właśnie z taką osobą zbieranie skarbów lasu.
ło matko To ja połowy z tych grzybów nie znam ..
OdpowiedzUsuńa dokładnie 26 grzybów nie znam z tego Twojego zestawu ...buu..
OdpowiedzUsuńKrystyna, większość osób zna tylko prawdziwki, kurki, maślaki i koźlaki... no może jeszcze kilka innych, ale właśnie po to pokazuję inne grzyby żeby zachęcić do poszukiwań i obserwowania a także nauki nowych gatunków - z jedzeniem ostrożnie bo jeśli nie znam tak na 200 % to nie zbieram !
UsuńWiększość tych jadalnych zbieram. Najbardziej lubię pieprznika trąbkowego, mam mnóstwo pomysłów na wykorzystanie go. W mojej okolicy jest bardzo dużo grzybów i kiedy nie ma borowików, często szukam innych. Natomiast zupełnie nie zbierałam żółciaka siarkowego. W tym roku córka mnie nim poczęstowała, to potem robiłam z niego różne rzeczy. Najbardziej smakował mi pasztet.
Usuńpieprzniki trąbkowe uwielbiam w różnej postaci i bardzo ubolewam nad tym, że nie rosną u mnie... a żółciaczek bardzo smaczny :)
Usuńbrakuje w tym atlasie jeszcze gołąbka czerwonego i zielonego którego zbiera mój wujek :D wprawiając w popłoch sąsiadów i rodzinę jej je od lat ale ja nie mam odwagi ich zbierać bo można pomylić z muchomorami :D z gołąbka czerwonego schodzi skórka jak z maślaka :) Atlas bardzo dobry :)
OdpowiedzUsuńbrakuje jeszcze wielu ciekawych grzybków :) do gołąbka zielonego nie mam przyzwoitych zdjęć a czerwonych nie zbieram, ale z czasem postaram się uzupełniać atlas :)
UsuńWyczytałem w internecie że rydze są tam częściej gdy odwiedzają je sarny -Czy wie coś Pani o tym ? Że to dla nich naturalny nawóz -
OdpowiedzUsuńRydze rosną na skraju lasu, w trawie, często na granicy lasu i łąki. Sarny nie mają z nimi nic wspólnego.
UsuńWspaniały atlas. Zdjęcia wyraźne i opisy klarowne :-) Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno skorzystam z tych wspaniałych rad
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia grzybów. Niektórych jadalnych nie widziałam na oczy , mimo że chodząc po lesie przyglądam się różnym grzybkom. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńróżne gatunki występują lokalnie i w różnych lasach więc żeby wiele z nich zobaczyć trzeba czasami pojechać na drugi koniec kraju
UsuńJestem pod ogromnym wrażeniem wiedzy Pani Izo o grzybach. Jeszcze raz chciałabym udać się do lasu z takim znawcą jak Pani. To sama przyjemność. Co do maślaków nie pytam dlaczego, tylko ZAWSZE obieram te grzyby i nie zrobię inaczej. Dlaczego - pokoleniowo i moja córka też tak zrobi i nie zada pytania dlaczego? Pozdrawiam Panią serdecznie.
OdpowiedzUsuńuwielbiam grzyby i bardzo ale to bardzo niemoge sie doczekać kiedy bede mieć okazje sie wybrac ci skosztowac nowych okazów ktorych jeszcze nigdy nie miałem okazji spróbować :) dziekuje będe tu zagladac co jakis czas :)
OdpowiedzUsuńZnawcy tematu twierdzą, że wszystkie grzyby są jadalne! Z tym, że niektóre tylko raz :-)
OdpowiedzUsuńi mają rację, dlatego zawsze powtarzam, że nie zbieramy i nie jemy niczego czego nie jesteśmy pewni na 200% a nawet dobrze znając się na grzybach trzeba być bardzo uważnym i rozsądnym
Usuń1 zasada prosta którą mówię wszystkim ,,początkującym,, miłośnikom grzybów - Nie zbieraj grzybów ,,blaszkowych,,- one powodują zatrucia śmiertelne.
Usuń2 Druga sprawa to ta , że niezmiennie doprowadzają mnie do ,,białej gorączki,, idioci , co to chodzą po lesie z kijkiem i ,,tną,,muchomory i wszelkie runo którego nie znają , pusząc się - ile to oni ludzi ,,uratowali,, niszcząc nieznane sobie gatunki.
Gdy tymczasem definicja jest inna - nie niszcz wszystkiego na ,,pałę,, - raczej ucz się i zbieraj te owocniki które znasz , bo inaczej nasze dzieci będą oglądać za kilka lat - tylko miejsca gdzie był las.!!! Krzysztof.
U nas naród tak ma, że jak nie zna to przynajmniej zniszczy za co bym lała w tyłek i patrzyła czy równo puchnie. A przecież skoro coś natura stworzyła i rośnie to najwyraźniej jest potrzebna i spełnia jakąś swoją rolę w ekosystemie
UsuńWitam.
OdpowiedzUsuńPodziwiam tak duży atlas :)
Mam pytanie : czy wszystkie są jadalne ?
Nie, oczywiście nie wszystkie gatunki grzybów w moim atlasie są jadalne. W opisie każdego jest to wyraźnie zaznaczone a i na głównej stronie atlasu grzyby są podzielone na dwie grupy, jadalne i niejadalne
UsuńBardzo dobrze że taki spis powstał, przyda mi się na pewno dla laika zbieractwa a kocham bardzo jeść grzyby ;)
OdpowiedzUsuń