Jaglany krem z karmelowym ananasem

Lubicie kaszę jaglaną? Czy deser z takiej kaszy do Was przemawia? Do nas przemówił bardzo mocno i to nie pierwszy raz. Ugotowana, zmiksowana kasza jest jak budyń i można z niej zrobić cudowne desery a nawet coś w rodzaju sernika. Nie wierzycie? Koniecznie spróbujcie a będziecie zachwyceni!

Zobacz przepis na budyń jaglany z rabarbarem i orzeszkami

Kasza jaglana ma czasami lekko gorzkawy posmak. Aby go nie było trzeba kaszę najpierw wypłukać dobrze w zimnej wodzie a następnie sparzyć wrzątkiem i dopiero ugotować w świeżej wodzie lub mleku. Ten prostu zabieg spowoduje, że kasza będzie naprawdę smaczna.




Krem z kaszy jaglanej z karmelizowanym ananasem i pistacjami

czas przygotowania: ok. 30 minut + czas chłodzenia
składniki na 4 porcje: 
  • KREM - 70 g suchej kaszy jaglanej
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej albo ziarenka z połowy laski wanilii
  • 4-6 łyżeczek cukru trzcinowego demerara
  • sok z połowy limonki 
  • ok. 1/2 puszki mleka kokosowego

  • ANANAS - ok. 1-1,5 szkl. pokrojonego w kostkę świeżego ananasa
  • 3-4 czubate łyżki cukru trzcinowego demerara
  • sok z połowy limonki
  • 2-3 łyżki mleka kokosowego

  • dodatkowo - posiekane pistacje niesolone


Jak zrobić krem z kaszy jaglanej i karmelowego ananasa? 

KREM - kaszę przepłukałam na sicie i wsypałam do rondelka. Zalałam ok. 1 szkl. wrzącej wody, zagotowałam i odcedziłam. Ponownie przełożyłam do rondelka i ponownie zalałam wrzącą wodą - ok. 1,5 szklanki. Gotowałam aż kasza była mięciutka a płyn prawie zupełnie odparował. Ostudziłam. Zimną kaszę zmiksowałam blenderem dodając sok z limonki, cukier, wanilię i mleko kokosowe. Trzeba miksować aż masa będzie gładka jak budyń. Gęstość reguluje się ilością mleka kokosowego - jeśli wolicie rzadszy krem dodajcie więcej mleka. Gotowy krem przełożyłam do naczynek, w których miałam zamiar go podać i odstawiłam do lodówki.

ANANAS - na dno rondla wsypałam cukier i podgrzewałam aż zaczął się topić i lekko karmelizować. Wrzuciłam kawałki ananasa i wlałam sol z limonki. Smażyłam kilka minut aż owoce zrobiły się szkliste. Na koniec dodałam mleko kokosowe i jeszcze chwileczkę smażyłam. Przestudziłam i lekko ciepłe wyłożyłam na wierzch schłodzonego kremu.

Całość posypałam posiekanym pistacjami.


5 komentarzy:

  1. krem z ananasem to same pyszności z miłą chęcia wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale! Chyba się... zakochałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niesamowicie. Podeśle przepis odpowiedniej osobie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię kaszę jaglaną, a ten deser wygląda wprost bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger